Autor |
Do fotografów :-) |
max944
Użytkownik
Miejscowość: Ząbkowice Śląskie
Data rejestracji: 12.01.07 |
Dodane dnia 25-03-2008 14:02 |
|
|
Witam!
Mam wielki dylemat który kupić aparat, może jest wśród nas ktoś, kto zna się na fotografii. Mianowicie chcę kupić aparat cyfrowy klasy ultra zoom, który będzie robił:
- jasne zdjęcia
- niezłe fotki nocne
- i robione w dzień przez szybę samochodu
Po uwagę biorę:
Sony H7/H9
Olympusa 550/560 UZ
Fuji S8000fd
Który z nich jest najlepszy ?
Pozdrawiam
Max944 ( Dominik )
Jest:
Renault Captur '24, Mercedes S350 '04, Mini Cooper '05, Chrysler Sebring '09
Kiedyś było:
944 '86
924 '84 |
|
Autor |
RE: Do fotografów :-) |
Kuzyn
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 06.12.07 |
Dodane dnia 25-03-2008 16:24 |
|
|
niedługo będe miał na sprzedaz nokię 6020. Robi całkiem fajne zdjęcia. Co do ceny dogadamy się.....
944 - 86r 2,5 163 PS |
|
Autor |
troll oslo
Użytkownik
Miejscowość: Moss-Norwegia
Data rejestracji: 07.08.07 |
Dodane dnia 25-03-2008 20:56 |
|
|
ja kupilem zonie canon 400 eos lustrzana cyfrowka, naprawde godne polecenia, do tego kilka roznych obiektywow i mozna lecec w plener....
|
|
Autor |
max944
Użytkownik
Dodane dnia 25-03-2008 21:00 |
|
|
Piotrek mnie interesuje tylko nowy sprzęt
Max944 ( Dominik )
Jest:
Kiedyś było:
944 '86
924 '84 |
|
Autor |
max944
Użytkownik
Dodane dnia 25-03-2008 22:43 |
|
|
A tak przy okazji kiedy wpadniesz po te szybki ? które mi dom zagracają :-)
Max944 ( Dominik )
Jest:
Kiedyś było:
944 '86
924 '84 |
|
Autor |
jadak
Użytkownik
Miejscowość: Brzesko (OKOCIM:) )
Data rejestracji: 09.12.07 |
Dodane dnia 26-03-2008 10:46 |
|
|
Max - zmien opcję Jeśli fuji to polecam 9600, jeśli Oly - c-8080 lub podobne z tej linii czyli linię semi-profi. Odradzam linię sp - obiektywy są makabryczne. Podobnie jak odradzam z tych samych powodów linię H sonego. Jeśli miałbym wybierać wolałbym używaną R-1 niż nowe H-8 Jesli chcesz wiecej szczegółów i rad oraz wyjaśnień co i dlaczego - zadzwoń albo wejdx na gada - spróbuję Ci wszystko jasno i klarownie wytłumaczyć
Ale generalnie polecę Ci przemyślenie DSLR-a. Jak napisał troll - dobry korpus + 1-2 obiektywy w cenie ultrazooma potrafią zdziałać cuda. Nowy 400d canona + tamron Di 18-200 i masz z jednej strony uniwersalny zoom, z drugiej wszystkie zalety lustra, cenę porównywalną do przyzwoitego ultrazooma ( czytaj - szybki AF, jasne szkła dobrej jakości, dużą fizycznie matrycę o niskich szumach, pozwalającą na swobodne powiększanie do A2 z 12MPix) Tracisz - możliwość kadrowania z ekranika, ale IMO to akurat najmniejsza strata. A jeśli dokupisz kilka dodatkowych obiektywów ( w miarę nabywania doświadczenia i wzrostu potrzeb ) - zyskujesz sprzęt na lata - obiektywy się nie starzeją, a korpus zawsze można wymienić na nowocześniejszy (choć ja nie wymieniłbym swojego stareńkiego 300d...bo nie mam takiej potrzeby, a jak idę fotografować - wolę wziąć ze sobą właśnie lustrzaka, niż ultrazooma, których mam w szafce ze 3 dla żony i jako zapasowe). I błagam - nie mów mi o stabilizacji obrazu bo to mit. Stabilizator w kompaktach naprawia tylko to co zabrał Ci duuużo ciemniejszy obiektyw i wcale nie działa tak jak pokazuja w reklamach.
I coś jeszcze - żaden z wymienionyh przez Ciebie modeli nie da Ci DOBRYCH zdjęć nocnych. Co najwyżej fuji da w miarę POPRAWNE, na pozostałe bym nie liczył - i sony i oly w nocy szumią jak wściekłe, fuji zresztą też, ale mniej.
Witajcie w gronie zboczeńców®
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Przedniosilnikowy nietransaxle Cayenne S'04 na codzień;
Honker 4011 '90 na zimę;
Zipp Raven 250 '09 i Barton Fighter '11 żeby poczuć wiatr we włosach
pomóżmy Zosi przejść na drugą stronę tęczy...
Edytowane przez jadak dnia 26-03-2008 10:49 |
|
Autor |
sliwa
Użytkownik
Miejscowość: Pruszków
Data rejestracji: 14.06.06 |
Dodane dnia 26-03-2008 16:09 |
|
|
nie znam sie za bardzo na sprzecie, ale mam Fujifilma s9600 i jestem z niego baaardzo zadowolony Przez szybe zrobi ładne foto (jeśli jest w miare czysta ), jasne wychodą ładnie, a i w nocy jest nieźle. Robi też ładne zdjęcia z bliska. Polecam
Było: 924 '82 ('78)
Jest: skundlone 944, niski mały wóz, wysoki mały wóz i miks duroplastu z rdzą |
|
Autor |
ElastiC
Użytkownik
Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 26-03-2008 17:21 |
|
|
Ja mam Sony DSC-H9 obecnie i jesli idzie o zoom, stabilizacje obrazu i wielkosc wyswietlacza, to jest zajebisty. Zdjecia przy malym swietle robi nienajlepsze i tego spodziewaj sie po kazdym kompakcie. Jesli chcesz robic zdjecia w nocy, to tylko lustrzanka ze wzgledu na wielkosc matrycy. Sam mialbym lustrzanke dawno, ale musze miec mozliwisc krecenia filmikow, a pod tym wzgledem H9 jest totalny - jakosc lepsza niz nie jednej kamery cyfrowej no i oczywiscie mozna zoomowac w trakcie krecenia.
Nie mowie, ze to najlepszy aparat oczywiscie. Mowie tylko, ze jestem zadowolony ogolnie
|
|
Autor |
ElastiC
Użytkownik
Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 26-03-2008 17:25 |
|
|
jadak napisał/a:
I błagam - nie mów mi o stabilizacji obrazu bo to mit. Stabilizator w kompaktach naprawia tylko to co zabrał Ci duuużo ciemniejszy obiektyw i wcale nie działa tak jak pokazuja w reklamach.
Jeszcze do tego, bo napisalem o stabilizacji
Oczywiscie podczas robienia zdjec gowno daje, ale podczas krecenia filmow niweluje praktycznie wszelkie drgania reki... wiec tutaj stabilizacja to jest cos co naprawde cos daje
A w reklamach pieprza
|
|
Autor |
max944
Użytkownik
Dodane dnia 26-03-2008 23:39 |
|
|
Oglądałem dziś foty z sony ( nocne ) i są ok, nieco gorsze zdają mi się od fuji 8000fd, ale teraz głównie te dwa biorę pod uwagę
Max944 ( Dominik )
Jest:
Kiedyś było:
944 '86
924 '84 |
|
Autor |
max944
Użytkownik
Dodane dnia 26-03-2008 23:40 |
|
|
elastic puś na max944@wp.pl nocne foty z twojego soniaka i z zoomu 15x, bede wdzięczny. POZDRAWIAM
Max944 ( Dominik )
Jest:
Kiedyś było:
944 '86
924 '84 |
|
Autor |
jadak
Użytkownik
Dodane dnia 27-03-2008 08:29 |
|
|
sliwa napisał/a:
nie znam sie za bardzo na sprzecie, ale mam Fujifilma s9600 i jestem z niego baaardzo zadowolony Przez szybe zrobi ładne foto (jeśli jest w miare czysta ), jasne wychodą ładnie, a i w nocy jest nieźle. Robi też ładne zdjęcia z bliska. Polecam
Ja właśnie na s9600 maxa namawiałem bo moim zdaniem jedyny kompakt który jest jakościowo nieco(!) lepszy od s9100/9600 to sonowski DSC-R1, ale jego nie kupi się już nowego. Ale on jest uparty jak osiołek i uwziął się na zoom x18 Ale i tak jest nieźle, bo zmądrzał i nie chce już brać tego kiepskiego olka którego na początku rozważał
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
pomóżmy Zosi przejść na drugą stronę tęczy... |
|
Autor |
jadak
Użytkownik
Dodane dnia 27-03-2008 08:38 |
|
|
ElastiC napisał/a:
jadak napisał/a:
I błagam - nie mów mi o stabilizacji obrazu bo to mit. Stabilizator w kompaktach naprawia tylko to co zabrał Ci duuużo ciemniejszy obiektyw i wcale nie działa tak jak pokazuja w reklamach.
Jeszcze do tego, bo napisalem o stabilizacji
Oczywiscie podczas robienia zdjec gowno daje, ale podczas krecenia filmow niweluje praktycznie wszelkie drgania reki... wiec tutaj stabilizacja to jest cos co naprawde cos daje
A w reklamach pieprza
No własnie - przy robieniu zdjęć nic nie daje...a do robienia filmów kupiłem kamerę Akurat w kwestii fotografii jestem ortodoksyjny i uważam, że do filmów to jest kamera To tak jakby z naszego prosiaka na siłę robic pick-up'a - pewnie, że się da, tylko po co...ani to będzie dobre porsche ani dobry pick-up. Stabilizatory są zdecydowanie przereklamowane. Owszem - dają co nieco przy baardzo długich ogniskowych i dłuuugich czasach, ale zdecydowanie mniej niż większość ludzi sądzi ( kiedyś widziałem taki obrazek - do sklepu foto przyszła kobitka, wiek koło 40, wyciąga najnowszy ultra-kompakt panasłonika z torebki i tłumaczy panu w sklepie, że ma zepsuty stabilizator, bo jak robi zdjęcia z samochodu to jej zamazane wychodzą, a przecież w reklamie to pokazywali, że ten chłopak to robi zdjęcie na którym numer telefonu widać...a przecież ona ma nowszy i lepszy...no comment)
Poza tym część firm pisze, że mają stabilizację elektroniczną obrazu...co oznacza ni mniej ni więcej tylko podbicie czułości i skrócenie czasu w stosunku do należnego A kończy się to zkiepszczonym zdjęciem.
Dlatego max - tak jak Ci mówiłem - bierz 9600
Acha - i jeszcze jedno - to fotograf robi zdjęcia nie aparat - jak nie będziesz wiedział JAK zrobione jest zdjęcie i jak należy je zrobić, to tym samym aparatem ty w nocy spaprasz a elastic czy ja - zrobimy prawidłowe. I tu jest kwestia nie tyle jakości sprzętu ile umiejętności fotografującego.
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Honker 4011 '90 na zimę;
pomóżmy Zosi przejść na drugą stronę tęczy... |
|