Autor |
Gdzie by tu i jak zamontowć głośniki? |
RomanS
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 13.06.07 |
Dodane dnia 14-06-2007 20:36 |
|
|
Może ma ktoś jakiś pomysł na to jak i gdzie oprócz fabrycznych otworów z tyłu zamontować głośniki.
Troche tam mało miejsca i mieszczą się tylko małe jajowate.
Pozdrowionka dla wszystkich!!!
RomanS |
|
Autor |
RE: Gdzie by tu i jak zamontowć głośniki? |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 14-06-2007 21:41 |
|
|
ja u siebie mam zrobione duze dziury w tylnym oparciu i tam wsadzone glosniki. jak jest obudowa to jest bezpiecznie, a jest duze pole do popisu jesli chodzi o wielkosc glosnika
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 14-06-2007 21:50 |
|
|
taa - dziury w tapicerce, boczkach, wykładzinach, skąd my to znamy? zostawcie te auta w oryginalnym spokoju! naprawdę można wydobyć dobry dzwięk z oryginalnych miejsc a jak komuś mało to niech wsadzi sobie subwoofer do bagażnika - przynajmniej nie trzeba nic kroić na litość boską..
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
meewosh
Użytkownik
Miejscowość: Ogrodzieniec
Data rejestracji: 31.10.06 |
Dodane dnia 14-06-2007 22:25 |
|
|
sprzedam kanapę
niegdyś '87 944 2.5 N/A S2 Look
Peżot 406 z gazem |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 14-06-2007 22:41 |
|
|
ciachu napisał/a:
taa - dziury w tapicerce, boczkach, wykładzinach, skąd my to znamy? zostawcie te auta w oryginalnym spokoju! naprawdę można wydobyć dobry dzwięk z oryginalnych miejsc a jak komuś mało to niech wsadzi sobie subwoofer do bagażnika - przynajmniej nie trzeba nic kroić na litość boską..
Ciachu - od czasu kiedy zalozylem wydech, miejsce obok mojego lozka zajelo oparcie, ktore nabylem okazyjnie na allegro... ogolnie jest w bardzo dobrym stanie, ale nie ma mechanizmu zdejmowania (tych guziczkow po dwoch stronach), nie zgodze sie do konca z tym stwierdzeniem - doprowadzajmy do oryginalu, bo niektore zabiegi pochwalam (jak Wasze pomysly odchudzania, tudziez moja przezroczysta targa ktora caly czas mi chodzi po glowie i na pewno to zrealizuje) ale jesli chodzi o takie dresiarskie pomysly w stylu polskiego Pimp my Ride, to dziekuje bardzo, nei skorzystam
to jest ta cienka linia - jak zrobic cos nowego fajnego, pewna zmiane, ktora jednak nie bedzie cyrkiem ...
w kazdym razie:
faktycznie glosniki fabryczne nie byly za ciekawe, ale za odpowiednia cene mozesz miec naprawde dobre glosniki
i wlasnie ten temat chcialem rozpocząć... przyznam ze szwankuja mi te moje glosniki (zaczynaja pierdziec), takze chcialem zapytac - jakie glosniki polecacie na tyl?
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
igor dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez igor dnia 14-06-2007 23:10 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 14-06-2007 22:58 |
|
|
a tak było i jak na razie jeszcze dalej jest:
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
Edytowane przez igor dnia 14-06-2007 23:01 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 14-06-2007 23:02 |
|
|
a dlatego szukam boczkow na drzwi
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
|
|
Autor |
piterson
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 14-06-2007 23:48 |
|
|
Igor - to nie jest fotomontaż?? Ale ktoś miał gust...
Dla miłośników oryginalności pozostają jedynie 4x6 cali. Ja mam wsadzone Alpine SXE-4625S. Grają lepiej niż oryginalne ale jakość dźwięku jakaś powalająca nie jest. Gdybym kupował jeszcze raz spróbowałbym chyba JBL. W nowszych 44 nie ma problemu z tyłu, bo można spokojnie wpakować tam okrągły głośnik 16 cm.
Jak ktoś chce super nagłośnienie nie robiąc w środku jakiejś rzeźni to chyba jedynym sposobem zostaje zdobycie boczków z opcjonalnego 10-głośnikowego Sound package.
Zresztą po co w Porsche super dźwięk. Osobiście wolę pracę silnika dochodzącego do czerwonego pola... (i np wsłuchiwać się czy nie odpadają zęby z wałków rozrządu ) |
|
Autor |
boru1
Użytkownik
Data rejestracji: 05.12.06 |
Dodane dnia 14-06-2007 23:53 |
|
|
u mnie z tylu wchodza elipsy 6x9 w oryginalne miejsca + dobre glosniczki z przodu i wystarczy zeby miec naprawde dobre naglosnienie wiec nie robcie z samochodu dyskoteki !!!
|
|
Autor |
Luki924
Użytkownik
Miejscowość: okolice Będzina
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 14-06-2007 23:59 |
|
|
BoRu bez problemu Ci wchodzą te 6x9? jak z mocowaniem? i jakiej firmy Ty masz tam głośniczki? |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 15-06-2007 00:03 |
|
|
ten sound package troche za drogi dla mnie (jedyna osoba ktora to miala to Pahu, ale juz sprzedal, i to za duze pieniadze o ile dobrze pamietam). Zastanawiam się jak z tylnymi boczkami - czy dużo zabawy by było z wrzuceniem tam większego głośnika...
co do wsluchiwania sie w prace silnika - nie dziwie sie - u mnie mysle ze glosniki zaczely odmawiac wspolpracy z zazdrosci, bo caly czas przyciszam muze zeby sluchac brzmien wydechu
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
meewosh
Użytkownik
Miejscowość: Ogrodzieniec
Data rejestracji: 31.10.06 |
Dodane dnia 15-06-2007 07:58 |
|
|
szczerze to z tymi głośnikami w kanapie to nie wygląda to tak tragicznie - jeśli maskownice są ładne no i tapicerka ciemna
niegdyś '87 944 2.5 N/A S2 Look
Peżot 406 z gazem |
|
Autor |
boru1
Użytkownik
Data rejestracji: 05.12.06 |
Dodane dnia 15-06-2007 08:17 |
|
|
umnie sa 6x9 tylko jakas dziwna budowe maja z magnesem po zlej stronie i sa bardzo stare szczerze to jeszcze nie probowalem ich odkrecac takze nie wiem czy takie nowoczesne z wielkim magnesem wejda.
|
|
Autor |
Abelard
Użytkownik
Miejscowość: DK
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 15-06-2007 08:46 |
|
|
Mam z tylu elipsy w orginalnych miejscach. Z przodu nie mam nic. Jak wlacze moje stare radio kasetowe, to szczerze gra jak diabli. Moze sie nei znam ale glosniki z tylu i silnik z przodu, to prawie jak silnik z tylu i glosniki z przodu Jak dam na full to glosno jest nie do wytrzymania, jakos super, nic nie trzeszczy nic nie widac, bo glosniki z tylu i to jeszce pod boczkami. Polecam sprawdzi najpierw mozliwosci standardowych rozwiazan w 924 zanim cos sie zacznie kombinowac. Nie wiem jakiej firmy sa glosniki.
Już nie zbieram na 968 CS
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
"Standing in line is easy, finding your way isn't." |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 15-06-2007 09:32 |
|
|
Ja długi czas jeździłem z zwykłymi kolumnami głośnikowymi w bagażniku. Plusem był doskonały wręcz dźwięk (wiadomo - skrzynki o odpowiedniej pojemnoście, średnica niskotonowego konkretna). Najfajniejsze były basy, bo uzyskiwane przez odbicie od nachylonej tylnej szyby - zyskiwały miękkość. Do tego nic nie ciąłem, a jak chciełem coś włozyć do bagażnika to je wyjmowałem i po sprawie.
Minusem było pokanie się w czoło ludzi którzy widzieli zawartość bagażnika (dla mnie to mały minus) .
No i jedna, ale ważna rzecz - nie chciałem sobie wyobrażać, co by się działo w samochodzie gdybym tak zdrowo w coś przydzwonił jeszcze z rolowaniem przez dach .
Teraz nie ma już głośników w bagażniku.... teraz nie ma już nawet radia ... została nadzieja, że "home made" wydech zrekompensuje z nawiązką
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
wlochaty
Użytkownik
Miejscowość: bydgoszcz
Data rejestracji: 24.01.07 |
Dodane dnia 15-06-2007 09:46 |
|
|
A wtrące się to tematu jeżeli chcesz mieć mocny dźwiek nie wkładając tuby czy cos w tym rodzaju, to poprostu zamocuj dwa wielkie glośniki w bagażniku w te schowki w błotnikach, jeżeli jakiś elektryk Ci to dobrze podłączy i wygłuszy matą bitumiczną (nie może być pianka akustyczna bo tam dochodzi wilgoć) i bedziesz miał dzwięk jak z kolumny czy też tuby nie zagracając sobie bagażnika czy tez psucia oparcia
Ja puki co to mam glośnik centralny w pulpicie i dwa właśnie w bagażniku, ale jeszcze musze je wygłuszyć bo bass jest bardzo pusty i słychać go lepiej na dworzu niż w samochodzie
Głośniki w orginalnych miejscach też idzie całkiem spoko wygłuszyc i to wygłuszenie podnosi o baaaardzo jakość dzwięku i dodaje basu a nie puste odbicie od blachy jak ktoś nie wierzy to jak macie kolumny np w domu drewnianie to wykręć głośnik i posłuchaj czy gra tak samo
Pozdrawiam!
924 '78 Ty jesteś starym gratem ja Cie naprawie zatem -crash test
924 '79 sprzedałem
944 '83 magazyn częsci
944 '86 sprzedane
924 '77 szybkie przywracanie do życia
sprzedam pełno wszelakich części do 924 i 944 kontakt 792-354-232 |
|
Autor |
KRAZ
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 10.05.06 |
Dodane dnia 25-06-2007 22:54 |
|
|
jestem na etapie kombinowania jakiegos grania do 924 i z tego co sie dowiedzialem to fabryczne miejsca na glosniki sa "do dupy", glosniki wsadzone do schowkow w bagazniku to tez slaby pomysl no chyba ze wybieramy sie na wiejska dyskoteke( glosniki beda graly w szybe i w sufit a nie tam gdzie maja grac), na poczatku chcialem wsaddzic glosiki z tylu w fabryczne miejsca i dwa tweeter'y w miejsce centralnego glosnika skierowane w strone drzwi ale okazalo sie ze to nie bedzie brzmiec,doszedlem do wniosku ze jedyne rozsadne miejsce to glosnik w drzwiach i gdzies niedaleko slupkow teraz zastanawiam sie jak to rozwiazac zeby nie zepsuc klimatu wnetrza i zeby to nie wygladalo jak u igora- bez obrazy,- nie planuje jakiegos zajebistego audio ale chcialbym miec dobrze zrobione
martwi mnie tez jeden fakt, dobrze wygluszone drzwi to straszny zbedny balast bo te maty troche waza a sporo trzeba ich tam przykleic
. |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 25-06-2007 23:39 |
|
|
ja u siebie jestem w trakcie robienia nowego patentu dla glosnikow
ale to juz pokaze podczas zlotu... wreszcie bedzie ladnie wygladac, no i oczywiscie ladnie slyszec... wygluszenie musi być
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
KRAZ
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 10.05.06 |
Dodane dnia 26-06-2007 12:54 |
|
|
wiem ze wygluszenie to 70% sukcesu ale i tak mnie martwi ten balast bo licze ze bedzie go ze 20kg
. |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 26-06-2007 13:08 |
|
|
KRAZ napisał/a:
(...)glosniki wsadzone do schowkow w bagazniku to tez slaby pomysl no chyba ze wybieramy sie na wiejska dyskoteke( glosniki beda graly w szybe i w sufit a nie tam gdzie maja grac),
KRAZ, proponuję zrobić eksperyment z głośnikami położonymi "płasko" w bagażniku, a potem napiszesz jaki był dźwięk. Eksperyment możesz wykonać np. pod blokiem/domem - dyskoteka nie jest niezbędna .
Na pewno słyszałeś o odbiciach fal i wykorzystaniu tego zjawiska (w głośnikach np. bass-reflex - w zasadzie zupełnie "do dupy" pomysł ). Są nawet tacy co potrafią skręcić ze sobą 2 głośniki membranami do siebie i wysterować jeden z nich sugnałem obróconym w fazie o 180 st. a wszystko to umieścić we wnętrzu obudowy tak, że nie wystaje nawet kawałek głośnika - Ci to są już zupełnie pomyleni .
W sumie mógłbym napisać, że umieszczenie głośników w drzwiach samochodu to już zupełnie bez sensu, bo będą grać w... skarpetki .
Nie napiszę tak jednak, bo akustyka to zbyt trudna sprawa jak dla mnie.
pzdr
jacek(pilatus)
ps. Oczywiście "no offence" |
|