| | |
Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
Zimowanie prosiaka w garażu |
macieJP
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa/Piaseczno
Data rejestracji: 01.06.10 |
Dodane dnia 15-11-2013 10:05 |
|
|
Koledzy - nie znalazłem na forum informacji na ten temat, więc albo poproszę o wskazanie właściwego topicu, albo o porady.
Muszę przezimować mojego prosiaka. Plusem jest to, że mam ciepły garaż. Zastanawiam się natomiast w jaki sposób powinienem przygotować auto do kilkumiesięcznego postoju. Zaznaczam, że mam możliwość aby go odpalić raz na kilka dni. Mogę go też postawić na koziołkach, żeby się nie odkształciły opony. Ale nie mam żadnej wiedzy ile powinno być paliwa w baku, czy jakoś wymieniać albo uzupełniać płyny itd.
Z góry dzięki za porady.
1. było 924 2.0 - Brudas aka Zielony, chociaż po umyciu okazał się szary - na niechodzie - nie wiem gdzie teraz jest
2. było x2 924 2.0 1979 - Demon - spełniłem nim marzenie, bo jeździ - przechrzczony na Bumerang jak do mnie wrócił - finalnie trafił do Sławka
3. było 924s soft turbo 1987 - ochrzczone jako turbafka - mogłoby do mnie wrócić - nie wiem gdzie teraz jest
Edytowane przez macieJP dnia 15-11-2013 12:58 |
|
Autor |
RE: Zimowanie prosiaka w garażu |
mojojojo13
Użytkownik
Miejscowość: Lublin
Data rejestracji: 09.09.07 |
Dodane dnia 15-11-2013 10:31 |
|
|
O paliwie w baku są podzielone opinie, nie dotyczą one jednak sytuacji trzymania pojazdu w ogrzewanym garażu, a raczej użytkowania auta w mrozy (wydzielania parafiny). W twoim przypadku nie ma potrzeby zabezpieczania uszczelek drzwiowych a jedyne na co powinieneś zwrócić uwagę to właśnie odkształcanie opon + rozruszanie hamulców po postoju.
Umyj dokładnie auto włącznie z podwoziem, zakonserwuj nadwozie woskiem i już. |
|
Autor |
RE: Zimowanie prosiaka w garażu |
Cyryl
Użytkownik
Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10 |
Dodane dnia 15-11-2013 12:02 |
|
|
tak z ciekawości- pod którą część podwozia podstawiać koziołki, jeśli się to już robi? u mechaników/ w wulkanizacjach podnoszą w zasadzie o byle co / wzmocnienie progu lub wahacz.. a jak jest najrozsądniej na dłuższy czas?
z mojej strony:
1. należy pamietać o akumulatorze; doładowywać, rozładowywać ..
2. płyny- do chłodnicy koncentratu, do spryskiwacza zimowego; o tym można zapomnieć i potem trzeba na wiosnę szukać zbiorniczka tudzież pompki.. ale garaż masz ogrzewany, więc mróz nie narozrabia
3. nie zaciągać ręcznego
4. uchylić szyby; wentylacja
stara szkoła każe jeszcze, miedzy innymi
5. obniżyć ciśnienie w oponach
6. zatkać dolot i wydech naoliwioną szmatką
7. wlać po 20ml oleju do każdego cylindra, zakręcić wałem i wkręcić świece
8. odłączenie przewodu paliwowego, opróżnienie gaźnika, podłaczenie przewodu..
9. woskowane, mycie, konserwowanie, wszystkie towoty, smary, biteksy.. no i pokrowiec
|
|
|
|
|
|
| |