924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Klub 924.pl | Hyde Park
Autor smutna wizja
Olo924
Użytkownik

Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06
Dodane dnia 09-11-2017 09:32
https://businessinsider.com.pl/technologie/nowe-technologie/bob-lutz-wiceprezes-general-motors-oglasza-koniec-ery-samochodow/h5jzyl5

"Mówię to ze smutkiem, ale zbliżamy się do końca ery motoryzacji r11; zawyrokował Bob Lutz, legenda branży motoryzacyjnej. Jego zdaniem w ciągu 15 lat przemysł samochodowy, jaki znamy, przestanie istnieć."

"Punkt krytyczny zostanie osiągnięty, gdy 20-30 proc. pojazdów będzie w pełni autonomicznych. Państwa spojrzą na statystyki wypadków i zorientują się, że ludzie powodują 99, 9 proc. z nich. Oczywiście nastąpi też moment przejściowy. Każdy będzie miał 5 lat na to, by usunąć swoje auto z dróg lub zezłomować i wymienić je na (autonomiczny r11; red.) pojazd" r11; prognozuje były szef GM."

ciekawe czy tzw oldtimery beda mogły wtedy legalnie poruszac się po drogach i w jakiej formie ...
wizja jak z książek Lema, albo filmów SF ...

924 '78
944 '83

Każdy kilometr przejechany nie Transaxlem, to stracony kilometr.
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ...
Autor RE: smutna wizja
Pirx
Użytkownik

Miejscowość: prawie Wroclaw
Data rejestracji: 20.02.11
Dodane dnia 09-11-2017 10:09
na szczęście my jesteśmy jedno-dwa pokolenia do tyłu więc martić się będą nasze dziecismiley

pozdrawiam,
Paweł

928S Gemballa 1983
Ducati Monster S2R 2008
31100 akustyk.pl
Szarak Maryjusz
Użytkownik

Miejscowość: Coruscant
Data rejestracji: 15.05.12
Dodane dnia 09-11-2017 10:16
Ostatnio z pewnym forumowiczem rozmawialiśmy na ten temat smiley i wymyśliliśmy plan zemsty... ciekawe tylko, czy Policja będzie nas ścigać autonomicznymi radiowozami.

Porsche 924 2.0 Szarak

Nie przestaliśmy się bawić, gdy staliśmy się starzy.
Stajemy się starzy, bo przestajemy się bawić.
kubao
Użytkownik

Miejscowość: warszawa
Data rejestracji: 06.02.15
Dodane dnia 09-11-2017 10:22
No coś w tym jest - takie wizje rzadko się sprawdzają, ale na pewno sporo się zmieni.
Po prostu jako siwe dziadki będziemy się spotykać tylko na torach. Może przynajmniej autonomiczne przyczepy będą same wozić prosiaki na tor smiley

Porsche 928S 1986
Bmw 635 Csi 1987
Lotus Esprit 1977
Pumba
Użytkownik

Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 06.12.09
Dodane dnia 09-11-2017 10:43
Szarak Maryjusz napisał/a:
Ostatnio z pewnym forumowiczem rozmawialiśmy na ten temat smiley i wymyśliliśmy plan zemsty... ciekawe tylko, czy Policja będzie nas ścigać autonomicznymi radiowozami.

Choćby mieli mnie, pewny forumowiczu, zapakować na miesiąc do paki, zemsty nie poniecham!

Wyobraźcie sobie taki obrazek. W grzecznym i stabilnie poruszającym się rządku, z bezpiecznymi odległościami między pojazdami, jadą sobie autonomiczne auta. W autonomicznych autach siedzą poważni i szacowni ludzie, ubrani w eleganckie garnitury. Poważni, dobrze w życiu zamocowani ludzie podczas podróży do pracy piją kawę, wcinają zdrową sałatkę, czytają branżową pracę, malują rzęsy. Ich autonomiczne pojazdy spokojnie, w absolutnej ciszy, przemieszczają się w idealnym porządku. Do momentu, kiedy ciszę przerwie ryk 50 letniego reliktu motoryzacji, którego kierowca wykonuje slalom między autonomicznymi autami, siejąc absolutny chaos. Czujniki, radary i kamery widzą niezidentyfikowany pojazd i w akcie paniki wykonują zaprogramowaną uprzednio procedurę, której punktem najważniejszym jest awaryjne hamowanie. Kawy się rozlewają, sałatki spadają na garnitury, prasę branżową... Tablety i komórki wypadają z rąk, makijaże rozmazują...

Na pewno nam tego zabronią... smiley

Olo924
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2017 11:34
@ Pumba - taka troche wizja jak z filmów SF - a potem Cie takie smieszne robociki aresztują zapakują w kapsułę i wyślą na księżyc do kolonii karnej za burzenie ładu ustalonego ... smiley

924 '78
944 '83

szczurek
Użytkownik

Miejscowość: Rowy
Data rejestracji: 25.04.07
Dodane dnia 09-11-2017 11:43
Olo924 napisał/a:
@ Pumba - taka troche wizja jak z filmów SF - a potem Cie takie smieszne robociki aresztują zapakują w kapsułę i wyślą na księżyc do kolonii karnej za burzenie ładu ustalonego ... smiley

Myślę że i tak warto dla takiego spustoszenia ...smiley (darmowa wycieczka na księżyc Why not? smiley )
Ale Olo masz rację wizja jak z filmu fantastycznego, mam nadzieję że to problem nie naszych czasów, co prawda żal mi syna... smiley

944 '87 2,5 targa
924/944/968 Papa Smerf
Mercedes 190E 2,6 Sportline
awatar wspomnienia odległe!!!!!!
Jedna Złota Łopata
Pumba
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2017 11:48
Bój o prawo jednostki do zatruwania życia całej społeczności uczynię sportem smiley

mata70
Użytkownik

Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 05.01.17
Dodane dnia 09-11-2017 12:14
wyjdziemy wtedy na ulice, oczywiście jak będziemy jeszcze w stanie bo mam nadzieję, że nie nastąpi to za 15 lat. W Polsce potrwa to chyba dłużej, biorąc pod uwagę, że obecnie średni wiek auta to 17lat to czas transformacji chyba ulegnie wydłużeniu versus ta katastroficzna wizja.

kecaj73
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 03.01.17
Dodane dnia 09-11-2017 12:44
Dlatego Bob jest ,,byłym szefem GM,,
Upadł na kolana i już nie powstanie, nawet poprzez kontrowersyjne wypowiedzi.

Olo924
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2017 13:23
ale on nie musi juz wstawać - 47 lat był w tym biznesie, 78 lat ma, zasłużona emerytura, może się skoncentrować na tym co lubi ...

to że wizja jest szokująca - czy ja wiem - pewnie to w tym kierunku idzie nieuchronnie.
pomału pomału zbliżamy sie do tego .. jeżeli już masz niebawem mieć systemy dostosowujące prędkość do tej jaką komputer zczyta ze znaków .. to i tak za chwilę nie pośmigasz, zaraz pod płaszczykiem dbania o nasze bezpieczeństwo we wszystkich autach pojawią się GPS-y żeby "ubezpieczenei było tańsze" a zaraz potem zmieni się ustawy żeby można było karać tych co przekraczają - przecież dowód w postaci zapisu będzie ...

może nie za 15 lat ale za 25, skoro lobby naftowe słabnie i coraz więcej sie produkuje elektryków ... a nic nie mówi się o tym że produkcja prądu czysta nie jest, a produkcja akumulatorów i nowych aut .. ale biznes musi się kręcic, postęp jest - od tego nie uciekniemy - ważne jest żeby nie blokować wszystkiego w sztuczny sposób tylko robić to inteligentnie - bo inaczej to faktycznie jak w filmach SF zostanie nam ukrywanie się z naszymi autami w podziemnych tunalach i tam będzie można bezkarnie pojeździć - o ile znajdziemy paliwo do nazych zabawek ...

924 '78
944 '83

Edytowane przez Olo924 dnia 09-11-2017 13:25
kecaj73
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 03.01.17
Dodane dnia 09-11-2017 15:17
To co gada jeden starszy gość nie oznacza że za 15 czy tam 25 lat się spełni. To nie prorok. Cieszmy się życiem a nie zamartwiajmy jakimś gównem. Wykończysz się Olo czytając i biorąc teraz do siebie to co mówią i piszą Bob'owie, /,,bogowie,,/
3m się

vip3r
Użytkownik

Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06
Dodane dnia 09-11-2017 16:04
po zabawach ostanio z Playstation VR - obseruję że ta przyszłość już jest lada moment - i naprawdę emocje które już w ramach VR można dostać wcale nie ustępują tym prawdziwym - a mówicie jeszcze o 15 latach postępu!

więc ja (trochę sam siębie zaskakując) nie jestem w całkowitej rebelii...

natomiast niezależnie coby się działo choćby w garażu czy własnym polu/torze będzie zawsze V2 z ducati i mam nadzieję jakieś porządne V8 lub B6 z porsche smiley

968 Cabrio http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=11503

911 i reszta http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=10460

FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/
mata70
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2017 16:13
no Jacek, przestań. Kto jak kto, ale żebys Ty nie był w całkowitej rebelii ? Chyba jakieś chwilowe zauroczenie tym VR.
Ps. Jakiś sklep z Lego opędzlowałeś ostatnio ? smiley / fanty do spylenia /

vip3r
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2017 16:29
smiley a LEGO - takie hobby kolejne - tym razem z dzieciakami za to - miłę i pożyteczne smiley ale ciut mnie możę (jak zwykle) poniosło a to wszystko miejsca zajmuje i mam lekkie wyrzuty sumienia smiley

nie chce za bardzo odbiegać od tematu z tym VR - ale wyobraź sobie że oglądasz horror w kórym jesteś naprawdę w centrum tego co się dzieje.... do tego stopnia że boisz się zajrzeć za róg albo zamykasz oczy lub odwracasz wzrok od tego co się dzieje - to jest naprawdę TAK sugestywne już teraz... za 15 lat to...

a co do aut - tak jak konie nadal są i ludzie się nimi pasjonują w najgorszym razie nasze auta najwyżej zostaną ograniczone do zabawy.

bo sam pomyśl - jakby autonomiczne auto jechało z warszawy do poznania w 15minut to byś nie korzystał?

Edytowane przez vip3r dnia 09-11-2017 16:34
mata70
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2017 16:33
daj mi takie auto co w 15 minut P-ń - Wa-wa zrobi, pewnie że skorzystam, ale SAM je chce poprowadzić. Autonomicznie mogę pojechać pociągiem smiley

Pumba
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2017 16:37
Osobiście, chciałbym być uczestnikiem tego "procesu przejściowego". Z ulic powoli znikną Ci, którzy jazdę samochodem traktują jako zło konieczne - sfrustrowani, skacowani lub tacy, którzy po prostu mimo szczerych chęci sytuacji na drodze nie ogarniają. Zastąpią ich pojazdy totalnie przewidywalne i nieomylne.

Oczywiście, element ryzyka w postaci spotkania kompletnego wariata będzie dalej istniał. Jednak prawdopodobieństwo rozbicia swojego "oczka w głowie" przez jakiś nieprzewidziany ruch osoby dajmy na to spóźnionej i zaspanej drastycznie zmaleje.

W końcu wskutek kolejnych obostrzeń i zakazów i my oddamy pole postępowi.

Teoretyzować możemy do woli, jedni powiedzą, że za 20 lat będziemy totalnie inwigilowani, inni, że wszystko będą za nas robić maszyny i będziemy żreć i tyć jak w Wall-E'm, a jeszcze inni, że Fallout i świat po wojnie nuklearnej to wręcz bardzo optymistyczny scenariusz smiley

vip3r
Użytkownik

Dodane dnia 09-11-2017 16:40
mata70 napisał/a:
daj mi takie auto co w 15 minut P-ń - Wa-wa zrobi, pewnie że skorzystam, ale SAM je chce poprowadzić. Autonomicznie mogę pojechać pociągiem smiley

teraz brzmisz trochę jak gość co na poczatku XXw koniem by chciał 100km'h jechać - nie autem tylko właśnie koniem! smiley

sądzę że jeżeli autonomiczne pojazdy mają opanowywac rynek to beda mialy konkretna przewage nad tym co znamy teraz... (wlasnie predkosc, osobne pasy, znikome koszty, komfort o jakim nam sie nie sni nawet....)

... ale ze lubie SF to strasznie fajnie działa na mnie wizja Pumby z Hodorem jak madmax walczącego o nasz honor w tym neo świecie smiley

Edytowane przez vip3r dnia 09-11-2017 16:42
Hazabatica
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 26.11.17
Dodane dnia 13-12-2017 13:03
Pirx napisał/a:
na szczęście my jesteśmy jedno-dwa pokolenia do tyłu więc martić się będą nasze dziecismiley

Myślę, że uwaga jest słuszna. Niemniej, nie można źle życzyć swoim dzieciom. Z drugiej strony, czasami przewidywania są błędne. Czas pokaże, co się wydarzy. Miejmy nadzieję, że będzie dobrze.

Skończyłam gimnazjum, liceum, a nawet college, nie mając po drodze ani jednego przyjaciela. Zawsze byłam sama