Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
Forumowa Grupa Wsparcia |
ciachu
Administrator
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 11-07-2014 17:01 |
|
|
W świetle ostatnich wydarzeń nasunął mi się pewien pomysł. Po ostatnich przykrych wydarzeniach takich jak kradzież, czy rozbicie auta, chciałbym poddać pod Waszą rozwagę utworzenie czegoś w rodzaju "forumowej grupy wsparcia", która w pewien sposób byłaby substytutem do nieosiągalnych polis AC dla naszych aut, a odbywałoby się to na zasadzie wsparcia finansowego takiego jak w tym wątku, dla każdej osoby poszkodowanej.
Udział w takim przedsięwzięciu nie jest kosztowny, w końcu np. 100zł dla poszkodowanego nie jest dla nikogo zbyt dużym obciążeniem, a i przypadków jest mało. Ostatecznie wyniosło by i tak mniej niż zakup rocznej polisy w jakimkolwiek towarzystwie ubezpieczeniowym, a każdy mógłby spać spokojnie, bo wiedziałby, że jest w pewien sposób zabezpieczony.
Jest to typowy mechanizm rynku ubezpieczeniowego, tylko w mniejszej skali (forumowej), opartej na zaufaniu forumowym, a środki nie byłyby gromadzone (bo nie będzie przychodu) tylko wypłacane w razie szkody.
Należałoby tylko utworzyć listę chętnych, którzy chcą się włączyć w ten program, którzy gwarantują wypłatę w razie szkody, ale są przy tym objęci ochroną?
Naszym głównym atutem jest siła wsparcia naszego forum i liczebność.
Co Wy na to?
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
RE: Forumowa Grupa Wsparcia |
macieJP
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa/Piaseczno
Data rejestracji: 01.06.10 |
Dodane dnia 11-07-2014 17:30 |
|
|
W grupie siła! Jestem raczej za, tyle, że wydaje mi się, że i tak powinien powstać jakiś regulamin, czy katalog tego co stanowi podstawę do wypłaty środków, oraz to jak są one wyliczane. W innym wypadku musielibyśmy mówić o uznaniowości wypłaty kasy. Dalej- kto zatwierdzałby wypłatę tej kasy? I dalej - w jaki sposób wyliczalibyśmy wartość naszych prosiaków, lub ich części - bo oczywiście można przyjąć jakąś średnią, ale raczej są warte różne pieniądze...
Sam pomysł bardzo mi się podoba
1. było 924 2.0 - Brudas aka Zielony, chociaż po umyciu okazał się szary - na niechodzie - nie wiem gdzie teraz jest
2. było x2 924 2.0 1979 - Demon - spełniłem nim marzenie, bo jeździ - przechrzczony na Bumerang jak do mnie wrócił - finalnie trafił do Sławka
3. było 924s soft turbo 1987 - ochrzczone jako turbafka - mogłoby do mnie wrócić - nie wiem gdzie teraz jest |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Dodane dnia 11-07-2014 18:01 |
|
|
Program powinien być oparty na luźnych zasadach, a podstawą powinno być zaufanie. Na pewno nie będzie przeznaczony dla kogoś, kto oczekuje prawnych zapisów i wypłaty proporcjonalnej do wartości auta.
Oczywiście Maciej masz rację, podstawowy regulamin powinien powstać, ale regulacje nie powinny być zbyt drobiazgowe, bo nigdy z tym nie ruszymy.
Po rozmowie telefonicznej z Vip3rem już wyszło kilka pomysłów, które powinniśmy uwzględnić:
-udział w programie tylko dla osób o potwierdzonej osobowości (np. z organizowanych imprez) lub stosownej historii forumowej, aby wykluczyć przypadkowe osoby wątpliwego zaufania.
-kilka grup zrzutek w zależności od uszczerbku auta
-wypłata gotówkowa, aby zminimalizować ryzyko problemów z fiskusem
-oczywiście dobrowolność w uczestnictwie
-wyłączenie szkód na torze (choć tutaj jeszcze bym się zastanowił - i tak każdemu zależy na dowiezieniu całego auta do mety)
Wszystko jest do przedyskutowania właśnie w tym miejscu.
Oczywiście gdyby coś nie wypaliło, zawsze możemy przerwać program, wiele stratni nie będziemy. A dla tych co boją się wyjechać z garażu jest to myślę fajne zabezpieczenie, że choć zrzuta nie pokryje czasem całych kosztów, to jednak stanowić będzie solidną podstawę do naprawienia szkody.
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86
Edytowane przez ciachu dnia 11-07-2014 18:02 |
|
Autor |
macieJP
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa/Piaseczno
Data rejestracji: 01.06.10 |
Dodane dnia 11-07-2014 19:00 |
|
|
Jak najbardziej się zgadzam, że jest to fajne zabezpieczenie i osobiście chętnie wezmę w nim udział.
Moją intencją jest abyśmy właśnie takie aspekty przemyśleli, jak poruszyłeś. Zbędna drobiazgowość nie jest potrzebne - zaufanie bezwzględnie tak Ale to nie powinno być problemem
Co do wartości potencjalnych wypłat, to może warto wycenić po prostu poszczególne części w realnych znanym nam wszystkim wartościach, zamiast całych samochodów, z uwzględnieniem jakiejś maksymalnej kwoty wypłaty? Tutaj się tylko głośno zastanawiam.
Prawne zapisy? Raczej nie... Ale zasady, nawet podstawowe spisane na forum, tak aby potencjalni przystępujący wiedzieli co i jak - chyba raczej tak.
A w ogóle, powiem to jeszcze raz - bardzo fajna inicjatywa! Jeśli gdzieś ma się to udać, to właśnie tu i w tym gronie.
1. było 924 2.0 - Brudas aka Zielony, chociaż po umyciu okazał się szary - na niechodzie - nie wiem gdzie teraz jest
2. było x2 924 2.0 1979 - Demon - spełniłem nim marzenie, bo jeździ - przechrzczony na Bumerang jak do mnie wrócił - finalnie trafił do Sławka
3. było 924s soft turbo 1987 - ochrzczone jako turbafka - mogłoby do mnie wrócić - nie wiem gdzie teraz jest |
|
Autor |
Jarzyna
Użytkownik
Miejscowość: Szczecin / Warszawa
Data rejestracji: 03.10.10 |
Dodane dnia 11-07-2014 20:16 |
|
|
jak najbardziej chetnie pomoge, ale ludzie.. raczej zrobmy minimalna kwote niz maksymalna.. np. 50pln.. maks sensowny bylby 4900 czy ile tam jest zwolnione od podatku, ale i tak przeciez nikt tu nikomu takich kwot nie bedzie przelewal..
nie myslcie tez o tym jak przekalkulowac ceny czesci, bo i po co? jesli bedzie tylu chetnych do pomocy ze bedzie ryzyko przekroczenia kwoty potrzebnej, to wtedy sie ustali po ile sie zrzucamy.. nie ma co gdybac na zapas..
tak samo nie ma co sie zastanawiac na torze czy nie na torze.. bardziej bym sugerowal zeby ustalic od jakiej kwoty uszkodzen sie bawimy, bo przeciez nie bedziemy rzucali po piataku na naprawe za 100pln a co slusznie ciachu piszesz, nikt nie jezdzi po to zeby rozwalac auta.. znam takich co jezdza i sie nie przejmuja czy zderzak odpadnie, ale to ekipa od innych aut.. w swiecie prosiakow na szczescie nie ma takiego podejscia
oferuję druk 3d części wszelakich i usługi filmowe - tel So9 6o6 S33
Volvo S60 R - surowa wołowina - 2.5L 20V turbo. sprzedany
944s2 '90 - sprzedany, wypatroszony śmiga po torach europy.
VW NewBeetle V5 SportLimited - sprzedany
Mercedes C124 '95 E-Klasse Coupe - sprzedany
AlfaRomeo 156 Sportwagon 1.9 JTD - oby się Simprezowi nic nie stało.. |
|
Autor |
Lajka
Użytkownik
Miejscowość: Jakieś takieś
Data rejestracji: 13.07.08 |
Dodane dnia 11-07-2014 22:39 |
|
|
proponuje rozważyć kwestię zbiórki/kwesty pieniędzy - chyba jet to umocowane jakoś prawnie, niech się inni wypowiedzą |
|
Autor |
wampir
Użytkownik
Miejscowość: mala wies pod W-wa
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 12-07-2014 11:20 |
|
|
Panowie, pomysl swietny, ale mysle ze moze w pewnym momencie powodowac wiele kontrowersji. Mysle ze akcja jaka jest z forumowym kolega jednoznacznie informuje spolecznosc ze w przypadku wielkich tragedii to mozna liczyc na pomoc kolegow.
Jesli to zostanie jakos opisane, powstanie fundusz itp, to zawsze znajdzie sie ktos niezadowolony, bo jeden dostanie za to ze sie potlucze na torze, a drugi nie dostanie bo np sam sobie winien... Albo jeden dostanie wiecej, drugi mniej i zaczna sie klotnie czy i ile kos powinien dostac...
Wg mnie takie akcje jak z szeryfem - nie usankcjonowane w zaden sposob - sa najlepsze. Forumowicze sami jednoglosnie stwierdzili ze warto pomoc i ratowac auto kogos kto jest w ciezkiej sytuacji i kto chcial to pomogl. Bez zmuszania, bez pretensji, bez cwaniactwa i zastanawiania sie czy aby na pewno mu sie nalezy i ile.
Mysle tez ze ktos kto znalazl sie w ciezkiej sytuacji sam nie bedzie chcial prosic o pomoc i bedzie trzeba go do niej przekonywac, a ktos kto chce "zarobic" bedzie pierwszy krzyczal ze mu sie nalezy...
Osobiscie jesli tylko bede mial mozliwosc to zawsze bede chetny do pomocy kazdemu z forum kto bedzie jej porzebowal, i wydaje mi sie ze wiekszosc ludzi udzielajacych sie na tym forum tak ma, wiec czy potrzeba robic liste, skoro powyzszy przypadek pokazal ze mozna liczyc na pomoc?
1988 Porsche 944 - bylo
1989 Porsche 944 Turbo S - bylo
1985 Porsche 944 - wydmuszka - bylo
1999 Audi A6 Avant Quattro 4.2 Tiptronic - takie tam rodzinne |
|
Autor |
drwal
Administrator
Miejscowość: Opole
Data rejestracji: 03.02.06 |
Dodane dnia 12-07-2014 16:01 |
|
|
Wampir, masz rację, wg mnie też w momencie "tragedii" potrafimy się zebrać i to jest fajne, myslę, że nie trzeba robić z tego biurokracji
Jest: 924S '86, 928 '79, 928S '80, 928 S3 '86
Było: 924 '77, 924 '77, 924 '77, 924 '80, 931 '80, 924 '83, 924 '84, 944 '83, 944 '84, 924 '85, 944 '85 , 928 S4 '87 |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Dodane dnia 13-07-2014 10:47 |
|
|
Jak bedzie to dzialalo za kazdym razem to nie ma o czym mowic W kazdym razie pomysl czeka w pogotowiu.
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
|
|
|