| | |
Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
RE: zębatka do licznika |
klec
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 22.08.13 |
Dodane dnia 08-05-2014 23:29 |
|
|
Pumba napisał/a:
Pardono, a to nie lepiej się wziąć i wykonać, niż przepłacać?
Pumba, nie wiem czy ktoś w PL podejmie się wykonania zębatki za mniej niż 100-150zł. Co więcej - trzeba by pewnie mieć sprawną zębatkę na wzór - a o to czasem nie łatwo.
Inna sprawa, że patrząc na stosunek gabaryt/cena to chyba jeden z droższych elementów naszych aut.
Było: 924 Turbo '79 "Bziut" - srebrny, żółte blachy - pojechało daleko
Jest: Saab 900 Conv. Turbo 16v '90 USA "Schab" - szmaragdowy popierdalacz
Jest: Jaguar XJ6 series III '85 "Janusz" - błękitny zestaw wypoczynkowy na kołach
Jest: Jaguar XJS 5.3 V12 HE '83 USA "Furia" - jeszcze będzie przepiękny, jeszcze będzie wspaniały ;-)
i jeszcze jakieś dwa inne dupowozy... |
|
Autor |
sianoz
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 03.09.13 |
Dodane dnia 09-05-2014 00:23 |
|
|
jakby co mogę przygotować plik dwg czy o innym formacie jako bryła 3d dla drukarki 3d czy cnc i gotowe. potrzeba jednego egz dla zeskanowania oryginału.
928s '86 |
|
Autor |
klec
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 22.08.13 |
Dodane dnia 09-05-2014 08:22 |
|
|
Sianoz - idea jest super, bo taki wydruk powinien wyjść znacznie taniej.
Problemem jednak będzie oryginał na wzór - istnieje kilka wersji zębatki, z różną ilością zębów. Do tego 944 ma "podwójną" zębatkę - inną niż 924. Natomiast demontaż zębatki wymaga "uszkodzenia" obudowy licznika (trzeba rozgiąć pierścień trzymający szybkę - a ten lubi pękać, nie widać tego po złożeniu licznika).
Ja mam moją pękniętą na pół M10 i mogę udostępnić - ale nie wiem czy pęknięta coś da.
Pytanie jak z wytrzymałością wydruku 3d? Pewnie tutaj można dobrać jakiś solidny materiał.
Te z odometers podobno są z jakiegoś "lepszejszego" ABS w stosunku do oryginału.
A gdyby ktoś chciał zamawiać od Niemców - cena 24 euro to cena z wysyłką do Polski. Właśnie mi potwierdzili.
Było: 924 Turbo '79 "Bziut" - srebrny, żółte blachy - pojechało daleko
Jest: Saab 900 Conv. Turbo 16v '90 USA "Schab" - szmaragdowy popierdalacz
Jest: Jaguar XJ6 series III '85 "Janusz" - błękitny zestaw wypoczynkowy na kołach
Jest: Jaguar XJS 5.3 V12 HE '83 USA "Furia" - jeszcze będzie przepiękny, jeszcze będzie wspaniały ;-)
i jeszcze jakieś dwa inne dupowozy... |
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 06.12.09 |
Dodane dnia 09-05-2014 08:43 |
|
|
Toć o drukowaniu właśnie mówię.
Jak Ci pilne, możesz mi podrzucić. Pół mi wystarczy.
Narysowanie to małe piwo, ale ciężko będzie u mnie z czasem, żeby szukać wykonawcy. Na próbę wydrukowałbym 3D, jakby się nie sprawdziło - dam chłopakom na frezarkę, tylko muszę zobaczyć zębatkę, żeby sprawdzić, czy mają dość małe frezy.
EDIT: Nawet myślałem o zakupie takiej drukareczki, ale stwierdziłem, że taka za ~2k złotych pewnie mnie nie usatysfakcjonuje, a aż tak nie potrzebuję żeby kupować bardziej profesjonalną.
Edytowane przez Pumba dnia 09-05-2014 08:44 |
|
|
|
|
|
| |