924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Strona 2 z 2 < 1 2
Autor RE: Wymiana wału napędowego (JAK?)
Misiek
Użytkownik

Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07
Dodane dnia 14-02-2014 17:46
Inteligentne... wyciskasz wał i zostają same łożyska. Potem wyciągasz łożyska. Zastanawia mnie tylko skąd wiadomo gdzie powinny być łożyska (dajmy na to środkowe) i czy przy wprasowywaniu wału po wymianie łożysk coś się w środku nie przesunie... jest to dla mnie lekko dziwne bo daje możliwość niewidocznego przesunięcia łożyska w środku rury wału a tego nawet nie ma jak zauważyć. Widziałem jeden dobry paten gdzie koleś między podpory łożysk włożył rurę PCV o średnicy nieco mniejszej od średnicy obudowy wału, dało to taki efekt że nie pozwalało się podporom przesunąć w żadną stronę bo klinowały się na końcach rurki PCV... dlatego pytałem o "progi" itp na których poszczególne łożyska by się osadziły... skoro ich nie ma to troszkę lipa.

było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(

924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części

Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli
7884203 www.mauser98k.internetdsl.pl
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 14-02-2014 20:38
1. Bo inaczej w domowych warunkach się nie da. Chyba że posiada się jakieś specjalistyczne - ne wiem - prasy lub oprzeć ten pomysł ze śrubą na hydraulice siłowej.

2. Można wyciągać po kolei łożyska (pojedyńczo) i łapać na bieżąco stosowne odległości od początku rury. Potem ich montaż w kolejności jak w poradniku. To że nie będzie idealnie tak samo jak w fabryce to raczej pewne. Podejrzewam że "fabryka" też jakoś specjalnie się do tego nie przykładała, a i ślady tulei na wale powinny (chyba) pomóc.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 14-02-2014 20:50
DjDarecki
Użytkownik

Miejscowość: Pasłęk
Data rejestracji: 07.07.13
Dodane dnia 14-02-2014 20:49
Można inaczej smiley ja tak robiłem

Cienkim prętem przekręcasz stukając w bok łożyska o 90 stopni i haczykiem z pręta wyjmujesz je , wychodzi znacznie lżej .
Wyjmując po 1 szt można zmierzyć gdzie było oryginalnie .........
Wbijmy rurą lekko mniejszą niż średnica wewnętrzna obudowy .
Bez przesady nie musi być jak w fabryce smiley

PozdrO
1194844
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 14-02-2014 21:10
No to może krzyżówka obydwu metod ? Wyciąganie pojedyńczo łożysk "na śrubę" (z łapaniem odległości), a potem montaż "na rurkę" jak propozycja wyżej.

P.S. Przyznam że wszelakiego typu pukania w te łożyska bym nie zaryzykował, no chyba że miałbym nowe (lub drugie) na wymianę.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 14-02-2014 21:46
Strona 2 z 2 < 1 2