Autor |
RE: [S] 944 S2 Czarny |
kuzik
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 21.05.07 |
Dodane dnia 01-07-2014 00:55 |
|
|
...wreszcie ktoś się zdecydował - gratuluję.
Rzadko piszę ale tym razem nie mogłem się powstrzymać.
Powiem Wam tylko że ja już nic nie pojmuję jeśli chodzi o nasz rynek tych samochodów. Kompletna porażka. Jak czytałem ten wątek to w pewnym momencie powiedziałem do żony - jak do wieczora w niedzielę nikt nie kupi to wpłacam kasę przelewem i odbieram jak tylko czasowo się zorganizuję.
To auto było naprawdę doinwestowane i wiem co mówię w przeciwieństwie do wielu na tym forum, którzy już tyle razy się zarzekali, że coś kupią - i nic.
Serwis silnika jak w tym przypadku to jest sporo, naprawdę sporo kasy. Można powiedzieć że buda była za darmo. Jak to jest, że jak ktoś sprzedaje okazję to nie ma chętnych a jak jest jakiś syf czy padaka to spore grono się podnieca i nawet ktoś się czasami znajdzie i kupi myśląc, że okazja i wkłada raz tyle albo i więcej, aby auto wyprowadzić na prostą - to zawsze więcej kosztuje.
W tym momencie praktycznie zdecydowałem i nie sprzedaję już mojego auta bo kto by je kupił, no może za 10 tyś by się chętny znalazł i pewnie by się jeszcze tydzień zastanawiał.
Po prostu mało kto jest zorientowany ile te auta kosztują w serwisie - albo wiedzieć a doświadczyć to dwie różne rzeczy.
Może trochę szkoda mojego egzemplarza ale będzie auto wyścigowe. Za grosze go nie oddam.
DaGrz mam nadzieję, ze zobaczę jak autko śmiga w Poznaniu.
|
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 01-07-2014 13:36 |
|
|
Michał, ale czy rozmawiałeś z GTA o tym samochodzie, prosiłeś o dodatkowe zdjęcia, robiłeś rozpoznanie u ludzi, którzy auto widzieli, albo mogli je znać w przeszłości?
Ja to wszystko zrobiłem. Może wydać się śmieszne, że zadałem sobie tyle trudu (czyli wybrzydzałem) skoro cena była okazyjna jak za S2. A jednak cena to nie wszystko, bo nie jest sztuką kupić ew. trupa nawet za stosunkowo niewiele pieniędzy (zaznaczam od razu, że nie uważam tego konkretnego S2 za trupa - piszę ogólnie o okazyjnym kupowaniu samochodów).
Zmierzam do tego, że to co na forum wydaje się okazją, po bliższym przyjrzeniu się może... faktycznie być okazją, ale równie dobrze może być minom.
GTA zainwestował w samochód dużo pieniędzy (opisywał wszystko na forum przez kilka lat, co słusznie wzbudza zaufanie), otwarcie mówił, że lakier jest taki sobie, no i jedna szklanka puka, mimo tego, że jest nowa. Niech by się okazało, że to nadwozie, to jednak jest ulepione głównie ze szpachli (to jeszcze pół biedy) ale nie da się ustawić geometrii, a ta szklanka w silniku, to jednak jest zryty blok i luźny tłok. Wtedy okazuje się, że za 12 tys kupiłeś trochę lekko używanych części i niesprawny silnik. Wtedy to, co na pierwszy rzut oka wyglądało na okazję okazuje się wtopą. Dla jednych małą dla innych sporą.
W tym konkretnym przypadku, podczas n-tej rozmowy telefonicznej, GTA powiedział mi, że jego zdaniem, to jest uczciwa cena. Po tym co się dowiedziałem na temat tego auta z różnych źródeł uważam, że to jest najwłaściwsza ocena - to była uczciwa cena. I ja bym ją zapłacił. Gdyby nie było w tym czasie CA Cup, na które koniecznie chciałem jechać, to zdążyłbym przed DaGrz. A tak to siedziałem sobie w niedziele w Częstochowie w blokach startowych na gorącej linii z GTA i czekałem na decyzje DaGrz. Zdecydował, że nie mam po co jechać - cóż... trochę pracy i pieniędzy i będzie z tego ładne S2 w dość dobrej cenie (ale nie mega okazyjnej). Będzie za to miało jedną, dla mnie bardzo ważną cechę - będziesz wiedział co masz, bo zrobiłeś sam dla siebie.
Edytowane przez pilatus dnia 01-07-2014 13:38 |
|
Autor |
kuzik
Użytkownik
Data rejestracji: 21.05.07 |
Dodane dnia 01-07-2014 23:33 |
|
|
coś w tym jest. Zresztą o trupach na forum też pisałem.
Z góry zakładam, że skoro sprzedający pisze, ze auto proste i pukanie to tylko szklanka, jest prawdą i myślę, że nie ma powodów żeby tak nie było, zresztą sam nie zaprzeczyłeś po wywiadzie, Tym bardziej czytając rzetelny opis. Na części to auto jest sporo więcej warte.
Jacek pytanie ilu z tych którzy "myślą" o aucie zadało sobie tyle trudu co Ty a ilu od razu stwierdziło, sporo pułapek i wyjdzie za drogo, albo się przestraszyło, że jest okazja i co teraz.
Nie da się ukryć, że pisząc podszedłem do tematu emocjonalnie, czego nie ukrywałem pisząc, że nie mogę się powstrzymać od komentarza.
To są ponad 20 a nawet 30 letnie auta i idealne nie są. Co niektórzy o moim też mogliby powiedzieć dalekie od ideału( jeśli chodzi o stan ) a nawet słabe. Pytanie ile jest dużo lepszych do kupienia?
Wracając do pytania - masz rację nie dzwoniłem.
Jacek powodzenia. Jak tylko będzie takie jakie szukasz to wiem że się nie zawahasz i pewnie ostatecznie to dostaniesz. Nie chodzi o mega okazję niech będzie okazja z potencjałem.
|
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 02-07-2014 10:45 |
|
|
Twój tekst miał być emocjonalny i był, a mój, dla odmiany, miał być rzeczowy (nie mylić z ofensywnym, bo takim nie miał być i mam nadzieję, że nikt tak go nie odczytał).
Generalnie forum jest miejscem gdzie można, a nawet należy podniecać się padaką sprzedawaną jako okazja czy prawdziwą okazją, o której wszyscy sądzą, że to szrot. Bez takich tematów było by nudno (albo do bólu merytorycznie ).
Ja, z Tym co napisałeś się zgadzam. Wiesz co piszesz, bo próbowałeś sprzedać (nie oddać za darmo) doinwestowany samochód. Łatwo nie jest. Ja takich doświadczeń nie mam.
Ja za to chciałbym kupić samochód w atrakcyjnej cenie. Atrakcyjnej, czyli adekwatnej do jego stanu (no, może z małym rabatem ). Rozglądam się za 944 od dłuższego czasu (choć z różną intensywnością, czyli nie zawsze zaczynam dzień od przeglądania allegro ). Wiem już, że do worka z okazjami wrzucane są zarówno te prawdziwe, jak i te które są okazją tylko dla sprzedającego (na pozbycie się auta). Szczególnie czujny jestem, gdy pojawia się auto w drastycznie zaniżonej cenie, jak to S2. Sprawdzam więc jak mogę i zwykle okazuje się, że ta mega okazyjna cena (patrząc z perspektywy forumowicza czy allegrowicza czytającego ogłoszenie) w konfrontacji z "realem" nie jest już nawet atrakcyjna, a często wygórowana. Nie chodzi nawet o to, że ktoś napisze nieprawdę w ogłoszeniu. Czasem sprzedający na prawdę nie wiedzą co mają, czasem nie piszą wszystkiego (czyli formalnie rzecz biorąc nie kłamią ) albo zwyczajnie nasze definicje tych samych określeń (np. idealny) różnią się diametralnie. To normalne.
Chodziło mi tylko o to, żeby napisać banalną prawdę - nie wszystko jest takie, jakim się wydaje.
Akurat tego S2 (i chyba jeszcze 2 samochodów, które mi uciekły) żałuję. Kosztowało 12 tys. Czy "tylko 12", czy "aż 12" będzie mógł powiedzieć po czasie chyba tylko DaGrz. Wedle mojej wiedzy niedoszłego kupca kosztowało "uczciwe 12" .
Ja tu piszę o sobie i tym konkretnym S2, bo tak jest mi najłatwiej. Wiem jednak, że dokładny "research" robiło znacznie więcej osób, tylko... nie pisali o tym na forum. Ba, nawet czasem nie kontaktowali się z GTA .
Tak więc "peace and love", a ja dalej czekam sobie na okazję |
|
Autor |
PIeszczoH
Użytkownik
Miejscowość: Piaseczno
Data rejestracji: 07.04.06 |
Dodane dnia 02-07-2014 11:30 |
|
|
Panowie, każda okazja w motoryzacji niesie ze sobą pewne ryzyko.
Części osób nie stać na wtopienie na okazji, bo jak się okazja okaże być miną to stracą na tym 2 razy.
Wszyscy to wiemy i czujemy, a Ci co robią sporo przy autach wiedzą ile to kosztuje.
Jako, że nabrałem doświadczeń z silnikiem S2 finansowych i to z silnikiem w dobrej jak się okazało kondycji, to naprawdę rozumiem każdego kto się obawiał czy może sobie pozwolić na to S2.
Jak ktoś chce to mam gdzieś używane szklanki z mojego silnika S2, mogę sprzedać. Ja mam nowe i nic nie klepie.
SPRZEDAM:
ORYGINALNE ZESTAWY FILTRÓW 924S/944/S/S2/968
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=11740
Przewody Paliwa:
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=9843#post_149432
Tarcza sprzęgła 924S/944/S2 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6169#post_93610
rurka do nagrzewnicy 944: http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6127
element wybieraka przy skrzyni http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5936
tłoki 2,7 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5970
stab 20mm http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5239#post_78519
Rolka napinająca rozrządu 24s/44 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6291
KUPIĘ:
mocowania/uchwyty spoilera przód 944/944S http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6186
ZAMIENIĘ - BŁOTNIKI 944 I EU na BŁOTNIKI 944 I US
Szukam:
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=17&thread_id=6071#post_92228
SZUKAM ZDROWEGO 924S - może mieć korbę co wyszła bokiem, albo być niekompletna, ważne żeby buda była prosta bez tony szpachli i korozji.
Garbus '60 - skończył w rękach Porsza
Alan
Użytkownik
Data rejestracji: 22.01.13 |
Dodane dnia 02-07-2014 11:53 |
|
|
Dzisiaj bedziemy szukac z DaGrz przyczyny stukania. Jesli szklanki sa takie same jak w 944S (jeszcze nie sprawdzalem) to zalozymy moje stare, ktore wymienialem pol roku temu, ale ktore byly dobre i nie halasowaly.
Na poczatek sprawdzimy rozrzad, popuscimy troche pasek ktory wyje niemilosiernie i zobaczymy co kryje sie pod pokrywa zaworow i sprobujemy wyeliminowac niektore podejrzenia. Mam nadzieje ze obejdzie sie bez zdejmowania glowicy, no ale wyjdzie w praniu.
Co do okazyjnosci tego modelu to mozna wypowiadac sie dopiero po ogledzinach, o czym ogladajacy na pewno sie przekonali. Osobiscie sam sie nad nim przez chwile zastanawialem dajac pierwszenstwo DaGrz. Jest to jednak duze ryzyko - nie wiadomo co czycha w silniku, a juz sama naprawa blacharsko lakiernicza + zrobienie wnetrza bedzie niemalym wydatkiem.
944 S |
|
Autor |
simprez
Użytkownik
Miejscowość: Kraków/Myślenice
Data rejestracji: 16.05.08 |
Dodane dnia 02-07-2014 13:29 |
|
|
Szklanki są te same co w S-ce.
Moim zdaniem nie warto zakładać używek, skoro nowe zamienniki INA można kupić za ~30PLN/szt (chyba, że zdrożały od 2011?). Zwłaszcza, że trzeba zdjąć wałki, a potem ustawiać rozrząd
No i najważniejsze! Gratulacje dla Kupującego i Sprzedającego z tytułu udanej transakcji! Oby jej przedmiot odwdzięczył się frajdą z użytkowania (najlepiej w warunkach torowych! )
944s US'87 - szarak
951 EU'86 - szmergiel
951 US'89 - szweja
944 US'86 - szufla
NLA 944 EU'88 - szuwar AKA serinus canar.
NLA 944s2 EU'90 - szwarc
NLA 944 US'84 - szeryf
951SR US'88 - szyszynka
szmondak (kuratela)
szarłat (kuratela)
SR EU - szczaw - kiedy zakwitnie?
szpaner (kuratela)
szwargot (kuratela)
968 EU'91 CS look - szczepionka (kuratela)
944 US'87 - szkatuła (parts store)
[K] partsy 944S,S2,T,968
Do. Or do not. There is no try. |
|
Autor |
DaGrz
Użytkownik
Miejscowość: Wolsztyn / Poznań
Data rejestracji: 02.04.12 |
Dodane dnia 02-07-2014 13:34 |
|
|
Simprez, raczej nam chodzi o szybkie sprawdzenie i potwierdzenie lub wykluczenie szklanek. Będzie ok, to zrobimy to porządnie.
Panowie, dzięki za słowa, co prawda szkoda że nie wszystko wiedizałem przed zakupem, ale Porssche się kupuje emocjami, więc będę musiał z tym żyć
Ulepimy coś z tego, bo jakby nie klepać ciągle z tego S2 wychodzi.
M44/05 - Europe, manual. 84"
M44/41 - Europe, manual. 91" |
|
Autor |
seler2
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 19.02.13 |
Dodane dnia 02-07-2014 13:56 |
|
|
DaGrz napisał/a:
Ulepimy coś z tego, bo jakby nie klepać ciągle z tego S2 wychodzi.
Idź w zabawkę na tor. Ogarnięcie tego do oryginału żeby to miało sens to będzie fortuna. Swojego robiąc, na same drobiazgi typu plasticzki, zaślepki, uszczelki i pierdoły wydałem 8k a i tak daleko do ideału.
Wersja torowa wiele wybacza a zawsze możesz robić w wersji odwracalnej czyli nie czynić zmian trwale ingerujących tak byś po wygraniu w totka mógł zrobić cacuszko full oryginał
było 944 S2
jest
e91 2.0d@220KM
f11 3.0d
k260
924s |
|
Autor |
huzar105
Użytkownik
Data rejestracji: 19.10.09 |
Dodane dnia 02-07-2014 14:20 |
|
|
Sam bym ją kupił, gdybym nie miał 4 samochodów pod domem
[img]http://img59.imageshack.us/img59/5609/userbar366227hj2.gif[/img] |
|
Autor |
DaGrz
Użytkownik
Dodane dnia 02-07-2014 14:29 |
|
|
seler2 - najpierw i tak silnik i zabezpieczenie tego co jeszcze rdza nie zjadła. Potem pomyślę, policzę i zdecyduję.
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 02-07-2014 14:32 |
|
|
kuzik napisał/a:
(...) ilu z tych którzy "myślą" o aucie (...) przestraszyło, że jest okazja i co teraz.
to jest najlepsze spostrzeżenie i jakże prawdziwe wbrew pozorom... sam doświadczyłem tego uczucia
DaGrz napisał/a:
Panowie, dzięki za słowa
Właśnie zdałem sobie sprawę, że udzielam się w tym wątku, a jeszcze nie pogratulowałem - GRATULACJE!!! i oby się spisywał w jakimkolwiek zastosowaniu sobie wymyślisz . |
|
Autor |
sianoz
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 03.09.13 |
Dodane dnia 02-07-2014 20:15 |
|
|
Gratuluje!relacjonuj postępy i ewentualne kwiatki. Napisales ze kupuje sie sercem i zawsze cos wychodzi. Warto by zacząć wątek co się okazało w momencie kiedy serce ustępuje rozumowi. Zatem co w tym przypadku sie okazuje? Pozdrawiam
928s '86 |
|
Autor |
czerwony
Użytkownik
Miejscowość: Poznań/Śrem
Data rejestracji: 24.08.13 |
Dodane dnia 02-07-2014 23:55 |
|
|
Gratulacje! Muszę kiedyś wreszcie wpaść na Poznańskie Klasyki Nocą, popatrzeć i porozmawiać
Niestety ciągle jako gość, prosie nie skończone
Pozdrawiam, Adam
924 "Yeti" 78' http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=7066
928S 82' |
|
Autor |
DaGrz
Użytkownik
Dodane dnia 03-07-2014 00:03 |
|
|
Juz wiemy co pukało. Jutro mała relacja. Wierzcie mi są PATENTY.
|
Autor |
DaGrz
Użytkownik
Dodane dnia 03-07-2014 00:28 |
|
|
Kończąc ten temat, oczywiście założe, jednak chyba kilka osób obeserwowało tą ofertę.
|
Autor |
seler2
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 19.02.13 |
Dodane dnia 03-07-2014 08:30 |
|
|
DaGrz napisał/a:
Juz wiemy co pukało. Jutro mała relacja. Wierzcie mi są PATENTY.
Wiara nie potrzebna... naprostowałem się w swoim patentów różnych co nie miara...
było 944 S2
jest
e91 2.0d@220KM
f11 3.0d
k260
924s |
|
Autor |
tomo
Użytkownik
Miejscowość: Chorzów, Gliwice
Data rejestracji: 07.04.08 |
Dodane dnia 05-07-2014 15:32 |
|
|
no i co pukało?
|
|
Autor |
Alan
Użytkownik
Data rejestracji: 22.01.13 |
Dodane dnia 05-07-2014 22:10 |
|
|
To może zanim DaGrz założy osobny temat to zdradzę co nieco, aby ostudzić ciekawość.
Po zdjęciu pokrywy zaworów znaleźliśmy pękniętą zewnętrzną sprężynę zaworu dolotowego na 3-cim cylindrze - ot cała przyczyna pukania i gubienia zapłonu na jednym garze.
Sprężyna już zamówiona w ASO, także w przyszłym tygodniu silnik powinien być już w 100% sprawny pod warunkiem że pęknięta sprężyna nie uszkodziła samego zaworu. Póki co nie chcemy zrzucać głowicy - nic nie wskazuje na to żeby było to konieczne.
944 S |
|
Autor |
tona
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 06-07-2014 13:33 |
|
|
Alan napisał/a:
To może zanim DaGrz założy osobny temat to zdradzę co nieco, aby ostudzić ciekawość.
Po zdjęciu pokrywy zaworów znaleźliśmy pękniętą zewnętrzną sprężynę zaworu dolotowego na 3-cim cylindrze - ot cała przyczyna pukania i gubienia zapłonu na jednym garze.
Sprężyna już zamówiona w ASO, także w przyszłym tygodniu silnik powinien być już w 100% sprawny pod warunkiem że pęknięta sprężyna nie uszkodziła samego zaworu. Póki co nie chcemy zrzucać głowicy - nic nie wskazuje na to żeby było to konieczne. Dziwne, bo miałem przypadek peknietej sprezynki zaworowej w kanarku i nie bylo,zadnych dodatkowych efektow akustycznych ale to pewno ma znaczenie w jakim miejscu bylo pekniecie i czy wewnetrzna albo zewnetrzna.
924'82bylo 944S2'90bylo 944TS'89bylo 944TScup'88bylo 968turboS- |
|