924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Klub 924.pl | Nasze auta
Autor czerwone 944 '86
Janusz
Użytkownik

Miejscowość: Gdansk
Data rejestracji: 30.12.13
Dodane dnia 11-02-2014 19:15
Kilka dni temu dotarło do mnie niedawno kupione czerwone 944 86. Niestety warunki pogodowe spowodowały, że dziewiczą podróż odbył na lawecie, czekam zatem z utęsknieniem na poprawę warunków pogodowych.

Ale po kolei.
Po wstępnych oględzinach samochód trafił na przegląd przed zakupowy do michala928 (znalazłem ofertę takiej usługi na stronie serwis porschepana). Chcąc uniknąć odwiecznej prawdy kupujących, którzy cieszą się dwa razy czyli pierwszy w momencie zakupu, a drugi podczas sprzedaży postanowiłem polegać na fachowcu. Zrobiony przegląd dał obraz z czym mam do czynienia i co muszę zrobić, a także ile powinienem zapłacić za samochód, aby marzenia o posiadaniu youngtimera były realne. Podziękowania i szacun dla Michała.

Po kilku mailach i nabyciu wymarzonego Porsche samochód ponownie trafił do michala928 tym razem na realizację ustalonych prac.
Z grubsza ujmując z większych tematów zrobiono:
-rozrząd
-w zawieszeniu przednim: łożyska kół przednich dokręcone, drążki kierownicze wymienione, amortyzatory przód wymienione, krzyżak drążka kierowniczego, geometrie zawieszenia
-tarcze hamulcowe: przód
-wymieniono klejony taśmą przewód wodny nad chłodnicą
-wyciek płynu hamulcowego z pompki sprzęgła do kabiny

były również małe:
-nie działała tylna regulacja fotela kierowcy
-nieszczelny korek układu chłodzenia
-pęknięta klema "+"
oraz kilka innych drobiazgów

Na pewno w przyszłości zgodnie z listą muszę zając się:
-łożyskami wału napędowego, trochę szumią
-usunąć ślady początków korozji progów i kieszeni przed tylnymi kołami, progi lekko pogięte od nieumiejętnego podnoszenia auta

Teraz kilka słów o samym samochodzie. Na forum powitalnym zachęcano mnie do kontynuowania opisu wątku dotyczącego samochodu ale nie znalazłem nic poza dyskusją gdy poprzedni właściciele dokonywali wymiany:
http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=17&thread_id=4842
oraz to co opisał mój poprzednik ale na PCP
http://porscheclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8059&sid=b5fd87515249d59ab6fd2e740c2be7b6

Rocznik 1986
silnik M44.05 2.5 120 kW
przebieg 173,5 tys
skrzynia 5Y
lakier LM3A
tapicerka BH
totalny golas: bez klimy, wspomagania, tylnej wycieraczki jedynie dwie opcje na wklejce: C11 i 164 i tym mnie ujął typowy produkt lat 80-tych: silnik, koła, blachy ( w kolorze mi najbardziej pasującym). Samochód pochodzi z Austrii skąd do Polski trafił pod koniec 2004 r.

Co dalej? Kosmetyka i to nie tylko powłoki zewnętrznej (widziałem na forum pracę noname_conek i poprzeczkę mam ustawioną wysoko) ale również detali:
-nabyłem stylowe radio (nie jest to co prawda żaden z czterech modeli montowanych w 1986 ale jest bliźniaczy z modelami Balupunkt Hamburg i Ludwigsburg

- wymiana tapicerki na tylnych siedzeniach (dziury w tkaninie) , na szczęście poprzedni właściciel zadbał o materiał teraz tylko dobry tapicer potrzebny
-oświetlenie deski rozdzielczej
-mieszek zmiany biegów
-dekielki do felg i tutaj dylemat felgi są super Fondmetal 2600/E4 7x16 (P) oraz 2800/F4 8x16 (T) jednak w przyszłości chciałbym zmienić na oryginalne najlepiej Fuchs.

To tak na szybko...

944 '86 LM3A
Autor RE: czerwone 944 '86
Paluch Lakiernik
Użytkownik

Miejscowość: Włocławek
Data rejestracji: 17.12.11
Dodane dnia 11-02-2014 19:43
No wreszcie coś czerwonego smiley Świetny jest ten egzemplarz. Gratuluję wyboru. smiley

8962262
Autor RE: czerwone 944 '86
noname_conek
Użytkownik

Miejscowość: Nowy Staw
Data rejestracji: 30.03.13
Dodane dnia 27-10-2014 15:08
przeoczyłem jakoś temat smiley wklejam 2 fotki z zakończenia smiley

951 86' ---->projekt in progress: http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=6661&rowstart=0
9435685 www.cultstyle.pl