Autor |
odgłosy z obudowy wału napędowego |
mroch1
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 13.01.08 |
Dodane dnia 18-01-2008 21:25 |
|
|
pisałem wcześniej o wibrującej dzwigni zmiany biegów w 924 z 82roku /ale też słychać odgłosy (jak by łożysk w obudowie wału napędowego) auto mam od 1992 roku nie przeprowadzałem większych remontów. Proszę napiszcie jakich części będę prawdopodobnie potrzebował do tego remontu. |
|
Autor |
RE: odgłosy z obudowy wału napędowego |
ElastiC
Użytkownik
Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 19-01-2008 00:55 |
|
|
Moze byc jeszcze tak, ze lozyska w tylnych piastach sa wyrąbane - efekt jest taki jakby huczal tylny most lub tylna koncowka walu - zaznaczam tylko, ze warto je sprawdzic, bo tylko wnikliwe ucho moze to wychwycic
Jak faktycznie wal ci huczy, to raczej tylko na biegu jalowym powinno go byc slychac - w przeciwnym wypadku pracuje z momentem obrotowym, ktory go centruje. Jesli huczy jak popuscisz gazu i hamujesz silnikiem - stawialbym na lozyska w kolach - tylko one dostaja wtedy luzu.
To z moich wieloletnich obserwacji
Podnies jedna strone tylu i zakrec kolem - wszystko bedzie jasne
Regardzik
ElastiC
|
|
Autor |
mroch1
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 19-01-2008 11:40 |
|
|
te odgłosy słychać na biegu jałowym |
|
Autor |
piterson
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 20-01-2008 16:36 |
|
|
ElastiC napisał/a:
Jesli huczy jak popuscisz gazu i hamujesz silnikiem - stawialbym na lozyska w kolach - tylko one dostaja wtedy luzu.
ElastiC
I to przypomniało mi o moim problemie... Też od pewnego czasu zaczęło mi huczeć. Problem pojawia się po przejechaniu kilkunastu kilometrów i to najlepiej z porządnym powkręcaniem auta na obroty. Podczas hamowania silnikiem od ok. 3.5 tys rpm pojawia się coraz głośniejsze "huczenie" dochodzące gdzieś z przodu - najgłośniej jest przy ok. 3-2.5 tys rpm. Odgłosy ustają niemal natychmiast przy wciśnięciu sprzęgła. Przy rozpędzaniu jest ok. Obstawiam niestety łożysko na wale - macie jakieś inne pomysły?
Ktoś już wymieniał te łożyska? Mój mechanik na wieść o tym tylko jęknął... |
|
Autor |
mroch1
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 21-01-2008 16:06 |
|
|
panowie kupiłem kompletny wał napędowy do 924 (tzn. wraz z obudową)/ I teraz mam problem ponieważ jest krutszy od mojego wału napędowego o 6cm. od strony silnika /nie mogę go przesunąć w kierunku silnika bo wtedy nie połącze go ze skrzynią biegów tym łącznikiem (rozumiem że łączniki są standartowe i są tej samej długości i nie ma dłuzszych) Macie jakiś pomysł |
|
Autor |
ElastiC
Użytkownik
Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 21-01-2008 20:18 |
|
|
piterson napisał/a:
ElastiC napisał/a:
Jesli huczy jak popuscisz gazu i hamujesz silnikiem - stawialbym na lozyska w kolach - tylko one dostaja wtedy luzu.
ElastiC
I to przypomniało mi o moim problemie... Też od pewnego czasu zaczęło mi huczeć. Problem pojawia się po przejechaniu kilkunastu kilometrów i to najlepiej z porządnym powkręcaniem auta na obroty. Podczas hamowania silnikiem od ok. 3.5 tys rpm pojawia się coraz głośniejsze "huczenie" dochodzące gdzieś z przodu - najgłośniej jest przy ok. 3-2.5 tys rpm. Odgłosy ustają niemal natychmiast przy wciśnięciu sprzęgła. Przy rozpędzaniu jest ok. Obstawiam niestety łożysko na wale - macie jakieś inne pomysły?
Ktoś już wymieniał te łożyska? Mój mechanik na wieść o tym tylko jęknął...
Coprawda ja tego nie wymienialem, ale moi mechole chcieli mi je wymienic podczas roboty sprzegla i nie jeczeli przy tym
Problem byl taki, ze nie mialem wtedy czasu, zeby auto stalo. Powiedzieli mi, ze moga je wybic i kupic takie same bez problemu i nabic nowe.
Nie oszukujmy sie, ze w 924 jest bog wie jaki kosmos. Wymienialem lozysko walu w V740 i wyglada to tam prawie identyko jak w 924, tyle, ze wszystko jest grubsze
Jesli wiec nie masz cisnienia, to poprostu wyjmij to cholerstwo i bedzie po bolu mysle. Mi tez troche huczy, ale narazie to olewam. Przy okazji rozbierania czegos na dole pewnie to zrobie.
Fakt, ze moglem spisac co to za lozyska byly...
|
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 25-01-2008 22:17 |
|
|
mroch1 napisał/a:
panowie kupiłem kompletny wał napędowy do 924 (tzn. wraz z obudową)/ I teraz mam problem ponieważ jest krutszy od mojego wału napędowego o 6cm.
Może kupiłeś wał od skrzyni "snail shell" - taka z jedynką do siebie, jak dwójka, rzadko spotykana. Wydaje mi się, że tamta skrzynia ma właśnie krótszy wał. W niedzielę wieczorem mogę potwierdzić tę informację. |
|
Autor |
mroch1
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 28-01-2008 12:05 |
|
|
czekam na twoją informację (odnosnie tej skrzyni) ? |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 28-01-2008 16:46 |
|
|
Wał od skrzyni "snail shell" ma ok. 146 cm długości. Nie miałem jak zmierzyć tego najpopularniejszego do zwykłej 4 czy 5 biegowej skrzyni.
Pisząc "wał" mamna myśli obudowę wału - tę rurę co łączy obudowę sprzęgła ze skrzynią.
pzdr
jacek(pilatus) |
|