| | |
Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
[S] 944 2.5 1982 |
promo
Użytkownik
Miejscowość: Błędostowo
Data rejestracji: 20.12.14 |
Dodane dnia 20-12-2014 20:14 |
|
|
Witam, na forum zaglądam już jakiś czas jednak dopiero teraz założyłem konto ( bardziej udzielałem się na porscheclub.pl)
Planuję sprzedać swoje 944 z 1982 roku który jest u mnie od ponad 5 lat, z czego nie ukrywam że tak uczciwie jeżdżone było przez 2 pierwsze a później głównie okazjonalnie (dostałem w spadku drugie auto więc 944 stał w ogrzewanym garażu)
W tym roku wziąłem się wreszcie za renowację - naprawa podłogi oraz mały remont silnika, pojeździłem trochę, miałem robić detale zewnętrzne jednak okazało się że mocy jest za mało do tego wysypało mi się auto do jazdy codziennej, zakupiłem auto z turbo i 944 kurzy się w garażu, tym razem chyba już na dobre... przez co strasznie mi go szkoda żeby tak stało podczas gdy ktoś może się nim jeszcze pocieszyć (jak dla mnie samochód nie do zdarcia) stąd właśnie decyzja o sprzedaży jednak szczerze to nie mam pojęcia ile może być warte sądząc po rozbieżności cen z allegro... tak więc wrzucam tutaj licząc na jakieś opinie, wyceny
Oto lista tego co zostało zrobione:
1.Podłoga - głównie mam tu na myśli przestrzeń pod kierowcą - wypróchniałe podstawki fotela (prawdopodobnie przez przeciek z targi który nastąpił kiedyś tam w historii) - tu cała rdza została wycięta i wspawałem nową blachę ( tylko pod stopkami - reszta podłogi była zdrowa) - dodam chyba najważniejsze - cały środek został wybebeszony do gołej blachy i przejrzana całość podłogi łącznie z zabezpieczeniem farbą antykorozyjną, dodatkowo włożyłem nowe filce - auto robiłem z myślą zostawienia dla siebie więc nie miałbym ochoty zaglądać tam kiedyś ponownie - nie ma więc mowy o jakimś klejeniu czy szpachlowaniu
Pouzupełniałem też wszelkie braki w masie zabezpieczającej podłogę, wszelkiego rodzaju odpryski itp., zabezpieczyłem też wszystkie nadkola oraz całe przednie błotniki od środka (demontaż, dokładne oczyszczenie)
Zabezpieczyłem też od środka boczne 'schowki' w kufrze gdyż tam również udało mi się odnaleźć trochę rdzy
Jeśli chodzi o progi to zostały wymienione jeszcze przez poprzedniego właściciela więc są zdrowe
2. Silnik - tu w zasadzie za wiele nie robiłem bo ogólnie sprawuje się bardzo dobrze od samego początku pracuje idealnie jak dla mnie, bez żadnego szarpania itp. - wymieniłem jedynie paski rozrządu oraz uszczelniacze na wałkach balansowych + profilaktycznie na wale głównym + teflonowe podkładki przy balansach - części brane częściowo z transaxli a częściowo z ASO
Do wymiany jest jeszcze prawdopodobnie napinacz balansu gdyż wg mnie trochę hałasuje w nim łożysko, no ewentualnie może być to alternator ale obstawiam ten napinacz
Cieknie też trochę z układu wspomagania - choć tu sprawa powinna być prostsza gdyż sama pompka jest ok a zacieka gdzieś z przewodu idącego od zbiorniczka z płynem
3. Karoseria - sam lakier jest ok jednak ma trochę drobnych rysek i przebarwień na dachu - generalnie planowałem odświeżyć całośc w przyszłym roku
Do pomalowania jest przedni zderzak - pajęczynki przy halogenach oraz do zrobienia kilka zaprawek z tyłu, nad tylnymi lampami - łączenie błotników z tylnim pasem (ubytki były od kupna i ich stan się nie zmienia)
4. Hamulce - tu rozebrane na części pierwsze i czyszczone wszystkie zaciski, z tyłu wymienione 2 zestawy naprawcze tłoczków, do tego przedmuchana i oczyszczona instalacja, wymienione rurki końcowe na nowe, sprawdzona pompa
Odświeżyłem też trochę felgi co widać na foto
Dodatkowo dorzucam komplet telefonów 15 cali wraz z zimówkami Michelin
Poza tym auto nie ma żadnych ukrytych wad - wspomnę jedynie że wymieniałem przednią szybę oraz maskę z powodu otwarcia się w czasie jazdy tej 'drugiej' wspomnianej... poprzedni właściciel założył też przód od S2...
Poniżej wrzucam link z kilkoma zdjęciami (uprzedzając pytania - auto było wtedy świeżo po myciu więc te wszystkie kropki i 'plamki' to woda która nie zdążyła wyschnąć), dodatkowo jeśli ktoś byłby zainteresowany to mam też gdzieś zdjęcia z remontu; posiadam też filmik z pracy silnika z tą 'wyjącą' rolką - mogę wrzucić na YT
Galeria:
http://www.mojalbum.com.pl/Album=DX7T78YR
I tak na podsumowanie:
Nie podaję żadnej konkretnej ceny - jeśli ktoś zainteresowany to zapraszam do oglądania na żywo (Okolice warszawy), ewentualnie wysyłania propozycji cenowych na pw, jeśli ktoś chce pomóc to proszę o wrzucanie swoich rwycenr1; poniżej
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Edytowane przez promo dnia 02-01-2015 21:48 |
|
Autor |
RE: [S] 944 2.5 1982 |
olafart
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 26.08.12 |
Dodane dnia 02-02-2015 15:43 |
|
|
możesz napisac coś o wyposażaniu tego 944?
Sprzedałem Corrado i zaczynam się rozglądać za Prosiakiem w końcu
pozdr |
|
Autor |
vip3r
Użytkownik
Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06 |
Dodane dnia 02-02-2015 15:58 |
|
|
czesc witam na forum.
968 Cabrio http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=11503
911 i reszta http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=10460
FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/ |
|
Autor |
promo
Użytkownik
Miejscowość: Błędostowo
Data rejestracji: 20.12.14 |
Dodane dnia 02-02-2015 19:30 |
|
|
Wyposażeniu? a to były różne wersje? - przyznam że kolega mnie zagiął
ogólnie to el szyby, el lusterka, targa, wspomaganie... nie wiem co mógłbym napisać więcej,
w miarę aktualny opis jest tutaj:
http://olx.pl/oferta/porsche-944-CID5-ID8HyzL.html#31c11269a2
Generalnie mimo że jeszcze przed sezonem to sporo osób się interesuje więc dla wnikliwych dodam iż jest to stare auto 'porsza' z którym de facto nie miałem nigdy żadnych problemów.
W aucie było kilka drobnych 'patentów' z których chyba większośc udało mi się usunąć jednak nie ukrywam że auto nadal wymaga włożenia serca i czasu by doprowadzić je do stanu idealnego - stąd też możliwość negocjacji ceny gdyż chyba bardziej niż na kasie zależy mi na tym by trafiło w dobre ręce
Jeśli chodzi o propozycje zamian to w sumie jestem zainteresowany jedynie hondą Shadow 125vt,
podrawiam i w razie pytań proszę pisać/dzwonić |
|
Autor |
porsz
Użytkownik
Miejscowość: warszawa
Data rejestracji: 19.04.06 |
Dodane dnia 02-02-2015 19:43 |
|
|
fakt ja nim jeździlem ok10 lat......i nie narzekałem również.żebym był w lepszej sytuacji to pewnie bym odkupił...
968 92r czerwony (dziwny porsiołek) (było)
924 78r czarny (w posiadaniu,, na sprzedaż
944 86 biały ( przerobiony na biało czerwony)zmienił właściciela
buggy 69r czerwony (w posiadaniu)
i teraz nie wiem w co wsiąść |
|
|
|
|
|
| |