924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Giełda - samochody
Autor [i] Porsche 924 '78 z DE pierwszy właściciel
damz
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 28.04.14
Dodane dnia 28-04-2014 22:01
Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem 924 i wpadło mi w oko ciekawe ogłoszenie

[url] http://www.mobile.de/pl/marka/porsche/model/924/vhc:car,cnt:de,pgn:1,pgs:10,srt:price,sro:asc,mke:porsche,mdl:924/pg:vipcar/192769511.html [/url]

Zdjęcia super, kolor od razu mi się spodobał, auto wygląda na zadbane i mocno zakurzone. Poprosiłem ojca mojego znajomego który mieszka od kilku lat w Niemczech(płynnie zna niemiecki ale mówi z wyraźnym akcentem) by zadzwonił i dowiedział się coś więcej na temat tego samochodu.

Uzyskane info:
Auto dostał/odziedziczył, nie zna dokładnej historii, od 3 lat nie używany tylko stoi w garażu. Auto miało tylko jednego właściciela który zrobił nim 90k km, stan super idealny do renowacji. Od 3 lat nie odpalany i nie chce go odpalać, by czegoś nie uszkodzić. Odbiór wyłącznie lawetą.

Taka informacja przypadła mi do gustu, zacząłem już planować wyjazd po auto ale ze względu na odległość >700km postanowiłem jeszcze raz sprawdzić ogłoszenie.

Tym razem poprosiłem znajomego który jest Niemcem ale mieszka w Polsce. Zero akcentu, czysta szpracha.

Jakie info uzyskał? Auto na chodzie, silnik pali, auto jeździ. Zero gadki o tym, że auto dostał czy odziedziczył, nie było też nic o staniu 3 lata w garażu. Poinformował jedynie, że auto jest niedopuszczone do ruchu i nie można nim wracać na kołach, ogólnie nie chętnie ciągnął rozmowę.

Znajomy po rozmowie stwierdził, że osoba z którą rozmawiał przez telefon na pewno nie jest rodowitym Niemcem i jakby miał strzelać to obstawiałby narodowość Turecką.

Nie odważę się zaryzykować, może i jest to okazja i szansa na super samochód jednak jechać 1500 km autolawetą by na miejscu zastać podpicowany szrot lub co gorsza kupić auto z jakaś wadą prawną np. zezłomowane w związku z dotacją na zakup nowego.
Autor RE: [i] Porsche 924 '78 z DE pierwszy właściciel
Qbak
Użytkownik

Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07
Dodane dnia 28-04-2014 22:20
Najważniejsza jest w tym wypadku dokumentacja, skoro coś podejrzewasz to warto
to sprawdzić. Są jakieś sposoby w Niemczech?

Druga sprawa to wypadkowość i blachy (szczególnie progi). To są elementy które mogę
w mojej ocenie odrzucać auto. Resztę się zrobi. Środek dobrze żeby był w przyzwoitym
stanie, bo szukanie tapicerek do swojej kolorystyki też może być trudne.

Jak kupisz i auto jest "na chodzie", to po pierwszej przejażdżce będziesz wiedział, że
to był dobry wybór - 924 smiley smiley
Powodzenia smiley

924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli

QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche
www.qbak.pl
damz
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 28.04.14
Dodane dnia 28-04-2014 22:31
Qbak napisał/a:
Najważniejsza jest w tym wypadku dokumentacja, skoro coś podejrzewasz to warto
to sprawdzić. Są jakieś sposoby w Niemczech?

Druga sprawa to wypadkowość i blachy (szczególnie progi). To są elementy które mogę
w mojej ocenie odrzucać auto. Resztę się zrobi. Środek dobrze żeby był w przyzwoitym
stanie, bo szukanie tapicerek do swojej kolorystyki też może być trudne.

Jak kupisz i auto jest "na chodzie", to po pierwszej przejażdżce będziesz wiedział, że
to był dobry wybór - 924 smiley smiley
Powodzenia smiley

Środek też budzi trochę moje obawy, obudowa tunelu koło popielniczki jest chyba połamana albo jakoś zmodyfikowana i połączona na nity od strony pasażera, zasłona słoneczna kierowcy jest urwana i leży nad kierownicą. Wiem ze auto ma prawie 40 lat i może mieć wady, jasne ale gdy koszt sprowadzenia przekracza wartość zakupu samochodu to jednak trochę się waham. Jeżeli chodzi o dokumenty to wydaje mi się, że nawet gdy auto jest zezłomowane w DE to dokumenty nie są utylizowane, auto w rejestrze widnieje jako złom i nie posiada możliwości rejestracji nawet na tablice zjazdowe więc jeżeli sprzedawca nie udostępni dokumentów to chyba mam związane ręce by to sprawdzić. Wiem też, że auto z białą kartą rejestrowane na żółte tablice może nie mieć żadnych dokumentów jedynie umowę k/s i oświadczenie o braku dokumentów ale ostatnio w TV jest głośno o jakimś komisie który ściągał auta zezłomowane z DE i sprzedawał jako normalne, ludzie to rejestrowali bez problemu i po kilku miesiącach dostawali pisma z urzędu komunikacji o obowiązku wyrejestrowania pojazdu z powodu niedopuszczenia do ruchu w UE.
slawek290
Użytkownik

Miejscowość: Andrychów
Data rejestracji: 27.11.13
Dodane dnia 28-04-2014 22:50
Daj sobie spokój z tym samochodem .
1) Kurz u Turka znaczy
lipny lakier ( Jakby był dobry lakier to Turas albo jego dzieci by go wypucowały )
2) Środek zajechany na maksa , deska pęknięta nawet na schowku i pod kratką , połamane mocowanie zapalniczki i obielona kiera .
3 ) To się już nawet na części nie nadaje moim zdaniem .

Sumarycznie jest 3724;-)