Autor |
Regulamin Forum -propozycja |
pahu924
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 09.08.06 |
Dodane dnia 20-09-2007 14:36 |
|
|
W nawiząniu do rozmowy z Administratorem zgłaszam wniosek o przyjecie regulminu Forum 924
To jeden z wielu ktore znalazłem.
Czym KOZioł starszy tym róg tardszy
01. Prosimy wszystkich o rejestrowanie się pod własnym imieniem i nazwiskiem. Przypominamy, że poprawny zapis to najpierw imię, a potem nazwisko.
02. Prosimy o posługiwanie się poprawną polszczyzną i o przestrzeganie zasad jej pisowni włączając w to stosowanie polskich znaków!!
03. Na Forum zabronione jest: szerzenie treści propagujących postępowanie niezgodne z polskim i międzynarodowym prawem (w jakiekolwiek formie), nienawiść rasową, wulgarnych, obscenicznych, oszczerczych, jak również obrażanie uczuć religijnych różnych grup wyznaniowych.
04. Zawartość każdego postu, jest wyrażeniem poglądów i opinii autora, a nie osób odpowiedzialnych za funkcjonowanie forum, którzy nie ponoszą za nie odpowiedzialności. Nie zwalnia to jednak użytkowników przed przestrzeganiem pkt.03 niniejszego regulaminu.
05. Forum służy szeroko pojętej wymianie poglądów i opinii, jednak prosimy swoje wypowiedzi umotywować lub w przypadku podejmowania kontrowersyjnego czy też mało znanego faktu podać źródło swoich informacji.
06. Posty jednozdaniowe oraz nic niewnoszące do dyskusji będą kasowane, a autorowi większej ilości takich postów będą nadawane ostrzeżenia!
07. Prosimy o trzymanie się tematu wątku/działu. W razie konieczności zachęcamy do zakładania oddzielnych wątków, ewentualnie do zwracania uwagi moderatorom danego działu o wydzielenie postów nie na temat do innego.
08. Prosimy o nie dublowanie, nie pisanie wielu postów tego samego autorstwa jednego pod drugim. Do tego służy opcja "edytuj". Zapomniałeś czegoś dodać w swoim ostatnim poście? Kliknij na ten przycisk i dodaj co chciałeś. Nie pisz następnego pod nim.
09. Administracja forum (tj. administratorzy i moderatorzy) są zobowiązani do dbania o przestrzeganie wymienonych wyżej zasad, a także o kulturę dyskusji. Aby uniknąć sporów wobec rozbieżności w postrzeganiu zasad regulaminu oraz dobrego smaku uznaje się, że to interpretacja administracji jest wiążąca.
10. Administracja wypełniając swoje obowiązki (patrz pkt.09) ma prawo ingerować w posty użytkowników (tj. zmieniać ich treść), kasować je oraz nadawać użytkownikom tzw. "ostrzeżenia". "Ostrzeżenie" nie jest metodą nacisku, a jedynie informacją o błędnym postępowaniu na forum w rozumieniu administracji. Ostrzeżeń jest pięć, po których - w przypadku drastycznego naruszenia zasad regulaminu - administracja ma możliwość (po wspólnym głosowaniu) usunięcia użytkownika z Forum.
11. Administracja nie jest nieomylna, więc prosimy o wyrozumiałość w postrzeganiu jej poczynań. Gdyby jednak doszło do nadużyć to każdy użytkownik ma prawo zaprotestować. W tym celu prosimy używać opcji "raport" przy danym poście, lub też korzystać z "Prywatnych Wiadomości" i informować administrację o ewentualnym łamaniu regulaminu i zasad ogólnie pojętej kultury zarówno przez zwykłych użytkowników jak i przez nią samą.
|
|
Autor |
RE: Regulamin Forum -propozycja |
wampir
Użytkownik
Miejscowość: mala wies pod W-wa
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 20-09-2007 14:43 |
|
|
pahu924 napisał/a:
01. Prosimy wszystkich o rejestrowanie się pod własnym imieniem i nazwiskiem. Przypominamy, że poprawny zapis to najpierw imię, a potem nazwisko.
???
1988 Porsche 944 - bylo
1989 Porsche 944 Turbo S - bylo
1985 Porsche 944 - wydmuszka - bylo
1999 Audi A6 Avant Quattro 4.2 Tiptronic - takie tam rodzinne |
|
Autor |
pahu924
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 09.08.06 |
Dodane dnia 20-09-2007 15:11 |
|
|
wersja robocza - oczywiscie do poprawek po waszych sugestiach
1- dotyczy rejestracji nie nicku
Edytowane przez pahu924 dnia 20-09-2007 15:21 |
|
Autor |
mojojojo13
Użytkownik
Miejscowość: Lublin
Data rejestracji: 09.09.07 |
Dodane dnia 20-09-2007 15:14 |
|
|
Administracja wypełniając swoje obowiązki (patrz pkt.09) ma prawo ingerować w posty użytkowników (tj. zmieniać ich treść),
tak brzmiący punkt jest nadużyciem - zapewne chodziło o wykreślanie niecenzuralnych słów - ale to musi być wyraźnie napisane - w takiej postaci jak pisałem to nadużycie .
jako że :
Aby uniknąć sporów wobec rozbieżności w postrzeganiu zasad regulaminu oraz dobrego smaku uznaje się, że to interpretacja administracji jest wiążąca.
ale biorąc poprawkę na to :
Administracja nie jest nieomylna, więc prosimy o wyrozumiałość w postrzeganiu jej poczynań
nie można wykluczyć sytuacji w której ktoś od początku do końca będzie miał pojechane mimo że administrator nie miał racji.
Jeśli ma być przyjęty ten ( oprócz tego co napisał Wampir ) ja mam 2 zastrzeżenia - proponuje jednak przyjąć jakiś bardziej rozbudowany regulamin( może bardziej kazuistyczny) , tak by nie trzeba było robić wykładni punktów bo były jasne .
951s, 928s3 |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 20-09-2007 19:22 |
|
|
Panie i Panowie
Co prawda nie wiem nic o rozmowie z administratorem, ale jest nas czworo więc zapewne miał ona miejsce z którymś z pozostałych. Pomysł regulaminu jest dobry i zapraszam do dyskusji zaznaczając, że każdy z Was ma prawo do przedstawienia własnej jego wersji (wymyślonej nawet od podstaw).
Post Pahu924 jest własnie jego autorską wersją i niekoniecznie jest zbieżny z moim punktem widzenia (nie oznacza to też, że jest rozbieżny).
Zaznaczam też, że forum to z założenia miało być pozbawione wszelkich formalizmów, na tyle oczywiście na ile jest to możliwe. W chwili obecnej admini ingerują w niektóre posty - za każdym razem można to łatwo zauważyć, bo w poście takim znajduje się kolorowa (najczęściej czerwona) sekcja mówiąca, czemu ingerencja w treść miała miejsce. Zadarzało się to nader rzadko i mam nadzieję, że tak pozostanie.
Na razie opieramy się na założeniu posiadania przez nas wszystkich odpowiedniego poziomu kultury osobistej - tak długo jak to będzie możliwe pozostaniemy przy tym założeniu.
Innymi słowy - jeśli czujecie potrzebę ubrania forum w nieco formalne ramy (regulamin) to proszę bardzo - proponujcie. Ze swej strony zapewniam jednak, że rygorystycznie tu nigdy nie będzie - bądźcie spokojni.
pzdr
jacek(pilatus)
Edytowane przez pilatus dnia 20-09-2007 19:24 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 20-09-2007 19:35 |
|
|
ja uważam że cały pomysł regulaminu jest zbędny... dlaczego? tak jak Pilatus mówi - na tym forum nie ma nieciekawych incydentów... wszyscy staramy się szanować innych, a agresywne posty z zasady spotykają się z niechętnym przyjęciem, więc są szybko wycofywane...
także w/g mnie regulamin - spoko, ale czy naprawdę jest nam niezbędny?
fajne jest na tym forum to, że każdy kieruje się swoim sumieniem - nie ma ataków, osobistych obelg, jest za to dużo dobrej rady, ciekawych dyskusji, a przede wszystkim... dużo Porsche...
także moj projekt na regulamin:
1. Forum służy promowaniu samochodów Porsche, a zwłaszcza modelu 924
2. Każdy kieruje się rozsądkiem, dobrą wolą, a odpowiada tylko przed własnym sumieniem i Administratorami...
OT: hehh.. zaczynamy odliczanie? post nr 968 szkoda ze przegapiłem posty 924 i 944
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
Edytowane przez igor dnia 20-09-2007 19:48 |
|
Autor |
kzo1
Użytkownik
Miejscowość: wlkp/USA/AZ
Data rejestracji: 16.03.07 |
Dodane dnia 20-09-2007 19:43 |
|
|
A love my Porsche
944S- 100% orginal
964 Carrera 4
Edytowane przez kzo1 dnia 20-09-2007 20:03 |
|
Autor |
wampir
Użytkownik
Miejscowość: mala wies pod W-wa
Dodane dnia 21-09-2007 09:13 |
|
|
OT: przynajmniej 968 nie przegapiles, ale przegapiles tez 911, 928 i 930 Juz nie wspominajac o 356 i 914
1988 Porsche 944 - bylo
1989 Porsche 944 Turbo S - bylo
1985 Porsche 944 - wydmuszka - bylo
1999 Audi A6 Avant Quattro 4.2 Tiptronic - takie tam rodzinne
Edytowane przez wampir dnia 21-09-2007 09:13 |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 21-09-2007 10:06 |
|
|
igor napisał/a:
2. Każdy kieruje się rozsądkiem, dobrą wolą, a odpowiada tylko przed własnym sumieniem i Administratorami...
No właśnie. I niektórzy zgodnie z własnym sumieniem nazywają innych oszustami w ogóle tego nie uzasadniając. Nie wiemy o kogo chodzi ? |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 21-09-2007 15:11 |
|
|
Co prawda nie wiem nic o rozmowie z administratorem, ale jest nas czworo więc zapewne miał ona miejsce
Oczywiście potwierdzam, że rozmowa taka miała miejsce i sam zaproponowałem utworzenie regulaminu, co zaraz postaram się uzasadnić.
Mimo, iż forum 924.pl jest uznawane, za miejsce bardzo kulturalne, skupiające bardzo wąską grupę ludzi o podobnych zainteresowaniach, to jednak zdarzają się pewne 'incydenty' podwarzające ową kulturę.. zresztą wiadomo o jakie konkretnie posty tutaj chodzi. Posłużę się dla jasności przykładem: jeżeli ktoś obraża w swoich wypowiedziach drugą osobę używając przykładowo słowa 'pacan' to nie powinniśmy jako administratorzy forum pozostawiać spraw samych sobie, bo w końcu jest to publiczne forum, nie prywatna korespondencja.
Wcześniej uzgodniliśmy, że nie będziemy ingerować w takie 'incydenty', ponieważ 'jeżeli coś się dzieje' to forum zaczyna być bardziej ciekawe i działa to tylko na jego korzyść. Jednak są pewne granice i jak widać zostały one przekroczone, ponieważ pewne osoby poczuły się po prostu urażone. Dlatego proponuję przyjąć pewien zapis, niekoniecznie musi to być od razu wielostronicowy regulamin, w jakich skrajnych okolicznościach możemy pozbawiać statusu forumowicza. Oczywiście jeżeli się sytuacja powtórzy.
Podoba mi się zapis Igora, aczkolwiek zmieniłbym drugi punkt na trochę bardziej sprecyzowany:
1. --//--
2. Kążdy kieruje się rozsądkiem, dobrą wolą i działa zgodnie z zasadami współżycia społecznego, biorąc odpowiedzialność za swoje wypowiedzi.
zgadzam się z Pilatusem, że forum nie jest i nie będzie rygorystyczne - powstało na luźnych zasadach i na takich w miarę rozsądku pozostanie.
A na koniec coś bardzo sympatycznego:
Post [...] niekoniecznie jest zbieżny z moim punktem widzenia (nie oznacza to też, że jest rozbieżny).
Bardziej dyplomatycznie już się tego ująć nie dało
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
porsche89
Użytkownik
Miejscowość: Łazy Woj.Górny Śląsk
Data rejestracji: 30.04.06 |
Dodane dnia 21-09-2007 19:10 |
|
|
Straszne to co tu przeczytałem.
944 2,7 '86/'89 kombinacja z trzech dawców lub z czterech teraz S2 look -Już u ludzi
924 2.0 '82
944 2,5 '84
Jeden rower górski
Czarna taczka '06 |
|
Autor |
max944
Użytkownik
Miejscowość: Ząbkowice Śląskie
Data rejestracji: 12.01.07 |
Dodane dnia 21-09-2007 20:20 |
|
|
czyli zanosi się na regulamin
Max944 ( Dominik )
Jest:
Renault Captur '24, Mercedes S350 '04, Mini Cooper '05, Chrysler Sebring '09
Kiedyś było:
944 '86
924 '84 |
|
Autor |
porsche89
Użytkownik
Miejscowość: Łazy Woj.Górny Śląsk
Data rejestracji: 30.04.06 |
Dodane dnia 21-09-2007 21:26 |
|
|
Jak zdołałem ustalić , słowo forum jest pochodzenia łacińskiego i w starożytności oznaczało poprostu to samo co rynek. Inaczej plac targowy i miejsce zebrań obywateli w miastach i wsiach rzymskich. Forum Romanum - najstarszy rynek w Rzymie.
Komu przyszlo do glowy wprowadzenie jakliegoś regulaminu.
Regulaminy są dla niegrzecznych dzieci a my jesteśmy grzeczni...
Chyba...
Próba wprowadzenia REGULAMINU to atak na wolność słowa.
Takie jest moje skromne zdanie.
Ciekawe czy przestrzegacie ograniczeń prędkości. Hehe.
Ja nie . Ja jestem buntownikiem z krwi i kości.
Przestane odwiedzać forum które mnie ogranicza.
Tyle by było o regulaminie.
944 2,7 '86/'89 kombinacja z trzech dawców lub z czterech teraz S2 look -Już u ludzi
924 2.0 '82
944 2,5 '84
Jeden rower górski
Czarna taczka '06
Edytowane przez porsche89 dnia 21-09-2007 21:29 |
|
Autor |
szczurek
Użytkownik
Miejscowość: Rowy
Data rejestracji: 25.04.07 |
Dodane dnia 21-09-2007 22:16 |
|
|
Myślę, że dwu punktowy regulamin igora (z rozszerzeniem ciacha) jest wystarczający i dobry. o ile regulamin na tym forum jest potrzebny
944 '87 2,5 targa
924/944/968 Papa Smerf
Mercedes 190E 2,6 Sportline
awatar wspomnienia odległe!!!!!!
Jedna Złota Łopata |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 21-09-2007 23:03 |
|
|
Przypominam, że jest to tylko dyskusja - każda zmiana jest uzgadniana ze wszystkimi administratorami, jak również z Wami.
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
Zwierz
Użytkownik
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 21-09-2007 23:56 |
|
|
ja uważam, że do tej pory wygrywała demokracja (cokolwiek to znaczy ). Był jakiś dym to większośc brała stronę jednego z uczestników i temat się kończył. Jeśli dojdzie do mocnego przysłowiowego przegięcia pały to wolą większości, albo braku protestów wywali sie gościa z forum i tyle.
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|
Autor |
mojojojo13
Użytkownik
Miejscowość: Lublin
Data rejestracji: 09.09.07 |
Dodane dnia 22-09-2007 08:22 |
|
|
http://w114-115.org.pl/forum/rules.php
jako ciekawostkę - gdyby ktoś miał ochotę przebrnąć przez dość długi regulamin - niby jest ale jakby go nie było - bo jest zgodny ze zdrowym rozsądkiem , obyczajami itp i nie wprowadza nie naturalnych zachowań.
Nawet jeżeli teraz uważacie że regulamin jest zbędny , to jednak trzeba mieć w rękawie takowy przygotowany , bo nie można założyć że forum nie przestanie się rozwijać i będą przychodzić nowi userzy, teraz gdy forum nie jest duże można powiedzieć że problem nie istnieje....
Zwierzu - na twój ostatni post mogę tylko odpowiedzieć "Pogromem kieleckim " z lipca 46 oczywiście jest to żart ale ma w sobie dużo prawdy - też większość staneła po jednej stronie a powód jaki był każdy wie....
Nie pije do niczego konkretnego ale z doświadczenia wiem że w relacjach starszy lubiany user - do świerzak - wiadomo kogo inni poprą.
Proponuje przygotować się na takie sytuacje i mieć w zapasie regulamin - a kiedy stwierdzimy że będzie niezbędny wtedy się go wprowadzi???
951s, 928s3
Edytowane przez mojojojo13 dnia 22-09-2007 08:35 |
|
Autor |
Sliwka
Użytkownik
Miejscowość: Libertów k. Krakowa
Data rejestracji: 29.07.07 |
Dodane dnia 22-09-2007 10:02 |
|
|
Heh może zaproponuje formę regulaminu z innego podobnego forum
1. Administracja ma prawo do reakcji w przypadkach wypowiedzi które uzna za niestosowne , szkodliwe dla forum.
2. Administrator zawsze ma rację.
3. We wszelkich innych przypadkach , patrz punkt 2. |
|
Autor |
szeryf
Użytkownik
Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 20.08.07 |
Dodane dnia 22-09-2007 10:19 |
|
|
Także ja sądzę, że regulamin jeśli takowy ma funkcjonować, powinien mieć formę wypracowaną przez kolegów Igora i Ciacha. To forum jest na tyla małe i spokojne, że nie ma sensu budować paragrafów.
Don't Call Me Zombie!!! |
|
Autor |
Damian
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Dodane dnia 22-09-2007 14:52 |
|
|
Ejże chłopacy!! Dajcie spokój z regulaminem! Jest nas tu za mało, żeby jakieś konstytucje uchwalać. za stare też na to jesteśmy!
A stary to znaczy odpowiedzialny za słowa i czyny.
Wystarczy tylko element cenzury ze strony admina, jak ktoś coś przeskrobie i to wsio.
Za chwilkę będzie tak jak na forum mb/8 gdzie strach o cokolwiek zapytać, żeby nie zostać zjechanym, że się nie przeczytało punktu 134 paragraf 79 regulaminu i nie spędziło trzech dni na przeszukiwaniu archwium przepychając się przez milion postów awantury o wyższości PB nad LPG...
Chłopy mało to mamy nakazów, zakazów, wszelkiej maści przepisów w życiu codziennym? Niech chociaż na forum będzie prawdziwa WOLNOŚĆ
Całkowicie podpisuje się pod słowami porsche89 i winszuję, że dotychczas tylko On sprawdził znaczenie słowa forum, no chyba że pozostali wiedzieli wcześniej
|
|