924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Strona 2 z 2 < 1 2
Autor RE: Regeneracja przegubów ?
pimi
Użytkownik

Miejscowość: Warszawa Kabaty
Data rejestracji: 12.05.09
Dodane dnia 15-06-2012 23:40
nie ma problemu, pozamawiam i popróbuję, jednak nie daje głowy czy będą dobre (jakościowo oczywiście)
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 16-06-2012 00:05
Mammoth napisał/a:
juras napisał/a:
T4 to na pewno nie ale faktycznie T3 i T2 wyglądają podobnie. Kto wie, może pasuje...

juras napisał/a:
I te od transportera są identyczne z tymi, które miałem na swoim 924.

4 lata wstecz..:
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=1063&rowstart=0

Mammoth napisał/a:
A ja założyłem całość z VW Transportera i było bez problemów.

Mammoth napisał/a:
Czy z T4 cokolwiek pasuje do 924 to nie mam pojęcia. Między tymi autami jest spora różnica wiekusmiley Ja brałem z T2/T3 Nie pamiętam cholera, który to z nich był.

No cóż. Ja mam krótką pamięć albo nie miałem rozwianych wszystkich wątpliwości a raczej dopiero teraz miałem to wszystko w ręku żeby porównać. A Ty masz dobry search engine smiley

A powtarzanie się tematów co jakiś czas takich samych tematów to spory problem. Na 924 board org rozwiązują to poprzez sticky topics gdzie gromadzą sprawdzone informacje.... By the way, kiedyś wydawało mi się, że do tego służył dział "jak to zrobić" ale teraz dział służy zadawaniu pytań "jak coś zrobić" nawet jak nikt nie wie jak to zrobić. :]

2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600

Edytowane przez juras dnia 16-06-2012 00:07
devilyn
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 10.06.06
Dodane dnia 16-06-2012 01:06
O gsp slyszalem rozne opinie. Ale raczej jest to srednia polka. Montowalem kiedys gsp 661003 (z transportera) i pasuja bezproblemowo i auto jezdzi do dzisiaj. Koszt to 70 pln. Wiele osob myli ta firme z gkn (löbro). Gkn'owski typowo do 944 2,5 to 302267 i tego raczej zadna hurtownia nie ma na stanie, tylko ja zamowienie - koszt od okolo 250pln zaleznie od kursu s64;. Te z przeguby.net o kant dupy rozbic. Niby wszystko wiedza itp a przysylaja co innego. Ceny wbrew pozorom wyzsze niz w normalnych sklepach.
Cyryl
Użytkownik

Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10
Dodane dnia 24-06-2012 18:04
Witam, zdecydowałem się na Pascala. To jest VW T2 1.6. Dodam dla formalności, że dla silnika 2.3 jest ten sam. Jako istotną cechę (in+) ma taką, że jest samocentrujący, te zaś po 60-70zł nie są. Gdyby fota chciała zniknąć z shacka: G7A001PC. Płaciłem 112zł/szt.
[img]http://img31.imageshack.us/img31/9465/201206235058.jpg[/img]

Bluebird Tomek
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 15.04.09
Dodane dnia 05-05-2014 15:01
I jak te przeguby się spisują po czasie?
Moje autko na wycieczce w rejony Historycznego Rajdu Polski, zaczęło jakoś dziwnie stukać. Stukanie ewidentnie z tyłu, tylko podczas obciążenia lub hamowania silnikiem, jak tylko wcisnę sprzęgło lub jadę na luzie jest cisza. Jak jadę z zapiętym biegiem, ale silnikiem obroty mam tak wyrównane, że ani nie przyspieszam, ani nie zwalniam też cisza. Wcześniej nigdy takich stuków nie miałem, dopiero podczas stromych podjazdów i zjazdów zaczęło tak stukać. Najdziwniejsze jest to, że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów stuki się coraz bardziej nasilały, a jak wsiadł do samochodu Arek, abym mógł usłyszeć z zewnątrz co się dzieje, całkowicie ustały. Nie wiem czy przez to, że na chwilę wrzucił wsteczny, ale jakoś tak się ułożyło w napędzie, że później jeszcze większe górki pokonywał bez hałasów. Przez 200-300 km w górach było cicho, niestety w drodze do domu znów zaczęło stukać, ale jak podjechałem pod blok, wypakowałem rodzinkę i bagaże, chciałem nagrać te stuki to znów całkiem ucichło. Teraz można ostro ruszać, hamować, skręcać i jest absolutna cisza. Jak stukało to rytmicznie od samej jedynki do piątki, chyba równo co obrót koła. Stuk dosyć głośny, słyszalny w kabinie, dopiero znacznie powyżej 100km/h zaczęły ogłuszać go inne dźwięki. To mogą być przeguby? Czy raczej szukać czegoś innego? Najgorsze jest to, że teraz sie to naprawiło i ciężko zgadnąć kiedy znów się pojawi, a za miesiąc chciałem pojechać trochę pośmigać po torze, a znając życie tam może problem powrócić.

Mam jeszcze pytanie dotyczące wymiany przegubów, wystarczy po prostu je odkręcić od koła/skrzyni i po prostu zdjąć, czy nie jest to taka prosta sprawa. I czy wszystkie 4 są takie same?

Edytowane przez Bluebird Tomek dnia 05-05-2014 15:11
miniver
Użytkownik

Data rejestracji: 07.04.07
Dodane dnia 06-05-2014 01:46
Prosta sprawa - baba z wozu, kołom lżej... Nie wiem czy u Ciebie to przeguby, ale kiedyś wiozłem dodatkowego pasażera z tyłu i też coś postukiwało z tyłu - założyłem, że to przegub. Po pozbyciu się balastu wszystko wróciło do normy.

Żeby przeguby odkręcić potrzebny jest klucz spline (mogę pożyczyć jakby co), a przy przykręcaniu warto użyć kleju anaerobowego... i może nowych śrub?

Don't panic!
8388751
Qbak
Użytkownik

Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07
Dodane dnia 06-05-2014 09:00
Przy przykręcaniu warto okręcić odpowiednim momentem. 40Nm. O ile śruby nie były
już przeciągnięte lub się same nie wykręciły to nie będzie żadnego problemu po takim
dokręceniu.

924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli

QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche
www.qbak.pl
Bluebird Tomek
Użytkownik

Data rejestracji: 15.04.09
Dodane dnia 06-05-2014 09:18
Po drodze jak wracałem i były te stuki to zerknąłem pod auto, bo pamiętałem, że kiedyś ktoś pisał o odkręconych przegubach, ale wszystko ładnie dokręcone, wczoraj też się przejechałem autem i nadal zero stuków nawet przy bardzo ostrej jeździe, może w sobotę je zdemontuję i zerknę.

Mam jeszcze pytanie, bo Cyryl pisał, że te Pascale są "samocentrujące". Co to oznacza? Bo te Pascale już są chyba nieosiągalne, myślę ewentualnie nad tymi: http://e-autoparts.pl/zestaw-przegubu-polos-napedowa-p-182249.html one też są samocentrujące?

tetsumaru
Użytkownik

Miejscowość: Łódż
Data rejestracji: 17.11.09
Dodane dnia 06-05-2014 09:19
U mnie też stukał przegub gdy miałem troche więcej w bagażniku . Wracaliśmy wtedy z Kielc , pamiętasz ...? Po opróżnieniu samochodu stuki ustały . Nie masz się czym przejmować .

Jest :
944 2,7 1982 czerwony
944 2,5 1986 biały
928 S4 1990 srebrny
Było :
944 2,5 1984 czerwony
1714637
klec
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 22.08.13
Dodane dnia 07-05-2014 02:12
Bluebird Tomek napisał/a:
Mam jeszcze pytanie, bo Cyryl pisał, że te Pascale są "samocentrujące". Co to oznacza? Bo te Pascale już są chyba nieosiągalne, myślę ewentualnie nad tymi: http://e-autoparts.pl/zestaw-przegubu-polos-napedowa-p-182249.html one też są samocentrujące?

Nie mam pojęcia co to znaczy "samocentrujące" i czy to ważny ficzer (chętnie się dowiem), ale w InterCarsie dowiedziałem się, że tamte Pascale były takie jak te:
http://www.motointegrator.pl/produkty/269617-przegub-napedowy-zewnetrzny-pascal-g1w014pc

Było: 924 Turbo '79 "Bziut" - srebrny, żółte blachy - pojechało daleko
Jest: Saab 900 Conv. Turbo 16v '90 USA "Schab" - szmaragdowy popierdalacz
Jest: Jaguar XJ6 series III '85 "Janusz" - błękitny zestaw wypoczynkowy na kołach
Jest: Jaguar XJS 5.3 V12 HE '83 USA "Furia" - jeszcze będzie przepiękny, jeszcze będzie wspaniały ;-)
i jeszcze jakieś dwa inne dupowozy...
klec
Użytkownik

Dodane dnia 17-07-2014 22:26
Ponieważ mój przegub wewnętrzny (lewy) wydaje z siebie taki dźwięk:
https://www.youtube.com/watch?v=D8Y8qYinzu0&feature=youtu.be
- stukot do niedawna występował, podobnie jak u Bluebirda, jak mam zapakowany tył/bagażnik po trochę dłuższej jeździe i tylko pod obciążeniem. Ostatnio pojawia się częściej, więc postanowiłem przegub wymienić.

Na coś szczególnie zwrócić uwagę? Będę wymieniał parę - zarówno wewnętrzny jak i zewnętrzny z lewej strony. Prawa wygląda na ok. Wybrałem pascale z posta wyżej (przy okazji - zamiast śrub spline, mają zwykły imbus).

Jest: Jaguar XJ6 series III '85 "Janusz" - błękitny zestaw wypoczynkowy na kołach
Jest: Jaguar XJS 5.3 V12 HE '83 USA "Furia" - jeszcze będzie przepiękny, jeszcze będzie wspaniały ;-)
Qbak
Użytkownik

Dodane dnia 17-07-2014 22:44
Chciałbym Cię tylko uświadomić, że ten ruch i ten dźwięk z filmu na YT nie ma nic
wspólnego z tym co możesz słyszeć w aucie smiley

Ja wymieniłem (nie pamiętam na jakie), bo sprawdzałem, że jest kiepsko. Tylko
pokusiłem się na wymianę manszety. Ostatnio pod autem stwierdziłem, że ta nowa
piękna pękła fatalnie i nie wiem od jak dawna jeździłem na takiej otwartej. Reszta
osłon 31letnich ma się dobrze smiley

Mapa Polskich Transaxli

Edytowane przez Qbak dnia 17-07-2014 22:45
www.qbak.pl
klec
Użytkownik

Dodane dnia 17-07-2014 22:57
Qbak napisał/a:
Chciałbym Cię tylko uświadomić, że ten ruch i ten dźwięk z filmu na YT nie ma nic
wspólnego z tym co możesz słyszeć w aucie smiley

A już myślałem, że znalazłem winnego... zwłaszcza, że po drugiej stronie luz jest dużo mniejszy i stukot nie występuje.

Qbak
Użytkownik

Dodane dnia 18-07-2014 00:48
Co nie oznacza, że nie są do wymiany. Najlepiej weryfikuje rozebranie. Można
też spróbować wyczuć dołki i górki w przegubie ruszając tak jak ruszałeś na filmie,
ale jednocześnie próbując obrócić półośką/kołem. Tylko trzeba sporych ubytków, żeby
coś było czuć w ten sposób.
Zobacz czy nie ma wżerów na powierzchni zew., wew., koszyku oraz samych kulkach.
Jakbyś jednak miał rozbierać. Może smar już stary.

Mapa Polskich Transaxli

www.qbak.pl
klec
Użytkownik

Dodane dnia 20-07-2014 21:44
Zdjąłem dziś całą lewą półoś, razem z przegubami - smar na przegubie zewnętrznym (!) zdecydowanie wymaga wymiany - jest już taki mocno matowy, jakby przesuszony, zgrudkowany. Osłony są świetnym jak na swój potencjalny wiek stanie. Rozbiorę przeguby, aby je sprawdzić (nie mogę sobie na tę chwilę poradzić z pierścieniem zabezpieczającym - nie jest to klasyczny pierścieć sagera, ten mój nie ma "skrzydełek z otworami"smiley.

Qbak, już wiem co miałeś na myśli z tym stukaniem - po zdjęciu półosi już wiem co stuka na filmie smiley

klec
Użytkownik

Dodane dnia 26-03-2015 21:22
Wracając do tematu - przegubów. Wczoraj rozebrałem półoś - gdyż jakiś czas temu jazda skończyła się na lawecie. Miałem zamontowane pascale, do których link podałem wyżej. Przebieg, z tego co widzę po liczniku - 2000 km (sądziłem, że dwa razy więcej). Przy odkręceniu przegubu od skrzyni - kulki wypadły ze środka smiley Przed odkręceniem osią można było sobie pokręcić w każdą stronę.

Generalnie - kiedyś myślałem, że nie poznam zepsutego przeguby, ale nie było szans aby się pomylić smiley

Strona 2 z 2 < 1 2