924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Klub 924.pl | Hyde Park
Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Autor RE: tyłkowóz.... Pomóźcie...
jadak
Użytkownik

Miejscowość: Brzesko (OKOCIM:) )
Data rejestracji: 09.12.07
Dodane dnia 18-09-2008 14:43
Mammoth napisał/a:
Opla omege to można porównać co najwyżej z bmw 5. Do 7 to akurat oplowi daleko. Pozatym ogólnie wiadomo iż opel jet dosyć tandetny. Rdza chrupiąca opla z każdej strony to od zawsze był znak rozpoznawczy tej firmy.

ps.
Omega waży dwie tony? Ale chyba z kompletem pasażerów i bagażem?smiley

Opel omega to segment E, podobnie jak 7 i e-klasa . 5 to segment D. Więc jeśli według Ciebie D porównujemy z E...no to sorry...
Poza tym ogólnie wiadomo? A skad Ty to ogólnie wiesz? Jakoś cholera mojego opla ( jeszcze nie cynkowanego) ta rdza nie chrupie z każdej strony ( choć nie powiem, za stanie pod chmurką i moją o niego dbałość - powinna) Owszem - są ślady - nie powiem, że nie, ale nie przesadzaj. Mit o oplach żartych z każdej strony dotyczył przede wszystkim modeli sprzed ocynku ( omega - od 96, astra 99, vectra podobnie jak omega 96) Wiesz...wqrzają mnie takie "ogólnie wiadomo". W końcu "ogólnie wiadomo" że opel jest tandetny, a 924 to volksporsche z silnikiem od Audi...nieprawdaż?

Ps. Omega kombi ma własną 1700, całkowitą dopuszczalną 2100 więc MOIM zdaniem jest to PRAWIE 2 tony ( a dokładnie tak napisałem PRAWIE dwie tony) Biorąc pod uwagę, że ja ważę 100, butla z gazem i instalacja - jakieś 60 to już Ci się robi jakbyś nie liczył niemal 1800...nie potrzebuję ani bagażu ani pasażerów

Witajcie w gronie zboczeńców®
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Przedniosilnikowy nietransaxle Cayenne S'04 na codzień;
Honker 4011 '90 na zimę;
Zipp Raven 250 '09 i Barton Fighter '11 żeby poczuć wiatr we włosachsmiley
pomóżmy Zosi przejść na drugą stronę tęczy...
jadak
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 14:51
vip3r napisał/a:
@jadak - ale szczęsliwy post - śmieje się jak na niego spojrzeć jak mało który ;-)

@igor - idź bez kompromisów - RS2 smiley

p.s. a z tym twingo to muszę się przyznać że mi sie podoba jak prawie żadne auto z tej klasy... no ale raczej wstyd takim chyba facetowi, nie?

vip3r - bo ja po prostu naprawdę lubię moją omegęsmiley Prawie tak jak prosiaka...prawiesmiley

924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;

Edytowane przez jadak dnia 18-09-2008 14:51
Mammoth
Użytkownik

Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08
Dodane dnia 18-09-2008 15:41
Nie jestem specjalistą od segmentów, ale pierwsza lepsza znaleziona tabela pokazuje iż BMW 5 należy do segmentu E. No więc sorry..

http://www.motofakty.pl/artykul/od_a_do_f_czyli_segmenty_rynkowe.html
simprez
Użytkownik

Miejscowość: Kraków/Myślenice
Data rejestracji: 16.05.08
Dodane dnia 18-09-2008 17:44
ja wiem jak to się skończy...
Igor przekaże silnik LeMansa na kurację wzmacniającą w ręce zaufanych specjalistów... ale najwyżej po tygodniu, nie mogąc wytrzymać szarpiącej za serce rozłąki z maleństwem, zacznie rozglądać się za kolejną Miss Piggy! smiley
To jest wirus! Z tego się nie wychodzi! smiley

944s US'87 - szarak
951 EU'86 - szmergiel
951 US'89 - szweja
944 US'86 - szufla
NLA 944 EU'88 - szuwar AKA serinus canar.
NLA 944s2 EU'90 - szwarc
NLA 944 US'84 - szeryf
951SR US'88 - szyszynka
szmondak (kuratela)
szarłat (kuratela)
SR EU - szczaw - kiedy zakwitnie?
szpaner (kuratela)
szwargot (kuratela)
968 EU'91 CS look - szczepionka (kuratela)
944 US'87 - szkatuła (parts store)
[K] partsy 944S,S2,T,968
Do. Or do not. There is no try.
2716024
hades307
Użytkownik

Miejscowość: Freie Stadt Danzig
Data rejestracji: 02.01.08
Dodane dnia 18-09-2008 19:16
igor napisał/a:
btw: podczas zakupu pierwszej eSki prawie nie kupiłem sobie takiego probe'a. byłem zniesmaczony tymi wszystkimi prosiakami (nie było fajnego i godnego uwagi w moim przedziale cenowym) i już prawie kupiłem probe'a... na szczęście gość go sprzedał zanim uzbierałem kasę smiley
3 dni po tym kupiłem swoją pierwszą czarną eSkę smiley

i nadal śni ci się ta czarna S w najgorszych koszmarachsmiley

1978
1979
szukam rocznika '80 smiley
There is a fine line between hobby and mental illness
-Welcome to the Other Side smiley
hades307
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 19:25
Mammoth napisał/a:
Lancia Themasmiley Wersję rządową kupisz już za kilka tysi. Auto całkiem spore, wygodne ( no i jeśli dobrze pamiętam to ta sama podłoga była stosowana w jakimś fiacie, alfie i..saabie - więc będziesz miał częściowo wymarzonego saabasmiley

thema ma chyba to samo podwozie co saab 9.3 chyba, fiat croma i może 164 nigdy themy nie miałem więc się o niej nie wypowiadam ale miałem kilka wozów od fiata i potwierdzam że są fajne ale w kwestii niezawodności łatwości napraw dostępności i cen części nic nie pobija vag`ów a jak juz masz porsche to polecał bym dokompletować następnego vaga myślę że octavia jak już ktoś polecał to dobry wybór

1978
1979
igor
Użytkownik

Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06
Dodane dnia 18-09-2008 19:48
piszę w tej chwili pracę przejściową (dziś już cały dzień - wypróżnione już 4 puszki tigera, piję pierwszę z trzech litrowych butelek) i bardzo żałuję, że nie mam czasu dokładnie prześledzić wypowiedzi Jadaka, ale uczynię to w pierwszej wolnej chwili.
wypowiem się tylko, że z tego co mi wiadomo, saab 9.3 to podwoziowo (zresztą - nie tylko) opel vectra.

924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 18-09-2008 20:02
smiley

2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600

Edytowane przez juras dnia 18-09-2008 20:09
max944
Użytkownik

Miejscowość: Ząbkowice Śląskie
Data rejestracji: 12.01.07
Dodane dnia 18-09-2008 20:03
michal928 napisał/a:
Alfe odradzam... elektryka pada... blachy mizerne... jedynie silniki maja zaje..... 2.0 i 156kM... ALEZ TO ZAMIATALO! A saaby podobno nie sa takie drogie w eksploatacji... znajomy ma i chwali. Nie widzialem zeby wkladal jakies kosmiczne sumy w naprawy albo zeby auto stalo.

Elektryka pada? Blachy mizerne? Skąd te tezy ? Moja 156 z 2000 roku nie ma grama rdzy !!! , blachy w Alfach są super!!! o ile nie spotkała się wcześniej z czołgiemsmiley pozatym elektryka jest ok, a jedyne co sprawia problemy w Alfach to niezbyt udany silnik 2.0 TS, nie polecam tej wersji !!! lepiej 1.8 !!! osiągi niemal identyczne a koszty utrzymania dużo niższe !!! W naszym kraju panują głupie stereotypysmiley Pozdrawiam

Max944 ( Dominik )

Jest:
Renault Captur '24, Mercedes S350 '04, Mini Cooper '05, Chrysler Sebring '09
Kiedyś było:
944 '86
924 '84
www.maxtour.pl
pedro
Użytkownik

Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07
Dodane dnia 18-09-2008 20:09
o vectra( smiley niezłe autko mój brat ma coś takiego i chwali sobie 1.6 na gazie części dostępne, wygodny, tani - nawet ładny sedanik
pedro
Użytkownik

Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07
Dodane dnia 18-09-2008 20:10
oczywiście vectra B
Mammoth
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 20:26
juras? Dlaczego usunąłeś swoją wypowiedź? Stwierdzenie ze niemal dwutonowe auto pali 8litrów gazu na 100km faktycznie bardziej pasuje do działu "humor"smiley
jadak
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 21:07
Mammoth napisał/a:
juras? Dlaczego usunąłeś swoją wypowiedź? Stwierdzenie ze niemal dwutonowe auto pali 8litrów gazu na 100km faktycznie bardziej pasuje do działu "humor"smiley

A może po prostu przeczytał jeszcze raz, ze zrozumieniem? Napisałem,że pali 8-9 na 100 po czym dodałem przecinek i kontynuowałem, że w gazie z włączoną klimą - 12-15 czyli tłumacząc Ci dużymi literami podałem spalanie zarówno benzyny jak i gazu! (jak mnie uczono, jeżdżąc zagazowanym autem co jakiś czas należy przejechać kilkanaście kilometrów na benzynie, co robię dość ragularnie, dzięki czemu zarówno na gazie jak i na benzynie auto chodzi mi bez problemu) Oczywiście jeśli masz ciężką nogę albo jedziesz w korku - potrafi połknąć nawet 20 litrów GAZU na 100, ale to potrafi każde auto tej wielkości. Jeśli wyraziłem sie nie dość precyzyjnie - mam nadzieję, że ta wypowiedź wyjaśni co dokładnie oznaczała moja wypowiedź.
Co do pozycjonowania w segmentach muszę przyznać Ci rację - być może to ja korzystałem z niewłaściwyc ocen - po Twoim poscie pokusiłem sie o dokładniejsze sprawdzenie i faktycznie BMW pozycjonuje 5kę w segmencie E a 7 w segmencie S - mój błąd.

924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
hades307
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 21:29
igor napisał/a:
wypróżnione już 4 puszki tigera
saab 9.3 to podwoziowo (zresztą - nie tylko) opel vectra.

9000 chyba sam już nie wiem pogubiłem się w tych oznaczeniach saabów to chyba przez to że nigdy sam żadnego nie miałem
i nie pij tyle energy drinków bo to nie zdrowe
max944 napisał/a:
michal928 napisał/a:
Alfe odradzam... elektryka pada... blachy mizerne... jedynie silniki maja zaje..... 2.0 i 156kM... ALEZ TO ZAMIATALO! A saaby podobno nie sa takie drogie w eksploatacji... znajomy ma i chwali. Nie widzialem zeby wkladal jakies kosmiczne sumy w naprawy albo zeby auto stalo.

Elektryka pada? Blachy mizerne? Skąd te tezy ? Moja 156 z 2000 roku nie ma grama rdzy !!! , blachy w Alfach są super!!! o ile nie spotkała się wcześniej z czołgiemsmiley pozatym elektryka jest ok, a jedyne co sprawia problemy w Alfach to niezbyt udany silnik 2.0 TS, nie polecam tej wersji !!! lepiej 1.8 !!! osiągi niemal identyczne a koszty utrzymania dużo niższe !!! W naszym kraju panują głupie stereotypysmiley Pozdrawiam

ja jaki już wcześniej pisałem mam 156 1.8 ts 145bhp 2000r i tez odradzam ten silnik, odradzam ts kopa ma ale za dużo z nim kłopotów jak kogoś nie stać na v6 to niech diesela szuka a z rdza to musze przyznać że w miejscach gdzie uszczelki drzwi przetarły lakier robią się rdzawe zacieki ale sama z siebie ruda nie wyskakuje nawet na zgrzewach

1978
1979
Mammoth
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 21:33
Jadak..No cóż. Interpretować tamtą wypowiedź można dwojako. Pod tym co teraz napisałeś byłbym skłonny się nawet podpisać;) A co do pytania, które wcześniej zadałeś: "A skad Ty to ogólnie wiesz?" odpowiem krótko : dużo czasu spędzam w sklepie z częściami i taki właśnie wniosek się nasuwa po obserwacji i rozmowach z ludźmi, którzy takimi autami jeżdżą. To wszystko.

ps.
Pozwolę sobie zacytować wiki: "Lancia Thema - Samochód ten jest wynikiem wspólnego projektu Alfy Romeo (164), Fiat-a (Croma), Saab-a (9000) i oczywiście Lancii, w którym wszystkie te samochody wykorzystywały wspólną płytę podłogową. " W tej kwestii już chyba nic do dodania;)

Edytowane przez Mammoth dnia 18-09-2008 21:39
igor
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 22:18
Panowie - cóż to za walki tu na forum... momentami czułem się, jakbyście próbowali się przekrzyczeć... spokojnie, spokojnie....
Jadak - przejrzałem parę Omeg i z tą nową deską faktycznie są bardzo fajne smiley ale chyba mnie dziś jakieś fatum spotyka cały dzień, bo właśnie mi myszka padła i uniemożliwiła pisanie pracy (poruszanie się za pomocą tabulatora jest mocno niewygodne). W każdym razie - muszę przejrzeć dokładnie to auto...

Alfa odpada - za bardzo podzielone są opinie, a poza tym średnio mi się uśmiecha wypłacanie 1000 zł za świece

Zostaje jeszcze z moich typów (oprócz Omegi, którą muszę przejrzeć dokładnie i wyczaić rynek) Accord i Saab... No i ew. ta nieszczęsna Laguna...

ps> bmw jest fajne smiley ale niestety nie dla mnie (z osobistych powodów)
pps> 12 tys mam w sumie - w tym i rejestracja, i sprowadzenie i zagazowanie... także de facto kasy jest troszkę mniej (a bardziej nadwyrężyć budżetu już teraz nie mogę)
ppps> jeśli chodzi o sprowadzenie auta, wolałbym <=2litry dlatego że poniżej 2 litrów akcyza wynosi 3%, powyżej 13.... prosty rachunek... (chyba że cena danego egzemplarza będzie na tyle fajna, że mi się i tak opłaci)...

Ogólnie to na czym polega moje przeglądanie ofert: patrzę na mobile.de, patrzę na autoscout24 (bardziej wiarygodny rynek), a potem patrzę na otomoto... i porównuję... i wypisuję perełki... i wypisuję wyposażenia... taka dokładna analiza, że tak się wyrażę...

924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
jadak
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 22:18
Mammoth napisał/a:
A co do pytania, które wcześniej zadałeś: "A skad Ty to ogólnie wiesz?" odpowiem krótko : dużo czasu spędzam w sklepie z częściami i taki właśnie wniosek się nasuwa po obserwacji i rozmowach z ludźmi, którzy takimi autami jeżdżą.

Ty obserwujesz - ja jeżdżę. I powtórzę jeszcze raz jedno zdanie które już mówiłem - swoją omegę zmieniłbym tylko na nowszą omegę...i to pod warunkiem, że ktoś by mi przełożył deskę ze starejsmiley Bo akurat tzw. nowa deska w B FL (czy też jak niektórzy ją określają C) kompletnie mi nie leżysmiley Ale decha to już moja prywatna perwersja.

924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
jadak
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 22:29
igor napisał/a:
Jadak - przejrzałem parę Omeg i z tą nową deską faktycznie są bardzo fajne smiley

To dam Ci jeszcze jedną radę ( do spełnienia jeśli nie bardzo się spieszysz) 3-4 października jestem w okolicach Wawy, ponieważ jadę służbowo - biorę Omegę. Numer telefonu do mnie jest w kontaktach. Jak będziesz chciał - wsiądziesz, przejedziesz się i zobaczysz jak to działa i jak się sprawdza jako dupowóz.

924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
igor
Użytkownik

Dodane dnia 18-09-2008 22:39
wstępnie bardzo ok smiley

924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
igor
Użytkownik

Dodane dnia 19-09-2008 08:26
pokazałem dziś nasze przepychanki ojcu... fajnie to skomentował:
"brakuje mi teraz, żeby ktoś nowy wszedł na forum i powiedział:
- Eee.. Panie! co Ty tam wiesz! ja od 30 lat maluchem jeżdżę. jak silnik padł, to mi siostrzeniec przy kości podniósł samochód i wymieniłem! jak skrzynia padła to.... wyrzuciłem, bo tu i tak na jednym biegu się jeździ!! a wy mi tu o jakichś saaback, alfach i omegach!!

924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >