Autor |
Poradnik kupującego |
jurg3nw1gg
Użytkownik
Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 07.12.17 |
Dodane dnia 02-03-2021 19:27 |
|
|
Hej!
Przymierzam się do zmiany samochodu w tym roku. Miałem taki plan 3 lata temu, ale zmieniły mi się plany i z zakupu nic nie wyszło. A jako, że aktualne wozidło jest dla nas (dla mnie i mojej dziewczyny) za duże to padła decyzja o zmianie (w końcu) na 924/wczesne 944. Targa i skrzynia manualna obowiązkowe W związku z tym, żeby nie przeżyć załamania i nie wpakować się w zupełnego grata to wolę spytać o:
1. na co szczególnie patrzeć/uważać blacharsko?
2. mechaniczny wtrysk mi nie straszny (wymiana na elektroniczny to nie taki duży problem a i z naprawą oryginalnego mogę powalczyć). Nie mniej - na co mechanicznie zwracać uwagę?
3. jaka cena to cena sensowna za 924?
Dlaczego piszę też o wczesnym 944? Bo miały deskę z zegarami takimi, jak 924 a te nam się najbardziej podobają
Pozdrowienia
P.S.
Jeśli moderator uzna, że jednak inne forum jest lepszym miejscem na taki temat to proszę o przeniesienie
Møøse trained to mix concrete and sign complicated insurance forms
Edytowane przez jurg3nw1gg dnia 02-03-2021 19:33 |
|
Autor |
RE: Poradnik kupującego |
przemek84
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07 |
Dodane dnia 02-03-2021 21:53 |
|
|
Nie wazne czy 924 2.0 czy 2.5 czy 944 2.5 zwrocilbym uwage na 2 najbardziej kosztowne rzeczy - blacharka (podloznice,slupki,dach - reszte przejechac na szybko miernikiem i jak bedzie cos GRUBEGO to sie dalej nie pakowac bo utoniesz w kosztach). Cisnienie sprezania na kazdym cylindrze - ponizej 12 odpuscilbym temat i tyle a moze az tyle. Reszta to uwierz mi ...pierdoly (mimo ze moga troche kosztowac jak to w kazdym klasycznym rzadkim aucie).
Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944. |
|
Autor |
Piotr924
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 13.11.13 |
Dodane dnia 02-03-2021 21:54 |
|
|
Witaj, dobrze trafiles, bo to jedyne w tym kraju takie forum
Pytanie skąd wezmiesz ten samochod, z kraju, europy, stanow?
Ktory rocznik Cie interesuje, pierwsze lata produkcji czy koncowka?
Pierwsza wersja byla czesciowo ocynkowana, pozniejsza cala.
Ciezko wymienic potencjalne miejsca, o zatkanych rurkach odplywowych niech napisza ci co maja dziure w dachu, ja mam pelny. Pamietaj ze dach jest za maly i to co wyjmiesz z nad glowy, musisz wsadzic do bagaznika
Mechaniczny wtrysk jest we wszystkich 924 i niech tak zostanie, da sie go ogarnac i jak nie bedziesz grzebal to bedzie sluzyl wiecznie. Wada wtrysku mechanicznego, pali wiecej niz ustawa przewiduje, nie ma komputera, wiec paliwo sie leje
Cena, pytanie ile chcesz przeznaczyc, w jakim stanie chcesz kupic, czy chcesz miec "igle", czy do dopieszczania. Zobacz ceny w niemczech i ocen relacje stan/cena w kraju bedzie taniej, ale co dostaniesz...?
Chyba najlatwiej bedzie jak coz znajdziesz i pokazesz zdjecia, a Forum oceni, latwiej analizowac zdjecia, niz wymyslac co moze byc nie tak.
A najwazniejsze wg. mnie pytanie, to czy "kochasz" ten model czy tylko sie przymiezasz, bo Cie naszlo na 924/944. Moze BMW bedzie lepsze, albo jakas Toyota, to nie Porsche 911 do ktorego dostaniesz pewnie wszystkie czesci. Przy 924 musisz miec duzo cierpliwosci i szczescia, chociaz czasami kupisz cos nowego w ASO.
To chyba ogolna zasada ze wszystkimi starymi samochodami, kup jak najlepszy, bedziesz mial mniej do dokladania
Powodzenia
Porsche 924, '82
"Jeśli coś jest dobrej jakości i o to dbasz, to będzie Ci służyć wiecznie"
Edytowane przez Piotr924 dnia 02-03-2021 21:56 |
|
Autor |
jurg3nw1gg
Użytkownik
Dodane dnia 02-03-2021 23:30 |
|
|
Budżet to jest bardzo dobre pytanie. Dlatego pytam tutaj Znając jakkolwiek realia wiem, że 20000zł to takie sensowne minimum... a może jednak się mylę?
Skąd - nie wiem. Z jednej strony nie chce mi się przerabiać papierkologii przy sprowadzaniu samochodu a z drugiej możliwe, że tak będzie trzeba. Wiem, że amerykańskiej specyfikacji niekoniecznie bym chciał ze względu na normy emisji spalin w tamtych czasach.
Stan jaki mnie interesuje to sensownie przyzwoity - przede wszystkim żeby wspomniana blacharka była ok oraz żeby wnętrze było przyzwoite. Z resztą jakkolwiek sobie jestem w stanie poradzić. Grunt też żeby niczego nie brakowało.
Mechaniczny wtrysk mam w aktualnym samochodzie, miałem w poprzednim (tam było tak nagrzebane, że taniej było przerobić na elektroniczny) i nie jest to dla mnie żaden problem
924/944 chodzi za mną już od kilkunastu lat. Mojej dziewczynie się podoba i sama chciałaby takim samochodem jeździć. Oboje przeszliśmy przez inne stare samochody a ten zdecydowanie nas urzekł.
Przywykłem do szukania rzeczy w internecie. Na przykład magnetofonu do swojej wieży szukam już kolejny rok
Pozdrowienia
Møøse trained to mix concrete and sign complicated insurance forms |
|
Autor |
Piotr924
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 13.11.13 |
Dodane dnia 03-03-2021 00:12 |
|
|
Wiem ze z Wroclawia do Rucianego jest kawalek, ale jak chcesz zobaczyc w jednym miejscu kilkanascie 924/944 i poznac tyluz swirow, to pomysl o wycieczce Jesli chcesz zobaczyc wszystko z bliska i dowiedziec sie czego mozesz wymagac, to jest to wg. najlepsze miejsce.
Przed zakupem bardzo obrazowa lekcja
Porsche 924, '82
"Jeśli coś jest dobrej jakości i o to dbasz, to będzie Ci służyć wiecznie" |
|
Autor |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 03-03-2021 01:22 |
|
|
Myślę, że 20000zł to zbyt mały budżet szczególnie na stan sensownie przyzwoity.
Może uda się ogarnać w tym budżecie 924.
944 - moim zdaniem bez szans...
Chyba, ze obniżysz oczekiwania wobec auta na takie do remontu to będzie jakaś szansa.
924 `76, 928 S `83 MANUAL, 931 S2 `81 (turbo), Boxster 2,5 `98, 924 '85 - bedzie kiedyś wydmucha, Boxster S `00, Boxster 2,7 `04, 931 S1 `79, 924 `78 ex Ciachowóz, 996 C4 Cabrio `00, Boxster 2,7 `01, 944 Turbo `86, 996 Turbo `03, 944 S2 `87, Boxster `98
Naprawa Porsche i nie tylko - mechanika, elektryka, modyfikacje... zapraszam (508 11 55 54) www.porschepana.pl |
|
Autor |
jurg3nw1gg
Użytkownik
Dodane dnia 03-03-2021 09:18 |
|
|
Przede wszystkim interesuje mnie 924. 944 jest raczej opcją.
Jak auto będzie w fajnym stanie blacharskim, będzie wnętrze ok i kompletne to nawet rozwalony wtrysk mi nie straszny Bylebym dojechał do Wrocławia. Idealną opcją wzoru tapicerki byłaby ta 'psychodeliczna' ale to nie jest warunek konieczny
Jeśli chodzi o przykłady to zastanawia mnie co i jak bardzo jest nie tak z tym egzemplarzem: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-924-sprzedam-porsche-924-ID6Di3ek.html?
Wisi stosunkowo długo i nikt go nie chce i zastanawiam się jak bardzo jest zły
Pozdrowienia
|
Autor |
przemek84
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07 |
Dodane dnia 03-03-2021 10:19 |
|
|
Poszerzenia ala Carrera GT raczej nie przyciagaja zwlaszcza ze jest tam silnik 2.0 wolnossacy. Zwrócilbym uwage(jesli wogole bedziesz go ogladac) czy cos bylo robione z przodu bo nakladki na lampy sa zle spasowane - wiadomo ze bym rozbierany do lakierowania czy wymiany zderzaka i blotników ale czy cos dodatkowo sie tam nie wydarzylo w zwiazku z tym faktem.
Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944. |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 03-03-2021 10:45 |
|
|
ja bym się skontaktował z Adamem Walendą ..
np ten wątek http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=8635
auto na sprzedaż i zrobione tak że dluuugo nic ie trzeba robić
924 '78
944 '83
Każdy kilometr przejechany nie Transaxlem, to stracony kilometr.
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ... |
|
Autor |
jurg3nw1gg
Użytkownik
Dodane dnia 03-03-2021 11:26 |
|
|
Mimo, że Świdnica blisko to jednak nie mam ochoty jeździć i oglądać czegoś co już na zdjęciach nie wygląda zachęcająco (poza kolorem). Ale dzięki za utwierdzenie, że to jakiś większy ulep.
|
Autor |
jurg3nw1gg
Użytkownik
Dodane dnia 08-06-2021 12:07 |
|
|
Hej! Zorientowałem się jak wygląda zakup i utrzymanie tego samochodu ale też i wygoda i prowadzenie. W międzyczasie pojawił się samochód zupełnie innej marki, który początkowo pojechałem tylko zobaczyć jak wygląda i się przejechać żeby się przekonać czy jest wygodny i czy warto się też rozglądać za takim modelem. Skończyło się to ostatecznie zakupem... hondy prelude pierwszej generacji z 1981r. Nie mniej zbiorę wieczorem albo jutro wszystko co udało mi się zebrać z informacji i spróbuję ubrać to w taki poradnik kupującego.
Pozdrowienia
|