924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Klub 924.pl | Hyde Park
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Autor Stand up for yo rights
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 08-02-2008 12:03
1. Dlaczego muszę płacić ubezpieczenie OC za auto, które stoi w garażu, jest niesprawne, nie jeździ a może nigdy jeździć nie będzie. A może go naprawię i będzie kto to wie. Moja sprawa i nikomu nie powinno być nic do tego. Czyste złodziejstwo. A wszystko przez to, że jakiś pajac z firmy ubezpieczeniowej ma układy i przeforsował ustawę, która nakazuje płacić mu za wszystko co ma cztery koła.

2. Opłaty za przerejestrowanie auta nijak mają się do rzeczywistych kosztów ponoszonych przez nadmiernie zbiurokratyzowane urzędy.

3. Opłaty za przerejestrowanie auta sprowadzonego z zagranicy tym bardziej nijak się mają do rzeczywistych kosztów ponoszonych przez urzędy.

4. Płacę za parkowanie na zrujnowanym chodniku. Ktoś czerpie z tego zyski tj prywatna firma i w jakimś pewnie niewielkim procencie urząd miasta i gdyby chociaż to cholerne miasto wyremontowało raz na kilka lat ten zafajdany chodnik. Płacę podwójnie za coś co mi się należy jak psu zupa bo płacę z mojej pensji podatki a na ten zafajdany chodnik płacił podatki i mój ojciec i dziadek bo chodnik został zbudowany jeszcze za czasów młodości mojego dziadka z tego co widzę...

5. Opłata za przegląd techniczny w przypadku instalacji gazowej nijak ma się do rzeczywistych kosztów ponoszonych przez stację diagnostyczną. Pomijam to, że opłata za obowiązkowy przegląd techniczny to zwykły podatek. W USA auto ma mieć hamulce i światła i jakoś z tym żyją.

6. Opłaty za uznanie auta za unikatowe albo zabytkowe są chore.

7. Paliwo w 2/3 składa się z podatków. A nawet jeśli ktoś wpadnie na genialny i ekologiczny pomysł jeżdżenia na oleju z Biedronki okazuje się, że popełnia przestępstwo karno skarbowe...

8. Temat dróg i autostrad pomijam, dużo narzekania na to już było i nie chce mi się o tym pisać.

Wk.. mnie to, że od lat jeśli tylko brakuje państwu kasy sięga się do kieszeni kierowców, bo to grupa społeczna, która się o swoje nie upomni i nie ma wyjścia innego jak płacić. Opłaty za posiadanie auta powinny iść tylko i wyłącznie na to co tym autom jest potrzebne do jazdy tj.drogi. A idą na rzeczy przeróżne np. na służbę zdrowia. Niech służbę zdrowia utrzymują chorzy a nie posiadacze samochodów.
Skoro może strajkować górnik, pielęgniarka a nawet celnik i leśnik (!) dlaczego my kierowcy nie możemy zastrajkować i zablokować jakiegoś miasta ? Jakie miasto by tu zakorkować, hmm może Warszawę :]

Nie wiem jak kierowcy aut zwyczajnych, codziennych i użytkowych ale my posiadacze aut, które dawno jeździć nie powinny a wkładamy w to serce żeby jednak jeździły i nie da się ukryć zdobiły ulice, państwo powinno nas po rękach całować, że utrzymujemy zabytki motoryzacji, powinniśmy dostawać dotacje od konserwatorów zabytków, unii europejskich itd, dotacje do paliwa... no dobra może się zanadto rozmarzyłem.

Anywany przyszło mi do głowy, że TAKICH PORTALI MIŁOŚNIKÓW DANEJ MARKI JAK NASZ JEST MNÓSTWO. Nie da się ukryć, że jesteśmy potężną grupą społeczną, która jeszcze nigdy nie zaprotestowała. Gdyby tak wszystkie portale się skrzyknęły na taką WIELKĄ AKCJĘ byłby niezły bajzel :] Byłoby pięknie :] I może ktoś by sobie o nas przypomniał i zaczął się z nami liczyć. Ja osobiście na taką akcję bym pojechał! Może idąc śladami Leppera wysypującego zboże trzeba zacząć rozlewać przepracowany olej... smiley))

ps. Jeśli w najbliższych wyborach ktoś chciałby poprzeć moją kandydaturę na premiera/ministra transportu to bardzo proszę. Partia posiadaczy samochodów bardzo by się przydała. Jestem skłonny nawet nałożyć garnitur z krawatem.

ps2. Nie wiem czy słyszeliście o akcji gdzie posiadacze aut zdaje się Płocka uwzięli się na stacje benzynowe i tankują po 50gr korkując te stacje. Jak się chce to można zaprotestować jak widać. Przeciwko cenom paliwa w tym przypadku.

2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600
Autor RE: Stand up for yo rights
Abelard
Użytkownik

Miejscowość: DK
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 08-02-2008 12:43
Juras nie wiem co jadles ale moj glos masz smiley

Niestety jednak pewne procedury o ktorych piszesz sa spowodowane innymi czynnikami. Np. oplata parkingowa z zalozenia wprowadzana jest by wymusic wiekszy ruch pojazdow na parkingu, tym samym dajac szanse zaparkowania innym.

Zabytki sa super fajne, wiadomo, nikt nie zaprzeczy, ale nie mozna zapomniec o emisjach szkodliwych NOx i CO. W Londynie sytuacja jest na tyle zla, ze wprowadzili kilka dni obowiazek posiadania Euro 4 jak sie nie myle przez wszystkie ciezarowki wjezdzajace w obszar miasta. Inaczej kara finansowa. Wiadomo tez ze zabytki nie stanowia duzego odsetku innych samochodow, ale gdyby bylo za dobrze posiadacza klasykow wszyscy by je chcieli miec, a to jest zamkniete kolo -> mniej sprzedawanych nowych aut -> wieksze zanieczyszczenie w miastach.
Chociaz to wszystko nie jest takie proste, bo i fabryki produkujac nowe auta degraduja srodowisko.

Co do reszty sie zgadzam masz moje poprarcie smiley

Już nie zbieram na 968 CS
www.instagram.com/p968cs

968CS 92'

944 84'
924 80'
924 89' składak targa

"Standing in line is easy, finding your way isn't."
juras
Użytkownik

Dodane dnia 08-02-2008 12:57
No i nie wk.. cię, że żeby "ktoś inny mógł zaparkować" ty musisz za to zapłacić ?? Bo mi się wydaje to zupełnie nielogiczne. Zresztą nie wydaje mi się żeby opłata parkingowa została wprowadzona w trosce o tych, którzy chcą zaparkować. Jest to zwykły podatek z kieszeni kierowców.

I tu się mylisz. Nie wszyscy chcieliby mieć klasyka zapewniam cię. Wydaje mi się że jeśli ktoś chce mieć nowe bezobsługowe auto to je po prostu kupuje a ma gdzieś środowisko i emisję spalin. Natomiast nakładanie norm emisji na fabryki produkujące nowe auta uważam za uzasadnione.

Ja jestem w ogóle zwolennikiem wolnej amerykanki smiley - minimum przeglądów tech, zero opłat za parkowanie, urząd powinien mieć tylko inf o nr rej marce i właścicielu. Tyle.

Edytowane przez juras dnia 08-02-2008 13:11
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 08-02-2008 13:04
Juras, ja wiem sam po sobie - jak 924 stoi w garażu i nie jeździ (bo nie może) to człowiek się robi taki jakiś... hmmm jak to nazwać.... niech będzie... "nadwrażliwy".
Widzę, że Cię dopadło smiley

Mój głos masz - ciekawe jak wyglądasz w garniturze/krawacie smiley.

Ogólnie zgadzam się z postulatami, no może małe wątpliwości miałbym co do wylewania przepracowanego oleju smiley .

Tak czy inaczej - daj znać jak będzie jakaś blokada, bo trzeba wozy przygotować. Głupio tak przyjechać walczyć o prawa oldtimerów, VW, Fordem czy innym Citroenem smiley

pzdr
jacek(pilatus)

ps. bardzo fajny tekst
juras
Użytkownik

Dodane dnia 08-02-2008 13:14
Tekst umieściłem w hydepark bo jest pół żartem pół serio. Ale kiedyś nie było możliwości skrzyknięcia się a teraz jak widać po proteście na Płockich stacjach internet otworzył przed nami nowe możliwości :]

Nie to żebym był jakiś szczególnie sfrustrowany ale dosięgnął mnie ostatnio punkt 1 czyli OC.

Adam
Użytkownik

Miejscowość: Olsztyn
Data rejestracji: 02.06.07
Dodane dnia 08-02-2008 14:18
Jeżeli chodzi o punkt pierwszy dot. OC - pozwolę sobie wtrącić "3 grosze"
Jak dla mnie to jest totalne wyłudzanie pieniędzy. Powinniśmy utworzyć własne lobby i zlikwidować to niedorzeczne prawo nakazujące płacenia OC w sytuacji gdy pojazd nie uczestniczy w ruchu drogowym.

Właścicieli pojazdów jest zdecydowanie więcej niż ubezpieczyli, więc myślę że przy odpowiednim lobbowaniu połączonym z medialnym PR - moglibyśmy sprawę wygrać. smiley

Czasami wystarczy ruszyć jeden kamyczek, który spowoduje całą lawinę...

Walczymy?smiley

...
---924 LeMans

Edytowane przez Adam dnia 08-02-2008 14:19
3261717.jestem.na.facebook Można.mni.znaleźć.na.facebook
pedro
Użytkownik

Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07
Dodane dnia 08-02-2008 16:50
Juras na ministra transportu !!!!!!
Moje poparcie masz smiley

RAFAŁ
924/76 EU czerwony-sprzedany
944/83 EU srebrny był,został czerwony (sprzedany)
944/86 US czarny był (w częściach)
944/84 UK złoty był...
944/82 EU czerwony był się spalił ( 13.04.2011)
944/84 EU biały był przed czerwonym(sprzedany)
MB R107 450 sl jest...
juras
Użytkownik

Dodane dnia 08-02-2008 17:00
To w weekend spuszczam olej żeby było na zaś. Tylko, że jak są zamieszki to najczęściej się pali auta. I tu jest problem bo my kochamy auta przecież. Więc co palić zamiast aut ?

Aha no i dzięki za poparcie tylko, że właściwie jestem też za zlikwidowaniem posady ministra transportu.

Edytowane przez juras dnia 08-02-2008 17:10
Adam
Użytkownik

Miejscowość: Olsztyn
Data rejestracji: 02.06.07
Dodane dnia 08-02-2008 17:58
juras napisał/a:
Więc co palić zamiast aut ?

Zrobimy ognicho ze starych opon i przepracowanego oleju smiley

...
---924 LeMans
3261717.jestem.na.facebook Można.mni.znaleźć.na.facebook
juras
Użytkownik

Dodane dnia 08-02-2008 18:03
Na potrzeby mojej akcji chciałem początkowo pozyskać poparcie Krzysztofa Kononowicza ale przypomniało mi się, że on przecież chciał surowo karać kierowców za alkohol, papierosy i za wszystko. Odpada.

Dodam w takim razie punkt:
9. Karać surowo pijanych kierowców. Pijany to nie taki, który ma 0,2 promila w wydychanym powietrzu bo to można mieć po zjedzeniu papryki w occie albo zepsutego jabłka. Innymi słowy zwiększyć normę alko do rozsądnego 0,7 - 0,8 promila.

Poparcie dla tego punktu nie znajdę u K. Kononowicza ale na pewno znajdę u następujących autorytetów: b posłanki Aleksandry Jakubowskiej, b posła Bronisława Cieślaka, b posła Piotra Ikonowicza.

pedro
Użytkownik

Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07
Dodane dnia 08-02-2008 18:16
Juras nie mam pojęcia co jarałeś smiley, ale popieram i tak Ciebie !!!
Ministra chcesz zdegradować to chociaż zostań może... premieremsmiley

RAFAŁ
924/76 EU czerwony-sprzedany
944/83 EU srebrny był,został czerwony (sprzedany)
944/86 US czarny był (w częściach)
944/84 UK złoty był...
944/82 EU czerwony był się spalił ( 13.04.2011)
944/84 EU biały był przed czerwonym(sprzedany)
MB R107 450 sl jest...
Anula
Użytkownik

Miejscowość: okolice Warszawy
Data rejestracji: 19.01.08
Dodane dnia 08-02-2008 19:41
Właściwie właścicieli pojazdów traktuje się jak narkomanów i dilerów, bo OC od nieużywanego auta to jak kara za posiadaniesmiley

Co do alkoholu to stanowczo sie sprzeciwiam jeżdzeniu na podwójnym gazie, aczkolwiek nasza norma w porównaniu do innych krajów UE jest troszkę zaniżona.

Podatki płacimy horendalne, a opłaty za parkowanie to czyste złodziejstwo, choćby to że min czas to 15 min a jak ja chce tylko kupić fajki?
No właśnie to czy pale podczas jazdy to tylko i wyłącznie moja sprawa, jeżeli jadę z pasażerem to pytam czy mu to nie przeszkadza ale nie chcę aby ktoś decydował za mnie.

Co do zabytków, to normalnie jest dofinansowanie na ich utrzymanie bo to skarby kultury, macie rację że szkoda że nasze zabytki nie są na "właściwej" liście.

A protest popieram, dajcie znać to będziemy blokować razemsmiley

jadak
Użytkownik

Miejscowość: Brzesko (OKOCIM:) )
Data rejestracji: 09.12.07
Dodane dnia 08-02-2008 20:27
nie wiem juras co wciągnąłeś, ale ja też wpadne chetnie na jakąś blokadęsmiley Tylko powiedz wcześniej to zorganizuję jakies kiełbaski i beczułkę piwasmiley (bądź co bądź za oknem biura mam tych od "prawdopodobnie najlepszego piwa na świecie"smiley
A co do OC - wprawdzie 360 zeta jakie placę za prosiaka w porównaniu do tego co płacę za omegę to zdecydowanie mniej, ale jednak..wiem, że jedna z firm wprowadziła ubezpieczenie "oldtimer" które można wykupić tylko na 3 albo 6 miesięcy w roku, ale szczerze mówiąc jak do nich zadzwoniłem, to tele-panienka mnie tak wqrwiła swoją niekompetencją, że nawet nie wiem, czy trzeba mieć "żółte"tablice, żeby je wykupić, czy nie...pieprzyła głupoty jakby jej co najmniej 7,40 za minutę +vat płacili....

Witajcie w gronie zboczeńców®
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Przedniosilnikowy nietransaxle Cayenne S'04 na codzień;
Honker 4011 '90 na zimę;
Zipp Raven 250 '09 i Barton Fighter '11 żeby poczuć wiatr we włosachsmiley
pomóżmy Zosi przejść na drugą stronę tęczy...
igor
Użytkownik

Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06
Dodane dnia 08-02-2008 21:44
pedro napisał/a:
Juras nie mam pojęcia co jarałeś smiley, ale popieram i tak Ciebie !!!
Ministra chcesz zdegradować to chociaż zostań może... premieremsmiley

Juras - piję dziś Twoje zdrowie!
ps> link do tematu i wypowiedź Jurasa umieszczam na forum youngtimer.pl, wraz z prośbą o nagłośnienie tematu na innych pokrewnych forach smiley
posiadacze klasyków - łączmy się i zacznijmy walczyć o swoje prawa smiley

924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76

Edytowane przez igor dnia 09-02-2008 11:00
igor
Użytkownik

Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06
Dodane dnia 08-02-2008 21:49
http://www.youngtimer.pl/board/viewtopic.php?id=3789 smiley
półżartem półserio... a co tam... z takich spontanicznych akcji zazwyczaj wychodzą najlepsze efekty smiley hehehe

924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76

Edytowane przez igor dnia 08-02-2008 21:50
szczurek
Użytkownik

Miejscowość: Rowy
Data rejestracji: 25.04.07
Dodane dnia 09-02-2008 00:22
[quote]jadak napisał/a:

A co do OC - wprawdzie 360 zeta jakie placę za prosiaka w porównaniu do tego co płacę za omegę to zdecydowanie mniej, ale jednak..wiem, że jedna z firm wprowadziła ubezpieczenie "oldtimer" które można wykupić tylko na 3 albo 6 miesięcy w roku, ale szczerze mówiąc jak do nich zadzwoniłem, to tele-panienka mnie tak wqrwiła swoją niekompetencją, że nawet nie wiem, czy trzeba mieć "żółte"tablice, żeby je wykupić, czy nie...p

Firma może sobie wprowadzać co chcę ale to ustawodawca narzucił obowiązek OC na cały rok.
Strasznie mnie to dżaźniło jak remontowałem garba przez rok. Auto stoi a frajer niech płaci. smiley
Juras jestem za.
na blokadę niestety jeszcze nie mam czym przyjechać ale będe wspierał duchowo smiley

944 '87 2,5 targa
924/944/968 Papa Smerf
Mercedes 190E 2,6 Sportline
awatar wspomnienia odległe!!!!!!
Jedna Złota Łopata
miniver
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 07.04.07
Dodane dnia 09-02-2008 01:48
juras napisał/a:
Tylko, że jak są zamieszki to najczęściej się pali auta. I tu jest problem bo my kochamy auta przecież. Więc co palić zamiast aut ?

Polisy możemy spalić...

Don't panic!
8388751
Wulkan
Użytkownik

Miejscowość: Rzeszów
Data rejestracji: 25.11.07
Dodane dnia 09-02-2008 02:12
Jeśli chodzi o OC w PZU, to przerabialem to na przypadku Junaka. Po niezlych przejsciach w koncu przyznano mi racje, ze moge sobie ubezpieczyc pojazd zabytkowy (czyli tez prawie wszystkie juz 924) na minimum 1 miesiac, a nie caly rok, z tym ze z obliczaniem ile mam zaplacic za 1 miesiac sa znowu cyry, co urzad to inaczej. Wogole do PZU ja im przynosze wyciagi z kodeksow chamsko zakreslone fluoroscencyjnym zakreslaczem. Jak o cos prosze a pani mowi: ,, nie, nie mozna", odpowiadam ,,a wlasnie ze mozna!", Pani na to: ,, a na jakiej podstawie?", a ja recytuje (wyuczone wczesniej) nazwe akrtkuly podpunkty i nowelizacje, pokazujac trzymane w zanadrzu wydrukowane i zakreslone ,,prawo pisane". Na urzednika tylko papier i to z jak najwieksza liczba pieczateksmiley

Junak OHRV M07 NA 520ccm
Junak OHV M10 NA 700ccm
Junak OHV M10 Turbo 600ccm

Porsche 924 1982r NA
3155366
juras
Użytkownik

Dodane dnia 09-02-2008 02:44
miniver napisał/a:
juras napisał/a:
Tylko, że jak są zamieszki to najczęściej się pali auta. I tu jest problem bo my kochamy auta przecież. Więc co palić zamiast aut ?

Polisy możemy spalić...

Dobra! Tylko na wypadek niepowodzenia trzeba by porobić ksero smiley. Musimy przewidzieć każdą ewentualność.

Edytowane przez juras dnia 09-02-2008 02:44
juras
Użytkownik

Dodane dnia 09-02-2008 02:54
@Wulkan Jeśli chodzi o OC w PZU, to przerabialem to na przypadku Junaka.

Ale wystarczyło, że Junak jest stary i już czy masz go na żółtych tablicach ?

@pedro; Juras nie mam pojęcia co jarałeś smiley, ale popieram i tak Ciebie !!!

Dwa tygodnie spędzone w Amsterdamie otworzyły nowe furtki w moim umyśle.

@Igor; Juras - jaram dziś za Twoje zdrowie! nie ma to jak bunt

Oczywiście potraktuję to jako przejęzycznie bo wszyscy wiedzą, że chciałeś napisać "nie ma to jak blunt". http://media.urbandictionary.com/image/large/blunt-1213.jpg

Edytowane przez juras dnia 09-02-2008 03:01
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >