Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
1.12.12 Barbórka |
Qbak
Użytkownik
Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07 |
Dodane dnia 29-11-2012 21:45 |
|
|
Kto się wybiera na Barbórkę w tym roku? To już w tą
sobotę. Sporo znanych twarzy startuje w "legendach".
No i rajdowa czołówka oczywiście!
Szczegóły: http://barborka.pl/
Ja planuje być cały dzień na wszystkich OS, a nie tylko
na Karowej.
924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche |
|
Autor |
RE: 1.12.12 Barbórka |
sliwa
Użytkownik
Miejscowość: Pruszków
Data rejestracji: 14.06.06 |
Dodane dnia 30-11-2012 06:24 |
|
|
Ja bede na 100%, ale nie wiem jeszcze czy jako widz czy jako safety
Było: 924 '82 ('78)
Jest: skundlone 944, niski mały wóz, wysoki mały wóz i miks duroplastu z rdzą |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 30-11-2012 12:51 |
|
|
Ja i Gotka, jak co roku, będziemy na Karowej tylko.
Oby nie padało za mocno. |
|
Autor |
Marco
Użytkownik
Miejscowość: Stara Miłosna
Data rejestracji: 28.09.09 |
Dodane dnia 30-11-2012 13:05 |
|
|
Ja bedę tylko na Bemowie koło 10 powinienem sie pojawić
'82 924 było fajne
Pug 106 rallye był bestia
Forek 2.0 XT najlepsze co miałem
Legacy 2.0 pan złotek jeździ na forum
Volverine Turbo, 280 koni było szybko i wygodnie
Omega '02 v6 była wygodna
Czasem Czarna Bestia ze świnką
Był hawk '06
Jest Legacy '08 |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 03-12-2012 12:56 |
|
|
Panowie, muszę to napisać, bo aż mnie skręca.
Nie wiem czy Wy też odnieśliście takie wrażenie (zapewne nie mięli szansy Ci, co byli na miejscu, wiadomo klimat i te fajne dźwięki profesjonalnie przygotowanych aut, ale ja tym razem wyjątkowo oglądałem relację w tv), bo po tym co widziałem to poziom polskich rajdów uważam za żenujący. Chyba co ósmy kierowca przejechał próbę w miarę poprawnie, podobała mi się jazda oczywiście Kajetanowicza i Kuchara, piękna jazda Rossettiego na Peugeocie oraz kilka wyjątków ale cała reszta.. to dla mnie totalny wstyd!
Gasnące samochody po ręcznym, niezmieszczenie się na nawrotach, te ich bączki wokół beczek.., oraz co dziwne wielokrotne mylenie trasy - jak to oglądać? Wstyd mi było za tych kierowców przed moją żoną
No i te czasy.. to są jakieś żarty - pokażcie mi inną profesjonalną dyscyplinę sportową gdzie byłyby takie różnice (pierwsza dziesiątka różnica ponad 10sek!), Na poziomie profesjonalistów czasy na Karowej powinny się zamykać w 1 sekundzie. I nie jest to kwestia różnic auta, bo generalka jest bardzo wymieszana.
Oczywiście można się tylko domyślać jaka jest tego przyczyna. I jaki jest faktyczny poziom naszych rajdów. Jeżeli widzę Sołowowa, faceta w wieku mojego taty, gościa z setki najbogatszych biznesmenów w Polsce, a Kuzaja nie było stać na starty, to kto tam się ściga? Odpowiedź jest prosta, tylko w takim razie po co to w ogóle oglądać.
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 03-12-2012 17:50 |
|
|
Ja i Gotka pojechaliśmy pooglądać to z bliska (dobrze, że Qbak zadzwonił z pytaniem gdzie jesteśmy, bo my, nie zdając sobie sprawy z upływu czasu byliśmy wtedy w IKEI ). Najlepiej wspominam te czasy gdy biletowane były tylko trybuny i park maszyn. Każdy przychodził z drabinką (i znajomymi), stawał gdzie mu pasowało i cieszył się świętem motoryzacji. Teraz biletowane jest dosłownie wszystko, bez biletu nie obejrzy się nic (sprytnie postawione płotki), brak telebimu dostępnego dla tych co nie zapłacili (kiedyś było ich kilka, za darmo). Bilety to jednak nie problem - znak czasów i chorej komercjalizacji wszystkiego - OK. Problemem jest cena tychże biletów - 40 zł od osoby . W zamian nie dostaje się nic - tylko możliwość stania na trawie w którymś tam rzędzie widzów od barierki. Teraz wyobraźcie sobie, że 4-osobowa rodzina postanowiła wspólnie pogapić się na szybkie samochody - 160 zł .
My zrezygnowaliśmy z wstępu. Zostaliśmy chwilę, poczuliśmy atmosferę rajdów, zapach paliwa (z dodatkami ), swąd gumy itd. Po czym wróciliśmy do domu, by dokończyć oglądanie w telewizji. Tak na prawdę, to na temat poziomu imprezy mam do powiedzenia mniej niż Ciachu, bo widziałem znacznie mniej.
... no i po co inwestowałem w drabinkę kilka lat temu - nie wiem ,
pzdr
jacek |
|
Autor |
Grzegorz
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 01.05.12 |
Dodane dnia 03-12-2012 22:01 |
|
|
Witam
Kuzi przespał swoje 5 minut i teraz się to nie wróci , bo do tej pory nie jeździł tylko dla przyjemności , a miał za to kasę .
Jak się nie szanuje sponsorów to tak się kończy.
Sołek zaczynał starty w "słusznym wieku" robi swoje , tak jak w biznesie i są tego efekty i chwała mu za to .
pozdrawiam Grzegorz |
|
Autor |
Lajka
Użytkownik
Miejscowość: Jakieś takieś
Data rejestracji: 13.07.08 |
Dodane dnia 03-12-2012 23:57 |
|
|
to coś na filmowo http://www.youtube.com/watch?v=RanRQXaTd08 |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 04-12-2012 09:27 |
|
|
ale ... jak to jest możliwe !?!?!?!?!?!?
924 '78
944 '83
Każdy kilometr przejechany nie Transaxlem, to stracony kilometr.
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ... |
|
Autor |
tona
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 04-12-2012 09:56 |
|
|
Olo924 napisał/a:
ale ... jak to jest możliwe !?!?!?!?!?!?
Widac ,ze zabezpieczenie tez na poziomie
924'82bylo 944S2'90bylo 944TS'89bylo 944TScup'88bylo 968turboS- |
|
Autor |
Qbak
Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2012 20:18 |
|
|
Ja może odpowiem jako, że na żywo widziałem ową stłuczkę, generalnie chłopaki
driftowali jak im się podobało - niestety dla nich nie jeździli dokładnie tak jak trasa
przejazdu wyglądała. Ten pierwszy wjechał dobrze, ale drugi był lekko spóźniony i nie
widział gdzie wjechał pierwszy i wjechał bliżej, no i ... Małe obrażenia, zresztą Oni
są przyzwyczajeni.
Ja barbórkę oglądałem od samego rana. Na początek cytadela, próba całkiem fajna,
choć "legendy" miały trochę trudniej, szczególnie te które nie są do rajdów przygotowane,
a raczej do wyścigów płaskich. Ja musiałbym w swoje auto zdecydowanie zmiękczyć
żeby wystartować. Tyczy się to całej imprezy oprócz Karowej. Jak na Cytadeli pojechał
Kuchar, to 90% ludzi pojechało za rajdem, my zostaliśmy i oglądaliśmy przejazdy
legend. W wielu przypadkach było na co patrzeć! Niestety dla niektórych była to
ostatnia próba tego dnia, a szkoda. Chciałem zobaczyć kilku kierowców na Karowej.
Nas (chyba mogę tak napisać) oraz PCP reprezentował PDmobil w swojej czerwonej
911. Nie widziałem przejazdów w Jego wykonaniu na Służewcu, ale te na Cytadeli
i Bemowie były bardzo dynamiczne i było na co patrzeć, na Karowej jako jeden
z niewielu legend jeździł bokami, choć w grupie trudniej. Legendy miały przejazd
pokazowy bez pomiaru czasu (kilka aut na trasie razem), szkoda bo byłoby niezłe
widowisko. Wystarczyło puścić wszystko wcześniej lub po prostu o czasie
Ciachu masz może nagraną Karową? Chętnie bym obejrzał, bo stałem na górze,
prawie na drzewie, ale beczek nie widziałem, tylko sam podjazd, ale za to cały!
Kumpel na dobre miejsce wypatrzone od lat
Co do pieniędzy, nie dziwię się Pilatusowi i Gotce. Ja zapłaciłem za cały dzień 49zł...
i bilet wielokrotnego użycia. Za tą cenę wydaje się to opłacalne, choć dla 4osobowej
rodziny już mniej...
Mnie się bardzo podobało i nawet zimno nie było WRC i podkęcone Nki to jest to!
Chyba czas zbierać na Forda Focusa (tego pierwszego, ładniejszego) w wersji WRC,
jakieś 100k euro
PDmobil na trasie na Służewcu: http://classiccarslodz.pl/images/odwiedzamy/Barborka2012/galeria/DSC_2139_1.JPG
Cała galeria od CCŁódź: http://classiccarslodz.pl/index.php/odwiedzamy/307-barborka-2012-galeria
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche
Edytowane przez Qbak dnia 04-12-2012 20:19 |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 04-12-2012 21:11 |
|
|
Qbak, miałem nagrane, ale od razu skasowałem Uwierz mi nie było na co popatrzeć. No może na błędy, to taka ciekawostka faktycznie.
Oczywiście jak ktoś stoi na trasie to i ciężarna kobieta za kółkiem w rajdówce zapewne zrobi wrażenie, ale patrząc tak chłodnym okiem na próbę i porównując sobie z klipami kupowanymi po eliminacjach choćby CA, mogę powiedzieć, że część dobrych kierowców w wyścigach amatorskich takich jak nasze z pewnością po kilku dniach zapoznania się ze sprzętem zdeklasowałoby połowę stawki.
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
Qbak
Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2012 21:58 |
|
|
No w sumie to masz rację, kiedyś dyskutowaliśmy o tym z Juhą. Jak to się chłopaki
ścigali w jakimś pucharze na Słowacji (chyba?). Podobno większość stawki jeździła
wręcz tragicznie. Każdy w końcu może kupić sobie auto i się ścigać. Dlatego ja bym
bardzo chciał więcej 924 2.0 n/a, jako-tako przygotowanych do ścigania i może była
by szansa na jakiś wyścig (choćby pokazowy) w Poznaniu Taki pomysł często
dyskutujemy z Michałem928
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche |
|
Autor |
pdmobil
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 02.06.09 |
Dodane dnia 06-12-2012 23:20 |
|
|
Rzadko tu zaglądam, fakt, tym bardziej miło mi czytać, że się choć trochę podobało.Z Qbakiem ucięliśmy sobie miłą rozmowę na Bemowie. Przez 30-parę lat kibicowałem Karowej, aż nadszedł ten moment kiedy zaliczyłem Barbórkę od tej drugiej strony. Wrażenia ogromne ! Nie będę się rozpisywał o tym właściwym rajdzie. Sprzęt i zawodników mamy takich jakich mamy. Wiadomo, że tym sportem rządzi kasa. Duża kasa, Tym bardziej żenująco wyglądają "beczki" robione na 3-4 razy przez czołowych polskich rajdowców. W tym roku grupa "legend" urosła w siłę ! Ten kto był, to widział, że tych 36 samochodów, które wystartowały, to był w zasadzie odrębny, stojący na bardzo wysokim poziomie sprzętowym rajd ! Bez lipy. Byłem w tym gronie chyba jednym z nielicznych amatorów na jedynym z kilku seryjnych aut, nie przygotowanych do sportu. Ciekawostką regulaminową był fakt, że w imprezie, bardzo utytułowani byli Mistrzowie Polski, jak Szwagierczak, Ciecierzyński, Mydlarski i bardzo wielu innych mogli startować samochodami do 2000r, a oprócz nich dopuszczono takich amatorów, jak ja, ale na samochodach starszych, czyli do 90r. Ten fakt w oczywisty sposób pogłębiał różnicę. Trudy trasy były widoczne. Skończyły 23 auta, ale, ale ..w tym chyba 3 zdyskwalifikowane za błędy takie jak cofanie w strefie mety lotnej, aż dziw, że dotyczyło to takich asów jak Walentowicz, czy wspomniany Ciecierzyński. Os-y rewelacyjne. Daję słowo, przejazd Cytadeli, dróżkami pomiędzy krawężnikami, po kostce, płytach betonowych, asfalcie, błotku, pod górkę i w dół, pod mostkami...w sumie prawie 5km. nie da się porównać z żadnym odcinkiem na imprezie PCP czy Classicauto. Nawet Żubry wysiadają ze swoimi 1.5 kilometrowymi Os-ami. Moje nastawienie było mocno "lajtowe" czego żałuję, bo jednak trochę sportowej złości się ze mnie wylało, kiedy zobaczyłem ledwie kilkusekundową stratę do 8 czy 7 miejsca (my 10-te, ). Sprawę pogrzebałem na Bemowie, gdzie za mostkiem był nawrót, do którego się nie przyłożyłem i żeby nie wywalić słupków (sekundy karne) musiałem się prawie zatrzymać, no i raz na Służęwcu wyjechałem w trawę, skąd trudno było wrócić na właściwą drogę. Oczywiście punktem wieczoru miała być Karowa. Tu organizator, w moim przekonaniu "legendom" poskąpił, bo trasa była inna, przejazdy grupami pod górę, tam postój, potem w dół, z ZAKAZEM robienia beczki. Oczywiście kilku zrobiło i przyznam, że też miałem zamiar zrobić tą przy zjeżdzie, nie bacząc na dziamganie kolegów organizatorów pózniej, ale.....jak nie powiedzieć, że coś w gwiazdach było zapisane i, że samochód ma humory ??? Otóż, w trakcie rajdu, po Cytadeli na dojeżdzie do Służęwca (przy odbiciu na Ursynów...do domu...) silnik w "czerwonym" zgasł. Ot, po prostu...zafalował obrotami i zgasł. Amen. Dojazdówki były bardzo lużne, czasu sporo, nie mniej zrobiło się Q...cicho. Kilka nerwowych ruchów po bezpiecznikach, wymiana przekazników, bez logicznych przyczyn, ale dlaczego nie i po ok. 10 min. samochód zapalił. Było dalej normalnie, aż do Karowej, kiedy po "bączku" wokół słupka na górze, pojechaliśmy w dół, a pod mostkiem już czułem, że znowu jakby brakowało mocy i silnik niechętnie reaguje na gaz.....zatem w obawie przed "plamą" przejechaliśmy jako tako na metę i tam...znowu silnik zgasł. Po wypchnięciu za strefę, po ok. 15 minutach zapalił. Nie czekając końca imprezy, w obawie przed korkami, które zawsze są po Karowej, w miarę spokojne wróciłem do domu...przed ciepły telewizor. I co to mogło być ??? Samochód jeżdzi teraz normalnie. Tyle mojego "wsadu" w ten temat, na jakże miłym Forum. Jestem przekonany, że z roku na rok, grupa Legend będzie się rozwijała i powinna Was zainteresować. Sam udział w imprezie jest wielką przygodą, choć trzeba zachować rozsądek. To co ? Do zobaczenia za rok w większej grupie Porsche ?
Edytowane przez pdmobil dnia 06-12-2012 23:33 |
|
Autor |
vip3r
Użytkownik
Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06 |
Dodane dnia 07-12-2012 01:04 |
|
|
dzięki Piotrze za tekst - miło się czyta taką relację. No i gratulacje wierzę że mogło być znacznie lepiej (aż się boję pomyśleć jak bardzo ) ale 10 miejsce to brzmi jak rewelacyjny wynik.
968 Cabrio http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=11503
911 i reszta http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=10460
FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/ |
|
|
|
|