924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Klub 924.pl | Hyde Park
Autor 11 starych Porsche na sprzedaż
slawek290
Użytkownik

Miejscowość: Andrychów
Data rejestracji: 27.11.13
Dodane dnia 13-10-2014 23:04
Kolega znając moje zamiłowanie do starych Porsche oznajmił mi że właśnie trwa licytacja 11 starych Porsche . Poprosiłem o listę modeli i dostałem .

Porsche 217 - 1962 rok
Porsche Super B 309 - 1962
Porsche Junior 108 - 1960
Porsche 319 rok nie znany
Porsche 238 - 1974
Porsche Diesel Standard 218 z 1958 ( to chyba poprzednik Panamery w TDi-ku ;-)
Porsche Super Export 329
Porsche 308 .
Wielka było moje zdumienie bo nigdy nie słyszałem o tych modelach .

Okazuje się iż 217 ma nawet całkiem sensowny odgłos . Może to lek na 928 ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=aazNOxdvZ0A

A tutaj piękno prostych mechanizmów .
http://www.youtube.com/watch?v=icYxwYN9A1w
No i to co lubimy najbardziej palenie gumy .
http://www.youtube.com/watch?v=Mngt_OiqIc0

Sumarycznie jest 3724;-)

Edytowane przez slawek290 dnia 13-10-2014 23:13
Autor RE: 11 starych Porsche na sprzedaż
Cyryl
Użytkownik

Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10
Dodane dnia 13-10-2014 23:18
na świecie cały czas trwają licytacje starych Porsche..
chyba nie dotrę na Zakręcanie
slawek290
Użytkownik

Dodane dnia 13-10-2014 23:31
No tak - pewno tak jak koledze Ci się dziecko urodzi ;-).... ale w niecały tydzień gratuluje .

Sumarycznie jest 3724;-)
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 14-10-2014 00:14
1. Te wszystkie traktory drogi kolego to powojenne początki firmy. Była wtedy bieda, większość ludzi kombinowała jak tu przeżyć. Mało kto myślał wtedy o posiadaniu własnego auta. No więc skoro z czegoś trzeba było żyć (oraz zdobywać fundusze na rozwój projektu "356" i rozwój firmy) - w związku z tym Biuro Konstrukcyjne Porsche ożywiło swój przedwojenny pomysł budowy traktorów i osprzętu do nich.

2. Na temat traktorów powojennych Porsche poczytaj tutaj: http://porschediesel.stereofx.org/

3. Porsche to nie tylko samochody - także samoloty, czołgi, łodzie motorowe i wiele innych projektów. Od 1898 roku.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 14-10-2014 00:49
slawek290
Użytkownik

Dodane dnia 14-10-2014 08:52
Drogi Kolego Mad . Nie wiem czy kolega zwrócił uwagę ale mnie te Traktory bardzo się podobają .
Klasyczna linia maski , prostota i nie zawodność . Jak widać filozofia założyciela nie przeszkadzała mu zaprojektować pięknego traktora .
Nie wiem czy wiesz ale Hitler traktował Porschego jak swojego własnego Ojca . Porsche jako jedyny urzędnik państwowy nie musiał chodzić w czasie wojny w umundurowaniu . Bardzo często latał też prywatnym samolotem Hitlera . Jak mawiał Hitler ...... miał wielu generałów ale tylko jednego Porschego . Sam Porsche był niewielkiego wzrostu i Hitler bardzo często porównywał go do Napoleona .
Jak widać Stary Porsche miał charyzmę i to dużą . Jak wszyscy geniusze był lekko odjechany i zapytał kiedyś Hitlera czy czołgi nie mogły by być mniejsze bo można by było mniej stali w nie wkładać .

Mad - Historia rodziny Porsche jest pewno bardzo ciekawa . Jeśli masz jakieś ciekawe linki czy zdjęcia chętnie poczytam.
Wszak piękno widać nawet w Traktorze ;-)

Sumarycznie jest 3724;-)

Edytowane przez slawek290 dnia 14-10-2014 08:54
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 14-10-2014 11:13
Zwróciłem uwagę żę ci się podobają, tylko skoro napisałeś że nigdy o nich nie słyszałeś - więc moja odpowiedź była taka, a nie inna.

Odnośnie innych kwestii:

1. Hitler szanował go także m.in. dlatego ponieważ obaj byli z pochodzenia austriakami. Natomiast jako formalny SS-Oberfuehrer - Porsche senior był członkiem komisji pancernej nadzorującej wszelakie prace związane z projektowaniem i produkcją uzbrojenia. Więc fucha była to jakby nie byle jaka. Wiązały się z nią pewne przywileje ale i zobowiązania - w ich imię wszelakie sentymenty szybko się kończyły.

2. Porsche Senior gardził Hitlerem, ale musiał niestety "robić dobrą minę do złej gry", gdyż wtedy był już dosyć starszym człowiekiem i zależało mu tylko i wyłącznie na świętym spokoju oraz życiu własnym i rodziny. Hitlerowi z kolei zależało tylko na jego wiedzy, umiejętnościach i doświadczeniu. W razie czego Porsche szybko wylądowałby bez ceregieli gdzie trzeba. Zresztą jak może zapewne Wiesz (jeśli nie to nic nie szkodzi ) - groziło mu to w czasach gdy opracowywał "niemiecki samochód ludowy" - projekt od swego początku całkowicie wojskowy.

3. Nie jest obecnie problemem znaleźć w internecie potrzebne informacje - więc zachęcam do osobistych poszukiwań. Jako iż jest to temat-rzeka - nie podam konkretnych linków bo nie wiem co cię konkretnie w nim interesuje.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 14-10-2014 21:28