Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
RE: Let’s Race! - 15. września, Tor Poznań (Liga Transaxli) |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 24-09-2024 20:35 |
|
|
O tej imprezie będziemy długo opowiadaćr30; Bo takiej końcówki sezonu się nie spodziewaliśmy!
Deszcz zapowiadany był od tygodnia, a nasi kierowcy zaczęli gorączkowo przygotowywać się do zmiennej pogody. I właśnie pod kątem przygotowania była to najbardziej różnorodna impreza.
Padać zaczęło dokładnie 30 minut przed pierwszą sesją, a my wyjechaliśmy na tor.
Już od pierwszej sesji nastąpiło przetasowanie w oczekiwaniach co do wyników: w klasie 24-44S na prowadzenie wyszedł Michał Walczak-Makowiecki, a za nim Adam Jachowski i Grzegorz Nóżka. Igor Farafonow, który kupił nieprzydatne deszczówki, musiał wyjechać na semi slickach, a jego czasy utrzymywały się w granicach 15 sekund od reszty stawki. Adam tymczasem z każdą sesją coraz szybszy gonił Michała.
Ostatecznie Igor na dwie sesje zamienił się na auta z Michałem (który jeździł na wetach) i zdobył drugie miejsce w klasie, za zwycięskim Michałem! Na trzecim miejscu bohaterski Adam!
Wielkie rozczarowanie i wielka wygrana były domeną klasy 28. Ani Marcin Pasternak którym tym razem przyjechał dwoma autami 928, ani Łukasz Sawka, ani Ewa Burejza nie dali rady pokonać zwycięzcy - Paweł Szczepański. Auta, dobrze przygotowane do suchego, zupełnie inaczej sobie radziły na mokrym. Drugie miejsce, po Pawle, zajęła Ewa; a na trzecim miejscu podium wylądował Marcin!
W klasie S2-68 walka pomiędzy Alol Karol, Michał Ciachowski a Maciek Solnica! Maciek dzielnie walczył z Ciachem, a Ciachu walczył z semislickamj.
Ostatecznie Karol zajął pierwsze miejsce, Ciachu drugie, a Maciek trzecie!
Ale największe emocje towarzyszyły nam podczas wyścigu. Był to pierwszy w historii wyścig dedykowany wyłącznie Porsche Transaxlom (i od teraz stały punkt naszego programu). 30 minut, w tym obowiązkowy PIT stop 2 minuty. Pierwsze okrążenie za safety carem.
Tu walka odbyła się przede wszystkim między Pawłem w 928 a Michałem w 924S. Przez wiele okrążeń siedzieli sobie na ogonie i walczyli o każdy metr toru.
Az ostatecznie Michał pokonał Pawła zajmując pierwsze miejsce!
Na trzecim miejscu, za Pawłem, Karol w swoim 944S2 Polycam! Gratulacje dla wszystkich uczestników i zwycięzców!
Dziekujemy, że byliście z nami i tak dzielnie walczyliście na już czterech imprezach w tym sezonie. To była niezwykła impreza ze względu na bardzo ciężkie warunki oraz fakt, że po raz pierwszy w historii zorganizowaliśmy wyścig Transaxli. I wiecie co? Spodobało nam się!!
Tym samym ogłaszamy oficjalnie, ze od dziś wszystkim naszym imprezom towarzyszyć będzie wyścig, który będzie główną klasyfikacją sezonu ligi. Oczywiście nadal organizować będziemy pakiety sesji pomiarowych w ramach pakietów Rookie i Active (by każdemu kierowcy zapewnić ścieżkę uczenia), jednakże najwyższa pora, by nasi kierowcy weszli na wyższy poziom emocji.
Dziś odebrałem telefon. Zadzwonił do mnie Krzysiek. Krzysiek jeździ 996, a dzwonił pochwalić się, że kupił sobie właśnie Porsche 944 z przeznaczeniem na imprezy Ligj Transaxli. To już kolejna osoba, która w naszej inicjatywie zauważyła szanse na to, żeby zrealizować swoje marzenia o jeździe na torze fajnym klasykiem, w towarzystwie które jest otwarte, szanuje auta i kierowców. Mamy też zapowiedzi od wielu ekip z Polski, Austrii, Czech i Niemiec, że chcą dołączyć do nas w kolejnym sezonie. My sami chcemy urozmaicać nasze imprezy, np planując dwie imprezy zagraniczne w 2025.
Robimy coś niezwykłego dla społeczności posiadaczy Transaxli! Spełniamy marzenia swoje i podobnych świrów do nas. Szukamy zapaleńców, którzy do nas dołącza, bo w grupie siła. Jesteśmy otwarci na każdą zawodniczkę i każdego zawodnika.
Dziekujemy naszym partnerom Tor Poznań Track Day LIQUI MOLY Polska Catred by Datexa
Zapraszamy na nasze imprezy 🙂
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
|
|
|