Autor |
11 starych Porsche na sprzedaż |
slawek290
Użytkownik
Miejscowość: Andrychów
Data rejestracji: 27.11.13 |
Dodane dnia 13-10-2014 23:04 |
|
|
Kolega znając moje zamiłowanie do starych Porsche oznajmił mi że właśnie trwa licytacja 11 starych Porsche . Poprosiłem o listę modeli i dostałem .
Porsche 217 - 1962 rok
Porsche Super B 309 - 1962
Porsche Junior 108 - 1960
Porsche 319 rok nie znany
Porsche 238 - 1974
Porsche Diesel Standard 218 z 1958 ( to chyba poprzednik Panamery w TDi-ku ;-)
Porsche Super Export 329
Porsche 308 .
Wielka było moje zdumienie bo nigdy nie słyszałem o tych modelach .
Okazuje się iż 217 ma nawet całkiem sensowny odgłos . Może to lek na 928 ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=aazNOxdvZ0A
A tutaj piękno prostych mechanizmów .
http://www.youtube.com/watch?v=icYxwYN9A1w
No i to co lubimy najbardziej palenie gumy .
http://www.youtube.com/watch?v=Mngt_OiqIc0
Sumarycznie jest 3724;-)
Edytowane przez slawek290 dnia 13-10-2014 23:13 |
|
Autor |
RE: 11 starych Porsche na sprzedaż |
Cyryl
Użytkownik
Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10 |
Dodane dnia 13-10-2014 23:18 |
|
|
na świecie cały czas trwają licytacje starych Porsche..
chyba nie dotrę na Zakręcanie |
|
Autor |
slawek290
Użytkownik
Dodane dnia 13-10-2014 23:31 |
|
|
No tak - pewno tak jak koledze Ci się dziecko urodzi ;-).... ale w niecały tydzień gratuluje .
Sumarycznie jest 3724;-) |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 14-10-2014 00:14 |
|
|
1. Te wszystkie traktory drogi kolego to powojenne początki firmy. Była wtedy bieda, większość ludzi kombinowała jak tu przeżyć. Mało kto myślał wtedy o posiadaniu własnego auta. No więc skoro z czegoś trzeba było żyć (oraz zdobywać fundusze na rozwój projektu "356" i rozwój firmy) - w związku z tym Biuro Konstrukcyjne Porsche ożywiło swój przedwojenny pomysł budowy traktorów i osprzętu do nich.
2. Na temat traktorów powojennych Porsche poczytaj tutaj: http://porschediesel.stereofx.org/
3. Porsche to nie tylko samochody - także samoloty, czołgi, łodzie motorowe i wiele innych projektów. Od 1898 roku.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 14-10-2014 00:49 |
|
Autor |
slawek290
Użytkownik
Dodane dnia 14-10-2014 08:52 |
|
|
Drogi Kolego Mad . Nie wiem czy kolega zwrócił uwagę ale mnie te Traktory bardzo się podobają .
Klasyczna linia maski , prostota i nie zawodność . Jak widać filozofia założyciela nie przeszkadzała mu zaprojektować pięknego traktora .
Nie wiem czy wiesz ale Hitler traktował Porschego jak swojego własnego Ojca . Porsche jako jedyny urzędnik państwowy nie musiał chodzić w czasie wojny w umundurowaniu . Bardzo często latał też prywatnym samolotem Hitlera . Jak mawiał Hitler ...... miał wielu generałów ale tylko jednego Porschego . Sam Porsche był niewielkiego wzrostu i Hitler bardzo często porównywał go do Napoleona .
Jak widać Stary Porsche miał charyzmę i to dużą . Jak wszyscy geniusze był lekko odjechany i zapytał kiedyś Hitlera czy czołgi nie mogły by być mniejsze bo można by było mniej stali w nie wkładać .
Mad - Historia rodziny Porsche jest pewno bardzo ciekawa . Jeśli masz jakieś ciekawe linki czy zdjęcia chętnie poczytam.
Wszak piękno widać nawet w Traktorze ;-)
Sumarycznie jest 3724;-)
Edytowane przez slawek290 dnia 14-10-2014 08:54 |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 14-10-2014 11:13 |
|
|
Zwróciłem uwagę żę ci się podobają, tylko skoro napisałeś że nigdy o nich nie słyszałeś - więc moja odpowiedź była taka, a nie inna.
Odnośnie innych kwestii:
1. Hitler szanował go także m.in. dlatego ponieważ obaj byli z pochodzenia austriakami. Natomiast jako formalny SS-Oberfuehrer - Porsche senior był członkiem komisji pancernej nadzorującej wszelakie prace związane z projektowaniem i produkcją uzbrojenia. Więc fucha była to jakby nie byle jaka. Wiązały się z nią pewne przywileje ale i zobowiązania - w ich imię wszelakie sentymenty szybko się kończyły.
2. Porsche Senior gardził Hitlerem, ale musiał niestety "robić dobrą minę do złej gry", gdyż wtedy był już dosyć starszym człowiekiem i zależało mu tylko i wyłącznie na świętym spokoju oraz życiu własnym i rodziny. Hitlerowi z kolei zależało tylko na jego wiedzy, umiejętnościach i doświadczeniu. W razie czego Porsche szybko wylądowałby bez ceregieli gdzie trzeba. Zresztą jak może zapewne Wiesz (jeśli nie to nic nie szkodzi ) - groziło mu to w czasach gdy opracowywał "niemiecki samochód ludowy" - projekt od swego początku całkowicie wojskowy.
3. Nie jest obecnie problemem znaleźć w internecie potrzebne informacje - więc zachęcam do osobistych poszukiwań. Jako iż jest to temat-rzeka - nie podam konkretnych linków bo nie wiem co cię konkretnie w nim interesuje.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 14-10-2014 21:28 |
|