924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor odgłosy z obudowy wału napędowego
mroch1
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 13.01.08
Dodane dnia 18-01-2008 21:25
pisałem wcześniej o wibrującej dzwigni zmiany biegów w 924 z 82roku /ale też słychać odgłosy (jak by łożysk w obudowie wału napędowego) auto mam od 1992 roku nie przeprowadzałem większych remontów. Proszę napiszcie jakich części będę prawdopodobnie potrzebował do tego remontu.
443250
Autor RE: odgłosy z obudowy wału napędowego
ElastiC
Użytkownik

Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 19-01-2008 00:55
Moze byc jeszcze tak, ze lozyska w tylnych piastach sa wyrąbane - efekt jest taki jakby huczal tylny most lub tylna koncowka walu - zaznaczam tylko, ze warto je sprawdzic, bo tylko wnikliwe ucho moze to wychwycic smiley

Jak faktycznie wal ci huczy, to raczej tylko na biegu jalowym powinno go byc slychac - w przeciwnym wypadku pracuje z momentem obrotowym, ktory go centruje. Jesli huczy jak popuscisz gazu i hamujesz silnikiem - stawialbym na lozyska w kolach - tylko one dostaja wtedy luzu.

To z moich wieloletnich obserwacji smiley

Podnies jedna strone tylu i zakrec kolem - wszystko bedzie jasne

Regardzik
ElastiC

elastic 4542351 www.d16.pl
mroch1
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 19-01-2008 11:40
te odgłosy słychać na biegu jałowym
443250
piterson
Użytkownik

Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 02.02.06
Dodane dnia 20-01-2008 16:36
ElastiC napisał/a:
Jesli huczy jak popuscisz gazu i hamujesz silnikiem - stawialbym na lozyska w kolach - tylko one dostaja wtedy luzu.

ElastiC

I to przypomniało mi o moim problemie... Też od pewnego czasu zaczęło mi huczeć. Problem pojawia się po przejechaniu kilkunastu kilometrów i to najlepiej z porządnym powkręcaniem auta na obroty. Podczas hamowania silnikiem od ok. 3.5 tys rpm pojawia się coraz głośniejsze "huczenie" dochodzące gdzieś z przodu - najgłośniej jest przy ok. 3-2.5 tys rpm. Odgłosy ustają niemal natychmiast przy wciśnięciu sprzęgła. Przy rozpędzaniu jest ok. Obstawiam niestety łożysko na wale - macie jakieś inne pomysły?
Ktoś już wymieniał te łożyska? Mój mechanik na wieść o tym tylko jęknął...
mroch1
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 21-01-2008 16:06
panowie kupiłem kompletny wał napędowy do 924 (tzn. wraz z obudową)/ I teraz mam problem ponieważ jest krutszy od mojego wału napędowego o 6cm. od strony silnika /nie mogę go przesunąć w kierunku silnika bo wtedy nie połącze go ze skrzynią biegów tym łącznikiem (rozumiem że łączniki są standartowe i są tej samej długości i nie ma dłuzszych) Macie jakiś pomysł
443250
ElastiC
Użytkownik

Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 21-01-2008 20:18
piterson napisał/a:
ElastiC napisał/a:
Jesli huczy jak popuscisz gazu i hamujesz silnikiem - stawialbym na lozyska w kolach - tylko one dostaja wtedy luzu.

ElastiC

I to przypomniało mi o moim problemie... Też od pewnego czasu zaczęło mi huczeć. Problem pojawia się po przejechaniu kilkunastu kilometrów i to najlepiej z porządnym powkręcaniem auta na obroty. Podczas hamowania silnikiem od ok. 3.5 tys rpm pojawia się coraz głośniejsze "huczenie" dochodzące gdzieś z przodu - najgłośniej jest przy ok. 3-2.5 tys rpm. Odgłosy ustają niemal natychmiast przy wciśnięciu sprzęgła. Przy rozpędzaniu jest ok. Obstawiam niestety łożysko na wale - macie jakieś inne pomysły?
Ktoś już wymieniał te łożyska? Mój mechanik na wieść o tym tylko jęknął...

Coprawda ja tego nie wymienialem, ale moi mechole chcieli mi je wymienic podczas roboty sprzegla i nie jeczeli przy tym smiley
Problem byl taki, ze nie mialem wtedy czasu, zeby auto stalo. Powiedzieli mi, ze moga je wybic i kupic takie same bez problemu i nabic nowe.
Nie oszukujmy sie, ze w 924 jest bog wie jaki kosmos. Wymienialem lozysko walu w V740 i wyglada to tam prawie identyko jak w 924, tyle, ze wszystko jest grubsze smiley

Jesli wiec nie masz cisnienia, to poprostu wyjmij to cholerstwo i bedzie po bolu mysle. Mi tez troche huczy, ale narazie to olewam. Przy okazji rozbierania czegos na dole pewnie to zrobie.

Fakt, ze moglem spisac co to za lozyska byly...

elastic 4542351 www.d16.pl
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 25-01-2008 22:17
mroch1 napisał/a:
panowie kupiłem kompletny wał napędowy do 924 (tzn. wraz z obudową)/ I teraz mam problem ponieważ jest krutszy od mojego wału napędowego o 6cm.

Może kupiłeś wał od skrzyni "snail shell" - taka z jedynką do siebie, jak dwójka, rzadko spotykana. Wydaje mi się, że tamta skrzynia ma właśnie krótszy wał. W niedzielę wieczorem mogę potwierdzić tę informację.
mroch1
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 28-01-2008 12:05
czekam na twoją informację (odnosnie tej skrzyni) ?
443250
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 28-01-2008 16:46
Wał od skrzyni "snail shell" ma ok. 146 cm długości. Nie miałem jak zmierzyć tego najpopularniejszego do zwykłej 4 czy 5 biegowej skrzyni.
Pisząc "wał" mamna myśli obudowę wału - tę rurę co łączy obudowę sprzęgła ze skrzynią.

pzdr
jacek(pilatus)