Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
RE: Prawa autorskie. |
Cyryl
Użytkownik
Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10 |
Dodane dnia 07-11-2013 13:49 |
|
|
Olo, a tak całkiem serio, do jakiej konkretnej sytuacji nawiązujesz?
Również byłem przekonany, że mówisz o administratorze Porsche Transaxle, który rzeczywiście, jak pisze wprost Marta, wygrzebuje sobie z sieci co chce i umieszcza we wspomnianej grupie na fb. Trochę to dziwne, ale dopóki pokazuje same auta (znalezione przecież w sieci i często właśnie na f to jest to dla mnie neutralne. Po prostu kolekcjonuje w jednym miejscu, tematycznie, zdjęcia rozsiane tu i ówdzie.
Rzucanie jednak nazwiskami i wdawanie się w szczegóły rywalizacji sportowej ( podpierając się wycinkami wypowiedzi forumowiczów) jest dla mnie bezsensowne i nietaktowne, i jak dla mnie to tutaj gdzieś przebiega granica tego co można/ nie można/ nie należy.
Także kwestia relacjonowania imprez na których się nie było jest nieco śliska, zwłaszcza gdy umieszcza się półprawdy i półfakty, np. że Wyrazów zdominował Cichy (prawda!) swoim Rothmansem (nieprawda).
Takich kwiatków znalazło by się i więcej.
Czy jeśli (nie usuwając znaku wodnego) umieściłem na swojej tablicy w tle- zdjęcie autorstwa Ogesta, to dopuściłem się kradzieży? (na zdjęciu jest- a w zasadzie było- moje auto w ruchu, wiec zdjęcia nie robiłem ja).
Uznajemy to za kradzież, czy formę przyznania, że ujęcie było dobre, tak dobre, że chętnie przyozdobiłem nim swój profil na fb?
Kol. Vjackmax swój awatar stworzył poprzez wykadrowanie mojego zdjęcia jakie wykonałem podczas imprezy PCP w Bieszczadach. Link do albumu umieściłem w częsci publicznej forum PCP właśnie. I nie pomyślałbym, że dokonał zawłaszczenia mojej własności, ale że uznał, ze wyszedł tam korzystnie, i może dysponować swoją twarzą także w ten sposób. Ja nie miałem prawa umieścić jego zdjęcia w sieci, on nie miał prawa użyć mojej fotografii. Nikt nikogo o nic nie pytał, i żadnych zgód pisemnie nie uzyskał. Nie popadajmy w obłęd. Naprawdę jestem ciekaw o jakim przypadku myślałeś rozpoczynając ten wątek
ps. Kol. madmax332 jak zwykle do bólu merytoryczny.
|
|
Autor |
e-samba
Użytkownik
Miejscowość: Ch-ż
Data rejestracji: 16.01.08 |
Dodane dnia 07-11-2013 14:27 |
|
|
??Kopiowanie ogłoszeń internetowych z portali takich jak allegro, tablica, gratka, otomoto. Cała nie zmieniona treść, nr tel, zdjęcia ze znakiem wodnym wprowadzonym przez portal ogłoszeniowy. Robiąc ogłoszenie na otomoto można zaznaczyć czy chcemy zamieścić ogłoszenie na zagranicznych portalach---nie znalazłem jednak tam 924.pl choć bardzo ten portal lubię |
|
Autor |
Lamer
Użytkownik
Miejscowość: Podbeskidzie
Data rejestracji: 29.05.11 |
Dodane dnia 07-11-2013 14:38 |
|
|
Czy ktoś mógłby mnie za pomocą PM oświecić do kogo należy ten FB profil?
911 F
911 G
928 S |
|
Autor |
wit007
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia/Warszawa
Data rejestracji: 12.02.11 |
Dodane dnia 07-11-2013 15:02 |
|
|
e-samba napisał/a:
??Kopiowanie ogłoszeń internetowych z portali takich jak allegro, tablica, gratka, otomoto. Cała nie zmieniona treść, nr tel, zdjęcia ze znakiem wodnym wprowadzonym przez portal ogłoszeniowy. Robiąc ogłoszenie na otomoto można zaznaczyć czy chcemy zamieścić ogłoszenie na zagranicznych portalach---nie znalazłem jednak tam 924.pl choć bardzo ten portal lubię
Czy już zadenuncjowałeś tych przestępców? To obowiązek praworządnego obywatela!
Witek
jest: 997 '09 Tor Poznań 1:55,203
było: 964 '91 TP 2:03, 944 '85 TP 2:08, 924 '85, 996 '02
www.komunikado.pl agencja public relations |
|
Autor |
vip3r
Użytkownik
Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06 |
Dodane dnia 07-11-2013 15:12 |
|
|
wit007 napisał/a:
e-samba napisał/a:
??Kopiowanie ogłoszeń internetowych z portali takich jak allegro, tablica, gratka, otomoto. Cała nie zmieniona treść, nr tel, zdjęcia ze znakiem wodnym wprowadzonym przez portal ogłoszeniowy. Robiąc ogłoszenie na otomoto można zaznaczyć czy chcemy zamieścić ogłoszenie na zagranicznych portalach---nie znalazłem jednak tam 924.pl choć bardzo ten portal lubię
Czy już zadenuncjowałeś tych przestępców? To obowiązek praworządnego obywatela!
ja już sobie wymierzyłem sam karę i oblałem się wrzątkiem przed chwilą - mam nadzieję że to uchroni mnie przed dalszym postępowaniem roszczeniowym
(EDIT: może dodam że w przypadku ogłoszeń wnoszę że sprzedający je umieszcza w celu upublicznienie jak najwiekszej liczbie osób więc ew. działania do ich dalszego rozpowszechnienia są w interesie sprzedawcy - natomiast to chyba OT i nie wiem jak ma się do tematu ktory Olo próbuje poruszyć)
968 Cabrio http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=11503
911 i reszta http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=10460
FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/
Edytowane przez vip3r dnia 07-11-2013 15:31 |
|
Autor |
wit007
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia/Warszawa
Data rejestracji: 12.02.11 |
Dodane dnia 07-11-2013 15:13 |
|
|
Dodaj biczowanie i... kto wie, może uda się uniknąć kary
Witek
jest: 997 '09 Tor Poznań 1:55,203
było: 964 '91 TP 2:03, 944 '85 TP 2:08, 924 '85, 996 '02
www.komunikado.pl agencja public relations |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 07-11-2013 15:16 |
|
|
Olo924 napisał/a:
a ja nie ... i nie mam zamiaru podawać nazwisk - nie o to tu chodzi.
Chodziło mi bardziej o ogólną zasadę i wywołanie refleksji tudzież konstruktywnej dyskusji ...
i nie zmieniam swojego zdania ... czy to zmieni Wasze podejście do sprawy jeżeli powiem że to był np. Kaziu (chyba nie ma nikogo o takim nicku na forum) czy Marysia (takiego nicku też chyba nie ma). Mam nadzieję że nie ...
Chciałem poznać Wasze zdanie, poparte jakimś konkretem (dzięki Madmax332), ewentualnie jakieś subiektywne zdanie.
Na 100% nie chciałem nikogo piętnować tudzież publicznie karać - tak więc sensacji nie będzie - nie będzie nazwisk
924 '78
944 '83
Każdy kilometr przejechany nie Transaxlem, to stracony kilometr.
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ... |
|
Autor |
vip3r
Użytkownik
Dodane dnia 07-11-2013 15:26 |
|
|
ale Olo - jeszcze raz - na jaki temat?
jakie Ty masz zdanie i co chciałeś powiedzieć
bo to dla mnie (i chyba kilku innych osób ) nadal jest niejasne
FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/
Edytowane przez vip3r dnia 07-11-2013 15:26 |
|
Autor |
Cyryl
Użytkownik
Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10 |
Dodane dnia 07-11-2013 15:38 |
|
|
hmm, dziwnie trochę rzeczywiście postawiona sprawa
Nie podoba Ci się coś, ale konkretnie nie wiadomo co. Jak wykazało wielu z nas, kwestia praw autorskich w internecie (szczególnie na fb i podobnych) jest dosyć płynna i w praktyce uznaniowo-relatywna. Prawo nie nadąża za życiem, albo raczej nie ma ambicji nadążać, zwłaszcza jeśli zdjęcia robią wszyscy, wszędzie i masowo.
W stosunku do np. znaków graficznych, muzyki czy innej własności intelektualnych sprawy mają się inaczej i np taki youtube zaczyna się w sposób widoczny uginać.
Jeśli powstał by bliźniaczy temat, że ktoś (z nas/ nam znanych) kradnie od poszczególnych nie zdjęcia, ale np. małe sumy pieniędzy, to czy nie zaczęli byśmy się rozglądać z nieufnością wszyscy po sobie? kto jest złodziejem? Może ten kto sprzedaje tanio części, a może ktoś kto robi zbiórkę na jakiś cel? Może dyskusja by dotyczyła definicji małej szkodliwości społecznej czynu, tego dla kogo co jest małą sumą itd..
ale
Rzeczy niegodziwe należy napiętnować wprost, otwarcie i tak, by nie tworzyły fermentu. Jest złodziej- należy dojechać złodzieja. A nie wskazać, że ktoś kradnie, i zasłonić się tajemnicą.
A jeśli ma się wątpliwości, czy to kradzież, czy tylko się tak prywatnie komuś wydaje, to lepiej to jednak zachować dla siebie i nie roztrząsać tego publicznie.
|
|
Autor |
czerwony
Użytkownik
Miejscowość: Poznań/Śrem
Data rejestracji: 24.08.13 |
Dodane dnia 07-11-2013 15:53 |
|
|
Dyskusja o znaku wodnym nie rozwiązuje sprawy publikacji osób widniejących na zdjęciu. Wrzucić zdjęcie ze swoją ekipą ok, wrzucić zdjęcia obcych ludzi - no nie bardzo...
Ale jednak trochę trzeba się z tym liczyć biorąc udział w jakiejś imprezie. Nie popadajmy też w paranoje jak w przypadku z symbolami religijnymi
Tak czy inaczej nie chciałbym się odnaleźć na którymś 'fanpejdżu' bez własnej wiedzy
Pozdrawiam, Adam
924 "Yeti" 78' http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=7066
928S 82' |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 07-11-2013 17:30 |
|
|
Lamer napisał/a:
Czy ktoś mógłby mnie za pomocą PM oświecić do kogo należy ten FB profil?
A czy musi być via PM? Bo odpowiedź na Twoje pytanie padła zanim je zedałeś w 5 bodajże poście (Marty) - to Vito.
Ale Olo jasno napisał, że nie o Vito konkretnie chodzi.
Fajnie, że madmax332 nakreślił, jak wygląda sprawa zdjęć z punktu widzenia prawa.
Jednak gdyby trzymać się sztywno litery prawa to w zasadzie nielegalne stają się wszelkiego rodzaju galerie ze spotkań/zlotów ze zdjęciami ludzi (o zgrozo - dzieci!). Dokładniej to autorzy takich galerii narażają się na spore nieprzyjemności, bo komuś może się nie spodobać opublikowanie zdjęcia jego dziecka, np. dlatego, że motylek namalowany na jego policzku miał jedną nóżkę bardziej.
Nie wierzę, że Pulka będzie biegać po wszystkich ludziach w Wyrazowie i zbierać zgody na publikowanie wizerunku (pewnie gdyby były poświadczone notarialnie to było by optymalnie z punktu widzenia prawa) - to jest paranoja, ale właściwie prawo tego wymaga.
Tak sobie myślę, że z technicznego punktu widzenia, to moglibyśmy dopisać odpowiedni podpunkt do oświadczenia, które podpisywali wszyscy uczestnicy (w tym ja) i pozamiatane. Ale nie mam zamiaru tego zrobić, bo uważam, że to chore, że w ten sposób zabijemy spontan, zabawę, ludzkie relacje.
Gdybym chciał, żeby całe moje życie było uregulowane prawem, to bym się przeniósł do Szwajcarii albo składał datki na europosłów.
Niestety, jest też druga strona medalu - pozostawiamy bieg spraw życiu i liczymy na to, że ktoś uszanuje naszą twórczość, bo... tak wypada. W dzisiejszym świecie (szczególnie cyberświecie), niestety, co raz bardziej brakuje chwili zastanowienia "co wypada", czego wymaga zwykła kultura...
... hmmm - to to jednak następnym razem będzie odpowiednia klauzula w oświadczeniu w Wyrazowie
Specjalnie merytoryczny nie byłem, ale przynajmniej powstrzymałem się przed monologiem na 4 strony A4.
ps. Wszelka zbieżność miejsc i nicków użytych w powyższym tekście jest całkowicie przypadkowa |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 07-11-2013 17:55 |
|
|
Hej Jacku, ewidentnie dzieci Ci podrosły! Masz czas na czytanie postów
Żeby nie robić OT, mi to ryba Dla mnie to paranoja mieć pretensje do kogoś, że użył zdjęcia zrobionego np. przeze mnie, na którym jest on sam..
Co innego podkradanie zdjęć fotografowi National Geographic, które jeszcze służyłyby mi do celów zarobkowych. No ale nie o takich przypadkach tu chyba mowa.
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 27.06.06 |
Dodane dnia 07-11-2013 18:20 |
|
|
No tak, optyka się nieco zmienia, jeśli nas coś bezpośrednio nie dotyczy.
Wykorzystanie logo forum skończyło się niemalże rozlewem krwi
Z drugiej strony jednak, jeśli ktoś poświęca swój czas i, zamiast siedzieć przy stoliku i opychać się kiełbaskami, pracuje nad fotorelacją (a przecież to dopiero początek - potem te zdjęcia trzeba poddać jakiejś selekcji, ci bardziej ambitni spędzają dużo czasu nad ich obróbką) - jego zaangażowania się nie docenia i minimalizuje wartość takiej pracy (@ Ciachu - nie tylko to ma wartość, na czym da się zarobić ).
Swoją drogą... posiadam w swoim archiwum gorszący film z Wyrazowa 2011.
Rozumiem, że osoby występujące nie będą dochodzić swoich praw przed sądem, jeśli go upublicznię
"Siaba da siaba da, siaba da..."
Edytowane przez Marta dnia 07-11-2013 18:21 |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 07-11-2013 18:59 |
|
|
Spodziewałem się dokładnie takiej odpowiedzi
Niestety nie widzę związku, widzę natomiast związek z wydarzeniem jakie zapadło mi w pamięci z jednego z czwartkowych spotkań, kiedy to jedna osoba miała wielkie pretensje do siostry swojego przyjaciela, że ta dopóściła się publikacji wspólnego zdjęcia, na którym widniała osobiście. We wspólnym gronie znajomych..
Jeśli chodzi o filmik, to wspaniale się składa. Nie mogę doczekać się jego prezentacji, Wyrazów 2011 uważam za bardzo udaną imprezę
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 27.06.06 |
Dodane dnia 07-11-2013 22:04 |
|
|
ciachu napisał/a:
Spodziewałem się dokładnie takiej odpowiedzi
Niestety nie widzę związku, widzę natomiast związek z wydarzeniem jakie zapadło mi w pamięci z jednego z czwartkowych spotkań, kiedy to jedna osoba miała wielkie pretensje do siostry swojego przyjaciela, że ta dopóściła się publikacji wspólnego zdjęcia, na którym widniała osobiście. We wspólnym gronie znajomych..
Jeśli chodzi o filmik, to wspaniale się składa. Nie mogę doczekać się jego prezentacji, Wyrazów 2011 uważam za bardzo udaną imprezę
Bardzo dziękuję, że to napisałeś, bo można było odnieść wrażenie, że jakoś szczególnie uczepiłam się Vita. A tu wynika niezbicie, że cholera ze mnie straszna i bez względu na to, czy jest to siostra szwagra, czy sam ojciec święty, uważam, że wszyscy powinni stosować się do tych samych zasad.
Siostra Qbaka jest siostrą Qbaka, widzianą przeze mnie pierwszy raz na oczy i pomimo ogromnej do Niej sympatii, myślę, że skoro wiedziała skąd pobiera zdjęcie, to nie zajęłoby Jej dużo czasu dopisanie, kto je zrobił.
Raczej nie dla mojej chwały, bo fotograf ze mnie mierny, ale dlatego, że to mimo wszystko jakiś tam mój wkład w to forum.
Myślę, że poinformowanie autora nic nie kosztuje, za to powoduje, że nie ma później nieporozumień.
Ja wiem, każdy ma jakiegoś hopla. Ty Ciachu płaczesz jak nadepniesz biedronkę, ja zaś alergicznie reaguję na ludzi niemających szacunku dla czyjejś własności intelektualnej, co objawia się tym, że w moim domu nie ma ani jednej nielegalnie ściągniętej piosenki/książki/filmu.
I jeszcze jedno: czy Ty i Olo byliście na jakimś szkoleniu w pewnej partii, co to ktoś coś słyszał i nawet ma na to świadków, ale "bez nazwisk, panowie, tylko bez nazwisk!"
|
|
Autor |
noname_conek
Użytkownik
Miejscowość: Nowy Staw
Data rejestracji: 30.03.13 |
Dodane dnia 07-11-2013 22:05 |
|
|
Jeśli chodzi o zdjęcia i ich umieszczanie gdziekolwiek FB, strony, blogi itp to jeśli ktoś jest autorem zdjęcia, a na zdjęciu widnieje czyjeś auto może je rozpowszechniać gdzie chce, jeśli pojawia się czyjaś Twarz musi posiadać zgodę osoby która na nim widnieje. Jeśli ktoś dodaje zdjęcie a na nim widnieje logo forum np 924.pl i logo nie jest opatentowane to może je publikować gdzie chce i jak chce, jeśli logo ma prawa autorskie, sądownie można dochodzić swoich praw, w przypadku FB można to zgłosić i profil/fanpage zostaje usunięty.
Jeśli chodzi o zloty to robię często zarówno filmy jak i fotorelacje z takich imprez i wjeżdżając na zlot akceptujecie regulamin w którym jest piszemy, że na terenie zlotu będzie nagrywany oficjalny film i robiona fotorelacja. To dużo później ułatwia podczas niejasności jak ktoś źle wyjdzie na zdjęciu albo niekomfortowo w filmie.
Z reg jest tak na różnych portalach blogach, że ludzie nei szanują czyjeś pracy i wrzucają na swoje strony czyjeś zdjęcia opisy(często skopiowane dacha w dechę) i nie licza się z tym, że ktoś nad tym długo pracował, prawo polskie jest o tyle do dupy, że takie sprawy nie dość że trwają wieki, to często są umarzane ze względu ma małą szkodliwość czynu....
Dodam jeszcze, że miałem takie sytuacje gdzie ktoś wywalił moje logo ze zdjęcia i podpisał się swoim... |
|
Autor |
vip3r
Użytkownik
Dodane dnia 07-11-2013 22:17 |
|
|
że miałem prze chwilą przyjemność z pierwszej ręki przy hamburgerze dowiedzieć się o co chodzi - wiec jak ja zrozumiałem co olo chciał w tym przydługim (wybacz olo) poczatkowym poscie tylko powiedzieć:
"jeżeli bierzesz czyjeś zdjęcie i chcesz je wrzucić na Facebook to spytaj wcześniej autora"
FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/ |
|
Autor |
yoshi
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 01.12.11 |
Dodane dnia 07-11-2013 23:59 |
|
|
Na PCP jest prosba o formularz nie po to aby komus cokolwiek utrudniac czy formalizowac ale po to aby nikt w przyszlosci nie mial roszczen do PCP ze jego zdjecie pojawilo sie w kalendarzu. Nie raz dostaje zdjecia od wlasciciela auta na nim widniejacego ktory praw do zdjec tak naprawde nie posiada tylko dlatego bo znalazl sie akurat w kadrze. Prawa autorskie sa po stronie autora. Mysle ze kazdy kto wrzuca je do sieci powinien napisac ze zrzeka sie praw majatkowych, a dodatkowo jezeli zgadza sie na modyfikacje danego zdjecia to rowniez praw zeleznych. Wowczas inni moga korzystac do woli ... powielac i obrabiac.
996 turbo S
964 turbo 3.6 |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 10-11-2013 13:47 |
|
|
1. Myślę że cały problem bierze się z radosnego myślenia, że "jak coś jest w internecie to jest niczyje", bo zostało udostępnione powszechnie i za darmo.
2. Z niektórych wcześniejszych wypowiedzi tutaj wynika mieszanie pojęć "prawo" i "obowiązek". Oczywiście to autor zdjęć dobrowolnie decyduje się lub nie na dochodzenie swoich praw z tytułu ich publikacji - to jest jego dobrowolne prawo, a nie obowiązek. To samo jeśli chodzi o osoby będące głównym tematem zdjęć. Strony ewentualnego sporu także dobrowolnie określają i podejmują drogę jego załatwiena - kumple, znajomi się dogadują itd. . Po prostu całe to formalne prawo to tylko instrument dający pewne możliwości & podstawy i nic więcej. Jak działa to w praktyce to już całkiem inna sprawa.
3. Co w przypadku, gdy:
- ktoś zacznie na tych zdjęciach/wizerunkach zarabiać ?
- użyje ich w negatywnych celach/kontekście ?
Wtedy zaczną się schody. Dlatego - mimo że to może upierdliwe i czasami pozornie rzeczywiście niepoważne - warto już na wstępie (przed publikacją) uregulować i wprowadzić kwestie praw autorskich do zdjęć. To po prostu jasne określenie "reguł gry". Jednak "mentalność Kalego" w połączeniu z brakiem umiejętności przewidywania (nie chodzi tu o jasnowidztwo i wróżbiarstwo rzecz jasna) bierze niestety z reguły górę. Potem jest "płacz i zgrzytanie zębów".
P.S. Dla chętnych i cierpliwych: http://www.zaiks.org.pl/247,0
w wersji do pobrania: http://transfer.us.edu.pl/sites/all/files/transfer/akty%20prawne%20pdf/ustawa%20o%20prawach%20autorskich.pdf
Edytowane przez konto_usuniete dnia 10-11-2013 14:33 |
|
Autor |
Bluebird Tomek
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 15.04.09 |
Dodane dnia 13-11-2013 17:32 |
|
|
Marta napisał/a:w moim domu nie ma ani jednej nielegalnie ściągniętej piosenki/książki/filmu
Szacun, chyba, że chciałaś przez to powiedzieć, że filmy oglądasz na kinomaniaku lub zalukaj, a muzyki słuchasz tylko online z Youtuba
http://www.youtube.com/watch?v=WhGThSNQb7k
|
|
|
|
|