924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor Jak zdjąć nosek ?
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 27-09-2008 21:03
Tzw przedni panel ? Czy ktoś z was to robił ? Zgrzewów jest tam cała masa ? Podejrzewam, że się rozwierca ale czy do tego są potrzebne jakieś specjalne wiertła do rozwiercania spawów czy da radę zwykłymi ?

Dwa boczne to w ogóle nie mam pomysłu jak odlepić - wygląda jak by było od góry i od dołu zgrzewane do reszty nadwozia (?).

2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600
Autor RE: Jak zdjąć nosek ?
porsche89
Użytkownik

Miejscowość: Łazy Woj.Górny Śląsk
Data rejestracji: 30.04.06
Dodane dnia 28-09-2008 10:26
Z tymi zgrzewami to masz pecha. normalnie nosek jest przykręcany
niestety wszystkie zgrzewy trzeba rozwiercić. A łączenie noska z błotnikami rozciąć szlifierką.

944 2,7 '86/'89 kombinacja z trzech dawców lub z czterech teraz S2 look -Już u ludzi
924 2.0 '82
944 2,5 '84
Jeden rower górski
Czarna taczka '06
9895738
pedro
Użytkownik

Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07
Dodane dnia 28-09-2008 12:21
zgrzewy rozwiercamy zwykłym wiertłem do metalu, na brzegach czasami jest jeszcze lutowane to rozcinamy a póżniej to tylko delikatnie młotkiem i przecinakiem
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 06-10-2008 14:53
Do rozwiercania zgrzewów są specjalne "wiertła" - w środku mają coś w rodzaju iglicy prowadzącej, a na około jest "piła". Wygląda jak wiertło np. do drewna ale ze szpilką w środku. jak zdejmiesz potem blachę to możesz łatwo zeszlifować to co zostało, by przyspawać nową blachę.
Niestety to jest do zgrzewów punktowych - jak masz spawy niepunktowe to się nie nada.
Ja u siebie zeszlifowywałem szlifireką kątowąspway tak by blacha z wierzchu odskocczyła i nie uszkodzić blachy pod spodem. Strasznie to pracochłonne, a ile inwektyw pod adresem spawacza poleciało... smiley .

Teraz ostrzeżenie - chciałem sam wymienić nosek u siebie i efekt jest taki, że nie mam już połowy przodu, auto nie jeździ od roku (chroniczny brak czasu na prace). Na pewno będzie zrobione dobrze, ale czy było warto... nie mam pewności.

ps. oczywiście wszystko robię w Photoshopie - wiadomo... 924-virtual smiley
pedro
Użytkownik

Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07
Dodane dnia 06-10-2008 19:56
smiley mam ten sam problem smiley