| | |
Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
Konserwacja tapicerki skórzanej |
pepek
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 12.08.13 |
Dodane dnia 07-09-2015 15:40 |
|
|
Nie wiem, czy to dobry dział, ale chyba temat pasuje do tego jak i prawie każdego innego.
Jakie macie doświadczenia związane z konserwacją tapicerki skórzanej?
Moje fotele są miejscami mocno poprzecierane, dodatkowo skóra jest mocno stwardniała.
Kupiłem sobie zestaw kosmetyków, w tym balsam koloryzujący http://klinikaskory.pl/produkt/balsam-koloryzujacy/
Sprzedawca informuje, że żeby balsam prawidłowo trzymał kolor, to skóra musi być chłonna. Niestety jak do niego zadzwoniłem to nie potrafił mi powiedzieć, co zrobić, żeby tą chłonność uzyskać w stwardniałej skórze.
Wyczyszczenie cleanerem zmyło bród, ale niestety nałożony balsam zaczął się dość szybko wycierać (zapewne nie wchłonął się prawidłowo).
Na różnych forach czytałem o użyciu benzyny ekstrakcyjnej, rozpuszczalnika nitro, szlifowaniu papierem wodnym w celu zwiększenia chłonności. Nie wiem, czy ryzykować bo pewnie dość łatwo będzie skórę zniszczyć.
Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Edytowane przez pepek dnia 07-09-2015 15:48 |
|
Autor |
RE: Konserwacja tapicerki skórzanej |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 07-09-2015 16:32 |
|
|
1. Teraz starłeś tylko brud zewnętrzny - jego reszta dalej siedzi w skórze. Należy ją wyprać w benzynie ekstakcyjnej i na nowo pomalować - bo razem z brudem zejdzie też większość starej powłoki lakierniczej. Po praniu ujawni się też rzeczywiste zużycie tapicerki - teraz wszystko przykrywa brud. To wszysko przywórci skórze miękkość i chłonność. Jej stopień i czy wogóle będzie to możliwe zależy jednak od obecnego stanu skóry. Bywa że skóra potrafi się po takm zabiegu rozlecieć - bo jest najzwyczajniej w świecie spróchniała.
2. W warunkach domowych porządne wypranie skóry nie jest możliwe - skorzystaj więc z usług firmy oferującjej nie-chemiczną renowację kurtek/kożuchów skórzanych i welurowych. Podjedź do takiej - niech ocenią stan skróry & koszty. Potem po takim odnowieniu konserwuj tapicerkę odpowiednimi kosmetykami. Teraz nie stosuj żadnej chemii, środków piorących ani wody - powstaną nieodwracalne szkody.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 07-09-2015 16:35 |
|
|
|
|
|
| |