Autor |
Problem ze sprzęgłem. |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 20-10-2012 18:01 |
|
|
Witam !
Zmontowałem na wyciągniętym silniku sprzęgło mechaniczne 924 (na linkę). Części jeszcze oryginalne w stanie dobrym, zero patentów i braków. Całość złożona niby jak należy, silnik wszedł bez oporów na wał, linka założona, wyregulowana - łącznie z odpowiednim luzem na łapie (stan spoczynkowy > opieranie się łożyska o "słoneczko" około 20 mm (łapa oczywiście dokręcona). Jednak pedał sprzęgła można wciskać swobodnie ręką - zero oporu po 20 mm - linka nie wiesza się. Co jest nie tak ?
Edytowane przez konto_usuniete dnia 20-10-2012 19:16 |
|
Autor |
RE: Problem ze sprzęgłem. |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 12:54 |
|
|
Po raz drugi dziękuję za okazaną pomoc - problem rozwiązany. |
|
Autor |
rolo
Użytkownik
Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 03.08.11 |
Dodane dnia 22-10-2012 13:01 |
|
|
Brak odpowiedzi wynika pewnie z tego, że większość użytkowników forum nie wie co napisać. Podziel się proszę rozwiązaniem.
924 '84 2.0 125 KM |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 13:58 |
|
|
Znalazłem już na forum obszerny temat o wymianie sprzęgła - niestety zamienił się w "gawędzenie o szopenie". Nie wierzę że większość nie wie co napisać skoro czytam na forum o rzeczach bardziej skomplikowanych niż "sprzęgło jedno-tarczowe mechaniczne". Powiem tylko tyle, że problem sprowadzał się do kwestii odpowiedniej regulacji położenia łapy wysprzęglika & długości linki.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 22-10-2012 14:20 |
|
Autor |
pimi
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa Kabaty
Data rejestracji: 12.05.09 |
Dodane dnia 22-10-2012 14:29 |
|
|
ja, jako element większości mam sprzęgło sterowane hydraulicznie , więc w związku z nieznajomością zagadnienia nie zabrałem głosu w dyskusji.
i też mam problem ze sprzęgłem?, bo odnoszę wrażenie, że nie do końca wysprzęgla???
sprzęgło nowe, tarcza odchodzi, a przy zmianie biegów czuć na lewarku "trybienie". napomknę, że został założony shotshifter (przy skrzyni).
może ktoś ma jakiś pomysł??? |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 15:45 |
|
|
No i chwała Ci za to. Zatem - przeszukaj zasoby forum lub załóż stosowny temat i może dowiesz się czegoś od "elementów większości". Ja nie zabiorę w nim głosu ponieważ nie znam się na tym kompletnie, ale jakieś elementy większości na pewno mają stosowną wiedzę.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 22-10-2012 15:56 |
|
Autor |
PietroM
Użytkownik
Miejscowość: Poznań/Tychy
Data rejestracji: 12.07.12 |
Dodane dnia 22-10-2012 16:01 |
|
|
Jaaaaki wk*rw...
Zluzujmy poślady Panowie, zwłaszcza, że wszystko się przyjemnie skończyło, co ?
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08 |
Dodane dnia 22-10-2012 16:22 |
|
|
madmax332 napisał/a:
Znalazłem już na forum obszerny temat o wymianie sprzęgła - niestety zamienił się w "gawędzenie o szopenie". Nie wierzę że większość nie wie co napisać skoro czytam na forum o rzeczach bardziej skomplikowanych niż "sprzęgło jedno-tarczowe mechaniczne".
Jakbyś nie zauważył to spora grupa forumowiczów ma swoich mechaników i nie ma potrzeby znać się na dokładnej budowie auta.
Powiem tylko tyle, że problem sprowadzał się do kwestii odpowiedniej regulacji położenia łapy wysprzęglika & długości linki.
I to było oczywiste. Zresztą temat regulacji sprzęgła był już poruszany i wystarczyło poszukać:
pilatus napisał/a:
...
Sprzęgło -> regulacja sprzęgła możliwa jest również poprzez zmianę położenia jego ramienia. Chodzi mi o tę dźwignię, która jest obok obudowy sprzęgła i o którą zaczepiona jest linka. Ramie tej dźwigni można poluzować i obrócić na wałku do którego jest ono przyczepione. W ten sposób można poradzić sobie z problemem, że "skończyła się regulacja na lince". Tak na prawdę to nie wiem w jakiej pozycji spoczynkowej powinno być to ramię, ale logika mówi, że najlepiej jak było by równolegle do podłoża (czyli pod kątem prostym w stosunku do linki) w momencie kiedy zaczyna się największy opór sprężyny w sprzęgla. Wydaje mi się, że można to uogólnić tak - jak podnosisz ręką dźwignię i napotkasz znaczny opór to znak, że łożysko oporowe doszło do sprężyn sprzęgła. W tym momencie dźwignia powinna być poziomo, bo wtedy linka działa na największym ramieniu i wszystko chodzi możliwie lekko.
Nawiasem ówiąc to można róźne rzeczy kombinować - ja np. chciałem mieć mniejszy skok pedału sprzęgła (i hamulca też) więc podczepiłem linkę sprzęgła dliżej osi ramienia. W ten sposób mamto co chciałem tyle, że pedał sprzęgła chodzi bardzo ciężko.
Porsche 924 78' (...)
Porsche 924 78' (już nie ma)
"W Porsche psują się tylko dwie rzeczy: świece lub coś innego" |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 16:22 |
|
|
Jak zwykle - czekałem na twoje 3 grosze i się nie zawiodłem . Rozwiązanie problemu może i oczywiste ale inaczej nie zawracałbym głowy "oczywistościami" jakbym znał rozwiązanie. O tym co napisano w cytowanym tekście wiedziałem, ale to dla mnie za mało - oczekiwałem czegoś więcej niż domysły i kombinowanie. Od siebie dodam że pozycja spoczynkowa łapy wysprzęglika powinna napinać już wyregulowaną linkę.
Wogóle nie rozumiem po co ta głupia dyskusja ? Problem rozwiązałem i temat uważałem za zamknięty.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 22-10-2012 17:04 |
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08 |
Dodane dnia 22-10-2012 16:51 |
|
|
madmax332 napisał/a:
Jak zwykle - czekałem na twoje 3 grosze i się nie zawiodłem .
Proszę bardzo. Ja nie jęczę jacy to źli i niepomocni ludzie są na forum. Zresztą.. ja w przeciwieństwie do Ciebie chętnie dzielę się wiedzą i wszelkimi informacjami - w takim celu to forum powstało.
Tyle co tam napisano to wiedziałem i bez tego - tyle że to dla mnie za mało.
Więc czego oczekujesz? Że ktoś to Tobie narysuje? W wypowiedzi Pilatusa jest odpowiedź na Twoje pytanie i równocześnie rozwiązanie problemu. Czego więcej chcesz? Problem rozwiązany więc przestań się żalić.
Porsche 924 78' (...)
Porsche 924 78' (już nie ma)
"W Porsche psują się tylko dwie rzeczy: świece lub coś innego" |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 17:02 |
|
|
Ja temat ten uważałem za zamknięty, ale skoro uważasz że tak nie jest:
1. Ty to napisałeś a nie ja iż ktokolwiek tu jest zły lub niepomocny.
2. Jak dotąd w moim przypadku dzielisz się głównie żalami oraz pretensjami i niczym więcej. W niczym mi jeszcze nigdy nie pomogłeś więc proszę - nie zabieraj więcej głosu w tematach zakładanych przeze mnie. Nic do ciebie nie mam i nie chcę mieć.
3. Jakbym miał wiedzę i doświadczenie to bym się nią dzielił. Skoro jej nie mam to pytam, a kto pyta - nie błądzi.
4. Oczekuję konkretnej pomocy od kompetentnych osób a nie skiełczenia w twoim wydaniu. Wiem po co jest to forum - dlatego z niego próbuję skorzystać i w miarę moich skromnych możliwości - pomóc. Forma pomocy jest bez znaczenia, może być narysowana, namalowana itp.. ale ma to być pomoc w rozwiązaniu problemu a nie jego komplikowanie.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 22-10-2012 17:52 |
|