924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Jak to zrobić...
Autor Materiał na sufit
Paluch Lakiernik
Użytkownik

Miejscowość: Włocławek
Data rejestracji: 17.12.11
Dodane dnia 05-11-2012 19:57
Chciałbym zapytać czy ktoś z Was wymieniał tapicerkę z sufitu na skórę ? Mam obawy czy skóra nie będzie zbyt gruba aby zawinąć pod uszczelkę szyberdachu. Za kilka dni planuję zmienić sufit na nowy tylko nie wiem na co się zdecydować. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

8962262
Autor RE: Materiał na sufit
Qbak
Użytkownik

Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07
Dodane dnia 05-11-2012 20:25
A może jednak zostawić taki (podobny) materiał jak ten co tam był?
Michał928 u siebie wymieniał, strasznie upierdliwa i denerwująca praca, ale efekt
świetny.

924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli

QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche
www.qbak.pl
ElastiC
Użytkownik

Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 05-11-2012 22:29
Tapicer robil mi nowa podsufitke jakis czas temu i zdecydowanie odradzal skore, gdyz po jakims czasie poprostu obwisnie - dal mi jakis mega skaj stosowany w zeglarstwie - nie do zajechania generalnie, a i cena zblizona do skory smiley
Inna bajka, ze w skajach wybor jest o wiele wiekszy, no i sama grubosc tez duzo mniejsza - to moze miec znaczenie.
elastic 4542351 www.d16.pl
przemek84
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07
Dodane dnia 06-11-2012 00:37
Mam b.dobrej jakosci skore na dachu i ...nie polecam smiley (drogo,wykonanie okej ale bez rewelki mimo ze zawsze lubialem skore w dotyku i wygladzie) - kup lepiej 2metry skaju o bardzo zblizonej faktore,dotnij,lekko podklej i poskrecaj wszystko - efekt bedzie bardzo dobry

Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944.
2457922
Paluch Lakiernik
Użytkownik

Miejscowość: Włocławek
Data rejestracji: 17.12.11
Dodane dnia 06-11-2012 01:50
no dobrze, czyli mam nie poprawiać fabryki ?? smiley szkoda bo by pachniało ładnie... a tak trzeba wieszać czarne choinki...
dlaczego nie polecasz Przemku (już pomijając koszt ) ? rozciągnęła się czy jak ?
ogólnie Wasze opinie nie zachęcają do założenia skóry, tak więc chyba nie ma się co zastanawiać

8962262
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 06-11-2012 16:40
Są wprawdzie "cienkie" skóry, ale im skóra cieńsza tym delikatniejsza - więc bardziej podatniejsza na podarcie. No i podsufitka musi mieć przecież wentylację na możliwie największej powierzchni - najlepsza jest jej perforacja a-la oryginał. Poza tym zapach skóry i tak z czasem przeminie, a skaj jest raczej neutralny zapachowo, tak więc ostatecznie na jedno wyjdzie. W przypadku konieczności renowacji skóry taką podsufitkę musisz odkleić więc cała ta robota będzie na nic, a raz naciągnięta skóra nie wróci do pierwotnego kształtu (zawsze będzie coś nie tak) więc trzeba będzie robić wszystko od nowa. Także jeżeli skajowy oryginał z dziurkami wentylacyjnymi nie wymaga napraw - nie ruszaj go. Skóra dobra jest co najwyżej na fotele/kanapy, a i nawet wtedy jeśli wymaga renowacji - ciężko dobrać kolor identyczny z oryginałem.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 06-11-2012 16:51
przemek84
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07
Dodane dnia 06-11-2012 18:19
W sumie madmax napisal juz prawie wszystko. Od siebie dodam ze majac szyberdach ladne oklejenie skora naroznikow jest bardzo trudne(w sumie nie mozliwe - trzeba lekko naciac skore w tych miejscach) - nie ciekawy bedzie efekt jak szyber zacznie kiedys przeciekac...zaleje poprostu spory kawal podsufitki i bedzie trzeba to dlugo suszyc. U mnie wyszlo to(narozniki) dobrze...jednak po ogolnych kosztach (150 robocizna plus 400zl skory na 2 podsufitki) spodziewalem sie rezultatow idealnych,lecz ich niestety nie uzyskalem. Lepiej,ekonimiczniej,praktyczniej itp etc skaj oryginalo-podobny smiley.

Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944.
2457922
seler2
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 19.02.13
Dodane dnia 04-06-2014 09:11
Odkopuję staruszka.

U mnie cieknie targa i skutkiem tego z jednej strony podsufitka przy tardze jest pomarszczona a dodatkowo materiał na samej tardze jest popękany przy łączeniach z zawiasami.

Więc wypruwam to wszystko i chcę to zrobić na nowo i tu dwa pytania:

Czy ktoś oklejał targę, podsufitkę i słupki skajem na nowo i może się podzielić tips'n tricks?

Gdzie znajdę największy wybór skaju tak bym mógł możliwie najwierniej dobrać classic grey który brew pozorom nie jest taki classic bo ma taki jakby delikatne złamanie bordo czy jakoś tak.

było 944 S2
jest
e91 2.0d@220KM
f11 3.0d
k260
924s
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 04-06-2014 12:41
1. Wyciągnij oryginał w możliwie całym kawałku i potraktuj go potem jako szablon do wykonania kopii. Wykonujesz go początkowo na kawałku brystolu (lub podobnym materiale) który przykładaz potem do arkusza skaju. Potem wycinasz go z małym zapasem i robisz ewentualne poprawki (docinanie) przy jego dopasowywaniu. W kształtowaniu całości pomocna będzie opalarka. Przy demontażu oryginału zwracaj uwagę na technikę jego montażu.

2. W sprawie wszelakich materiałów tapicerskich radzę "uderzyć" tu: http://hurtownietapicerskie.pl/35-skaj-tapicerski-skaje-na-kokpity

Edytowane przez konto_usuniete dnia 04-06-2014 16:15
seler2
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 19.02.13
Dodane dnia 04-06-2014 13:34
Dzięki za pomoc.
Tylko jak znaleźć odpowiednik skaju który jest w moim aucie żeby był właściwy odcień? Ekran komputera zwykle oszukuje.

było 944 S2
jest
e91 2.0d@220KM
f11 3.0d
k260
924s
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 04-06-2014 16:06
Oryginalny skaj pewnie też smiley - przez lata trochę pewnie nieco wypłowiał i już nie jest dokładnie tak jak pierwotnie. Jakkolwiek nie jest - znajdż odcień jaki uważasz że ma być na wzorniku RAL, potem jak już go ustalisz kontaktuj się z takimi firmami jak podlinkowałem lub podobnymi. Oni wiedzą kto i gdzie może mieć lub nawet wyprodukować dla Ciebie taki materiał jak chcesz (pytaj o taką możliwość).

Po małych firmach nie szukaj - wszystkie i tak zaopatrują się w takich hurtowniach jak podlinkowałem. Najlepsza moim zdaniem możliwość to bezpośredni kontakt z producentem skaju tapicerskiego.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 04-06-2014 16:11