924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Jak to zrobić...
Autor Problem ze sprzęgłem.
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 20-10-2012 18:01
Witam !

Zmontowałem na wyciągniętym silniku sprzęgło mechaniczne 924 (na linkę). Części jeszcze oryginalne w stanie dobrym, zero patentów i braków. Całość złożona niby jak należy, silnik wszedł bez oporów na wał, linka założona, wyregulowana - łącznie z odpowiednim luzem na łapie (stan spoczynkowy > opieranie się łożyska o "słoneczko" około 20 mm (łapa oczywiście dokręcona). Jednak pedał sprzęgła można wciskać swobodnie ręką - zero oporu po 20 mm - linka nie wiesza się. Co jest nie tak ?

Edytowane przez konto_usuniete dnia 20-10-2012 19:16
Autor RE: Problem ze sprzęgłem.
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 12:54
Po raz drugi dziękuję za okazaną pomoc smiley - problem rozwiązany.
rolo
Użytkownik

Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 03.08.11
Dodane dnia 22-10-2012 13:01
Brak odpowiedzi wynika pewnie z tego, że większość użytkowników forum nie wie co napisać. Podziel się proszę rozwiązaniem.

924 '84 2.0 125 KM
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 13:58
Znalazłem już na forum obszerny temat o wymianie sprzęgła - niestety zamienił się w "gawędzenie o szopenie". Nie wierzę że większość nie wie co napisać skoro czytam na forum o rzeczach bardziej skomplikowanych niż "sprzęgło jedno-tarczowe mechaniczne". Powiem tylko tyle, że problem sprowadzał się do kwestii odpowiedniej regulacji położenia łapy wysprzęglika & długości linki.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 22-10-2012 14:20
pimi
Użytkownik

Miejscowość: Warszawa Kabaty
Data rejestracji: 12.05.09
Dodane dnia 22-10-2012 14:29
ja, jako element większości mam sprzęgło sterowane hydraulicznie smiley, więc w związku z nieznajomością zagadnienia nie zabrałem głosu w dyskusji.
i też mam problem ze sprzęgłem?, bo odnoszę wrażenie, że nie do końca wysprzęgla???
sprzęgło nowe, tarcza odchodzi, a przy zmianie biegów czuć na lewarku "trybienie". napomknę, że został założony shotshifter (przy skrzyni).
może ktoś ma jakiś pomysł???
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 15:45
No i chwała Ci za to. Zatem - przeszukaj zasoby forum lub załóż stosowny temat i może dowiesz się czegoś od "elementów większości". Ja nie zabiorę w nim głosu ponieważ nie znam się na tym kompletnie, ale jakieś elementy większości na pewno mają stosowną wiedzę.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 22-10-2012 15:56
PietroM
Użytkownik

Miejscowość: Poznań/Tychy
Data rejestracji: 12.07.12
Dodane dnia 22-10-2012 16:01
Jaaaaki wk*rw... smiley

Zluzujmy poślady Panowie, zwłaszcza, że wszystko się przyjemnie skończyło, co ? smiley

Mammoth
Użytkownik

Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08
Dodane dnia 22-10-2012 16:22
madmax332 napisał/a:
Znalazłem już na forum obszerny temat o wymianie sprzęgła - niestety zamienił się w "gawędzenie o szopenie". Nie wierzę że większość nie wie co napisać skoro czytam na forum o rzeczach bardziej skomplikowanych niż "sprzęgło jedno-tarczowe mechaniczne".

Jakbyś nie zauważył to spora grupa forumowiczów ma swoich mechaników i nie ma potrzeby znać się na dokładnej budowie auta.

Powiem tylko tyle, że problem sprowadzał się do kwestii odpowiedniej regulacji położenia łapy wysprzęglika & długości linki.

I to było oczywiste. Zresztą temat regulacji sprzęgła był już poruszany i wystarczyło poszukać:

pilatus napisał/a:
...
Sprzęgło -> regulacja sprzęgła możliwa jest również poprzez zmianę położenia jego ramienia. Chodzi mi o tę dźwignię, która jest obok obudowy sprzęgła i o którą zaczepiona jest linka. Ramie tej dźwigni można poluzować i obrócić na wałku do którego jest ono przyczepione. W ten sposób można poradzić sobie z problemem, że "skończyła się regulacja na lince". Tak na prawdę to nie wiem w jakiej pozycji spoczynkowej powinno być to ramię, ale logika mówi, że najlepiej jak było by równolegle do podłoża (czyli pod kątem prostym w stosunku do linki) w momencie kiedy zaczyna się największy opór sprężyny w sprzęgla. Wydaje mi się, że można to uogólnić tak - jak podnosisz ręką dźwignię i napotkasz znaczny opór to znak, że łożysko oporowe doszło do sprężyn sprzęgła. W tym momencie dźwignia powinna być poziomo, bo wtedy linka działa na największym ramieniu i wszystko chodzi możliwie lekko.

Nawiasem ówiąc to można róźne rzeczy kombinować - ja np. chciałem mieć mniejszy skok pedału sprzęgła (i hamulca też) więc podczepiłem linkę sprzęgła dliżej osi ramienia. W ten sposób mamto co chciałem tyle, że pedał sprzęgła chodzi bardzo ciężko.

Porsche 924 78' (...)
Porsche 924 78' (już nie ma)

"W Porsche psują się tylko dwie rzeczy: świece lub coś innego"
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 16:22
Jak zwykle - czekałem na twoje 3 grosze i się nie zawiodłem smiley. Rozwiązanie problemu może i oczywiste ale inaczej nie zawracałbym głowy "oczywistościami" jakbym znał rozwiązanie. O tym co napisano w cytowanym tekście wiedziałem, ale to dla mnie za mało - oczekiwałem czegoś więcej niż domysły i kombinowanie. Od siebie dodam że pozycja spoczynkowa łapy wysprzęglika powinna napinać już wyregulowaną linkę.

Wogóle nie rozumiem po co ta głupia dyskusja ? Problem rozwiązałem i temat uważałem za zamknięty.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 22-10-2012 17:04
Mammoth
Użytkownik

Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08
Dodane dnia 22-10-2012 16:51
madmax332 napisał/a:
Jak zwykle - czekałem na twoje 3 grosze i się nie zawiodłem smiley.

Proszę bardzo. Ja nie jęczę jacy to źli i niepomocni ludzie są na forum. Zresztą.. ja w przeciwieństwie do Ciebie chętnie dzielę się wiedzą i wszelkimi informacjami - w takim celu to forum powstało.

Tyle co tam napisano to wiedziałem i bez tego - tyle że to dla mnie za mało.

Więc czego oczekujesz? Że ktoś to Tobie narysuje? W wypowiedzi Pilatusa jest odpowiedź na Twoje pytanie i równocześnie rozwiązanie problemu. Czego więcej chcesz? Problem rozwiązany więc przestań się żalić.

Porsche 924 78' (...)
Porsche 924 78' (już nie ma)

"W Porsche psują się tylko dwie rzeczy: świece lub coś innego"
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 22-10-2012 17:02
Ja temat ten uważałem za zamknięty, ale skoro uważasz że tak nie jest:

1. Ty to napisałeś a nie ja iż ktokolwiek tu jest zły lub niepomocny.
2. Jak dotąd w moim przypadku dzielisz się głównie żalami oraz pretensjami i niczym więcej. W niczym mi jeszcze nigdy nie pomogłeś więc proszę - nie zabieraj więcej głosu w tematach zakładanych przeze mnie. Nic do ciebie nie mam i nie chcę mieć.
3. Jakbym miał wiedzę i doświadczenie to bym się nią dzielił. Skoro jej nie mam to pytam, a kto pyta - nie błądzi.
4. Oczekuję konkretnej pomocy od kompetentnych osób a nie skiełczenia w twoim wydaniu. Wiem po co jest to forum - dlatego z niego próbuję skorzystać i w miarę moich skromnych możliwości - pomóc. Forma pomocy jest bez znaczenia, może być narysowana, namalowana itp.. ale ma to być pomoc w rozwiązaniu problemu a nie jego komplikowanie.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 22-10-2012 17:52