924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Strona 3 z 3 < 1 2 3
Autor RE: zębatka do licznika
klec
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 22.08.13
Dodane dnia 08-05-2014 23:29
Pumba napisał/a:
Pardono, a to nie lepiej się wziąć i wykonać, niż przepłacać?

Pumba, nie wiem czy ktoś w PL podejmie się wykonania zębatki za mniej niż 100-150zł. Co więcej - trzeba by pewnie mieć sprawną zębatkę na wzór - a o to czasem nie łatwo.

Inna sprawa, że patrząc na stosunek gabaryt/cena to chyba jeden z droższych elementów naszych aut.

Było: 924 Turbo '79 "Bziut" - srebrny, żółte blachy - pojechało daleko
Jest: Saab 900 Conv. Turbo 16v '90 USA "Schab" - szmaragdowy popierdalacz
Jest: Jaguar XJ6 series III '85 "Janusz" - błękitny zestaw wypoczynkowy na kołach
Jest: Jaguar XJS 5.3 V12 HE '83 USA "Furia" - jeszcze będzie przepiękny, jeszcze będzie wspaniały ;-)
i jeszcze jakieś dwa inne dupowozy...
sianoz
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 03.09.13
Dodane dnia 09-05-2014 00:23
jakby co mogę przygotować plik dwg czy o innym formacie jako bryła 3d dla drukarki 3d czy cnc i gotowe. potrzeba jednego egz dla zeskanowania oryginału.

928s '86
klec
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 22.08.13
Dodane dnia 09-05-2014 08:22
Sianoz - idea jest super, bo taki wydruk powinien wyjść znacznie taniej.

Problemem jednak będzie oryginał na wzór - istnieje kilka wersji zębatki, z różną ilością zębów. Do tego 944 ma "podwójną" zębatkę - inną niż 924. Natomiast demontaż zębatki wymaga "uszkodzenia" obudowy licznika (trzeba rozgiąć pierścień trzymający szybkę - a ten lubi pękać, nie widać tego po złożeniu licznika).

Ja mam moją pękniętą na pół M10 i mogę udostępnić - ale nie wiem czy pęknięta coś da.

Pytanie jak z wytrzymałością wydruku 3d? Pewnie tutaj można dobrać jakiś solidny materiał.
Te z odometers podobno są z jakiegoś "lepszejszego" ABS w stosunku do oryginału.

A gdyby ktoś chciał zamawiać od Niemców - cena 24 euro to cena z wysyłką do Polski. Właśnie mi potwierdzili.

Było: 924 Turbo '79 "Bziut" - srebrny, żółte blachy - pojechało daleko
Jest: Saab 900 Conv. Turbo 16v '90 USA "Schab" - szmaragdowy popierdalacz
Jest: Jaguar XJ6 series III '85 "Janusz" - błękitny zestaw wypoczynkowy na kołach
Jest: Jaguar XJS 5.3 V12 HE '83 USA "Furia" - jeszcze będzie przepiękny, jeszcze będzie wspaniały ;-)
i jeszcze jakieś dwa inne dupowozy...
Pumba
Użytkownik

Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 06.12.09
Dodane dnia 09-05-2014 08:43
Toć o drukowaniu właśnie mówię.

Jak Ci pilne, możesz mi podrzucić. Pół mi wystarczy.
Narysowanie to małe piwo, ale ciężko będzie u mnie z czasem, żeby szukać wykonawcy. Na próbę wydrukowałbym 3D, jakby się nie sprawdziło - dam chłopakom na frezarkę, tylko muszę zobaczyć zębatkę, żeby sprawdzić, czy mają dość małe frezy.

EDIT: Nawet myślałem o zakupie takiej drukareczki, ale stwierdziłem, że taka za ~2k złotych pewnie mnie nie usatysfakcjonuje, a aż tak nie potrzebuję żeby kupować bardziej profesjonalną.

Edytowane przez Pumba dnia 09-05-2014 08:44
Strona 3 z 3 < 1 2 3