924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor trzeszcząca klaposzyba
ad44m
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 30.03.18
Dodane dnia 21-08-2018 10:49
Jest jakaś możliwość regulacji na zamkach klaposzyby? Może należałoby wymienić rygle?

Mam wrażenie, że w moim 944 klaposzyba wręcz podskakuje na nierównościach - stuka, puka i okropnie trzeszczy. Podobnie było z targą ale tutaj pomogła wymiana uszczelki.
Autor RE: trzeszcząca klaposzyba
pepek
Użytkownik

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 12.08.13
Dodane dnia 21-08-2018 11:01
W klaposzybie również możesz wymienić uszczelkę - Z tego, co pamiętam pasuje od Stara.
Jeżeli jednak masz zbyt duży odstęp po zamknięciu między szybą a nadwoziem może pomóc regulacja bolców.
Powinny mieć na końcu nacięcia dzięki którym dokręcisz je śrubokrętem. Przed dokręceniem musisz dokonać regulacji na nakrętce trzymającej bolec.

To jest rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie masz przyspawanych na stałe bolców, jak to było u mniesmiley
Do regulacji dochodzi często druga kwestia - jeśli bolce i zamki są nieco wyrobione to po dokręceniu może okazać się, że zamek nie trzyma bolca i klaposzyba będzie się otwierać na wertepach. Tego również doświadczyłem. Pomogła wymiana bolców na nowe i kombinowanie z zamkiem - dużo roboty.

Edytowane przez pepek dnia 21-08-2018 11:01
Herbi1303
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 12.09.17
Dodane dnia 21-08-2018 11:30
Dodam, że warto sprawdzić w jakim stanie są same zamki a dokładnie te plastikowe elementy wewnątrz, które od starości się wykruszają i bolce stukają na dziurach wewnątrz zamka. Sprawdź czy w miejscu, w którym wchodzą bolce do karoserii masz takie "gąbkowe podkładki" ich brak też powoduje pukanie klapy. Ostatnia rzecz (akurat u mnie jest taki objaw) to sprawdź czy szyba nie odkleiła się od tej metalowej ramki która jest wkoło szyby.
ad44m
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 30.03.18
Dodane dnia 21-08-2018 12:16
Dzięki za podpowiedzi, będę działał.
Marcin
Użytkownik

Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 07.03.16
Dodane dnia 22-08-2018 10:04
Najprostsza sprawa, zanim wszystko rozbierzesz: sprawdź czy dobrze zamykasz klapę smiley

Ja, zanim się nauczyłem, że kręcące się bez ogranicznika zamki klapy, tylko w jednej pozycji dobrze ją łapią to też się wkurzałem, że mi klapa trzeszczy.....

1989 944 2.7AT
janotres
Użytkownik

Miejscowość: Nowy Sącz
Data rejestracji: 21.02.15
Dodane dnia 22-08-2018 11:28
Mozna kupic u Qbaka oryginalne rygle koszt kolo 30 zł szt i oryginalne gumowo-metalowe nakretki 50zl szt które są wewnątrz elementu trzymającego rygiel .U mnie pomogło sto procent po wymianie takiego zestawu.Starymi ryglami nie mogłem już regulować klapy , bo były zapieczone w/w śruby metalowo-gumowe.Złap za tylny spoiler i rusz góra dół jeżeli są luzy to już wszystko wiesz .pzdr

944 85r
944 S2 89r sprzedany PorschePana
911 c2 98r
911 cabrio 03r/sprzedany wrócił do DE.
986 97r Andrew dbał .sprzedany do rodzinysmiley
944 turbo tez trafił do PP i już dawno brak i płacz
928s2 jest
126p najlepszy