Autor |
MASKA DO 924/944 Z KOMPOZYTU |
Wojciek
Użytkownik
Miejscowość: Gliwice
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 05-05-2006 23:23 |
|
|
Witam!
Temat był już poruszany, ale pozwolę sobie stworzyć osobny wątek. Dziś odbyłem wstępną rozmowę na temat materiałów, wagi i kosztów. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:
przy założeniu, że uda się znaleźć 10 chętnych koszt jednej maski oscyluje w granicach 1600-1900zł. Są to szacunkowe dane, wiele jeszcze muszę doprecyzować i wraz z technologiem dobrać odpowiedni materiał. Do obliczenia kosztów wybraliśmy optymalną wersję (koszty/waga) i jest to kompozyt hybrydowy, waga szacunkowa 2200g/m2. Po wstępnych pomiarach maski wychodzi jakieś 1,7m2 czyli niecałe 4kg, doliczyć do tego należy ew. wzmocnienia na mocowanie zawiasów i przedniego haczyka, myślę że granica 5-5,5kg jest jak najbardziej realna. Wiele rzeczy jeszcze muszę się dowiedzieć, pokombinować, czy udałoby się "ominąć" VAT (22%), na materiałach chyba niestety się nie uda. Oczywiście wraz ze wzrostem ilości osób zainteresowanych cena maleje (forma). To tyle na wstępie.
Proszę nie traktować ceny jako ostatecznej, to naprawdę może się zmienić, zarówno w górę jak i w dół. Pytanie tylko, czy te granice cenowe są dla Was do przyjęcia, jeśli nie, to się w ogóle za to nie biorę, bo taniej się nie da. Chyba, że ze "zwykłego" laminatu bez kompozytów węglowych, ale wtedy waga maski 8-10kg.
PROSZę O WSZELKIE PYTANIA I SUGESTIE!
Edytowane przez Wojciek dnia 05-05-2006 23:31 |
|
Autor |
RE: MASKA DO 924/944 Z KOMPOZYTU |
Luki924
Użytkownik
Miejscowość: okolice Będzina
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 05-05-2006 23:58 |
|
|
Wojtku spytam glupio ale powiedz mi w jakim celu masz zamiar "stworzyć" taką maske? ile waży oryginalna blaszana? czuje że jest ciężka... to jest w celach odchudzających nasze autka? nie wiem czy nie pieprze głupot teraz wiec jak cos to z góry przepraszam
|
|
Autor |
Zwierz
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 06-05-2006 00:25 |
|
|
Ja to wogóle nie bardzo rozumiem po co to robić. W sporcie ochudzanie auta (tyle na ile pozwalają przepisy) to wywalenie wszystkiego co zbędne czyli tylnych siedzeń, całej tapicerki i dopiero wymiana klap na lżejsze i zamiana szyb na poliwęglan. Wymiana samej maski nic nie da poza frajdą tylko czy ta frajda jest warta 1600zł. Prosiaki chyba bardziej by sie ucieszyły z tej kwoty wsadzonej w zawias, silnik albo skrzynie bo te zyskane kilogramy można uzyskać z przetrzepania bagażników i ew. diecie (co mi sie przyda napewno) Nie chce tutaj nikogo urazić, ale takiei myśl mi sie nasuwają dlatego może że mój budżet każe mi wybierać między kinem a przejechaniem sie po mieście prosiakiem co wreszcie, po zakończeniu formalności zabytkowych, dzisiaj zrobiłem
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|
Autor |
Wojciek
Użytkownik
Dodane dnia 06-05-2006 07:22 |
|
|
Cała sprawa opiera się o dyskusję z tego wątku: http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=56
Zdaję sobie sprawę, że wydaje się to irracjonalne. Dlatego też nikogo nie namawiam. Po prostu padło pytanie: "kto ma możliwość(...)", póki co ja takową mam. Podana cena w stosunku do wartości naszych samochodów jest wysoka, w przypadku 944 już nie jest tak tragicznie. Zastanawiałem się, czy w ogóle rozpoczynać ten temat po poznaniu kosztów produkcji jednej maski, ale przekonała mnie oferta firmy wykonującej maski z kompozytu na zamówienie, gdzie cena waha się między 3tyś a 4tyś. Więc jeśli ktoś myślał o czymś takim, to teraz jest możliwość zamównienia takiej maski dużo taniej. Jak będą chętni to zrobimy serię. Jak nie będzie chętnych, to nie zrobimy serii ot, co.
pozdrawiam! |
|
Autor |
Luki924
Użytkownik
Miejscowość: okolice Będzina
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 06-05-2006 09:18 |
|
|
a tak orientacyjnie powiedz ile by musialo byc chetnych zeby koszt maski miescil sie w granicy 1 tys. PLN? wtedy sądze ze sam bym sie skusił. Pozdrowionka
|
|
Autor |
Wojciek
Użytkownik
Dodane dnia 06-05-2006 10:00 |
|
|
Takiej możliwości niestety nie ma. Ilość chętnych wpływa jedynie na amortyzację formy, która bez poprawek przetrwa ok. 10 cyklów produkcyjnych. Później wymaga zabiegów kosmetycznych, ale dalej jeszcze nadaje się do użytku. |
|
Autor |
porscheee
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 06.05.06 |
Dodane dnia 06-05-2006 12:35 |
|
|
ja sie pisze jezeli bedzie maska do 944turbo lub s2 koniecznie z karbonu lub kewlaru |
|
Autor |
Wojciek
Użytkownik
Dodane dnia 06-05-2006 13:53 |
|
|
porscheee, pisałeś na forum PCP że jesteś w kontakcie z ludźmi bawiącymi się w 944 za granicą. Może byłoby więcej chętnych, wtedy łatwiej będzie o uruchomienie produkcji. Mam nadzieję, że jeszcze kilka osób z Polski wyrazi chociaż zainteresowanie. Maskę można zrobić dowolną: kwestia z czego ściągamy formę. Poza tym popraw mnie jeśli się mylę, ale chyba maska z 944 ma identyczny kształt zewnętrzny jak 44s2 i... 24. Kwestia wlotu powietrza (jesli jest taka w wersji 944turbo, szczerze mówiąc nie pamiętam) to nie jest to problem. |
|
Autor |
Wojciek
Użytkownik
Dodane dnia 07-05-2006 15:55 |
|
|
PTK napisał:
Jak dokladnie chcesz ja zrobic? Kompletnie i tylko i wylacznie z carbonu? Czy moze szkielet i pierwsza warstwe z laminatu a dopiero pozniej carbon? W kazdym razie jesli faktycznie bedzie wazyla 5-8 kg to ja ja biore icon_biggrin.gif Oryginalna maska wazy 18.5 kg icon_lol.gif Jestem bardzo zainteresowany!
No i pod warunkiem ze bedzie dokladnie odwzorowana! Chcesz zostawiac wierzchnia warstwe struktury carbonu na wierzchu czy maska bedzie strikte pod lakierowanie? Ciezko zrobic tak zeby ladnie wygladal carbon polakierowany tylko lakierem bezbarwnym. Trzeba uwazac bardzo przy nakladaniu warstw i zywicy zeby struktury nie naruszyc i zeby kratka byla rowna.
witam!
To nie jest sam carbon, to jest laminowanie tkanin węglowych. Żelkot, żywica, tkanina węglowa, tkanina szklana lub aramidowa, kolejne warstwy zbrojenia i tkanina delaminacyjna. Można też zastosowac aramidowy plaster miodu jako zbrojenie, ale jego cena jest zawrotna i tę wersję odrzuciłem. Przy jej pomocy można robić elementy nośne, w przypadku maski chyba nie warto przepłacać. Wszystko produkowane w technice próżniowej. PTK, każdy element można robić z kompozytu, błotniki również, przelicz sobie po powierzchni, 1,7 m2 to okolice 1600-1900zł. Pamiętajcie o kosztach formy, to cena mniej więcej produkowanego elementu, więc warto żeby było co najmniej 4-6 zamawiających dany element. Narazie jesteś Ty i Porscheee. Jestem w stanie zaryzykować, i dołożyć z własnej kieszeni, być moźe na niemieckim e-bayu z 2 sztuki w ciągu kilku miesięcy udałoby się sprzedać, ale mimo to jeszcze z 2 osoby chętne stąd by się przydały, wtedy przeliczymy jeszcze raz dokładnie koszty i ostatecznie zdecydujemy się na technologię.
p.s. PTK, tak jak pisałem, waga b ędzie oscylować w granicach 5-5,5kg, tak wychodzi według wyliczeń. Po produkcji pierwszej maski tak naprawd,e dopiero się okaźe, ale nie przewiduje większej pomyłki niź 15%. |
|
Autor |
Arturros
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 07.05.06 |
Dodane dnia 07-05-2006 23:16 |
|
|
Witam wszystkich !!
Tak się składa, że zajmuję się zawodowo kompozytami polimerowymi i mam bardo duże doświadczenie w technologiach próżniowych.
Zastanawiałem sie wielokrotnie nad wytwarzaniem elementów z carbonu do Porsche, ale czy naprawdę będzie tylu chętnych?
1 Dobrze wykonana forma może służyć na kilkadziesiąt, a nawet na kilkaset sztuk.
2. Warstwa delaminażowa nie jest częścią konstrukcyjną ( najprościej jest to kawałek stylonu, który się przykleja jako ostatnią warstwę. Po utwardzeniu zrywa rstylonr1;daje to dobrą powierzchnie do klejenia.
3 CARBON = WĘGIEL , KEVLAR = ARAMID (są jeszcze Glass - szkło Dyneema r11; zajebiście wytrzymałe ale i bardzo drogie, włókna borowe r11; już niestety zabronione i wiele innych mniej znanych) To wszystko są włókna które można zakupić w różnych splotach. To tak
a pro po mylenia węgla i karbonu.
4 Bardzo ważna jest żywica! Z jakiej żywicy miały by być wykonywane te maski ? i czy nie jest to konstrukcja z pierwszą warstwą carbonu (węgla) ? a dalel tkanina szklana ?
Taką technologie stosują producenci najczęściej, a jest to swego rodzaju oszustwo, ładnie wygląda Carbon, a reszta to zwykła tkanina szklana z zabarwioną żywicą na czarno.
Jeżeli są chętni mogę ten temat ruszyć, za niższą kase poniżej 1500zł
Maska gładka z przezroczystym żelkotem i bardzo ładnie ułożnym węglem.
A może ktoś chce taką deske rożdzielczą ?? |
|
Autor |
Wojciek
Użytkownik
Dodane dnia 08-05-2006 08:45 |
|
|
Witam Arturros!
Liczyłem na to, że ktoś się odezwie "z branży" .
Nie jestem technologiem ani chemikiem i na tym etapie "ruszania" tematu dokładnej struktury nie napisałem, napisałem mniej wiećej to, co spisałem sobie na kartce. Narazie badam zainteresowanie, jak "zamkniemy" listę osób, to poproszę o wypowiedź tegoż technologa. Powiem tak: kiedyś wykonywał elementy karoseryjne dla jednego z czołowych polskich kierowców walczących o rajdowe mistrzostwo Polski, więc nie jest to "nowy" temat.
Ad 4. W środę jestem umówiony na wizytę w sprawie masek, postaram się dokładnie spisać materiały wraz z ceną za wersję technologii. Jak narazie jest 3 chętnych, to już otwiera temat.
Jeżeli są chętni mogę ten temat ruszyć, za niższą kase poniżej 1500zł
Maska gładka z przezroczystym żelkotem i bardzo ładnie ułożnym węglem.
Nie będę się narazie targował i pisał, że w takim razie robie to za 1450, bo to bez sensu. Przelicze koszty na ilość chętnych, napiszę technologię i podam cenę. Ja mam swoją pracę, i szczerze mówiąc "bić" się o klientow nie będę, maski mojej sytuacji finansowej raczej nie zmienią, bo staram się to zrobić po kosztach. Także Arturros, jeśli stwierdzisz, że zrobisz to taniej przy tej samej technologii i materiałach - proszę bardzo
pozdrawiam, Wojtek
Edytowane przez Wojciek dnia 08-05-2006 08:47 |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Dodane dnia 08-05-2006 11:44 |
|
|
Tak właściwie to dlaczego to takie drogie ? Wiem, że ludzie tyle płacą za takie maski ale czy to ilość pracy przy tym tyle kosztuje czy materiały ?
Za 1500 można by kupić sporo dobra do takiego prosiaka A może zafundować sobie dodatkowe konie, które uciągną dwa razy cięższą maskę niż w oryginale...
|
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 08-05-2006 17:46 |
|
|
Mnie się pomysł budowy lżejszych elementów bardzo podoba. Na razie tylko kibicuję, ale może kiedyś...
Gdzieś kiedyś czytałem, że poprawa osiągów poprzez zmniejszenie masy pojazdu ma najkorzystniejszy stosunek wyniki/cena.
Taki przykładowy wątek na ten temat z innego forum (uwaga modemowcy - sporo obrazków).
pzdr
jacek (pilatus) |
|
Autor |
Arturros
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 08-05-2006 22:58 |
|
|
Nie chodzi o targowanie się, chodzi o to żeby zrobić DOBRE elementy. Przykro mi patrzeć jak marnowana jest naprawdę dobra technologia. Większość z was wie, że z kompozytu robione są wszelkie maszyny sportowe, samochody, samoloty (od tego się zaczęło) łodzie także rakiety i wiele innych. ALE ... robione są też zamienniki np, błotników nadkola spoilery itd. i te robione są tą samą technologią, tylko z tańszych materiałów, a co za tym idzie z dużo gorszych. Po co nam maska która jest piękna i lekka jak jest wykonana na bazie badziewnych materiałów i zaraz się powygina ???
Do rzeczy. Zapytaj technologa o :
1. Na bazie jakiej żywicy będzie maska
2. Ile warstw tkaniny węglowej zastosuje i jakiej gramatury.
3. Jaki materiał zastosuje na przekładkę
Jedyny powód dla którego chciałbym zrobić taką maske to taki, że mało ludzi wie, jak taka maske zrobić dobrze. Zarobek na tym raczej żaden.
Juras
Dlaczego taka cena ? Materiały są drogie. Kilogram żywicy 30zł tkanina węglowa ok 100zł za m^2 a trzeba położyć 6 warstw do tego żelkot i przekładka, robocizna, forma i parę innych drobiazgów.
I teraz pojawia się pytanie, czy profesjonalną maska, tylko na tkaninie węglowej? czy węgiel na pierwszą warstwę ? a reszta z tkaniny szklanej ?
Ja zaczynam od małych elementów, teraz przymierzam się do obudowy lamp i noska. Wojciek daj znać co z tą technologią, coś pomyślimy... |
|
Autor |
Arturros
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 08-05-2006 23:03 |
|
|
A !!
No i poważnie myślę o desce rozdzielczej, a raczej o całym pulpicie, który w prawie każdym 924 jest popękany.
Zastanawiam się nad dwona wersjami, Węglowa i Skurzana podobna do oryginału.
Czy są chętni ?? |
|
Autor |
ElastiC
Użytkownik
Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 09-05-2006 08:27 |
|
|
Wszystko ladnie i pieknie Panowie - cieszy mnie wasz zapal, ale niestety chyba mieszkamy w nieodpowiednim kraju na takie zabawy :/
Przypuszczam Arturros, ze w niemczech bylbys krolem wlokien do PORSCHE, a moze nawet drugim Zenderem?
Deska bylaby spoko, jednak jesli ja mialbym brac, to raczej łysa - bez skory i innych rzeczy, bo mam welur w aucie, wiec sam bym sobie oklejal.
Napisz ile by to mniejwiecej kosztowalo. A tak nawiasem mowiac, to zrob jedna, wystaw na EBay.de i zacznij u nich tym handlowac
Pozdro,
Jacek/ElastiC
|
|
Autor |
Arturros
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 10-05-2006 11:31 |
|
|
Problem polega na tym że trzeba poświęcić sporo czasu na zrobienie pierwszej sztuki, no i kasa też nie jest mała. Dlatego experymenty muszą być dobrze przemyślane. Poświęcić 2 tygodnie żeby sprzedać 1 szt. to przegięcie... Ale deske chyba zrobię. Teraz jednak muszę dokończyć poprawki błotników i przedniego zdeżaka z którymi morduę się już od tygodnia.
Co do ceny.... za golasa do oklejenia z dobrych materiałów ale nie z węgla ok 300zł
za węglową ok 600 zł |
|
Autor |
ciachu
Administrator
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06 |
Dodane dnia 19-05-2006 00:07 |
|
|
z wielka checia tak jak pisalem wczesniej zafundowalbym sobie taka maske ale na chwile obecna nie moge sobie na to pozwolic cena jednak zbyt wysoka
przynajmniej wiemy na czym stoimy..
924.pl
951 '88
928 GT '90
996 4S '02
ex: 924'78, 928S2'86, 944'86 |
|
Autor |
tkacki
Użytkownik
Miejscowość: Piaseczno
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 19-05-2006 13:17 |
|
|
Reparaturka do deski (nie do odróżnienia od oryginału po założeniu) kosztuje 100 EUR w Niemczech. Po co eksperymentować ?
CP9A/4G63
We are not what we own. |
|
Autor |
Arturros
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 13-06-2006 12:40 |
|
|
Kto ma maske w bardzo dobrym stanie, potrzebuję ściągnąć forme, a moja się nie madaje, to musi być maska nie naprawiana. Lakier nie musi być ok. Ważne żeby była prosta. Potrzebuję ją na ok miesiąc |
|