Autor |
[S] 924 w cenie 2700zł (!!) (ŻÓŁTE BLACHY) |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 13.03.12 |
Dodane dnia 13-03-2012 23:31 |
|
|
Witam, mam do sprzedania 924 2.0 z 80r.
Otworzyła mi się maska, nowa już kupiona - szyby brak.
Brak wnętrza (fotele są, kierownica, przełączniki i zegary są!).
Zarejestrowany jako zabytek (tanie OC, zloty i wjazd na stare miasto).
Generalnie wymaga pracy. Sprzedaję za drobne, ze względu na fakt, iż dom (a więc i garaż), w którym owe 924 stoi zostanie niebawem sprzedany.
Auto kupiłem za prawie 2x więcej.
Cena taka, bo sprawa pilna. Auto stoi pod Warszawą. Silnik po remoncie (koszt 800zł!), uszczelki jakieś i inne duperelki gratis. Sporo części zapasowych (np dwa boczki - nadkola itd).
Cena taka, bo zdaję sobie sprawę z tego, że auto wymaga pracy.
Okazało się, że na przodzie mam odrobinę szpachli - do poprawy.
Wiadomo ile kosztuje sama rejestracja na zabytek...
Kontakt 724 396 400
W. Zawadzki
Edytowane przez fotofrog dnia 14-03-2012 09:52 |
|
Autor |
RE: [S] 924 w cenie 2700zł (!!) (ŻÓŁTE BLACHY) |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 13-03-2012 23:32 |
|
|
Aha, w zestawie są np oryginalne alufelgi i inne dodatki. |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 14-03-2012 08:18 |
|
|
Może jakieś fotki tego auta? Żółte blachy a taki zdekompletowany z wnętrza? 800zł za remont silnika... troszkę tanio.
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 09:41 |
|
|
Remont robiony siłami przyjaciół/mechaników i raczej nie wiele było do przeczyszczenia.
Tak jest, żółte blachy ponieważ widocznie kiedyś był zabytkiem, teraz będąc uczciwym należałoby go przerejestrować, albo naprawić (na co nie mam już możliwości jak wspomniałem).
Auto jest wizualnie w stanie kiepskim, nawet bardzo. Ale silnikowo magik. Oczywiście można połasić się na odpalenie ( o ile ktoś weźmie akumulator ) i pojeżdżenie w googlach.
Co do zdjęć mogę wykonać, ale TYLKO jeżeli ktoś będzie poważniej zainteresowany. Jak wspomniałem dom jest na sprzedaż, nie mieszkam tam, a w ostatnim roku widziałem to auto... 4 razy? Raz odpaliłem.
Misiek, widzę, że masz jakiś "na części" albo miałeś.
Zapraszam więc do zakupu/kontaktu, bo łatwo możesz złożyć coś ciekawego. A cena 2700zł za 924 (w nie ważne jakim stanie) z żółtymi blachami i dobrą pikawą, to powiedziałbym cena przynajmniej okazyjna. |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 09:43 |
|
|
GG : 4057777 |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 09:53 |
|
|
UWAGA : przepraszam za błąd, kontakt pod numerem 724 396 400. - numer złej karty podałem. W. |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 09:53 |
|
|
UWAGA : przepraszam za błąd, kontakt pod numerem 724 396 400. - numer złej karty podałem. W. |
|
Autor |
przemek84
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07 |
Dodane dnia 14-03-2012 12:33 |
|
|
Zolte blachy raczej odstraszaja w tym przypadku niz przyciagaja. Ewentualna wizyta konserwatora po zakupie i przerejestrowaniu moze przyspozyc wielu problemow nowemu nabywcy jesli jest w takim stanie jak opisujesz .
Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944. |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 13:39 |
|
|
W przeciągu 2wóch lat nie miałem ŻADNEJ takiej wizyty.
Więc zakładam, że po przerejestrowaniu jest kolejne 2 lata ^^.
Jak wspomniałem, najlepiej zrobić z niego cudo. I to takim ludziom go polecam w szczególności.
"Żeby coś szanować, trzeba w to serce włożyć. Co łatwo przychodzi - łatwo odchodzi. " |
|
Autor |
Cyryl
Użytkownik
Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10 |
Dodane dnia 14-03-2012 14:06 |
|
|
Witam,
1. kto doprowadził ten samochód do 'takiego' stanu?
2. czemu zdjęcia są taką tajemnicą? Jak można być "poważnie zainteresowanym" czymś, czego się nie widziało? Blachy można zasłonić, skoro poufność taka ważna.. a jednocześnie nie dziwię się, że ryzykownie pokazać ruinę na żółtych blachach, więc przyłączam się do opinii Przemka- te tablice mogą stanowić problem, a nie ułatwienie..
|
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 14:25 |
|
|
Witam, odpowiadając na pytania.
1. Wilgotność zniszczyła styropianowe wykończenie, zostało wyrzucone ponieważ każdy kto chciał wyremontować to 924 liczył się z zakupem NOWEGO wnętrza. - tzn. powypadkowe 924 itd.
2. " Sprzedaję za drobne, ze względu na fakt, iż dom (a więc i garaż), w którym owe 924 stoi zostanie niebawem sprzedany." to proste, ja tam nie mieszkam, ale dom jest potężny z potężnym garażem. I tam potężne 924 stoi ^^. Jutro pojadę ponieważ zainteresowanie jest całkiem spore, odzywają się fanatycy (co zresztą było zamierzone - skąd post na tym forum), którzy mają 924 i chętnie przełożą wnętrze, sprzedadzą stary i będą mieli pełnoprawny zabytkowy pojazd wzbudzający podziw. |
|
Autor |
rolo
Użytkownik
Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 03.08.11 |
Dodane dnia 14-03-2012 14:48 |
|
|
No większych fanatyków i desperatów zarazem niż Ci zgromadzeni tutaj to chyba nie znajdziesz Bez fotek ciężko ocenić, czy cena jest dobra. Skompletowanie bliżej nieokreślonej ilości potrzebnych części wcale może nie być takie tanie.
Zgadzam się z przedmówcami, że żółte blachy, to raczej kłopot niż atrakcja, szczególnie w przypadku zdekompletowanego auta.
924 '84 2.0 125 KM |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 15:27 |
|
|
Jak wspomniałem. Prawdę mówiąc, nie interesują mnie za bardzo osoby, które auta odnawiać nie zamierzają. Oczywiście, można wszystko zrobić ze sklejki i samemu wykonać własne "tuningowe" wnętrze. Ale w zabytku?!
Jeżeli jednak ktoś podchodzi do sprawy z głową, w żółtych blachach widzi zaletę (inną niż 70% zniżki na OC) oraz możliwość niewykupowania polis. Ogłoszenie kierowane do nich.
ano właśnie
924 piękny wóz. Ale ja niestety stałem się studentem... Muszę sprzedać dom, auto... schować się pod mostem wraz z paletą istotnych w przyszłości w moim życiu ksiąg z zaklęciami
Jutro wykonam zdjęcia, jak wspomniałem wizualnie jest "źle". Co oznacza nie mniej, nie więcej a tyle, że trzeba posiadać drugiego na części, ew. polakierować odnowić to i owo.
|
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 14-03-2012 16:09 |
|
|
Przerabiałem wymianę wnętrza w 924, realnie koło 2-3 dni roboty żeby zrobić to ok. Dostępność tapicerki wnętrza jest dość tragiczna i co lepsze ludzie zazwyczaj zostawiają dla siebie.
Auto na żółtych blachach nie powinno być doprowadzone do takiego stanu - w końcu po coś ma te żółte tablice.
Trzeba wziąść pod uwagę, że podczas rejestracji powstała także biała karta pojazdu gdzie znajdują się zdjęcia - jak wyglądał w momencie tej rejestracji. Stanowi to dużą podstawę w rekonstrukcji. Skoro tutaj wnętrza niema, to trzebaby je odrestaurować czy przełożyć. A co jeśli konserwator jakimś cudem przyczepi się że tapicerka była np czarna a nagle jest brązowa lub jakaś inna bo tylko taką dało się znaleźć?
Właściciel zabytku zobowiązany jest o niego dbać pod karą administracyjną grzywny lub więzienia. A przede wszystkim stan albo powinien się polepszać albo utrzymywać się na tym samym poziomie.
Auta na żółtych blachach nie zarejestrujesz na białe, nie można go wykorzystać jako bazę części czy nawet zezłomować. Po prostu legalnie nie da się i tyle. Cena może i jest ok, ale takie auto pociąga za sobą większą odpowiedzialność i może być trudno znaleźć kogoś kto się nim zajmie.
Sam myślałem aby swojego zielonego zarejestrować na żółte blachy... przynajmniej po zakończeniu już chyba 3 letniego remontu. Ale po rozważeniu + i - jednak zostanę przy zwykłych tablicach. Żółte zostawiam "w razie czego" gdyby np. zmieniło się prawo i nakazali złomować auta wydalające za dużo CO2 albo coś podobnie kretyńskiego. W takim przypadku będę się ratował uciekając w stronę zabytku, z czym nie powinno być raczej problemów
Ja na pewno nie jestem zainteresowany także życzę powodzenia w sprzedaży.
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 16:22 |
|
|
"Trzeba wziąść pod uwagę, że podczas rejestracji powstała także biała karta pojazdu"
być może powstała, ale nigdy nie została mi przekazana.
Tutaj przypuszczalnie żółte tablice są na korzyść kupującego, tzn. niewykluczone, że ktoś kiedyś zaniedbał to ździebko, albo zarejestrował "po znajomości" czy w dziwny sposób bliżej mi nieznany.
Kupiłem pojazd zabytkowy, zabytkowość przechodzi przy rejestracji - bez okazywania czegokolwiek.
Również tak samo przechodzi bezterminowy przegląd.
Suma sumarum - nie trzeba go robić nawet razu po/przed zarejestrowaniem pojazdu!
Dlatego tak jak mówię, to oferta dla tych, co nie chcą płacić ok 1500-2000zł za rzeczoznawce, zdjęcia, i duperełki wymagane do rejestracji jako zabytek. On to po prostu ma za sobą - i tyle w temacie.
I to właśnie dla takich ludzi jest powyższa oferta, wystarczy przełożyć środek, odmalować i... gotowe
Stare auto wyrejestrować/sprzedać i tak oto tym samym kosztem co rejestrowanie jako zabytek mamy inny pojazd... w sumie nawet taniej licząc to, co dostaniemy za sprzedane drugie 924.
Ew. zawsze można sobie zostawić na części |
|
Autor |
Bluebird Tomek
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 15.04.09 |
Dodane dnia 14-03-2012 17:25 |
|
|
Też myślę, że zniszczone auto zabytkowe to żaden rarytas. Zwykłym "szrotem" można sobie publicznie jeździć natomiast (według informacji zaczerpniętych z "internetu", jak jest w praktyce to nie wiem) z zabytkiem może być kłopot jeśli zainteresuje się tym straż miejska lub jakiś "życzliwy" zawistnik...
Posiadanie pojazdu zabytkowego wiąże się z odpowiedzialnością, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Wpisanie pojazdu do wojewódzkiej ewidencji zabytków jest formą jego ochrony prawnej. Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami przewiduje konieczność uzyskania zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków na przeprowadzenie poważniejszych remontów, na stałą zmianę miejsca jego przechowywania, a w przypadku niewywiązania się z tego obowiązku przewiduje kary grzywny. Warto dodać, iż właściciel nie może bez uzyskania zgody zezłomować nawet najbardziej zniszczonego, nienadającego się do naprawy pojazdu (np. uszkodzonego w wypadku drogowym), gdyż zniszczenie zabytku to przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności nawet do 2 lat! Uznać można więc, iż z chwilą, gdy pojazd staje się rzabytkowymr1;, prawa właściciela ulegają poważnemu ograniczeniu w imię interesu społecznego.
fotofrog napisał/a:zainteresowanie jest całkiem spore, odzywają się fanatycy (co zresztą było zamierzone - skąd post na tym forum), którzy mają 924 i chętnie przełożą wnętrze, sprzedadzą stary i będą mieli pełnoprawny zabytkowy pojazd wzbudzający podziw.
Powodzenia w sprzedaży zatem. Pozdrawiam
|
|
Autor |
piterson
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 14-03-2012 18:03 |
|
|
Też uważam całą tę sytuację za lekkie przegięcie.
Rozumiem że cała ta sytuacja mogłaby dotyczyć zwykłego zmęczonego 924 - i to byłoby ok. Ale tu mamy do czynienia z zabytkiem który powinien być w co najmniej dobrym stanie, z kompletną dokumentacją itp.
Dla mnie to proszenie się o kłopoty... Ale wiadomo - Polak potrafi...
944 '86 3.0
996.2 C4 cabrio '02
997TT '06
Cayenne S Diesel '14
Macan GTS '16
ex:
944 S2 '89 |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 18:12 |
|
|
Auto wymaga dopieszczenia A nie "jest wrakiem - nie jeździ!"
Po prostu zaokrąglam niedociągnięcia owego 924 ponieważ zdjęć brak.
(według informacji zaczerpniętych z "internetu", jak jest w praktyce to nie wiem)
W praktyce wygląda to inaczej .
W. |
|
Autor |
fotofrog
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 14-03-2012 18:14 |
|
|
P,S: Auto nie jest nowe i z salonu - dlatego cena niższa nieco niż w salonie |
|
Autor |
vip3r
Użytkownik
Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06 |
Dodane dnia 14-03-2012 21:37 |
|
|
o rany, dajcie fotofrog chociaż zdjęcia wrzucić zanim zaczniecie po aucie jeździć...
może fotofrog ma takie poczucie estetyki że obiektywnie nie będzie tak źle... (tak wiem naiwny bywam ale co szkodzi poczekać na foty?)
968 Cabrio http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=11503
911 i reszta http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=10460
FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/ |
|