Autor |
RE: Kupię 924 |
Zwierz
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 23-03-2007 15:54 |
|
|
proponuję jeszcze wyjąć świecie i sprawdzić kompresję czy jesst w miarę podobna na każdym garze, a przy okazji sie dowiesz czy świeca nie jest wklejona na poxipol na co to sie ostatnio natknąłem w carinie kumpla
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|
Autor |
Dyzior
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 13.03.07 |
Dodane dnia 24-03-2007 14:01 |
|
|
Spoko! troche mi rodzice pokrzyzowali plany weekendowe... Mowi sie trudno, ale tak to jest jak sie jest posiadaczem jedynego auta w rodzinie :/ W kadym razie rozmawialem przez telefon z tym gosciem od tego czerwoneg z katowic... mowil ze wszystko dziala tylko troche kopci i ze jego dziadek jest mechanikiem i jeszcze do tego nie doszli... w kazdym razie wiem ze auto kupil wczesniej z poznania! Niby nie jest bit i blacha nigdzie nie gnije. Silnik pali od reki, targa nie cieknie, swiece sa nowe, klocki nowe, tarcze tez chyba wymienione. I ze niby sprawne wszystko. tylko ze kopci toszke... ale ze niby to zawory czy cos. Wiem ze uzywane jest na co dzien i caly czas jezdzi. Koles mowil ze jutro ma 2 kolesi przyjechac ogladac... Jakby nie sprzedal to bym we wtorek sie bujnal bo mam wolne od zajec. A przynajmniej daleko od domu bede
|
|
Autor |
andrzej
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 27.07.06 |
Dodane dnia 26-03-2007 03:28 |
|
|
igor napisał/a:
no ogolnie w silnikach 924S/944 jest cos takiego jak regulator wolnych obrotow, inaczej silnik krokowy... no i przepustnica rowniez to jest fabryka / jesli chodzi nam o to samo
co do silnika krokowego to wiem bardzo dobrze, bo moj jest zjechany i jedna z przyszlych inwestycji bedzie nowy
Nie rozumiemy się. Ty mówisz o zaworze obejściowym, które praktycznie kazde auto ma (zrealizowany w ten czy inny sposó A ja mowie o sytuacji gdzie nie ma mechanicznego polaczenia miedzy pedałem gazu i przepustnicą. Pedal jest podpiety do czujnika ktory steruje elektronicznie silnikiem krokowym uchylającym przepustnicę ;-) Ot taki gadżet żeby skomplikowac budowę auta i żeby ew. było co się psuć |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 26-03-2007 06:14 |
|
|
o nie! to czegos takiego nie mam
Dyzior: jesli kopci to znaczy to same problemy... moglby nie odpalac z rana - bys zregenerowal rozrusznik, moglaby targa przeciekac - bys na ebay.de kupil za kilka euro nowa uszczelke... ale ze silnik kopci to zly sygnal...
a co do dobrych slow a propo swego auta to przyzwyczaj sie bo kazdy tak mowi na pewno wozek przeszedl swoje ...
i nie kupuj na zywiol!!! najlepiej jak podjedziesz to zrob kilka zdjec i umiesc tu - sprobujemy Ci pomoc
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
Edytowane przez igor dnia 26-03-2007 06:15 |
|
Autor |
Abelard
Użytkownik
Miejscowość: DK
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 26-03-2007 08:51 |
|
|
i najlepiej zobacz 924 kogos ze stronki kto mieszka niedaleko, kto pokaze co i jak zebys mial juz pierwsze spotkanie za soba zanim zaczniesz ogladac przyszle swoje 924.
Już nie zbieram na 968 CS
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
"Standing in line is easy, finding your way isn't." |
|
Autor |
Dyzior
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 26-03-2007 21:32 |
|
|
No to sluchajcie! Jutro chce go obejrzec. jade rano z wroclawia do katowic-piotrowic. Nie wiem kogo moglby po drodze zaczepic zeby mi pomogl i doradzil... Jest tu kto taki? dodaje ze jade pociagiem do samych katowic... Pytalem mechanika i stwierdzil ze to moze byc gaznik... ew moze pierscienie i olej bierze... W ogole umowilem sie jakbym go juz kupil z takim gosciem co 30 lat naprawia niemieckie auta i jak mu powiedzialem jaki samochod i co za silnik to powiedzial ze dalby rade. To ojciec mojego dobrego kumpla wiec raczej nie sciemnia. Poza tym stac mnie zeby podwoic wartosc tego samochodu... Fajne jest auto Abelarda ale te 98% oryginalnosci budzi we mnie strach gdybym chcial cos zmienic itp. Wolalbym takiego cacuszka nie ruszac A tak bym przygotowal autko pod siebie...
|
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 26-03-2007 22:48 |
|
|
wbrew pozorom te czesci nie sa takie drogie - cala filozofia polega na ich dostepnosci... a ludzie jak potrzebuja a nie maja, to robia patenty - i tego mozesz sie spodziewac w tym aucie - nie tylko patentow, ale i miejsca na nowe patenty (bo tam mimo wszystko naprawde duzo trzeba zrobic).
kupujac auto od Abelarda, masz pewnosc ze nie ma tam patentow.. masz ten czas przed jakimikolwiek naprawami, aby oswoic sie z tym autem, dowiedziec sie gdzie co mozesz znalezc... a pozniej dopiero cos macic...
rozumiesz? na tym polega fenomen dobrego yountimera - ze robil go ktos, kto nie uzywal zamiennikow, tylko naprawial auto wg oryginalu... a co Ty z nim zrobisz to juz dalej Twoja sprawa...
wiec jeszcze raz:
szczerze - jesli masz taka kase do dyspozycji - odradzam Ci kupno jakiegos zdechlaka bo to tylko masa klopotow na ktore mozesz wcale nie byc gotowy.. bedziesz szukal z kiepskim powodzeniem i uzywal wlasnych "produkcji"..
kupujac auto Abelarda pojezdzisz nim co najmniej z pol roku zanim cos sie popsuje (i to pewnie niewielkiego), i bedziesz mogl powolutku przyzwyczajac sie do tego co gdzie mozesz znalezc, za ile itp...
ale jeszcze szczerzej ? zanim ja sobie kupilem auto, chcialem przygotowac sie do wszelkiego rodzaju napraw - dlatego szeroko rozpoznalem sie w rynku czesci uzywanych i mechanikow: Marek z Poznania, Porsz z Wawy, Slawek z Jeleniej Gory, Stachurski z Radawca, itp itd... mam swoje zdanie na temat kazdego z nich i wiem ze jak poszukuje danego typu czesci to zwracam sie do jednego z nich... wiec tez Ci proponuje - rozejrzyj sie
a co do mechanika - dla kadzego mechanika samochod to samochod, puszka metalowa z nitka elektryki... ale naprawde niewielu ma pojecie o naprawianiu Porsche.. podchodza do sprawy po swojemu - czyli tak jakby naprawiali kazde inne audi/VW/bmw ktore do nich przyjedzie.. a z Porsche dlaczego mechanicy sa nieco drozsi? bo tam nie trzeba robic tak by bylo dobrze, tylko trzeba robic tak by bylo zajebiscie! i zeby jeszcze dlugo jezdzilo! i zeby bylo wedlug fabryki (o czym w ogole malo ktory "zwyczajny" mechanik ma pojecie)...
takze nie chce obrazac ojca Twojego kumpla, ale na Twoim miejscu mimo jego zadeklarowania powstrzymalbym sie od powierzania mu wozu w 100%... tylko raczej poszukal kogos kto sie zajmowal niejednym Porsche...
zobacz jak mial Pusher: naprawde przez dobrych kilka miesiecy szukal sobie wozu... no i kupil super Porsche w super stanie (wprawdzie nie widzialem ale wlasciciel to naprawde byl porzadny gosc /co dzis jest rzadkoscia/ i kiedys z nim duzo o tym wozie gadalem) - i postanowil nieco naprawic... no i teraz meczy sie i przez chyba juz 2gi miesiac zamiast szczesliwie jezdzic szuka czesci, naprawia itp.. podstawa to zeby miec kogos w zanadrzu, kto moze zrobic cos wg oryginalnych czesci, zeby pozniej nie bylo: ehe... ee.. kupie te gumki co sa tam w tamtym miejscu i co ich znalezc nigdzie nie moge...
choc mimo wszystko duzo powodzenia Ci zycze - i tak jak mowie:
1. nie napalaj sie i nie bierz na zywiol - jak bedzie trzeba to pojedziesz drugi raz.. i trzeci.. spokojnie - to nie jest okazja zycia (juz teraz prawie na pewno Ci to mowie)
2. wez aparat i zrob mnostwo fotek: tapicerki, boczkow, spodu samochodu, progow, bagaznika, pod maska itp itd
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
Edytowane przez igor dnia 26-03-2007 22:54 |
|
Autor |
Azazel
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 19.03.06 |
Dodane dnia 26-03-2007 22:53 |
|
|
Witam
Szkoda że akurat jutro jedziesz bo mnie i brata w domu nie będzie aż do weekendu a do gliwic to daleko nie mamy a pociąg z katowic do czechowic jedzie jakieś 40 min. Jeszcze raz szkoda bo byś sobie przynajmniej 2 oglądnął no i jescze moją perełke. Nie mniej jednak udanych łowów życze. Pozdrawiam
azazel.fotosik.pl-1984r 2.0 4biegi |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 26-03-2007 22:55 |
|
|
no.. i o wozie Azazela tez zapomnialem tez warty polecenia (przynajmniej ze zdjec i opowiesci )
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Azazel
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 26-03-2007 23:03 |
|
|
A i jeszcze co ci moge doradzić to to co ci napisał igor to święta prawda - nie oddawaj auta człowiekowi który w życiu z Porsche nie robił no chyba że chodzi o klocki hamulcowe.Wiem to z doświadczenia , a tak nawiasem mówiąc to ja się przejechałem na ojcu kumpla który naprawiał mi jako pierwszy 944. Nie twierdze że ojciec twojego kumpla nie da se rady i szczerze ci życze żeby wszystko było po twojej myśli ale ja już się nauczyłem e interesy najlepiej robić z obcymi bo przynajmniej jak ci spierniczy to możrsz mu powiedzieć prosto w twarz c o nim myślisz.
A tak swoją drogą 600 km na kopcącym silniku - no cóż do odważnych świat należy
Pozdrawiam
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 26-03-2007 23:10 |
|
|
Azazel: no mam nadzieje ze Dyzior jeszcze tego auta nie zamierza kupowac
Dyzior: nie pomysl sobie ze swoimi radami naklaniamy Cie do kupna auta od ktorego forumowicza (czy.: Azazel, Abelard).. ale prawda jest taka - raczej ludzie ktorzy tu siedza, interesuja sie tym, wykazuja swoja aktywnosc - ci ludzie raczej dbaja o swoje 924.. oni wiedza z czym to sie je i sa z zasady ludzmi wporzadku (z zasady bo jeszcze niestety nie poznalem wszystkich )
a co do kopcacego silnika - zrob zdjecia spalin jak dymi z tlumika to powiemy Ci co jest z tym silnikiem... hehehehe
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Misza
Użytkownik
Miejscowość: Chorzow
Data rejestracji: 05.02.06 |
Dodane dnia 26-03-2007 23:11 |
|
|
Dyzior jak chcesz jakiejs pomocy to dzwon do mnie byle nie o 5.30 podjade po Ciebie i skoczymy go poogladac ja na piotrowicach jestem prawie codziennie 605 296 699
Michal/Misza |
|
Autor |
Azazel
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 26-03-2007 23:30 |
|
|
A i jeszcze jedno musze być szczery. Ja na tym forum tylko pisze i niestety nie znam żadnego szacownego członka więc naszywki "Członek klubu porsche" jako tako nie moge sobie przyczepić no przynajmiej czynny ale to mam nadzieje nie umniejsza mojej fascynacji modelem 924. Pozdrawiam
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 26-03-2007 23:41 |
|
|
przynaleznosc do klubu to nic w porownaniu do tego co ma sie w sercu...
hehe zabrzmialo troche jak cytat z killbill wypowiadany przez starego mistrza z Shaolin
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
Edytowane przez igor dnia 26-03-2007 23:42 |
|
Autor |
Azazel
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 27-03-2007 00:13 |
|
|
zaiste pasja w tobie silna jest
lecz machiny tajniki zgłębić musisz- Joda
|
Autor |
Dyzior
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 27-03-2007 01:47 |
|
|
No ja kupowac od razu nie zamierzam... (w ogole dzieki za oponie )Po prostu mam wolny dzien i chcialem podjechac No mam nadzieje ze bede mogl skorzystac z uslug Miszy... skoro sie zadelkarowal
Aaa!! Azazel troche przesadzilem z tymi 600 km tzn szczerze mowiac to pomylilem Twoja Bielsko-Biala z Biala podlaska ;P bosz... co za wtopa... chyba nie bardzo uwazalem na geografii... zreszta to bylo troche temu takze jutro i tak sie przejade. A co mi szkodzi I licze na Misze!!
|
|
Autor |
Dyzior
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 27-03-2007 01:48 |
|
|
tam nie oponie tylko opinie mialy byc... a do bielsko-bialej mam moze ze 300km
|
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 27-03-2007 07:39 |
|
|
tylko mam nadzieje ze moje czarne porsze to nie czarna strona mocy
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Abelard
Użytkownik
Dodane dnia 27-03-2007 09:21 |
|
|
Chlopaki dobrze radza, ja dodam od siebie ze to co sie wydaje przy zakupie prosciutkie do zrobienia, bywa czesto trudne. Pozatym po co sie odrazu nastawiac ze bedziesz zmienial ostro 924? W tym aucie twarde amorki i grube stabilizatory daja taki efekt ze nie trzeba nie wiadomo co robic...Jeszcze jedynie fotele z 944 turbo i zabawa na calego....sam chcialem to zrobic w moim 924 bo sa to zmiany malutkie, nie inwazyjne, a polepszajace wlasciwosci jezdne...jednak zbieram sie z tym od roku, bo jak sie okazalo nic nie jest takie proste jak chce sie zrobic to z glowa. ...a jak z glowa to tez trzeba zaplacic...
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
|
Autor |
Abelard
Użytkownik
Dodane dnia 27-03-2007 19:55 |
|
|
Mam pytanie czy mozecie mi polecic jakies gazety z ogloszeniami motoryzacyjnymi ogolnopolskie? Zastanawiam sie gdzie wystawic jeszcze auto? Pozdrawiam!
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
|