924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Strona 4 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Autor RE: Grzejący się silnik
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 11-08-2006 00:50
A czy zmierzenie zbyt dużego ciśnienia w układzie jednoznacznie świadczyłoby o uszczelce pod głowicą albo nieszczelnej głowicy ? A silnik dopiero co poskładany z nową uszczelką i splanowaną głowicą. Inna sprawa, że stopień sprężania podniesiony. A dokręciłem z momentem z Haynesa 10kgm.
Też mnie spotkało zagotowanie wody ale jeśli się grzeje z innego powodu to przecież to też podnosi ciśnienie ?
A to ja wiem bez mierzenia, że jest za wysokie bo wywala przez zbiorniczek wyrównawczy. Czy nieszczelny korek może być również przyczyną grzania się ?

Czy chodzi o zmierzenie ciśnienia w momencie niby normalnej temperatury ?

Edytowane przez juras dnia 11-08-2006 00:51
Zwierz
Użytkownik

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 02.02.06
Dodane dnia 25-08-2006 22:08
Po jakim czasie na jałowych obrotach albo przy jeździe silnik osiąga wam temperature pracy (czyli te 89-90 st C) bo u mnie to jest chyba jakoś dziwnie długo a poza tym jak jest chłodniej na dworze to wskaźnik pokazuje niższą temp. silnika. Wymyśłiłem że może mam popsuty termostat co to sie otworzył na max i tak se trzyma bez względu na temp. A może ktoś ma inszy pomysł na tą dolegliwość

PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy)
2849325
Damian
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 25-08-2006 22:39
Mam tę samą dolegliwość Zwierzu i tego samego pomysła co do jej usunięcia i... jest to ostatnia rzecz, którą obarczam o nadmierne spożycie w jeździe po mieście... Po prostu silnik mi się nie dogrzewa, a wiadomo, że jak niedogrzany to chleje więcej...
Silnik nagrzewa mi się potwornie długo i jak jadę szybko to temperatura na wskaźniku spada, tak samo jak jest zimno...
Te same objawy miałem w mercu kiedyś, zmieniłem termostat i jak ręką odjął - wskazówka szybko szła do ~85 stopni i już nie drgnęłasmiley
Wymieniłbym termostat, ale postanowiłem nie inwestować w dupowoza, bo chcę kupić "nowy" samochód, ale dopiero jak stary się popsuje, a ten JAK NA ZŁOŚĆ smiley Jeździ i jeździ i jeździ... Ech, aż tęskno za fordem smiley
Damian
juras
Użytkownik

Dodane dnia 26-08-2006 00:02
Jak potrzebujesz trochę temperatury to ci dam trochę na procent smiley

Zastanawiam się czy przy składaniu silnika mogłem zapchać jakiś kanał wodny (a może olejowy?) Coś mi stuka pod pokrywą zaworów i nie wiem co to, któryś zawór. Ale pytanie inne.
Czy da się sprawdzić to chłodzenie bez rozbierania silnika ? Jakoś podłączyć wąż ogrodowy jedną dziurą i sprawdzić czy leci drugą ? smiley Pod wąż od pompy się podpiąć czy co. Jakieś sprytne sposoby i pomysły ?

Uszczelkę pod głowicę założyłem z LT ale wiem Damian, że na takiej jeździsz i bez problemów a ona ma jedną dziurę na wodę mniej.

Za dużo modów naraz smiley Tzn. doprężenie i inny układ wtryskowy.

Edytowane przez juras dnia 26-08-2006 00:05
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 04-09-2006 18:49
powiedzcie mje jeszcze jak wam sie zachowuje wskaźnik temperatury silnika. wczoraj zmieniłem termostat i teraz jak jade do pokazuje mi środkową kreske, czasm niewiele poniżej, jak sie zatrzymam i troche postoje (powiedzmy na dłuższych światłach) po idzie do następnej kreski, jak ruszam to znowu szybciel lub wolniej spada na środkową. Jaką temp. wam trzyma i czy też jest ona zależna od tego czy sie jedzie czy stoi. proszę o jaknajwięcej wpisów w celu porównania.

2849325
Abelard
Użytkownik

Miejscowość: DK
Dodane dnia 04-09-2006 19:33
Wydaje mi sie ze masz dobre wskazania. Jak samochod stoi to powietrze oplywa silnik odpowiednio wolniej, stad temp rosnie i chyba powinna rosnac wlasnie do tej nastepnej po srodkowej kreski, potem natomiast wydaje mi sie ze wlacza sie wiatrak przy chlodnicy i temp (ciagle jak stoi) spada do srodkowej kreski...i w kolko to samo. U mnie natomiast czasem wychodzi za ta kreske po srodkowej, ale jak wylacze swiatla, to spada na srodkowa, pozatym jeszcze wskaznik uzalezniony jest u mnie od samego wiatraka, nawet jak sie dobrze przyjze to wiem kiedy sie zalacza patrzac na wskaznik...

Już nie zbieram na 968 CS
www.instagram.com/p968cs

968CS 92'

944 84'
924 80'
924 89' składak targa

"Standing in line is easy, finding your way isn't."
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 04-09-2006 20:44
no tak, ale z tego co wiem, temperatura powinna być cały czas stała (albo prawie stała) tak jak np w mojej corolli. jak sie jedzie i temp. spada to powinien sie lekko przymknąć termostat, jak sie zatrzyma smaochó to temp rośnie, otwiera sie termostat, włącza sie wiatrak i temp. pozostaje stała. Tak se tylko dumam chyba tylko i wyłącznie w oparciu o wskazania z toyoty. Czy reszta z Was ma tak samo jak ja i Abelard ?

2849325
ElastiC
Użytkownik

Miejscowość: Katowice
Dodane dnia 04-09-2006 20:47
Niedawno wymienialem pompe wody bo juz ciekla i zaraz potem obserwowalem wskazowke doklanie - wczesniej nabawilem sie niezlej nerwicy na tym punkcie.
I mam dokladnie tak: powyzej srodkowej krechy startuje dmuchawa - obojetne, czy jade, czy stoje. Jak stoje to dochodzi do tej nastepnej, jak rusze spada do srodkowej lub nizej (powyzej 150km/h smiley)

elastic 4542351 www.d16.pl
Damian
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Dodane dnia 05-09-2006 23:23
U mnie dmuchawa też włącza się ciutkę powyżej środkowej kreski. O ile w ogóle osiągnę taką temperaturę - tylko na postoju i w korku...
Teraz mam proste pytanie do "wszystkich ludzi dobrej woli". po ilu kilometrach (minutach?) jazdy wskazówka temperatury ustawia się pionowo, czyli jak mniemam w temperaturze "optymalnej"?
Bo u mnie coś to długo trwa, a gdy sobie pofolguję i nieco przydusze pedał gazu (tak kole 100km/h to wskazówka opada na pierwszą kreskę (tą "niżej"smiley... No wszystko wskazuje na termos zawieszony, ale już w ostatnim czasie jedno 30zł wydałem na auto, starczy tych inwestycji smiley smiley
Damian
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 06-09-2006 01:51
ja miałem podobnie ale wymiana termostatu mało dała: schładza sie troche mniej, na postoju rośnie takjak opisałem a rozgrzewa sie około 7-10 min jak jade, jak stoje to tak ze 2 szlugi czyli może z 15 min

2849325
juras
Użytkownik

Dodane dnia 06-09-2006 17:03
A czy ktoś wie (a jeśli wie to skąd smiley ) jaki powinien być korek do zbiorniczka wyrównawczego ? Bo od jakichś vw/audi pasuje - ok sam taki kupiłem. Tylko takie korki mają różne ciśnienia i jakie powinno być jak fabryka przewidziała ?

Numer 028 121 453 którego nie mogę znaleźć w sklepach co sugeruje, że może ciśnienie ma jakieś dziwne nie takie jak w VW/Audi.
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 07-09-2006 02:10
we łorkszopie manualu piszo że ma sie otworzyć między 0.9 a 1.15 bara

2849325
KRAZ
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 10.05.06
Dodane dnia 07-09-2006 10:28
u mnie jak jade to wskazowka znajduje sie na pierwszej kresce jak postoje w korku to zaczyna sie podnosic ale powoli i dochodzi do pionu(srodkowa kreska) podejrzewam ze to termostat jade dzisiaj go kupi i wymienic- mam nadzieje ze pomoze

.
5442638
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 07-09-2006 15:15
to koniecznie daj znać o efektach wymiany

2849325
KRAZ
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 07-09-2006 18:57
dzisiaj termostatu nie ruszalem bo nie chcialo mi sie jechac do sklepu, ale tak poza watkiem pochwale sie co zrobilemsmiley:
1 naciagnolem "reczny"
2 znalazlem pekniecie w podlodze pod lewym tylnym mocowaniem fotela kierowcy
3 zauarzylem ze kolezanka mojej kobiety urwala mi boczek w drzwiach-je..ana s...ka
4 zrobilem swiatelko pod maskasmileysmiley
5 wymienilem werzyk od spryskowaczy pogryziony przez myszy

za terostat wezme sie moze jutro jak znudzi mi sie nauka to spokocze do sklepusmiley

pozdro

.
5442638
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 08-09-2006 00:42
nauka mówisz.... co ty nie powiesz smiley

opowiadaj o tym żyrandolu pod maską co go tak rozkminialiśmy w deszczu. co sie stao że sie zesrao ? i czy przypadkiem namierzyłeś jego wyłącznik ?

Edytowane przez Zwierz dnia 08-09-2006 00:44
2849325
KRAZ
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 08-09-2006 08:29
wylacznika nie znalazlem-wydaje mi sie ze u mnie go nie ma bo jak mam zamknieta klape to i tak sie swieci. W sumie nic sie nie stalo tylko wszystko zasniedzialo rozebralem wyczyscilem zlorzylem i dzialasmiley.Przewod od tej lamki idzie pod oslona wycieraczek i laczy sie z cala wiazka i nie mam pojecia gdzie moze byc ten wylacznik-chcial bym go znalezc bo musze ja na krotko odpinacsmiley bo caly czas sie swiecismiley

.

Edytowane przez KRAZ dnia 08-09-2006 08:30
5442638
andrzej
Użytkownik

Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 27.07.06
Dodane dnia 11-09-2006 01:03
KRAZ napisał/a:
wylacznika nie znalazlem-wydaje mi sie ze u mnie go nie ma bo jak mam zamknieta klape to i tak sie swieci. W sumie nic sie nie stalo tylko wszystko zasniedzialo rozebralem wyczyscilem zlorzylem i dzialasmiley.Przewod od tej lamki idzie pod oslona wycieraczek i laczy sie z cala wiazka i nie mam pojecia gdzie moze byc ten wylacznik-chcial bym go znalezc bo musze ja na krotko odpinacsmiley bo caly czas sie swiecismiley

Ja nie raz widziałem takie rozwiazanie, że pod maska swieci jak drzwi otwarte, czyli jak w srodku swieci to i pod maska swieci. Jesli tak jest to kolega odstawił motyw z tym odpinaniem godny policjanta który uczył żone gasic swiatlo w lodówce ;-D
784015997
Zwierz
Użytkownik

Dodane dnia 11-09-2006 13:09
niewiem jak policjant uczył żone, wiem natomiast że u mnie światło gaśnie jak maska jest już prawie zamknięta więc wyłącznik zależny od położenia maski napewno gdzieś jest

2849325
Olo924
Użytkownik

Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06
Dodane dnia 11-09-2006 13:26
jeżeli lampka jest oryginalna to wyłącznik jest w obudowie i działa w zaleznosci od położenia obudowy ( tzn w środku w zalezności od konta pochylenia maski przemieszcza się (powinien) styk - chyba kulka - jeżeli maska zamknięta to obudowa pochylona w dół i nie świeci a jak ją podnosisz to środek się przesuwa i załącza swiatło

sorry namieszałem ale mam nadzieję ze wytłumaczyłem gdzie jest pstryczek elektryczek smiley

pozdr
Olo
Strona 4 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >