Autor |
Emblemat Porsche - jak montować? |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 13-10-2008 22:09 |
|
|
Witam!
Proste pytanko: W jaki sposób zamontować przedni emblemat Porsche?
Nawiasem mówiąc postanowiłem zamienić moją silikonową podróbkę na porządny oryginalny emblemacik... Na Allegro wygrzebałem aukcję z nowymi emblematami - jak się okazuje w/g wyglądu pasują idealnie do 924 bo troszkę różnią się od nowych, a i cena 60zł jest dość atrakcyjna - jeszcze chyba 3 zostały. Dla zainteresowanych mogę podać linka. Emblemacik elegancki i "świerzutki" jednak z tyłu są 2 gołe bolce osobiście zastanawiałem się nawet żeby je nagwintować.
Co do montażu w katalogu znalazłem tylko coś co wygląda jak końcówki nitów - ogólnie ciężko powiedzieć. Może ktoś ma zdjęcie jak ten emblemat trzyma się na masce? Kleju tam chyba nie dawali - chociaż nie mam pojęcia. Jakieś pomysły? Oprócz tego, że chyba lepiej dobrze przykleić - to nikt nie ukradnie jakby co.
Pozdrawiam!
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
RE: Emblemat Porsche - jak montować? |
Qbak
Użytkownik
Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07 |
Dodane dnia 13-10-2008 22:20 |
|
|
Ja powiem tak, lepiej słabo przykleić, bo potem znaczka nie będzie a nosek będzie
pogięty Tak też może być.
Nie wiem czy nie było tam jakiegoś rodzaju uszczelki między znaczkiem a noskiem.
W sumie logiczne, bo przecież by porysował.
Ciachu mówił, że miał na taśmę i się trzymał
edit:
no faktycznie są całkiem ładne i dość tanie.
924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche
Edytowane przez Qbak dnia 13-10-2008 22:21 |
|
Autor |
Apa13
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa/Ciechanów
Data rejestracji: 20.01.08 |
Dodane dnia 13-10-2008 22:32 |
|
|
Pod znaczkiem powinna być uszczelka. Jest on chyba wciskany, tak m się wydaje.
Artur 944 '83 |
|
Autor |
przemek84
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07 |
Dodane dnia 13-10-2008 22:35 |
|
|
pod znaczkiem faktycznie jest uszczelka. Tez mam ten znaczek za 50zl oraz emblemat z 911 jak i takze oryg. znaczek z 924S. Ten z allegro jest na 99.9% oryg. bo prosiak ktory przyszedl z niemiec i ktorego mam znaczek(924s) jest poprostu identyczny jak ten za 50zl...
Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944.
Edytowane przez przemek84 dnia 13-10-2008 22:36 |
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Miejscowość: Freie Stadt Danzig
Data rejestracji: 02.01.08 |
Dodane dnia 13-10-2008 22:35 |
|
|
no cóż potrzebujesz jeszcze uszczelkę i specjalne nakrętki
i tu pierwsze pytanie czy emblemat jest oryginalny a jeżeli nie to czy będzie pasował do gumy (jeżeli jest oryginalny to to nie trzeba się martwic bo musi pasować) i jeżeli nie jest oryginalny to, czy bolce są takiej samej średnicy jak powinny być. Jest wiele różnego rodzaju podróbek, jedne pasują inne nie. Jeżeli kupujesz bez gumy i nakrętek, to po te rzeczy musisz niestety pofatygować się do serwisu. Generalnie to trochę ryzyko tak kupić niekompletny emblemat bo przy podróbkach jest ryzyko że mogą nie pasować a jeżeli ktoś wystawi niepełny zestaw to może to być podróba.
A teraz do rzeczy oryginalnie to przykręca się go specjalnymi nakrętkami które nie wymagają gwintu -same go sobie nacinają. Wiele ludzi którzy stracili emblemat odradzi ci taka opcje -kiepsko się sprawdza w naszym kraju. Ewentualny złodziej zniszczy ci pół przodu zanim uda mu się oderwać emblemat. prawdopodobnie najlepszym wyjściem jest zastosowanie zawleczek
1978
1979
szukam rocznika '80
There is a fine line between hobby and mental illness
-Welcome to the Other Side |
|
Autor |
vip3r
Użytkownik
Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06 |
Dodane dnia 14-10-2008 10:47 |
|
|
montaż jest niestety ciut bardziej skomplikowany:
komplet znaczka składa się z:
1)znaczka
2)gumowej podkładki
3)dwóch wspomnianych nakrętek (wyglądają jak blaszki przebie gwożdziem)
są dwie trudności:
1. nowa guma wymaga dużo "walki" żeby dobrze przylegała (dlatego niegłupio jest użyć starszej jeżeli ci została po znaczku:-) )
2. dostęp od spodu do noska jest bardzo ograniczony (no chyba że miałeś naprawiany nos i możesz go normalnie odkręcić - normalnie jest pospawany)
pod noskiem, pod znaczkiem jest mały otwór z gumową zaślepką(od dołu/komory silnika) - przez ten otwór po wyjęciu zaślepki wsuniesz od spodu nakrętki. niestety jest on tak wąski że dwa palce praktycznie razem sie nie mieszczą więc musisz nakrętkę nałożyć na klucz i spróbować wcelować w bolce.
tak więc wygla to tak, że napierw rozciągasz gumę na pod znaczkiem a potem dociskając jedną ręką znaczek od góry starasz się wcelować na ślepo w bolce od dołu kluczem - mi jakimś fartem się do udało w miarę szybko, ale raczej fartem ;-)
Edytowane przez vip3r dnia 14-10-2008 11:02 |
|
Autor |
nemo
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa / Praga Północ
Data rejestracji: 20.05.07 |
Dodane dnia 14-10-2008 11:32 |
|
|
a ja nie polecam jazdy ze znaczkiem/dekielkami felg
nowy znaczek wyglada jak lep na muchy i dluzej ci zajmie mocowanie go niz cieszenie sie nim
im mocniej przytwierdzony tym wieksze obrazenia przy kradzieży
moje rozwiazanie:
ja podpilowalem plastikowe mocowania w nosku aby lzej wychodzil znaczek i zakladam go tylko na spotkania
dekielki to samo - nie uzywam ich na codzien
924 S2 '85 Szare (WE 924 0K) Poznań 2007 2009 2:24.552
924 S '86 Szare WP0ZZZ92ZGN402273 Poznań 2011 2:19,356
944 S2 '91 Czarne
924 S '87 US Czarne
924 S TURBO '87 US Czerwone
924 S '88 Szare |
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Dodane dnia 14-10-2008 12:19 |
|
|
vip3r napisał/a:guma wymaga dużo "walki" żeby dobrze przylegała a czy przypadkiem nie miałeś tego o czym ja pisałem -czyli nieoryginalny znaczek który nie pasuje do gumy. Ja mam cały oryginalny zestaw (znaczek uszczelkę i nakrętki) od 996 i wszystko do siebie doskonale pasuje. Ale zastanawiam się czy jak skończę remont, to go w ogóle go założę, z powodów które podał Przemek.
Aha i potwierdzam że montaż wymaga znajomości wschodnich sztuk walki.
1978
1979
szukam rocznika '80
-Welcome to the Other Side |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 14-10-2008 13:08 |
|
|
Dzięki za info jakoś sobie poradzę. Co do zabezpieczenia tego przed kradzieżą też coś chyba da się wymyślić, ale sam nie wiem Co do podróbek znaczków ciężko to jakoś określić, chyba że nie mają numerów seryjnych czy jeszcze coś innego.
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
przemek84
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07 |
Dodane dnia 14-10-2008 13:53 |
|
|
te znaczki z allegro maja wybite nr.czesci...
Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944. |
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Dodane dnia 14-10-2008 13:57 |
|
|
Nie mówię że z allegro jest zły sam mam jeden z allegro i jest ok, ale bardzo ciężko jest określić czy emblemat jest oryginalny czy nie, podróbka chyba tez może mieć nr seryjny i może tez nieźle wyglądać. Jeżeli nie zależy ci aby był oryginalny, to wystarczy aby dobrze pasował do uszczelki. Jeżeli kupujesz osobno znaczek i uszczelkę to masz ryzyko, bo nawet oryginalne z różnych roczników mogą się nieco różnić.
A zabezpieczenie przed kradzieżą nie istnieje, możesz podłączyć pod wysokie napięcie, ale jak ktoś przyjdzie z izolowanym wkrętakiem to i tak sobie poradzi. Im lepiej zabezpieczysz tym więcej złodziej zniszczy.
1978
1979
szukam rocznika '80
-Welcome to the Other Side
Edytowane przez hades307 dnia 14-10-2008 14:00 |
|