Autor |
RE: skrzynia "dogleg" |
przemek84
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07 |
Dodane dnia 08-01-2009 09:16 |
|
|
piterson: na 100% tak ,rozmawialem kiedys z czlowiekiem o ksywie/imieniu "Robert" z forum PCP ktory mial 924S/924 turbo 2x i teraz jezdzi 944 z automatem(2.7 chyba) - wszystkie te auta ma wymienione w podpisie. W kazdym badz razie wtedy jeszcze dowiadywalem sie jak najwiecej info o jego turbinkach i obydwie rozsprzedal na czesci w tym skrzynki poszly praktycznie odrazu. Jedna z nich kupil jakis koles co ponoc 2 czy 3 razy rozje*** skrzynie w swoim 944 wiec kupil ta turbo od niego. Mowil mu ze ponoc jest nie do zajebania heh .
Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944. |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 08-01-2009 12:57 |
|
|
No to ja ogłaszam wszem i wobec, że rezerwuję sobie skrzynię Włochatego. Żeby potem nie było to tamto .
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
piterson
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 09-01-2009 11:04 |
|
|
przemek84 napisał/a:
piterson: na 100% tak ,rozmawialem kiedys z czlowiekiem o ksywie/imieniu "Robert" z forum PCP ktory mial 924S/924 turbo 2x i teraz jezdzi 944 z automatem(2.7 chyba) - wszystkie te auta ma wymienione w podpisie. W kazdym badz razie wtedy jeszcze dowiadywalem sie jak najwiecej info o jego turbinkach i obydwie rozsprzedal na czesci w tym skrzynki poszly praktycznie odrazu. Jedna z nich kupil jakis koles co ponoc 2 czy 3 razy rozje*** skrzynie w swoim 944 wiec kupil ta turbo od niego. Mowil mu ze ponoc jest nie do zajebania heh .
Poszperałem trochę po sieci i niestety tak prosto z tym nie jest. Trzeba wymienić transwał i cały mechanizm zmiany biegów. Mocowanie też jest trochę inne. Oczywiście mowa tu tylko o 944 do 1985 roku - w późniejszych modelach jest jeszcze dodatkowy problem prędkościomierza!
Chyba jednak skrzynia od S2 jest najlepszym modem dla 944... O wiele mocniejsza - wnętrzności takie jak w 944 turbo. Tylko trzeba zmienić przełożenie 5 biegu (stosunkowo prosta robota) bo w S2 jest bardzo długie (do licznikowych 260 km/h - sprawdzone osobiście!). Chociaż z drugiej strony nie korzystamy zbyt często z 5 na naszych spotkaniach |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 14-01-2009 09:46 |
|
|
Cóż muszę powiedzieć, że włożenie skrzyni od turbo do zwykłego 924 jest możliwe - przynajmniej u mnie tak jest zrobione Sam nie wymieniałem to nie powiem co konkretnie jest do tego potrzebne. Jakby ktoś zauważył na zdjęciach mojego autka tylni most jest przerobiony - 4 śruby mocujące koło a skrzynia montowana jest do łap wystających z belki zawieszenia - swoją drogą wolałbym belkę od turbo ale jak zmieniałem to nie było żadnej możliwości takiej znaleźć za rozsądne pieniądze :/ Co do cięgna zmiany biegów zgodnie z PET'ką to model G31.01/02/03 jednak nigdzie nie napisano czy to od Turbo czy też nie Silnik z tego co wyczytałem jest z 79 roku... istna Apokalipsa! Pojęcia nie mam co się kiedyś działo z tym autem i czy ktoś je w polsce przerabiał na turbo czy takie przywieziono z niemiec. Może uda się kiedyś zgadać w okolicach wrocka to bym podjechał i możnaby obadać sprawę jak to wszystko złożono do qpy że się trzyma i zupełnie nieźle śmiga. Chciałbym odczytać nr seryjny ze skrzyni ale teraz troszkę na to za zimno a przy okazji może ktoś da namiar gdzie tego szukać
Jakby jakieś fotki były pomocne to postaram się pstryknąć - tylko dajcie znać co
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 14-01-2009 10:21 |
|
|
Misiek - to, że masz skrzynię montowaną do łap na belce nie oznacza automatycznie, że to skrzynia od turbo. W zwykłych, wolnossących 924 też były montowane "dogleg". Istnieją po prostu dwie wersje tej skrzyni - do wolnossącego i do turbo. Z zewnątrz nie do odróżnienia (wedle mojej wiedzy), tylko po numerach.
Jak sprawdzę to podam jakie oznaczenia miały te wersje.
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Dodane dnia 23-02-2009 09:26 |
|
|
Znalazłem takie porównanie - może ktoś już to widział ale linka wrzucę
http://jamesrgregory.com/Porsche/G31%20Transaxles%20-%20Pete%20Tinucci.pdf
Widać tam dokładnie co różni skrzynię dogleg w wersji 16Z od wersji G31 ale rzeczywiście z zewnątrz są nie do poznania.
Tutaj fotka z numerekiem z mojej skrzyni:
[img]http://img5.imageshack.us/img5/8799/hpim3511hz0.th.jpg[/img]
[img]http://img27.imageshack.us/img27/8862/hpim3524fx7.th.jpg[/img]
A tutaj nr mojego silnika:
[img]http://img18.imageshack.us/img18/8976/nrsilnika2fp8.th.jpg[/img]
Zastanawia mnie jakim cudem ktoś to połączył z normalnym sprzęgłem - bo wydaje mi się, że takie mam - przynajmniej obudowę stwierdziłem istnienie klapki inspekcyjnej a takowej w wersji hydraulicznej sprzęgła nie było. Swoją drogą nr na bloku mojego silnika w/g PET wskazuje na blok turbo.
Nie za bardzo chcę teraz rozdłubywać i mierzyć grubość wału - bo na oko te 5mm to dość niewiele
było:
Lista turbo prosiąt w PL
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 23-02-2009 23:17 |
|
|
Misiek25 napisał/a:
Zastanawia mnie jakim cudem ktoś to połączył z normalnym sprzęgłem
Dokładnie nad tym się zastanawiałem jak czytałem Twój post o skrzyni (i reszcie dziwnego silnika) w jakimś innym wątku. Ciekawiło mnie czy masz sprzęgło od Turbo czy jednak zwykłe.
Widzę, że zawziąłeś się na te skrzynie, zgłębiasz temat - fajnie.
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Dodane dnia 24-02-2009 00:03 |
|
|
Obudowę sprzęgła mam na bank normalną - co jest w środku to nie patrzyłem z ciekawszych rzeczy od kupienia autka jeżdżę bez klapki inspekcyjnej do sprzęgła - aż nie chcę wiedzieć co tam za syf się już nazbierał. O dziwo ze sprzęgłem nigdy nie było najmniejszego problemu. Klapkę już zamówiłem to przy okazji wszystko tam poczyszczę i zrobię jakieś foty... może coś więcej będzie wiadomo.
w/g PET Takiej klapki nie było w sprzęgle turbo - a nie wydaje mi się że obudowy sprzęgieł są kompatybilne. Jak w końcu pogoda się poprawi to może uda mi się jakoś pomierzyć grubość wału, ale raczej będzie ciężko.
było:
Lista turbo prosiąt w PL
|