Autor |
RE: Halogeny w zderzaku?? |
noname_conek
Użytkownik
Miejscowość: Nowy Staw
Data rejestracji: 30.03.13 |
Dodane dnia 19-11-2013 21:33 |
|
|
zawsze można wygrawerować na halogenie na szkle znaczek RL, żyjemy w Polsce
Edytowane przez noname_conek dnia 19-11-2013 21:33 |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 19-11-2013 21:40 |
|
|
No niestety nie - wszystko musi być odlane na kloszu w widocznym miejscu, a nie "rzeźbione" no i RL to nie wszystko co tam powinno być .
P.S. Jeszcze o "pirackich" lampach z homologacją E: http://www.swiatla.auto.pl/informacja/18/legalnosc-lamp
Generalnie - jest mi obojetne co kto sobie zrobi w tej kwestii. W razie ewentualnej wpadki "zaradnych" - i tak nie moja kasa.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 19-11-2013 22:11 |
|
Autor |
noname_conek
Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2013 23:16 |
|
|
wcześniej jeździłem autem mocno zmodyfikowanym, o wszystko mozna było sie przyczepić, wystające koła, tablica usa dorabiana na wróz amerykańskiej itp itd jak mnie zatrzymywała policja to nigdy nie miałem jakiś problemów, pogadali i kazali jechać ważne to zeby sie nie kłócić, oni widzą że auta traktujemy hobbistycznie i jak ktoś nie przesadza i nie kozaczy to nawet najgorszy policjant sie nie przyczepi |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 20-11-2013 13:37 |
|
|
Temat tych "znaczków na lampach" zgłębilem oczywiście bardziej niż tu przedstawiłem. Pytanie po co zawracam sobie tym głowę? Ano po to aby nie dać się zrobić "w jajo" przy zakupach. Od łapania przestępców są przecież nasi dzielni szeryfowie - w ich kompetencjach pozostawiam ocenę każdej sytuacji.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 20-11-2013 14:04 |
|
Autor |
seler2
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 19.02.13 |
Dodane dnia 23-01-2014 09:28 |
|
|
noname_conek napisał/a:
aktualnie robie sobie wlasnie z dlugich w zderzaku tzw dzienne, zamiast 55watowych H3 wkladam 35W, bedzie mozna jezdzic bez otwierania lamp po wlaczeniu mijania [otwieranyc] beda sie gasic dzienne i po wlaczeniu dlugich dalej aktywne beda te w zderzaku.
Chciałbym zrobić podobnie tylko że jak mam zamknięte światła drogowe to te w zderzaku się nie palą, mogę zapalić tylko przeciwmgielne? Chyba że wydaje mi się na odwrót? Nie ogarniam świateł w tym samochodzie
było 944 S2
jest
e91 2.0d@220KM
f11 3.0d
k260
924s |
|
Autor |
Bluebird Tomek
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 15.04.09 |
Dodane dnia 23-01-2014 11:29 |
|
|
W moim 944 z 83 roku jest tak jak pisze Browar i Pilatus. Oprócz halogenów do świateł długich mam też na dole światła przeciwmgielne i obsługuje je włącznik trój-pozycyjny od świateł przeciwmgielnych:
0 - nie świecą się światła przeciwmgielne
1 - świecą się przeciwmgielne przednie
2 - świecą się przeciwmgielne przednie i tylne.
Przeciwmgielne zaświecą się tylko jeśli będą włączone minimum światła pozycyjne.
Nie jestem też pewny, ale z tego co pamiętam to te halogeny od świateł długich w zderzaku świecą się tylko jak się chce mrugnąć, a jeśli włączymy na stałe światła długie to wtedy świecą się tylko reflektory główne (podnoszone).
|
|
Autor |
noname_conek
Użytkownik
Dodane dnia 23-01-2014 17:37 |
|
|
seler, zrobiłem taki układ jak napisałem wyżej na 2 przekaźnikach. Na szybko namalowałem może po rysunku sie kapniesz o co chodzi. Puki co nie zamontowałem jeszcze tego bo w firmie nie znalazłem odpowiednich przekaźników które udało by mi sie schować w halogen, poza tym ogarniam inną częsc układanki tego auta a to zostawim sobie na spokojnie jak się uwinę z resztą.
Przekręcamy przełącznik o raz [pozycja] zapala nam się w lampie światło pozycyjne i "nasze dzienne", przekręcamy w pozycję świateł mijania(lampy otwierają się) gasną "dzienne" palą się tylko pozycje, włączamy drogowe, zapalają sie "dzienne/drogowe". Oczywiście "nasze dzienne" ustawiamy żeby świeciły na dół i nie oślepiały, do tego ja wstawiłem żarówki 35W zamiast 55W. oczywiście trzeba do halogenów pociągnąć + z kostki świateł mijania.
mam nadzieję, że ktoś zrozumiał oczywiście to mój pomysł, tak sobie wymyśliłem i działa. można po prostu dać mostek z pozycji na "dzienne" i odłączyć przewód długich ale wtedy pala sie cały czas razem z pozycjami.
kliknij na miniaturę aby powiększyć:
951 86' ---->projekt in progress: http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=6661&rowstart=0
Edytowane przez noname_conek dnia 23-01-2014 17:40 |
|
Autor |
simprez
Użytkownik
Miejscowość: Kraków/Myślenice
Data rejestracji: 16.05.08 |
Dodane dnia 24-01-2014 09:29 |
|
|
seler2 napisał/a:
noname_conek napisał/a:
aktualnie robie sobie wlasnie z dlugich w zderzaku tzw dzienne, zamiast 55watowych H3 wkladam 35W, bedzie mozna jezdzic bez otwierania lamp po wlaczeniu mijania [otwieranyc] beda sie gasic dzienne i po wlaczeniu dlugich dalej aktywne beda te w zderzaku.
Chciałbym zrobić podobnie tylko że jak mam zamknięte światła drogowe to te w zderzaku się nie palą, mogę zapalić tylko przeciwmgielne? Chyba że wydaje mi się na odwrót? Nie ogarniam świateł w tym samochodzie
Ja tak jeżdżę normalnie i jest gites
Pokrętłem na pozycyjne + przełącznik przeciwmgłowych po lewej i jazda w trasę bez podnoszenia reflektorów
944s US'87 - szarak
951 EU'86 - szmergiel
951 US'89 - szweja
944 US'86 - szufla
NLA 944 EU'88 - szuwar AKA serinus canar.
NLA 944s2 EU'90 - szwarc
NLA 944 US'84 - szeryf
951SR US'88 - szyszynka
szmondak (kuratela)
szarłat (kuratela)
SR EU - szczaw - kiedy zakwitnie?
szpaner (kuratela)
szwargot (kuratela)
968 EU'91 CS look - szczepionka (kuratela)
944 US'87 - szkatuła (parts store)
[K] partsy 944S,S2,T,968
Do. Or do not. There is no try. |
|
Autor |
noname_conek
Użytkownik
Dodane dnia 24-01-2014 10:58 |
|
|
To juz chyba lepiej dac mostek z pozycji na dlugie bo halo raz ze mocno rozprasza swiatlo, dwa w razie kontroli zawsze mozna strugac glupa, ze te auto ma tak oryginalnie i pokazac ze nie jedziesz na halo i wlaczasz je z przyciska aby udowodnic
951 86' ---->projekt in progress: http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=6661&rowstart=0 |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Miejscowość: Sosnowiec
Data rejestracji: 26.02.08 |
Dodane dnia 05-07-2014 12:13 |
|
|
Przeczytałem kilka tematów ale jednak chciałbym zadać pytanie wprost: czy te prostokątne światła w zderzaku które migają długimi kiedy główne reflektory są zamknięte są również światłami przeciwmgielnymi?
Zadaję to pytanie w takim kontekście, że odbudowuję elektrykę która niestety nie zgadza się do końca ze schematami dostępnymi w internecie (wersje amerykańskie). Muszę więc zrobić pomiary i eksperymenty jak to zrobić, żeby działały światła przeciwmgłowe przód oraz tył. Jeżeli dodatkowo ktoś potwierdzi, że zasilanie przeciwmgłowego w przednim zderzaku kończy się na centralce przekaźnikowej na pinie G6 oraz do czego idzie G1 to byłoby super.
Edit: dodaję fragment instalacji.
Filip dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez Filip dnia 05-07-2014 12:15 |
|
Autor |
DjDarecki
Użytkownik
Miejscowość: Pasłęk
Data rejestracji: 07.07.13 |
Dodane dnia 05-07-2014 14:15 |
|
|
Ja mam przeciwmgłowe niżej |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 05-07-2014 14:32 |
|
|
1. Przeciwmgielne były wyposażeniem opcjonalnym (dodatkowym). Fabryczna instalacja jest na nie tylko przygotowana i nic więcej. Jeśli ich nie było - jest tylko wtyczka z głównej wiązki do ich wyprowadzenia - wtedy Twoja praca będzie polegać na dołożeniu stosownych elementów zgodnie ze schematem - czyli z G1 przewód do bezpiecznika nr 15 o stosownej wartości, który po prostu uzupełniasz w skrzynce i dalej nowa wiązka do lamp dodatkowych.
2. Te w zderzaku to nie są światła przeciwmgielne tylko pozycyjne. Jakie są które mówią literki na kloszu. Podam tylko znaczenie najważniejszych:
A - pozycyjne
B - przeciwmgłowe
C - mijania
R - drogowe
Edytowane przez konto_usuniete dnia 05-07-2014 16:00 |
|
Autor |
wit007
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia/Warszawa
Data rejestracji: 12.02.11 |
Dodane dnia 05-07-2014 14:42 |
|
|
Co do pinów nie pomogę, ale światła w zderzaku (w wersji US ich nie ma) są tylko do świateł pozycyjnych i długich.
Witek
jest: 997 '09 Tor Poznań 1:55,203
było: 964 '91 TP 2:03, 944 '85 TP 2:08, 924 '85, 996 '02
www.komunikado.pl agencja public relations |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 06-07-2014 11:38 |
|
|
Madmax332. Otóż wygląda to tak, że oba obwody przeciwmgłowe istnieją. Przedni kończy się na B17 i bezpieczniku 15. Tylny kończący się na G6 przez bezpiecznik 7 na dodatkowym panelu. Czyli zgodnie ze schematami dla instalacji przeciwmgłowej. Co więcej: instalacja ta w przednich światłach w zderzaku kończy się w żarówce halogenowej 55W.
Wygląda na to, że tylne przeciwmgłowe zasilane są bez przekaźnika prosto z przełącznika szarym i biało-szarym kablem. Pytanie: do którego przekaźnika albo połączenia idzie pin B17 dla przednich halogenów w zderzaku?
Edytowane przez Filip dnia 06-07-2014 11:38 |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 06-07-2014 12:04 |
|
|
Dla obwodu przednich przeciwmgielnych jest/powinien być dodatkowy przekaźnik poza główną skrzynka bezpieczników. Jego miejsce jest za deską rozdzielczą z prawej strony kierownicy - takie plastikowe pudełko z uchem za które jest przykręcony w tych okolicach u góry blachy karoserii. Pozatym obwód opcjonalnych pzrzednich przeciw-mgielnych jest w załączniku
konto_usuniete dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez konto_usuniete dnia 06-07-2014 12:17 |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 06-07-2014 18:27 |
|
|
Noo. To dzięki Tobie te puzzle zaczynają się układać. Muszę teraz to przekminić i zrobić wizję lokalną w garażu. Skąd masz ten schemat w kolorze? Czy mógłbyś się podzielić tymi schematami? Mam też jakieś schematy: cz-b amerykańskie, cz-b Haynes oraz jakieś kolorowe ale inne niż to co Ty masz. |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 06-07-2014 20:08 |
|
|
To są te same fabryczne schematy (dla 924 MY 1982) tylko je sobie pokolorowałem, ponieważ po ich zmniejszeniu i wydrukowaniu w formacie A4 stały się trochę nieczytelne, co zresztą widać w powyższym załączniku.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 06-07-2014 23:38 |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 02-08-2014 13:57 |
|
|
Więc podsumowuję:
Te światła w zderzaku to nie przeciwmgłowe tylko długie(drogowe/additional headlights). U mnie służą do błyskania pojedynczego a w momencie gdy włączone są główne reflektory, można je zablokować na stałe świecenie za to wyłącza się opcja błyskania. Stwierdziłem że jest u mnie na tablicy rozdzielczej przekaźnik to tych świateł. Świateł przeciwmgłowych przednich nie mam w ogóle ale mam za to światła przeciwmgłowe z tyłu które obsługiwane są bez przekaźnika. Wiem to ponieważ szary kabel idzie bezpośrednio do żarówek z tyłu oczywiście przez różne złącza i bezpieczniki. Schematów do tego brak.
Nie mogę niestety zlokalizować przekaźnika do świateł głównych prawdopodobnie ponieważ go nie ma bo mam wersję bez-przekaźnikową. Zastanawia mnie w takim razie co steruje końcówkami 56a i 56b żeby przełączać: krótkie/długie. Tym bardziej ciekawe że w różnych rocznikach 924 występują 2 opcje schematu: z przekaźnikiem (rok 1980) lub bez (inne roczniki). Załączam dla celów poglądowych. Może czyjś komentarz mnie natchnie albo link do innych tematów których szukam.
Edytowane przez Filip dnia 02-08-2014 13:57 |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 03-08-2014 16:21 |
|
|
1. Na schemacie z prawej nie ma przekaźnika - więc został pominięty przez zmostkowanie terminali 50 >56b. To wszystko. Można go sobie wstawić ale przedtem usunąć mostkowanie.
2. Reakcja jak najbardziej prawidłowa - z jednej strony idzie przewód do głównego włącznika (56 > E1 > 58), z drugiej do czasowego (56a > 56a).
3. Znajdź na kloszu lamp w zderzaku jaką Masz na nim literkę. Krótki ich spis & znaczenie podałem wcześniej.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 03-08-2014 16:40 |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 03-08-2014 19:34 |
|
|
1 i 2: Chylę czoła przed wybitnym umysłem! Odblokowałeś mi klepkę - dzięki. Już rozumiem - to zmostkowanie jest dla mijania. Prąd dla długich idzie od drugiej strony przez G8 lub G w zależności od schematu.
Ciekawi mnie jaka logika była za tworzeniem instalacji bez przekaźników dla głównych reflektorów. Czy da się i powinno to przerobić tak żeby odciążyć przełączniki i nie zaburzyć instalacji?
3. AR. Mam w nich długie 55W oraz pozycyjne. |
|