924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Klub 924.pl | Hyde Park
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor Ankieta - inżynierowie porsche nie mogą się mylić.
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 18-02-2006 23:42
Czy macie swój typ na najbardziej idiotyczne rozwiązanie techniczne w 924 ? Chodzi mi głównie o serwisowanie.

Moim typem jest świeca zapłonowa numer 2. Zawsze jak ją wykręcam lub wkręcam używam dużej ilości nieprzyzwoitych słów. I taki bym proponował miernik dla tej ankiety... smiley

Moim drugim typem byłoby ustawianie luzu sprzęgła (nie wiem czemu ale zawsze się przy tym kaleczę...). A trzecim wyjmowanie serwa hamulców (ale tego nie robi się tak często więc się nie liczy smiley ).

Macie swoje ulubione czynności serwisowe smiley ?
Pozdro

Edytowane przez juras dnia 18-02-2006 23:44
Autor RE: Ankieta - inżynierowie porsche nie mogą się mylić.
Misza
Użytkownik

Miejscowość: Chorzow
Data rejestracji: 05.02.06
Dodane dnia 19-02-2006 00:35
wymiana Filtra oleju (zwlaszcza goracego) nalezy do baaardzo przyjemnych smiley

Michal/Misza
9977033
ciachu
Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06
Dodane dnia 19-02-2006 01:07
przepraszam ze sie wtrace ale tytul watku swiadczy o niedociagnieciach technicznych w 924.. powiedzcie mi w jakim aucie wymiana filtra lub czegokolwiek na goracym silniku badz odkrecenie serwa hamulcow jest przyjemnym zajeciem?

zgodze sie ze swieca nr 2 a takze nr 1, 3 i 4 - choc roznia sie skala trudnosci to jednak umiejscowione sa w dosc niefortunnym miejscu choc to kwestia przyzwyczajenia chcialoby sie rzec wprawy co swiadczyc moze o przygodach z dawnych lat z poprzednim silnikiem (wykrecanie i czyszczenie co 100km..)

924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86
6925558 www.924.pl
Zwierz
Użytkownik

Data rejestracji: 02.02.06
Dodane dnia 19-02-2006 01:54
przyznaję że narazie nie dłubałem za dużo przy moim prosiaku ale w najbliższym czasie planuję drugi atak na rozrusznik. Nie udało mi się znaleźć dostępu do wszystkich śrub jak równierz do jakiegoś górnego mocowania płyty osłaniającej bendiks. Szukałem jakiegoś sposobu w książce serwisowej ale tam chyba uznali tą czynność za tak prostą że nie trzeba o niej pisać. Chciałem zaznaczyć że kanał byłby rarytasem i ja mam do dyspozycji lewarek i pustaka. Może to nieodpowiedni temat więc jeżeli trzeba to jakąś odpowiedź poproszę na priv. W każdym razie po wczołgani sie pod samochód i próbie zrobienia czegokolwiek mając nos 1cm od pacjenta powiedziałem dużo wyszukanych słów i zwrotów których cytowania zabrani mi regulamin

PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy)
2849325
juras
Użytkownik

Dodane dnia 19-02-2006 09:33
Nie chodziło mi o wytykanie niedociągnięć bo wtedy wspomniałbym o zamontowanych w 924 hamulcach wyjętych z 40 konnego auta (vw garbus)... hehe smiley

Ale są takie rzeczy w tym aucie do których dostęp powoduje sporo zdenerwowanie. Wyciąganie rozrusznika też jest niezłe smiley . Aha - i dostęp do bezpieczników a szczególnie przekaźników potrafi spowodować przyjmowanie niezłych pozycji próbując się do nich dobrać smiley

A są auta w których sprawdzanie bezpieczników to przyjemność smiley mercedes - pod maską. Fiat 126p zdaje się tez pod maską.
tona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 19-02-2006 11:34
Kochani porsche bylo konstruowane do jazdy a nie grzebania przy nim. Fabryka brala trudnosci obslugi na siebie! A tak nawiasem mowiac to wykrecwnie 6 swiecy w nissanie terrano V6 wymaga klucza z dwoma przegubami a rozrusznik trzeba montowac albo w czesciach albo wymontowac przedni uklad napedowy, filtr oleju wymaga specjalnego klucza a zdjecie miski olejowej(sucha) wymaga wymontowania przedniego napedu i ukladu kierowniczego. Zeby wyjac silnik nalezy zdjac nadwozie z ramy... starczy. 924 to wspaniale auto nawet do napraw.
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 19-02-2006 15:14
Bardzo fajny temat. Ileż to razy używałem "gwiazdek" smiley przy serwisowaniu 924.
Zgadzam się z Toną, że nasze samochody nie są trudne w obsłudze w porównaniu do współczesnych aut, gdzie najważniejsza jest przestrzeń na nogi pasażera i miejsce na kubek z Colą z McDonalds'a. Silnik upycha się gdzieś przy okazji.
Tak na marginesie - Tona, nie kupuj japońskich zabawek, wiesz... azjaci mają mniejsze dłonie smiley.
A co do tematu topicu - ubiegł mnie Zwierz. Moim zdaniem jednym z najprzedziwniejszych rozwiązań inżynierów ze Stuttgartu jest system osłon pod autem. Skuteczne to one są - fakt, ale jak chce człowiek dobrnąć do rozrusznika to musi zdjąć 3. Dostęp do śrub mocujących jest taki, że "słowa" leciały, aż gęsto. Co tam dostęp - najpierw te śruby trzeba znaleźć smiley. Ja przy tej czynności samej trzynastki używam chyba z 4 rodzajów. Do tego zaplecze warsztatowe mam podobne jak Zwierz - podnośnik i pustaki smiley.
Jak dla mnie ranking jest taki:
1. osłony rozrusznika i przyległe
2. świece
3. serwo (nisko w rankingu, bo rzadko się to robi)
4. zbiornik paliwa (to już jest zupełnie "zabawna" czynność, ale chyba na prawdę nieczęto wykonywana)

pzdr
jacek(pilatus)
Patryk
Użytkownik

Miejscowość: Bolesławiec
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 19-02-2006 15:37
zakładanie linki hamulca recznego (przy dzwigni) !@#!@$@#$##!!!!

LIVE FAST
DIE PREETY
8058737 http://www.cardomain.com/ride/761943
tona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 19-02-2006 17:23
Jacek, w zyciu bym nie kupil japonskiej zabawki. dla mnie to Terrano to bylo auto do pracy-rozumiesz-"wiejskie zycie" teraz jest z niego zbudowany pick-up i jest jeszcze bardziej do pracy ha ha Tona w kabinie tona na skrzyni i jazdasmiley Aha i jeszcze dwie tony na hakusmiley Mimo calego mojego uznania Porsche temu nie podolasmiley
drwal
Administrator

Miejscowość: Opole
Data rejestracji: 03.02.06
Dodane dnia 19-02-2006 20:36
hehe, no ogolnie to powiem ze bak to jest masakra, no i zmierzenie cisnienia na 2gim baniaku, bo nie ma jak reki wlozyc przy kolumnie amorka smiley

Jest: 924S '86, 928 '79, 928S '80, 928 S3 '86
Było: 924 '77, 924 '77, 924 '77, 924 '80, 931 '80, 924 '83, 924 '84, 944 '83, 944 '84, 924 '85, 944 '85 , 928 S4 '87
4640739
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 19-02-2006 21:15
muszę tutaj jednak stanąć w obronie japońskiej myśli technicznej. Na codzień używam 16 letniej Corolli i muszę przyznać (a bardziej mój nadworny mózg od samochodów) że japończyki potrafią projetować samochody, są solidnie wykonane i często sie można natknąc na rozmaite patenty ułatwiające serwis. Co do moich doświadczeń z porsche to wypowiem się za jkaiś czas bo puki co Toyote mam o wiele dłużej. Z tym rozrusznikiem to mnie troche zmartwiło co tu przeczytałem bo muszę go wyjąć w warunkach pustakowych, a widze że troche się tu zejdzie.... zarówno czasu jak i zdrowia. Nadaj czekam na jakieś złote środki, musze mieć chama na stole

2849325
juras
Użytkownik

Dodane dnia 19-02-2006 21:47
Tak naprawdę to ten rozrusznik nie jest taki wielki problem. Tylko, że
- jeśli nie odłączysz akumulatora będziesz miał okazję zobaczyć różne fajerwerki smiley
- jeśli masz jakieś wycieki z silnika umażesz się jak świnia
- jeśli nie będziesz miał kogoś do pomocy - jest to wykonalne ale ręce ci odpadną przy zakładaniu - jedną ręką trzymać to ciężkie cholerstwo a drugą próbować załapać śrubę...
- za pierwszym razem przy odkręcaniu będziesz się zastanawiał gdzie jest druga śruba, która trzyma rozrusznik smiley (jest za nim zdaje się)
ciachu
Administrator

Dodane dnia 19-02-2006 21:54
nie zgodzę się z tym serwem cholera, aleszcie się uparli.. jestem świeżo po jego wymianie i nie było tak tragicznie, nie odkręcałem serwa w innym aucie ale przypuszczam, że u nas nie odbiega od normy

natomiast absolutnie patryk ma rację co do hamulca ręcznego, nie dość, że kretyńsko umiejscowiony, ciasno, że ledwo można wsadzić tam rękę to przy serwisowaniu jest jeszcze gorzej i najlepiej zdemontować fotel

jak już jestem przy fotelach to przypomina mi się, że totalną pomyłką jest przykręcenie ich do podłogi za pomocą śrub o rozmiarze 10.. bardzo łatwo zerwać gwint i pewnie nie jeden prosiak jeżdzi z fotelem przymocowanym na trzy, a nawet dwie śrubki.

no i to nieszczęsne zamknięcie tylnej klapy.. trudne do wyregulowania, bolce i zatrzaski w zamkach wyrabiają się, co prowadzi do samoczynnego otwierania klapy

924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
6925558 www.924.pl
skorek924
Administrator

Miejscowość:
Dodane dnia 19-02-2006 21:55
A ja bym tylko dodał do wypowiedzi Jurasa ze lepiej jest zacząc odkręcać rozrusznik własnie od tej górnej śruby ponieważ często jest tak ze jak juz puści to mozna ją odkręcić palcami (cięzko tam wepchnąc ręke ale jest to wykonalne ), a potem dolną . Gdy odkecisz najpierw dolną to rozrusznik bedzie sie na górnej wieszał podczas odkręcania a jednak jest dosyc ciezki i ręce drętwieją szybko.
Zycze powodzenia i zapewniam ze nie jest to takie skomplikowane !!!
3592470
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 20-02-2006 00:17
to jeżeli można poprosić napiszcie mi po kolei co odkręcać, jakich narzędzi używać i ile śrub trzyma rozrusznik i ile jakieś inne pierdoły które trzeba zdiąć (np ta osłona)

2849325
ciachu
Administrator

Dodane dnia 20-02-2006 01:09
ale to proszę w osobnym wątku, w dziale technika

924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
6925558 www.924.pl
Ketchup
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Dodane dnia 20-02-2006 08:42
Do listy prosze dodac:
SPRZEGLO- Ci co przy nim robili wiedza, drugiego takiego patentu nie widzialem na oczy.

Pozdrawiam 924 78rMaciek -Ketchup
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 20-02-2006 10:42
Chciałbym podkreślić jedynie, że mój "number one" w rankingu to osłony rozrusznika - sam rozrusznik to jest pikuś. Nie wiem czy wszyscy macie wszystkie trzy osłony i co ważniejsze czy przykręcone na wszystkie śrubki.
Dodam jeszcze, że post Ketchupa namieszał mi w rankingu - zapomniałem o sprzęgle smiley. Plasuje się ono bardzo wysoko w rankingu. Moża by jeszcze napisać o tylnym zawieszeniu, ale nie będę już wydziwiał, w końcu jego demontarz nie jest czynnością serwisową.
Ciachu, przyznasz jednak, że gdyby konstruktorzy naszego wozu zechcieli wspawać śruby serwa w nadwozie, a w serwie wykonać po prostu 3 otworki to zdecydowanie ułatwiło by to pracę. Bierzesz nakręteczkę i nakręcasz od strony komory silnika - prościzna. Co więcej - wpadli na to nawet ludzie z FSO (Polonez). A tak to bierzesz nakręteczkę, kładziesz się nogami do góry pod kierownicą, sięgasz ręką.. kurcze wypadła z ręki i poleciała za wykładzinę. No nic, powtarzasz czynności, motyla noga... znów wypadła. Tak przy piątej nakrętce za wykładziną zaczynasz używać ***** słów ;-). Następny "level" to próby założenia najpierw podkładek sprężynujących, a potem nakrętek smiley. Do tego wszystkiego trzeba jeszcze potargać sobie wygłuszenie żeby się tam dostać.
Wiadomo - wszystko daje się zrobić tyle, że jedne czynności serwisowe wymagają większego nakładu pracy (często niepotrzebnie), a inne mniejszego ale za to np. więcej radości, jak choćby wspomniane "fajerwerki rozrusznika" smiley.

Co do japońskich zabawek - tak się tylko nabijałem. Doceniam kunszt technologiczny tych "żółtych ludzików", szczególnie wysokoobrotowe, wolnossące silniki. Mało znane są też ich stare, tylnonapędowe, a ciekawe i piekne konstrukcje (Datsun, Toyota).
pzdr
jacek(pilatus)
tkacki
Użytkownik

Miejscowość: Piaseczno
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 20-02-2006 11:01

Jestem za sprzęgłem. Trzeba zdemontować wydech i wyjąć skrzynię.

CP9A/4G63
We are not what we own.
bartekis
Użytkownik

Miejscowość: Islandia
Data rejestracji: 02.03.06
Dodane dnia 04-04-2006 13:51
Pilatus,mój ojciec jezdzi Honda Accord z 1978 roku i nawet nie narzeka smiley Jeszcze wczesniej mial Honde Quintet która pomimo przebiegu 450 000 km. odpalala nawej w najbardziej mrozne dni smiley Niestety z niemieckimi sprzetami róznie to nywalo smiley

924 Turbo smiley
2068399
Strona 1 z 2 1 2 >