Autor |
Porsche 924 jako pojazd zabytkowy |
Zwierz
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 29-03-2006 23:41 |
|
|
Muszę sie Wam pochwalić: właśnie zakończyłem wszystkie działania mające na celi zarejestrowanie mojego prosiaka na żółte tablice rejestracyjne. Teraz tylko raz na jakiś czas wykupić OC i jeździć. Foty zamieszcze jak przykręce tablice, umyje na cycuś i opstrykam ze wszystkich stron. Mówię to jeszcze po to, że może jeśli ktos chce zronbić to samo (szczególnie przydatnie jak macie czym jeździć na codzień a Porsche traktowane jest jako miła odskocznia od rzeczywistości) to mogę spróbować wyjaśnić jakieś kwestie.
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|
Autor |
RE: Porsche 924 jako pojazd zabytkowy |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 30-03-2006 01:48 |
|
|
A co na tym ewentualnie zyskaleś ? Bo podobno ubezpieczenie takiego zabytku nawet jeśli można wykupić np na 3 miesiące w roku to niekoniecznie jest tańsze od calorocznego (?).
|
|
Autor |
Zwierz
Użytkownik
Dodane dnia 30-03-2006 12:25 |
|
|
Zabytek może być ubeazpieczany na okres co najmniej 30 dni i wtedy składka wynosi 10% składki rocznej. NIe musi być ciągłości ubezpieczenia (jak zwykły samochód pół roku stoi w garażu nie mając OC to łamie prawo). Zniżke do 70% można dostać jak należy sie do klubu starych samochodów (są tkaie 4 w Polsce). Także mam plan płacić ok 70zł za miesiąc za OC do tego wacha i nic mnie więcej nie obchodzi, bo nawet przegląd w zabytkach jest bezterminowy
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|
Autor |
Abelard
Użytkownik
Miejscowość: DK
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 30-03-2006 13:31 |
|
|
Ja wlasnie sie nad tym zastanawiam. Powiedz mi czy zarejestrowanie jako zabytkowy jest jednoznaczne z wpisaniem autka w poczet zabytkow ruchomych Polski? Dzwonilem pytalem i mi jedna babka w jakims tam urzedzie powiedziala ze moge prosic rzeczoznawce przy tworzeniu karty ewidencyjnej pojazdu o wpisanie zdaniaoj nie kwalifikujacy sie do wpisania....
Chcilabym zarejestrowac jako zabytek ale wady sa conajmniej 2:
1. Nie mozna bez zgody konserwatora zab. wyjechac za granice.
2. Wszelkie naprawy na orginalnych czesciach...i jak cos sknoce to ponoc moga mnie oskarzyc o zaniedbania i nawet zabrac autko.
Nie wiem czy wszystko co napisalem to na 100% prawda-prosze zweryfikuj, spewnoscia wiesz lepiej! W pn chyba bede rejestrowal 924.
Już nie zbieram na 968 CS
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
"Standing in line is easy, finding your way isn't." |
|
Autor |
Zwierz
Użytkownik
Dodane dnia 30-03-2006 22:40 |
|
|
Okazanie zaświadczenia o wpisie samochodu do ewidencji zabytków jest jednym z warunków otrzymania żółtych tablic. Rzeczoznawca po oględzinach wystawia Kartę ewidencyjną zabytku ruchomego (tzw biała karta) i z tym papierem dopiero samemu sie idze do konserwatora zabytków i składa podanie o wpis.
Co do obowiązku naprawiania samochodu oryginalnymi częściami to pierwsze słysze (zarówno o przepisach jak i o jakichkolwiek próbach sprawdzania tego) ale to nawet logiczne jest bo jest mnustwo samochodów do których nie ma już dawno części a są one odrestaurowywane albo poprostu eksploatowane. Gdyby był tkai przepis to wg. mnie mieli byśmi bardzo mało zabytkowych aut. Daleko nie szukać: potrzebuję naklejki na tył auta i w samym Stuttgarcie mi powiedzieli że od 2 lat tego sie nie produkuje.
Co do zgody na wyjazd za granice to trzeba miec zgodę ale z tego co mówi mój guru od starych samochodów (niektórym może znany Krzysztof SZAYA Szaykowski) nie jest to żaden problem i niczym sie nie przejmując szykuje wyprawe do Szwecji w klilka samochodów: Cadillac DeVille, Simca Murena, mój prosiak, jakiś Mercedes i wszystko na żółtych tablicach. Zaznaczam że niewiem jak duży wpływ na uzyskanie zgody jest to że wszyscy są z Automobilklubu i jadą na Mistrzostwa Europy Rallycross. Jeżeli trzeba to mogę spróbować uzyskać więcej informacji na ten temat
|
Autor |
Abelard
Użytkownik
Miejscowość: DK
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 31-03-2006 10:53 |
|
|
Dzieki za informacje. Toco pisalem to udalo mi sie przeczytac gdzie w internecie oraz uslyszec od ludzi ktorzy widac tylko byli blisko tematu. Jednak jakos dziwnie bym sie czul gdybym musial kogos informowac o tym ze chce jechac za granice...pomysle jeszcze, bo przeciez nie jezdze za granice zbyt czesto, a tym bardziej swoim samochodem.Dzieki!
Już nie zbieram na 968 CS
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
"Standing in line is easy, finding your way isn't." |
|