Autor |
RE: tyłkowóz.... Pomóźcie... |
jadak
Użytkownik
Miejscowość: Brzesko (OKOCIM:) )
Data rejestracji: 09.12.07 |
Dodane dnia 18-09-2008 14:43 |
|
|
Mammoth napisał/a:
Opla omege to można porównać co najwyżej z bmw 5. Do 7 to akurat oplowi daleko. Pozatym ogólnie wiadomo iż opel jet dosyć tandetny. Rdza chrupiąca opla z każdej strony to od zawsze był znak rozpoznawczy tej firmy.
ps.
Omega waży dwie tony? Ale chyba z kompletem pasażerów i bagażem?
Opel omega to segment E, podobnie jak 7 i e-klasa . 5 to segment D. Więc jeśli według Ciebie D porównujemy z E...no to sorry...
Poza tym ogólnie wiadomo? A skad Ty to ogólnie wiesz? Jakoś cholera mojego opla ( jeszcze nie cynkowanego) ta rdza nie chrupie z każdej strony ( choć nie powiem, za stanie pod chmurką i moją o niego dbałość - powinna) Owszem - są ślady - nie powiem, że nie, ale nie przesadzaj. Mit o oplach żartych z każdej strony dotyczył przede wszystkim modeli sprzed ocynku ( omega - od 96, astra 99, vectra podobnie jak omega 96) Wiesz...wqrzają mnie takie "ogólnie wiadomo". W końcu "ogólnie wiadomo" że opel jest tandetny, a 924 to volksporsche z silnikiem od Audi...nieprawdaż?
Ps. Omega kombi ma własną 1700, całkowitą dopuszczalną 2100 więc MOIM zdaniem jest to PRAWIE 2 tony ( a dokładnie tak napisałem PRAWIE dwie tony) Biorąc pod uwagę, że ja ważę 100, butla z gazem i instalacja - jakieś 60 to już Ci się robi jakbyś nie liczył niemal 1800...nie potrzebuję ani bagażu ani pasażerów
Witajcie w gronie zboczeńców®
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Przedniosilnikowy nietransaxle Cayenne S'04 na codzień;
Honker 4011 '90 na zimę;
Zipp Raven 250 '09 i Barton Fighter '11 żeby poczuć wiatr we włosach
pomóżmy Zosi przejść na drugą stronę tęczy... |
|
Autor |
jadak
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 14:51 |
|
|
vip3r napisał/a:
@jadak - ale szczęsliwy post - śmieje się jak na niego spojrzeć jak mało który ;-)
@igor - idź bez kompromisów - RS2
p.s. a z tym twingo to muszę się przyznać że mi sie podoba jak prawie żadne auto z tej klasy... no ale raczej wstyd takim chyba facetowi, nie?
vip3r - bo ja po prostu naprawdę lubię moją omegę Prawie tak jak prosiaka...prawie
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
pomóżmy Zosi przejść na drugą stronę tęczy...
Edytowane przez jadak dnia 18-09-2008 14:51 |
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08 |
Dodane dnia 18-09-2008 15:41 |
|
|
Nie jestem specjalistą od segmentów, ale pierwsza lepsza znaleziona tabela pokazuje iż BMW 5 należy do segmentu E. No więc sorry..
http://www.motofakty.pl/artykul/od_a_do_f_czyli_segmenty_rynkowe.html |
|
Autor |
simprez
Użytkownik
Miejscowość: Kraków/Myślenice
Data rejestracji: 16.05.08 |
Dodane dnia 18-09-2008 17:44 |
|
|
ja wiem jak to się skończy...
Igor przekaże silnik LeMansa na kurację wzmacniającą w ręce zaufanych specjalistów... ale najwyżej po tygodniu, nie mogąc wytrzymać szarpiącej za serce rozłąki z maleństwem, zacznie rozglądać się za kolejną Miss Piggy!
To jest wirus! Z tego się nie wychodzi!
944s US'87 - szarak
951 EU'86 - szmergiel
951 US'89 - szweja
944 US'86 - szufla
NLA 944 EU'88 - szuwar AKA serinus canar.
NLA 944s2 EU'90 - szwarc
NLA 944 US'84 - szeryf
951SR US'88 - szyszynka
szmondak (kuratela)
szarłat (kuratela)
SR EU - szczaw - kiedy zakwitnie?
szpaner (kuratela)
szwargot (kuratela)
968 EU'91 CS look - szczepionka (kuratela)
944 US'87 - szkatuła (parts store)
[K] partsy 944S,S2,T,968
Do. Or do not. There is no try. |
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Miejscowość: Freie Stadt Danzig
Data rejestracji: 02.01.08 |
Dodane dnia 18-09-2008 19:16 |
|
|
igor napisał/a:
btw: podczas zakupu pierwszej eSki prawie nie kupiłem sobie takiego probe'a. byłem zniesmaczony tymi wszystkimi prosiakami (nie było fajnego i godnego uwagi w moim przedziale cenowym) i już prawie kupiłem probe'a... na szczęście gość go sprzedał zanim uzbierałem kasę
3 dni po tym kupiłem swoją pierwszą czarną eSkę
i nadal śni ci się ta czarna S w najgorszych koszmarach
1978
1979
szukam rocznika '80
There is a fine line between hobby and mental illness
-Welcome to the Other Side |
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 19:25 |
|
|
Mammoth napisał/a:
Lancia Thema Wersję rządową kupisz już za kilka tysi. Auto całkiem spore, wygodne ( no i jeśli dobrze pamiętam to ta sama podłoga była stosowana w jakimś fiacie, alfie i..saabie - więc będziesz miał częściowo wymarzonego saaba
thema ma chyba to samo podwozie co saab 9.3 chyba, fiat croma i może 164 nigdy themy nie miałem więc się o niej nie wypowiadam ale miałem kilka wozów od fiata i potwierdzam że są fajne ale w kwestii niezawodności łatwości napraw dostępności i cen części nic nie pobija vag`ów a jak juz masz porsche to polecał bym dokompletować następnego vaga myślę że octavia jak już ktoś polecał to dobry wybór
1978
1979
szukam rocznika '80
|
Autor |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 18-09-2008 19:48 |
|
|
piszę w tej chwili pracę przejściową (dziś już cały dzień - wypróżnione już 4 puszki tigera, piję pierwszę z trzech litrowych butelek) i bardzo żałuję, że nie mam czasu dokładnie prześledzić wypowiedzi Jadaka, ale uczynię to w pierwszej wolnej chwili.
wypowiem się tylko, że z tego co mi wiadomo, saab 9.3 to podwoziowo (zresztą - nie tylko) opel vectra.
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 18-09-2008 20:02 |
|
|
2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600
Edytowane przez juras dnia 18-09-2008 20:09 |
|
Autor |
max944
Użytkownik
Miejscowość: Ząbkowice Śląskie
Data rejestracji: 12.01.07 |
Dodane dnia 18-09-2008 20:03 |
|
|
michal928 napisał/a:
Alfe odradzam... elektryka pada... blachy mizerne... jedynie silniki maja zaje..... 2.0 i 156kM... ALEZ TO ZAMIATALO! A saaby podobno nie sa takie drogie w eksploatacji... znajomy ma i chwali. Nie widzialem zeby wkladal jakies kosmiczne sumy w naprawy albo zeby auto stalo.
Elektryka pada? Blachy mizerne? Skąd te tezy ? Moja 156 z 2000 roku nie ma grama rdzy !!! , blachy w Alfach są super!!! o ile nie spotkała się wcześniej z czołgiem pozatym elektryka jest ok, a jedyne co sprawia problemy w Alfach to niezbyt udany silnik 2.0 TS, nie polecam tej wersji !!! lepiej 1.8 !!! osiągi niemal identyczne a koszty utrzymania dużo niższe !!! W naszym kraju panują głupie stereotypy Pozdrawiam
Max944 ( Dominik )
Jest:
Renault Captur '24, Mercedes S350 '04, Mini Cooper '05, Chrysler Sebring '09
Kiedyś było:
944 '86
924 '84 |
|
Autor |
pedro
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 18-09-2008 20:09 |
|
|
o vectra( niezłe autko mój brat ma coś takiego i chwali sobie 1.6 na gazie części dostępne, wygodny, tani - nawet ładny sedanik |
|
Autor |
pedro
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 18-09-2008 20:10 |
|
|
oczywiście vectra B |
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 20:26 |
|
|
juras? Dlaczego usunąłeś swoją wypowiedź? Stwierdzenie ze niemal dwutonowe auto pali 8litrów gazu na 100km faktycznie bardziej pasuje do działu "humor" |
|
Autor |
jadak
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 21:07 |
|
|
Mammoth napisał/a:
juras? Dlaczego usunąłeś swoją wypowiedź? Stwierdzenie ze niemal dwutonowe auto pali 8litrów gazu na 100km faktycznie bardziej pasuje do działu "humor"
A może po prostu przeczytał jeszcze raz, ze zrozumieniem? Napisałem,że pali 8-9 na 100 po czym dodałem przecinek i kontynuowałem, że w gazie z włączoną klimą - 12-15 czyli tłumacząc Ci dużymi literami podałem spalanie zarówno benzyny jak i gazu! (jak mnie uczono, jeżdżąc zagazowanym autem co jakiś czas należy przejechać kilkanaście kilometrów na benzynie, co robię dość ragularnie, dzięki czemu zarówno na gazie jak i na benzynie auto chodzi mi bez problemu) Oczywiście jeśli masz ciężką nogę albo jedziesz w korku - potrafi połknąć nawet 20 litrów GAZU na 100, ale to potrafi każde auto tej wielkości. Jeśli wyraziłem sie nie dość precyzyjnie - mam nadzieję, że ta wypowiedź wyjaśni co dokładnie oznaczała moja wypowiedź.
Co do pozycjonowania w segmentach muszę przyznać Ci rację - być może to ja korzystałem z niewłaściwyc ocen - po Twoim poscie pokusiłem sie o dokładniejsze sprawdzenie i faktycznie BMW pozycjonuje 5kę w segmencie E a 7 w segmencie S - mój błąd.
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 21:29 |
|
|
igor napisał/a:
wypróżnione już 4 puszki tigera
saab 9.3 to podwoziowo (zresztą - nie tylko) opel vectra.
9000 chyba sam już nie wiem pogubiłem się w tych oznaczeniach saabów to chyba przez to że nigdy sam żadnego nie miałem
i nie pij tyle energy drinków bo to nie zdrowe
max944 napisał/a:
michal928 napisał/a:
Alfe odradzam... elektryka pada... blachy mizerne... jedynie silniki maja zaje..... 2.0 i 156kM... ALEZ TO ZAMIATALO! A saaby podobno nie sa takie drogie w eksploatacji... znajomy ma i chwali. Nie widzialem zeby wkladal jakies kosmiczne sumy w naprawy albo zeby auto stalo.
Elektryka pada? Blachy mizerne? Skąd te tezy ? Moja 156 z 2000 roku nie ma grama rdzy !!! , blachy w Alfach są super!!! o ile nie spotkała się wcześniej z czołgiem pozatym elektryka jest ok, a jedyne co sprawia problemy w Alfach to niezbyt udany silnik 2.0 TS, nie polecam tej wersji !!! lepiej 1.8 !!! osiągi niemal identyczne a koszty utrzymania dużo niższe !!! W naszym kraju panują głupie stereotypy Pozdrawiam
ja jaki już wcześniej pisałem mam 156 1.8 ts 145bhp 2000r i tez odradzam ten silnik, odradzam ts kopa ma ale za dużo z nim kłopotów jak kogoś nie stać na v6 to niech diesela szuka a z rdza to musze przyznać że w miejscach gdzie uszczelki drzwi przetarły lakier robią się rdzawe zacieki ale sama z siebie ruda nie wyskakuje nawet na zgrzewach
1978
1979
szukam rocznika '80
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 21:33 |
|
|
Jadak..No cóż. Interpretować tamtą wypowiedź można dwojako. Pod tym co teraz napisałeś byłbym skłonny się nawet podpisać;) A co do pytania, które wcześniej zadałeś: "A skad Ty to ogólnie wiesz?" odpowiem krótko : dużo czasu spędzam w sklepie z częściami i taki właśnie wniosek się nasuwa po obserwacji i rozmowach z ludźmi, którzy takimi autami jeżdżą. To wszystko.
ps.
Pozwolę sobie zacytować wiki: "Lancia Thema - Samochód ten jest wynikiem wspólnego projektu Alfy Romeo (164), Fiat-a (Croma), Saab-a (9000) i oczywiście Lancii, w którym wszystkie te samochody wykorzystywały wspólną płytę podłogową. " W tej kwestii już chyba nic do dodania;)
Edytowane przez Mammoth dnia 18-09-2008 21:39 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 22:18 |
|
|
Panowie - cóż to za walki tu na forum... momentami czułem się, jakbyście próbowali się przekrzyczeć... spokojnie, spokojnie....
Jadak - przejrzałem parę Omeg i z tą nową deską faktycznie są bardzo fajne ale chyba mnie dziś jakieś fatum spotyka cały dzień, bo właśnie mi myszka padła i uniemożliwiła pisanie pracy (poruszanie się za pomocą tabulatora jest mocno niewygodne). W każdym razie - muszę przejrzeć dokładnie to auto...
Alfa odpada - za bardzo podzielone są opinie, a poza tym średnio mi się uśmiecha wypłacanie 1000 zł za świece
Zostaje jeszcze z moich typów (oprócz Omegi, którą muszę przejrzeć dokładnie i wyczaić rynek) Accord i Saab... No i ew. ta nieszczęsna Laguna...
ps> bmw jest fajne ale niestety nie dla mnie (z osobistych powodów)
pps> 12 tys mam w sumie - w tym i rejestracja, i sprowadzenie i zagazowanie... także de facto kasy jest troszkę mniej (a bardziej nadwyrężyć budżetu już teraz nie mogę)
ppps> jeśli chodzi o sprowadzenie auta, wolałbym <=2litry dlatego że poniżej 2 litrów akcyza wynosi 3%, powyżej 13.... prosty rachunek... (chyba że cena danego egzemplarza będzie na tyle fajna, że mi się i tak opłaci)...
Ogólnie to na czym polega moje przeglądanie ofert: patrzę na mobile.de, patrzę na autoscout24 (bardziej wiarygodny rynek), a potem patrzę na otomoto... i porównuję... i wypisuję perełki... i wypisuję wyposażenia... taka dokładna analiza, że tak się wyrażę...
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
jadak
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 22:18 |
|
|
Mammoth napisał/a:
A co do pytania, które wcześniej zadałeś: "A skad Ty to ogólnie wiesz?" odpowiem krótko : dużo czasu spędzam w sklepie z częściami i taki właśnie wniosek się nasuwa po obserwacji i rozmowach z ludźmi, którzy takimi autami jeżdżą.
Ty obserwujesz - ja jeżdżę. I powtórzę jeszcze raz jedno zdanie które już mówiłem - swoją omegę zmieniłbym tylko na nowszą omegę...i to pod warunkiem, że ktoś by mi przełożył deskę ze starej Bo akurat tzw. nowa deska w B FL (czy też jak niektórzy ją określają C) kompletnie mi nie leży Ale decha to już moja prywatna perwersja.
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
|
Autor |
jadak
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 22:29 |
|
|
igor napisał/a:
Jadak - przejrzałem parę Omeg i z tą nową deską faktycznie są bardzo fajne
To dam Ci jeszcze jedną radę ( do spełnienia jeśli nie bardzo się spieszysz) 3-4 października jestem w okolicach Wawy, ponieważ jadę służbowo - biorę Omegę. Numer telefonu do mnie jest w kontaktach. Jak będziesz chciał - wsiądziesz, przejedziesz się i zobaczysz jak to działa i jak się sprawdza jako dupowóz.
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 18-09-2008 22:39 |
|
|
wstępnie bardzo ok
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 19-09-2008 08:26 |
|
|
pokazałem dziś nasze przepychanki ojcu... fajnie to skomentował:
"brakuje mi teraz, żeby ktoś nowy wszedł na forum i powiedział:
- Eee.. Panie! co Ty tam wiesz! ja od 30 lat maluchem jeżdżę. jak silnik padł, to mi siostrzeniec przy kości podniósł samochód i wymieniłem! jak skrzynia padła to.... wyrzuciłem, bo tu i tak na jednym biegu się jeździ!! a wy mi tu o jakichś saaback, alfach i omegach!!
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|