Autor |
rzeczoznawca |
Olo924
Użytkownik
Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 11-01-2013 16:40 |
|
|
Słuchajcie - naszło mnie - czy ktos może mi polecić dobrego i sprawdzonego rzeczoznawcę do przejścia procedury na zabytek ????
najlepiej W-wa lub Kr.
dzieki
924 '78
944 '83
Każdy kilometr przejechany nie Transaxlem, to stracony kilometr.
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ...
Edytowane przez Olo924 dnia 11-01-2013 16:52 |
|
Autor |
RE: rzeczoznawca |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 11-01-2013 16:50 |
|
|
To musi być rzeczoznawca wyłacznie z listy zatwierdzonej przez Generalnego Konserwatora Zabytków. Tu jest ostatnia: http://www.classicauto.pl/index_pliki/Lista_ekspertow.pdf Obowiązuje rejonizacja - więc muszisz znaleźć najbliższego lokalizacyjnie a nie pierwszego z brzegu.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 11-01-2013 16:58 |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Dodane dnia 11-01-2013 16:53 |
|
|
Olo924 napisał/a:
... polecić dobrego i sprawdzonego ...
bardziej zależy mi na sprawdzonym adresie - liste widziałem
924 '78
944 '83
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ... |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 11-01-2013 17:02 |
|
|
Co to znaczy "sprawdzonego" ? Wszyscy oni mają jednakowe uprawnienia, a każdemu z nich podlego określony obszar więc będą działać tylko w jego obrębie. |
|
Autor |
Lajka
Użytkownik
Miejscowość: Jakieś takieś
Data rejestracji: 13.07.08 |
Dodane dnia 11-01-2013 18:55 |
|
|
Olo, odezwij się do mnie na prv.
Tanio, szybko i z listy ministerwtwa |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Dodane dnia 11-01-2013 19:11 |
|
|
madmax332 napisał/a:
Co to znaczy "sprawdzonego" ? Wszyscy oni mają jednakowe uprawnienia, a każdemu z nich podlego określony obszar więc będą działać tylko w jego obrębie.
tzn takiego z kim juz ktos rozmawiał i wie że facetowi sie chce, że nie powie ceny zaporowej za przygotowanie wszytskiego itd itp.
na jakichś targach rozmawiałem z facetem który stwierdził że 924 to mu się nie chce robić bo to nie jest auto które warto robic na żółte ...
924 '78
944 '83
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 11-01-2013 20:10 |
|
|
Ex_lajka napisał/a:
Olo, odezwij się do mnie na prv.
Tanio, szybko i z listy ministerwtwa
Czy to jakaś tajemnica ? Może inni forumowicze też chcieliby wiedzieć ?
Edytowane przez konto_usuniete dnia 11-01-2013 20:10 |
|
Autor |
Lajka
Użytkownik
Dodane dnia 11-01-2013 22:57 |
|
|
Żadna tajemnica, zwyczajnie czasami lepiej pewnych rzeczy nie pisać tak by każdy postronny mógł to widzieć i tyle.
Żadne "przekręty", tylko fakt iż forum jest ogólnodostępne. |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 12-01-2013 14:47 |
|
|
Czy ktokolwiek pisał tu o "przekrętach" ? Wystarczyło przecież napisać "polecam pana x" - i już, a zainteresowani wiedzielby do kogo się zwrócić w razie potrzeby. Taka "szeptana propaganda" na forum publicznym pozostawia niemiłe wrażenie i świadczy o lekceważeniu innych. Skoro mamy sobie na forum wzajemnie pomagać to pomagajmy, a nie - powstał publiczny temat rozwiązany nieoficjalnie - więc nic z niego nie wymika dla innych.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 12-01-2013 14:49 |
|
Autor |
gonzacz
Użytkownik
Miejscowość: Trzcianka
Data rejestracji: 06.07.09 |
Dodane dnia 12-01-2013 18:05 |
|
|
madmax332 napisał/a:
Co to znaczy "sprawdzonego" ? Wszyscy oni mają jednakowe uprawnienia, a każdemu z nich podlego określony obszar więc będą działać tylko w jego obrębie.
ja jestem z okolic piły a rzeczoznawcę miałem z gorzowa więc nie jestem przekonany ze obowiązuje jakaś rejonizacja rzeczoznawcow.
944 US '83
S4 '87 automat
E46 M54B30 |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 27.06.06 |
Dodane dnia 12-01-2013 18:11 |
|
|
madmax332 napisał:
Czy ktokolwiek pisał tu o "przekrętach" ? Wystarczyło przecież napisać "polecam pana x" - i już, a zainteresowani wiedzielby do kogo się zwrócić w razie potrzeby. Taka "szeptana propaganda" na forum publicznym pozostawia niemiłe wrażenie i świadczy o lekceważeniu innych. Skoro mamy sobie na forum wzajemnie pomagać to pomagajmy, a nie - powstał publiczny temat rozwiązany nieoficjalnie - więc nic z niego nie wymika dla innych.
Trzeba najpierw zapytać pana X, czy życzy sobie, aby jego imię i nazwisko podawane były na forum. Tu mają dostęp nie tylko właściciele 924 w końcu.
Myślę, że każdemu poważnie zainteresowanemu zarejestrowaniem porszaka na zabytek, Ex_lajka udzieli informacji na temat pana X.
Przez pw oczywiście.
Edytowane przez Marta dnia 12-01-2013 20:30 |
|
Autor |
Lajka
Użytkownik
Dodane dnia 12-01-2013 19:27 |
|
|
zonabilka napisał/a:
madmax332 napisał:
Trzeba najpierw zapytać pana X, czy życzy sobie, aby jego imię i nazwisko podawane były na forum. Tu mają dostęp nie tylko właściciele 924 w końcu.
Myślę, że z każdemu poważnie zainteresowanemu zarejestrowaniem porszaka na zabytek, Ex_lajka udzieli informacji na temat pana X.
Przez pw oczywiście.
Dokładnie. |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Dodane dnia 12-01-2013 19:31 |
|
|
924 '78
944 '83
|
Autor |
rolo
Użytkownik
Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 03.08.11 |
Dodane dnia 12-01-2013 19:39 |
|
|
Czegos jednak nie rozumiem. W firmach powstaja specjalne dzialy net-markrtingu, zeby uprawiac reklame forumowa. Czy ktos, kto prowadzi jakakolwiek dzialalnosc moglby miec cokolwiek przeciwko sieciowym poleceniom? Chyba powinien sie cieszyc gdy ktos uzna go za wartego polecenia. Lewusa byscie nie polecali...
924 '84 2.0 125 KM |
|
Autor |
tona
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 12-01-2013 19:54 |
|
|
rolo napisał/a:
Czegos jednak nie rozumiem. W firmach powstaja specjalne dzialy net-markrtingu, zeby uprawiac reklame forumowa. Czy ktos, kto prowadzi jakakolwiek dzialalnosc moglby miec cokolwiek przeciwko sieciowym poleceniom? Chyba powinien sie cieszyc gdy ktos uzna go za wartego polecenia. Lewusa byscie nie polecali... Rolo...masz 'PRAWIE' racje.
924'82bylo 944S2'90bylo 944TS'89bylo 944TScup'88bylo 968turboS- |
|
Autor |
Lajka
Użytkownik
Dodane dnia 12-01-2013 20:02 |
|
|
Nie chodzi o lewusa, tylko o pieniądze.
Np. jeden rzeczoznawca prócz kosztów opinii doliczy Ci koszt dojazdu na poziomie 400-600zł, inny niekoniecznie.
Jeden wpisze Ci ograniczenia, inny nie.
Sęk w tym że są to sprawy inwidualne, zależne od przypadku - pisząc tutaj że pan XYZ robi taniej bo np bazuje na twojej wiedzy czy że nie jest tak wymagający w tej czy innej kwestii z naszego punktu widzenia robię reklamę, z punktu widzenia danego rzeczoznawcy... niekoniecznie.
To nie warsztat samochodowy który można ot tak polecić.
Przez taki wpis ktoś może mieć nieuzasadnione problemy, kontrole, oskarżenie o nierzetelność etc - a tego chyba nie chcemy.
Zostać takim rzeczoznawcą nie jest łatwo i nie jest tanio.
A jeśli stać was na trwonienie gotówki, to bez problemu wykonacie 5 telefonów i znajdziecie człowieka w google, z uprawnieniami który taką opinię wam zrobi.... tylko zapłacicie kilka,kilkanaście razy więcej.
Co kto lubi.
Mam nadzieje że to wyczerpie temat.
Edytowane przez Lajka dnia 12-01-2013 20:06 |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 13-01-2013 00:13 |
|
|
1. Skoro chodzi o pieniądze to jest to po prostu zwykły biznes i obowiązuje tu najzwyklejsza w świecie relacja klient-firma. W tym wypadku jest to Stowarzyszenie Rzeczoznawców Techniki Samochodowej i Ruchu drogowego. Rzeczoznawcy są tylko jej przedstawicielami.
2. Opinia o pracy pana x lub y to chyba nic strasznego. To nie są "święte ktrowy" tylko normalni ludzie. Jak w każdej branży - jeden zdziera kasę drugi nie. Jako klient mam prawo do rzetelnej obsługi a nie roli jelenia finansowego i taka opinia innych o panu X czy Y byłaby bardzo pomocna w dotarciu do prawdziwych i wyeliminowaniu farbowanych fachowców. Natomiast kompetencja dotyczy zarówno warsztatów jak i ludzi w nim zatrudnionych.
3. Nie chcę opinii o pracy pana x tylko odpowiedzi na pytanie postawione w temacie. Nic więcej.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 13-01-2013 00:37 |
|
Autor |
Damian
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 13-01-2013 01:32 |
|
|
Hola hola, Panowie!
1. Rzeczoznawca jest w pewnym sensie osobą publiczną, każdy może sobie jego dane znaleźć na Liście Ministerstwa. Potem google itd
2. Wpisany na listę rzeczoznawca nie musi być członkiem SRTSiRD, ani żadnego innego.
3. "Takim" rzeczoznawcą zostać faktycznie nie jest łatwo, tanio, ale przedewszystkim jest długo, czasochłonnie.
4. To jest wolny rynek, dzwonisz do jednego, potem do drugiego i pytasz "po ile"!
5. Nie ma rejonizacji, ale można domniemywać, że im bliżej do rzeczoznawcy tym taniej wyjdzie (dojazd).
6. Co do rzetelności, kontroli, oskarżeń itp... spokojnie Panowie, nie ta liga. Owszem, gdy mówimy o sprawach sądowych (rekonstrukcja przebiegu wypadku i podanie jego przyczyn, przykładowo) to już jest mega odpowiedzialność, ocena pojazdu zabytkowego - już nie tak wielka. No chyba, że ciągniemy coś z hameryki i przyjdzie się targować z Urzędem Celnym
7. Rzecoznawcy to normalni ludzie.
8. Jesteśmy tu by sobie pomagać, jeżeli ktoś jest zadowolony z usługi, wg mnie powinien podać namiar na gościa, choćby i na priv (bez przesady, nie wszyscy na forum są raptem w jednym momencie zainteresowani rejestracją na żółte ). Rzeczoznawca, który zrobił już jedno 924 z następnym upora się szybciej i jest szansa, że z odpowiednim znawstwem (modeli aut są miliony, rzeczoznawca nie ma wszystkich w głowie, przyjmując zlecenie - szuka źródeł wiedzy, jak każdy obywatel, wie natomiast jak to potem wszystko urzędowo "ubrać"
pzdr
|
|
Autor |
Lamer
Użytkownik
Miejscowość: Podbeskidzie
Data rejestracji: 29.05.11 |
Dodane dnia 13-01-2013 08:08 |
|
|
Olo niestety nie współpracowałem z nikim z Krakowa ani z Warszawy ale:
Współpracowałem z panem Jerzym Dziduchem z Oświęcimia (w sumie nie tak daleko od Krakowa ), którego mogę serdecznie polecić.
http://dziduch.com.pl/posiadane_uprawnienia
Przeglądając lekturę Classic Auto natknąłem się również na ogłoszenie którego scan zamieszczam.
Proponuję Ci zadzwonić w oba miejsca i porównać koszty.
Gdybyś miał bliżej na Podbeskidzie to poleciłbym Ci pana Benedykta Siekierkę z Ustronia, który oprócz ogromnej fachowej wiedzy i autorytetu jest po prostu wspaniałym człowiekiem
Mam nadzieje, że panowie tu wymienieni nie będą mnie za to skarżyć do sądu bo szczerze mówiąc nie pytałem ich czy wyrazili na to zgodę.
911 F
911 G
928 S
Lamer dodał/a następującą grafikę:
|
|
Autor |
Lajka
Użytkownik
Dodane dnia 13-01-2013 09:05 |
|
|
Lamer, jeśli możesz podaj zakres współpracy i koszta.
Z góry dzięki. |
|