924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor uliczny spektakl
model
Użytkownik

Miejscowość: gdynia
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 30-04-2008 17:28
Witam

Chciałbym prosić Was forumowicze drodzy o rade poradę pomoc.
Mój samochodzik od jakiegoś czasu przysparza mi sporych kłopotów i niebardzo wiem jak mam sobie z tym poradzić.
Objawy to niestabilna praca silnika (pod obciążeniem bo o dziwo na wolnych obrotach jest równo), przerywanie, słabe wkręcanie na obroty, czasami praca jak by na 3 cylindry. Objawia się to jak się domyślacie szarpaniem samochodu podczas jazdy. Początkowo szarpanie było sporadycznie a obecnie ma miejsce bez przerwy.
Wozik ma instalacje gazową i podczas jazdy na gazie uwidacznia się to najsilniej. Przy jeździe na benzynie mniej ale dzisiaj równie często szarpie jak na gazie Jakiś czas temu wymieniłem przewody wysokiego napięcia i świece, problem ustał na dwa dni. Zirytowany zajechałem do mechanika który zrobił dokładnie to samo. Wymienił jeszcze kopułkę, palec i wyregulował. Dostałem nowe przewody podobno jakieś dobre. Nie bardzo chciałem w to wieżyc bo to i sam mogę wymienić ale faktycznie problem zniknął. Minął miesiąc i zaczęło się od nowa dokładnie tak samo jak poprzednio sporadycznie potem coraz to częstsze szarpanie.
Obecnie czyli dzisiaj nie wiem czy dojadę do warsztatu. Czekam na noc by nie robić spektaklu na ulicach.
Dajce znak co to może być bo już mnie szlak trafia. smiley
http://www.modelski.pl
Autor RE: uliczny spektakl
Wulkan
Użytkownik

Miejscowość: Rzeszów
Data rejestracji: 25.11.07
Dodane dnia 30-04-2008 20:24
Madrzejsi sie zapewne niedlugo wypowiedza, ale ja by mzrobil tak: kupil dedykowane 924 przewody WN np z frmy Janmor,( wazna jest rezystancja prewodow i ,,fajek", kupil dedykowane swiece, skoro palec i kopulka nowe, to do tego bym sie ograniczyl.. Szarpanie moze byc takze efektem nieszczelnosci wtryskiwaczy, ale skoro na gazie to samo, to zostaje chyba tylko uklad zaplonowy...?
Po wykreceniu swiec jaki maja kolor?

Junak OHRV M07 NA 520ccm
Junak OHV M10 NA 700ccm
Junak OHV M10 Turbo 600ccm

Porsche 924 1982r NA
3155366
dpacior
Użytkownik

Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 02.03.06
Dodane dnia 30-04-2008 20:39
a sprawdzales alarm? kiedys mialem podobne bardzo objawy w renowce, okazala sie ze to odciecie zaplotu w starym alarmie wlaczalo sie i wylaczalo kilka razy na sekunde do wibracji silnika, bo dzialalo na jakims magnesie co nie bardzo trzymal.....

--
Pozdrawiam
Darek

Porsche 944s2 M030 90r.
1431886
ElastiC
Użytkownik

Miejscowość: Katowice
Dodane dnia 01-05-2008 00:16
Ja bym obstawial modelu, ze po zamontowaniu gazu glowice lekko "wyplukalo" - mialem to samo.
Nie ma teraz komprechy i szykowalbym sie na remont glowicy lub inne rozwiazania (wymiana silnika?) :/
Przewody i swiece starczaja na krotko... szkoda kasy. Przed skrajna agonia chodzil mi na 2 gary - zenada

A tak nawiasem, to dzieje ci sie to w twoim grafitowym?
Jesli silnik nie byl zakatowany, to szlify samych gniazd zaworowych wystarcza i sa dopuszczalne przez Ferdynanda smiley
Jesli wchodzi w rachube skracanie zaworow, to hmmmm...

Edytowane przez ElastiC dnia 01-05-2008 00:23
elastic 4542351 www.d16.pl
Wulkan
Użytkownik

Miejscowość: Rzeszów
Data rejestracji: 25.11.07
Dodane dnia 01-05-2008 01:13
Hmmm, to moze najpierw sprawdzic cisnienie sprezania?

Junak OHRV M07 NA 520ccm
Junak OHV M10 NA 700ccm
Junak OHV M10 Turbo 600ccm

Porsche 924 1982r NA
3155366
Filip
Użytkownik

Miejscowość: Sosnowiec
Data rejestracji: 26.02.08
Dodane dnia 01-05-2008 10:57
Zgadzam się z przedmówcami: sprawdź ciśnienie sprężania żeby wykluczyć sprawy zużyciowe ale sprawdź jeszcze jedno: czy aby kabel masowy od silnika się nie odkręcił bo to może powodować nienormalną pracę układu zapłonowego. Cewka też ma swój kabelek masowy! Warto to sprawdzić bo przy takich napięciach jakie wysępują w układzie zapłonowym brak masy może oznaczać problemy z przewodzeniem A jeżeli raz jeżdzi a raz nie to znaczy że czasmi prąd sobie znajduje jakieś przypadkowe "ujście". Nie robi Ci się tzw. "choinka"? tzn przypadkowo i palące się kontrolki?
1363292
model
Użytkownik

Miejscowość: gdynia
Dodane dnia 01-05-2008 13:25
kontrolkim i sie nie zapalają. dziwi mnie sam fakt ze jak wymienilem przewody to problem ustał na czas jakis. moze Elastiku masz racje ale to juz gryby pproblem z tego co czytam. niewiem co zrobic z tym fantem. naprawa moze byc drog ai nieopłacalna smiley
http://www.modelski.pl