924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Klub 924.pl | Hyde Park
Strona 1 z 3 1 2 3 >
Autor Prawa autorskie.
Olo924
Użytkownik

Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06
Dodane dnia 06-11-2013 21:03
Miałem nie pisać na ten temat aczkolwiek dzisiejsze wieczorne rzucenie oka na FB skłoniło mnie do zmiany zdania.
Wiele osób z naszego grona robi zdjęcia na imprezach, które później są pokazywane w galeriach zamieszczanych w sieci. Zazwyczaj w większości przypadków są to galerie prywatne (nie dostępne dla każdego - a tylko dla tych którzy zostali do tego zaproszeni - dostali link do wejścia).
Nie widzę problemu z tym, żeby osoby którym się spodobają takie zdjęcia dostały je - mogły sobie zrobić tapetę w kompie, wydrukować i postawić na biurku itp.
Zdjęcia z takich imprez były przecież wykorzystywane w naszych kalendarzach. Na PCP w wątku o kalendarzu jest jednak także zapis o udostępnieniu praw autorskich do tych zdjęć redaktorowi kalendarza. U nas nigdy tego nie było i nie było to potrzebne - u nas wszystko funkcjonuje mniej formalnie - bardziej na luzie i dobrze, że tak jest.
Nie mam problemu z pożyczaniem sobie takich zdjęć, jeżeli ktoś chce (podoba mu się, został uchwycony jakiś fajny moment ... ), pewnie fajnie by było jeżeli taka osoba napisała chociaż słowo typu - "fajna fota, skopiuje sobie, OK?" Wiadomo, że OK. nie chodzi tu bowiem o komercyjne wykorzystywanie zdjęć. Problem się robi w momencie jeżeli ktoś sobie taka fotę wiesza na FB. A potem rusza lawina i kolejne osoby wykorzystują takie zdjęcia. Nie ma słowa o autorze zdjęcia, nie ma słowa o tym że to nie jest jego zdjęcie....
Chyba fajnie by było zwrócić na to uwagę.

ps. chyba wszyscy maja świadomość tego że wieszanie zdjęć na FB wiąże się ze zrzeknięciem się praw autorskich do tychże zdjęć - a jak można się zrzec czegoś czego się nie ma ???

924 '78
944 '83

Każdy kilometr przejechany nie Transaxlem, to stracony kilometr.
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ...

Edytowane przez Olo924 dnia 06-11-2013 21:11
Autor RE: Prawa autorskie.
drwal
Administrator

Miejscowość: Opole
Data rejestracji: 03.02.06
Dodane dnia 06-11-2013 21:41
A to nie lepiej pakować znak wodny w dodawaniu galerii jak ktoś nie chce by inny dodawał jego zdjęcia na przykładowe fb ?
Każdy program graficzny z automatu może przelatując zmniejszać zdjęcia i dodawać znak wodny.

Jest: 924S '86, 928 '79, 928S '80, 928 S3 '86
Było: 924 '77, 924 '77, 924 '77, 924 '80, 931 '80, 924 '83, 924 '84, 944 '83, 944 '84, 924 '85, 944 '85 , 928 S4 '87
4640739
Marta
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 27.06.06
Dodane dnia 06-11-2013 21:51
Hehe, kolega z fanpejdżem znów zaatakował? smiley

Zwracałam Mu już uwagę, że pisanie relacji z imprezy, na której się nie było i podpieranie się zdjęciami, których się nie zrobiło jest co najmniej dziwne, ale widać... beton smiley

EDIT: dawno tam nie zaglądałam, ale widzę, że mimo mojej prośby nie usunął zdjęć mojego autorstwa. I z uporem maniaka przenosi nasz prywatny grajdołek bez zgody i wiedzy niektórych.

Edytowane przez Marta dnia 06-11-2013 21:57
Olo924
Użytkownik

Dodane dnia 06-11-2013 21:54
chyba nie o tym samym mówimy smiley

924 '78
944 '83

Marta
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 06-11-2013 21:58
Ja mówię o wesołej twórczości Vita, a Ty?

Olo924
Użytkownik

Dodane dnia 06-11-2013 22:02
a ja nie ... i nie mam zamiaru podawać nazwisk - nie o to tu chodzi.
Chodziło mi bardziej o ogólną zasadę i wywołanie refleksji tudzież konstruktywnej dyskusji ...

924 '78
944 '83

Marta
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 06-11-2013 22:16
Ogólna zasada powinna być taka, że skoro się znamy, to zwykła kultura osobista i szacunek do koleżanki/kolegi z forum powinny skłonić do pytania o możliwość wykorzystania czyjejś pracy.
Jak widać nie wszystkich to obowiązuje i nie sądzę, żeby taka dyskusja przyniosła jakieś efekty.

Możesz zwrócić się bezpośrednio do osoby, która wykorzystała Twoje zdjęcia z prośbą o podanie autora, lub po prostu usunięcie ze "ściany", ale z własnego doświadczenia wiem, że nie do wszystkich słowo pisane dociera.

konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 06-11-2013 22:55
Na potrzeby prywatne foty mają status użytku dozwolonego - można ją sobie w takim charakterze rozdawać, a następnie drukować, kopiować i wyświetlać w charakterze np. tapety komputerowej do woli, bez zgody autora.

Umowa licencyjna na FB jest tak skonstruowana, że wrzucając tam foty automatycznie udziela się (ale tylko temu serwisowi) licencji na wykorzystanie ich do celów komercyjnych. Jeśli ktokolwiek stamtąd skopuje czyjąś fotę - łamie prawo.

Tyle (w skrócie) teoria.

W praktyce - jedyne w miarę skuteczne i sensowne rozwiązanie to znak wodny (najlepiej w formie imienia i nazwiska) lub dodatkowo udzielanie licencji typu Creative Commons.

Moim zdaniem nie jest żadnym nietaktem podzielić się z przyjaciłómi i znajomymi fotkami ze znakiem wodnym. Predzej czy później ktoś i tak je sobie wrzuci do internetu i wtedy każdy autor na pewno utraci nad nimi kontrolę. To fakt - do dobrego tonu zawsze należy zapytanie autora o zgodę, ale mało kogo dzisiaj obchodzi "dobry ton".

Proponuję utworzyć na stronie 924.pl warunki licencji na wykorzystanie wszelakich zamieszczanych tu fotek i opatrywanie ich stosownymi znakami wodnymi. To samo jeśli chodzi o kalendarze - zamieszczanie w tychże publikacjach stosownych zapisów i znaków.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 06-11-2013 23:07
Olo924
Użytkownik

Dodane dnia 06-11-2013 23:10
madmax332 napisał/a:
Na potrzeby prywatne foty mają status użytku dozwolonego - można ją sobie w takim charakterze rozdawać, a następnie drukować, kopiować i wyświetlać w charakterze np. tapety komputerowej do woli, bez zgody autora.

i z tym się zgadzam i nie mam żadnego problemu - akceptuje takie roziązanie

madmax332 napisał/a:
Umowa licencyjna na FB jest tak skonstruowana, że wrzucając tam foty automatycznie udziela się (ale tylko temu serwisowi) licencji na wykorzystanie ich do celów komercyjnych. Jeśli ktokolwiek stamtąd skopuje czyjąś fotę - łamie prawo.

a co z fotami których ja nie wrzuciłem na FB, a mimo to tam są ???
bo tam nastąpiło złamanie prawa już w momencie publikacji na FB - czy nie ?
można coś publikować do czego się nie ma praw ?

madmax332 napisał/a:
Tyle (w skrócie) teoria.

W praktyce - jedyne w miarę skuteczne i sensowne rozwiązanie to znak wodny (najlepiej w formie imienia i nazwiska) lub dodatkowo udzielanie licencji typu Creative Commons.

zgadza się, ale jak już pisałem chodzi także o cos takiego co się określa mianem dobrej praktyki, można wszystko oznaczyć i zabezpieczyć ale można też mieć nadzieję że zanim ktoś weźmie to chociaż zapyta ??? czy to już wielka utopia ???

924 '78
944 '83

Edytowane przez Olo924 dnia 06-11-2013 23:12
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 06-11-2013 23:43
1. Jeśli chodzi o FB - ktoś zrobił to wprawdzie bezprawnie, ale teraz w gestii FB (który mimo wszystko nabył już prawa do tych fot) jest ustosunkowanie się do takiego przypadku. W tej sprawie musisz uderzać tamże. Prawo prawem, ale praktyka jes różna. Dlatego - znak wodny mimo wszystko. Obojętnie czy dajesz foty koledze, znajomemu czy "znajomemu znajomego". To sygnał - uszanuj moje prawa, a nie rzucanie na obdarowanego podejrzeń o - nazwijmy to - złe intencje. Jeśli autor i obdarowany sobie ufają - to zrozumieją to po prostu bez słów.

2. Nadzieję mieć można, natomiast pewności nigdy - co pokazuje Twój przypadek. Można długo rozwijać tu tę kwestię, dojść do jakichkolwiek słusznych wniosków, ale praktyka i tak je skoryguje.

P.S. Czytałem też tu na forum tematy o projektach malowania we własnym zakresie karoserii prosiaków w rozmaite wzory stosowane przez różne firmy. To także są nielegalne praktyki. Wszelakie nazwy, kolory i kształty podlegają  ochronie prawnej. Nawet jeśli firmy które je kiedyś stosowały nie istnieją - zawsze są ich spadkobiercy którzy mogą dochodzić swoich praw z tytułu własności do nich.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 07-11-2013 00:09
simprez
Użytkownik

Miejscowość: Kraków/Myślenice
Data rejestracji: 16.05.08
Dodane dnia 07-11-2013 00:26
Ot i kolejny dowód na poparcie mojej tezy: "Świat bez FB jest światem piękniejszym"
Ile lajków dostanę? smiley

944s US'87 - szarak
951 EU'86 - szmergiel
951 US'89 - szweja
944 US'86 - szufla
NLA 944 EU'88 - szuwar AKA serinus canar.
NLA 944s2 EU'90 - szwarc
NLA 944 US'84 - szeryf
951SR US'88 - szyszynka
szmondak (kuratela)
szarłat (kuratela)
SR EU - szczaw - kiedy zakwitnie?
szpaner (kuratela)
szwargot (kuratela)
968 EU'91 CS look - szczepionka (kuratela)
944 US'87 - szkatuła (parts store)
[K] partsy 944S,S2,T,968
Do. Or do not. There is no try.
2716024
Olo924
Użytkownik

Dodane dnia 07-11-2013 06:36
simprez napisał/a:
Ot i kolejny dowód na poparcie mojej tezy: "Świat bez FB jest światem piękniejszym"
Ile lajków dostanę? smiley

I Like !!!!!smiley

924 '78
944 '83

Olo924
Użytkownik

Dodane dnia 07-11-2013 06:56
@ Madmaxx332 - dzięki za informacje

Ja powiem tak:
1. Nie mam ( jak napisałem w pierwszym poście w tym wątku) problemu z tematem nazwijmy to "prywatnego" wykorzystywania zdjęć z imprez i spotkań. W końcu nie robimy ich w celach komercyjnych a jeżeli komuś się podobają - to tylko fajnie. Jeżeli ktoś weźmie i wrzuci na pulpit, wydrukuje i powiesi na ścianie itd. To tu w ogóle nie widzę problemu i myślę że nikt nie ma z tym problemu - to jest dopuszczalne i OK

2. Wrzucenie na FB - wiem ze jest spora grupa ludzi dla których FB jest medium bardzo popularnym i bez niego żyć nie mogą, nie oceniam tego, nie o to tu chodzi.
O ile zabranie takiego zdjęcia i umieszczenie na swojej ścianie jako stwierdzenie - o byłem tam i dobrze się bawiłem - mimo że wg mnie nie OK (ze względu na politykę FB w sprawie zdjęć u nich publikowanych) to jeszcze w dalszym ciągu można tu mooocno naciągnąć na jakąś akceptację (akceptację na zasadzie postawiono mnie przed faktem dokonanym - ale OK) to o tyle jak widzę że taka fota została wykorzystana przez kogoś zupełnie postronnego do jakiegoś kolażu (nie wiem czy to sprytna osoba czy FB daje jakieś takie możliwości programowe) - to już mi się "nóż w kieszeni otwiera" ... Bo nie może być tak ze bez adnotacji jakiejkolwiek fota zaczyna żyć sobie gdzie bądź...

3. I tu niestety dochodzimy do faktu znaku wodnego na fotach - pewnie masz racje (i Drwal też smiley ) co by nie mówić i ile by nie piać to umieszczenie znaku (i ew. wysłanie czystej foty komuś zainteresowanemu) jest najlepszym rozwiązaniem.

924 '78
944 '83

Edytowane przez Olo924 dnia 07-11-2013 06:57
Marta
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 07-11-2013 08:15
Może nie spędza mi to snu z powiek, ale zastanawiam się, jak to jest z publikowaniem wizerunku osób, bez ich zgody i wiedzy. Nie mówię tu o ludziach przypadkowych ale o osobach, ktõre się zna choćby z tego forum, a które z racji braku konta na FB nie mają szans się dowiedzieć, że są głównymi bohaterami jakiejś fotografii.
O ile nie przeszkadza Im prezentowanie zdjęć w prywatnych galeriach o ograniczonym dostępie, o tyle upublicznianie ich w ogólnodostępnym fejsbukowym śmietniku może rodzić sprzeciw. O publikowaniu wizerunku dzieci bez zgody ich rodziców nie wspominając.
Może warto zastanowić się nad tym, że skoro ktoś nie ma konta na FB, to ma ku temu jakieś powody.

@Simprez: fb to nie tylko samo zło, a jak ktoś chce się podpisać pod cudzą pracą, poradzi sobie i bez tego smiley

PIeszczoH
Użytkownik

Miejscowość: Piaseczno
Data rejestracji: 07.04.06
Dodane dnia 07-11-2013 09:22
Też mogę dać Lajka za życie bez FB.
Niestety nie podoba mi się sam twór od samego początku, nie mam tam konta/profilu czy czego tam i nie zamierzam smiley
Wszelkich protestujących o wykorzystanie zdjęć nie swoich stanowczo popieram.

SPRZEDAM:
ORYGINALNE ZESTAWY FILTRÓW 924S/944/S/S2/968
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=11740
Przewody Paliwa:
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=9843#post_149432
Tarcza sprzęgła 924S/944/S2 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6169#post_93610
rurka do nagrzewnicy 944: http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6127
element wybieraka przy skrzyni http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5936
tłoki 2,7 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5970
stab 20mm http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5239#post_78519
Rolka napinająca rozrządu 24s/44 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6291
KUPIĘ:
mocowania/uchwyty spoilera przód 944/944S http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6186

ZAMIENIĘ - BŁOTNIKI 944 I EU na BŁOTNIKI 944 I US

Szukam:
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=17&thread_id=6071#post_92228

SZUKAM ZDROWEGO 924S - może mieć korbę co wyszła bokiem, albo być niekompletna, ważne żeby buda była prosta bez tony szpachli i korozji.

Garbus '60 - skończył w rękach Porsza
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 07-11-2013 10:28
A propos - nie radzę wam pojechać na giełdę samochodową z Waszym porsche. Może się okazać, że właśnie staliście się "handlarzem Mirkiem" smiley i nic nie możecie na to poradzić.

To tyle w kwestii kontroli nad wykorzystaniem Waszego wizerunku.

2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600
wit007
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia/Warszawa
Data rejestracji: 12.02.11
Dodane dnia 07-11-2013 11:07
Akurat w kwestii życia bez FB się nie zgodzę. Pożera czas, owszem, ma też wiele innych wad. Ale i zalety. Kolega szukał transportu dla drobnego zakupu w NY. Gdyby nie FB, nie wiedziałbym że inny kolega przypadkowo tam jest i... zakup odebrał. Akcja załatwiona dosłownie w pół godziny.

Witek
jest: 997 '09 Tor Poznań 1:55,203
było: 964 '91 TP 2:03, 944 '85 TP 2:08, 924 '85, 996 '02

www.komunikado.pl agencja public relations
4337926
Olo924
Użytkownik

Dodane dnia 07-11-2013 11:12
Witek - zgadza się - nie popadajmy ze skrajności w skrajność, nie mówię że FB to samo zło i należy go wyrzucić z naszego życia - to nie święta inkwizycja, życie toczy się do przodu i trzeba się z pewnymi sprawami pogodzić - kwestia jest w tym jak się tego używa - wg mnie jak się wszystkiego używa z głową to i korzyści z tego są ... problem w tym używaniu z głową.
Nie jest kwestią to czy ktoś korzysta więcej czy mniej czy wcale - kwestią jest publikowanie nie swoich rzeczy ...

924 '78
944 '83

Edytowane przez Olo924 dnia 07-11-2013 11:13
vip3r
Użytkownik

Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06
Dodane dnia 07-11-2013 11:47
olo - to napisz wprost o co ci chodzi bo czytajac 1-szy post mozna naprawde roznie zinterpretoac.

jeżeli to prawda w stylu jak "wchodzisz do kogoś to należy mówić dzień dobry" albo "nie kradnij" to śmiało.

bo jak mówisz o używaniu głowy to wierz mi że każdy może głowy inaczej użyć (sam kiedyś na krav-madze używałem jej pewnie w sposób o który Ci nie chodzi smiley

968 Cabrio http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=11503

911 i reszta http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=10460

FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/

Edytowane przez vip3r dnia 07-11-2013 12:02
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 07-11-2013 12:11
Kwestia wizerunku - wizerunek każdej osoby podlega ochronie. Jeśli głównym tematem zdjęcia są konkretne osoby to publikacja takiej foty wymaga uzyskania ich zgody - ustnej lub pisemnej. Ta osoba (lub osoby) może z tego tytułu otrzymać także stosowe wynagrodzenie - na to wszystko są sporządzane stosowne umowy. Wtedy formalnie nabywa się prawa do publikacji takiej foty. Z doświadczenia wiem już że lepiej zrobić to na piśmie.

Nie jest wymagana zgoda na publikowanie zdjęć "osoby publicznej" w czasie wykonywania przez nią funkcji publicznych - czyli np. premiera, DJ-a na dyskotece lub piosenkarza w czasie koncertu. Także jeśli zwykli ludzie są jedynie tłem zdjęcia (nie zasadniczym jego tematem) - np. publiczność na koncercie lub innej imprezie masowej.

Osobne warunki robienia zdjęć (lub zakaz ich robienia) może określić także organizator konkretnej imprezy masowej w której uczestniczymy. Jeśli takowych nie ma - obowiązuje "zwykłe" prawo autorskie.

Autor lub "bohater" każdego pozornie "bezpańskiego" zdjęcia może w każdej chwili się odnaleźć i wystąpić ze stosownymi roszczeniami. Będzie miał do tego pełne prawo. Piszę to zdanie nie dla siania paniki tylko wzięcia pod uwagę możliwości zaistnienia takiej możliwości zupełnie nieoczekiwanie w praktyce.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 07-11-2013 12:46
Strona 1 z 3 1 2 3 >