| | |
Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
RE: Prosiak kolejne starcie :D |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 18-09-2011 19:20 |
|
|
Dzisiaj odkręciłem w końcu korbowód który następnie udało mi się wyciągnąć Korbowód wygląda ładnie, panewki ... też są dość ładne.
Panewki od korb... też wyglądają dobrze.
Korby... hmmm spodziewałem się, że jedna może być zgięta, ale jednak są proste
Tłoki wyglądają dobrze, jeden ma nieznaczne wgniecenia po zaworze na górnej powierzchni, ale nie jest to dyskwalifikujące.
Gładzie w cylindrach po przetarciu szczoteczką polerską wyglądają dość dobrze i po doczyszczeniu powinny jeszcze dać szansę to poskładać do kupy.
Z widocznych lub wyczuwalnych rzeczy które są nie tak... znalazłem tylko przyblokowany lub lekko zatartą tulejkę w tłoku, przez co korba nie chciała się ruszać - przy użyciu siły da radę ruszyć ale nie rusza się to tak lekko jak powinno i jest na pozostałych.
Tuleję wymienię, tłoki wyczyszczę... będzie od razu widać co to warte. W zanadrzu mam jeszcze komplet identycznych tłoków więc z 8 można będzie coś wybrać. Chyba jednak najbardziej opłacalną opcją będzie wyczyścić wszystko, sprawdzić, wymienić co gorsze na lepsze i złożyć to do kupy. Nowe uszczelki... i jest szansa, że to ruszy.
Zastanawia mnie jeszcze tylko brak zaślepki na kanale wodnym w bloku - w sumie mogę przełożyć jakąś z innego uszkodzonego bloku który mam. Sam nie wiem tego to już na prawdę nigdy nie robiłem.
Foty może jutro jak tłoki z korbami ogarnę.
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 19-09-2011 09:14 |
|
|
Zaślepki można nowe kupić w sklepach motoryzacyjnych. Sam kiedyś kupowałem.
2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600 |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 19-09-2011 13:14 |
|
|
Dzięki za info będę musiał się zaopatrzyć jak takie coś sprzedają.
Z ciekawostek jakie się okazały to nie wszystkie tłoki w bloku były identyczne 3 sztuki 86,5 (w tym ten jeden ze śladami po zaworach nr 2) i jedna 86,45 (tłok nr. 4)... Ktoś chyba miał wcześniej jakiś problem z tłokiem i został wymieniony na "jaki był pod ręką". Postanowiłem wykorzystać zapas który mam i złożyć jakiś ładny komplet w rozmiarze 86,5. Usyfioną tuleję w jednym tłoku (tłok nr.3) wymieniłem na nową i po lekkim rozruszaniu śmiga jak pozostałe.
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
|
|
|
|
| |