| | |
Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
RE: Porsche na przystanku |
marchewa
Użytkownik
Miejscowość: Jelcz-Laskowice
Data rejestracji: 02.01.12 |
Dodane dnia 26-09-2016 16:58 |
|
|
Faktem jest że prawo zabrania jazdy po spożyciu i tego trzeba się trzymać. Niemniej jednak w niektórych krajach Europy (np. wielka brytania) jest dozwolone 0,8 promila czy to znaczy że tolerują jazdę po pijanemu??? Myśle że nie, po prostu ktoś przeprowadził analizę i stwierdził że nie ma to większego w pływu na jazdę kierowcy. Dlaczego w innych krajach jest mniej? Podejrzewam że "na wszelki wypadek", ale u nas ktoś kto ma 0,3 promila to już przestępca. W myśl prawa tak i tego oczywiscie się trzymajmy, ale stwierdzenia że taki człowiek "zabije mi rodzinę" (bo miał te 0,3 - jakby nie miał z pewnością by nie zabił) są już przesadą i robią z normalnych ludzi bandytów. Moim zdaniem trzeźwy człowiek po np. 10 godzinach jazdy za kółkiem (nikt z was nie wracał może kilkunastu godzin za kółkiem z wakacji itp.???) ma o wiele gorszą reakcję niż ten co ma 0,3 , więc proponuję zamontować wszędzie tachografy i tych co przekroczą czas jazdy tez zamykać, a może ktoś z was kiedyś przysypiał za kierą?? Myślę że spośród tych co robili długie trasy każdemu się zdarzyło i to nie raz. Też mógł rodziny pozabijać, jesteś zmęczony - stań i śpij świadomie narażasz siebie i innych, bardziej niż ten po 1 piwie. Dlaczego ci co zasnęli za kierownicą nie są przestępcami (z paragrafu o spaniu???) Podobne sytuacje można by mnożyć, ale nie w tym rzecz. Moim zdaniem najczęstszą przyczyną poważnych wypadków jest głupota i brawura a nie jedno piwo. Szkoda tylko że za ewidentną głupotę na drodze policja tak nie ściga jak za 1 piwo. Żeby było jasne nie popieram jazdy po alkoholu i sam tak nie robię (tylko dlatego że mam świadomość konsekwencji prawnych a nie że czuje się mordercą po jednym piwie), ale daleki jestem od świętej inkwizycji którą się wytworzyła przeciwko "jednopiwkowiczom". |
|
|
|
|
|
| |