Autor |
usunąć katalizator? |
kuzik
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 21.05.07 |
Dodane dnia 04-11-2008 22:49 |
|
|
moje auto ( 924S) ma już 20 lat i zastanawiam się czy nie wywalić katalizator, który pewnie i tak już nie spełnia swojej funkcji. Poza tym chcę trochę pozmieniać AFR i pewnie katalizator w pewnym zakresie i tak nie będzie uzasadniony. Za katalizatorem mam jeszcze tłumik środkowy (taki krótki i mały) no i końcowy.
Nie wiem jednak czy nie spowoduje to spadku mocy. Słyszałem, że katalizator odpręża i wstawienie w jego miejsce rury może pogorszyć sytuację. Jakie jest najlepsze rozwiązanie, może wywalić też krótki i w jego miejsce i katalizatora wstawić jeden większy, podobnie jak w wersjach bez katalizatora?
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Wątek ten rzuciłem już na PCP. Zdania co do rozwiązania są podzielone, choć wywalenie kata raczej na tak. Najbardziej nurtuje mnie czy wstawić rurę czy przelotowy tłumik, bo decyzja o wywaleniu kata już zapadła. |
|
Autor |
RE: usunąć katalizator? |
Wojtii
Użytkownik
Miejscowość: Toruń
Data rejestracji: 23.10.08 |
Dodane dnia 05-11-2008 10:31 |
|
|
ja sam sie zastanawiam wywalić kata i wstawić strumienice , ale niechce żeby sie na przeglądzie przyczepili o brak kata dlatego sie wacham... co do mocy to już kilku znajomych opowiadało mi że jest dość odczuwalna rużnica w jeździe bez kata , oczywiście na leprze
924 '87 / W czasie remontu , polerka itp
aprilia AF1 125/160ccm dla wyrzycia sie / silnik wybuchł w czasie jazdy ... / na wiosne remont |
|
Autor |
jadak
Użytkownik
Miejscowość: Brzesko (OKOCIM:) )
Data rejestracji: 09.12.07 |
Dodane dnia 05-11-2008 11:18 |
|
|
Wojtiii...ale weź zainstaluj sobie mozillę...bo aż oczy bolą...
Witajcie w gronie zboczeńców®
924 '79 dla przyjemności
944 '83 US? w remoncie
Przedniosilnikowy nietransaxle Cayenne S'04 na codzień;
Honker 4011 '90 na zimę;
Zipp Raven 250 '09 i Barton Fighter '11 żeby poczuć wiatr we włosach
pomóżmy Zosi przejść na drugą stronę tęczy... |
|
Autor |
Apa13
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa/Ciechanów
Data rejestracji: 20.01.08 |
Dodane dnia 05-11-2008 12:48 |
|
|
strumienice?? a nie lepiej rurę zwykła? Moze ktos mi wytłumaczyć zasadę działania strumienicy?
Kuzik ja mam wyrzucony katalizator. Niestety nei powiem Ci o różnicach, bo samochód juz kupiłem bez
Artur 944 '83
Edytowane przez Apa13 dnia 05-11-2008 12:49 |
|
Autor |
Qbak
Użytkownik
Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07 |
Dodane dnia 05-11-2008 16:11 |
|
|
Ciekawe czy ja mam, bo jakby jeszcze trochę mocy doszło, to chyba warto zaryzykować
ten przegląd. Można gościa zagadać i nie sprawdzi
924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche |
|
Autor |
madmat76
Użytkownik
Miejscowość: gdansk
Data rejestracji: 15.04.08 |
Dodane dnia 05-11-2008 18:24 |
|
|
katalizator mozna wyciac i wybic resztki ,plastra miodu, wyczyscic puszke ale wewnatrz puszki trzeba wstawic rure dlatego ze spaliny wlatujac do pustej puszki katalizatora traca ruch wirowy i rozbijajac sie o scianki po prostu halasuja i traca impet po wspawaniu tak spreparowanego ,katalizatora, diagnosta moze se................................. |
|
Autor |
Wojtii
Użytkownik
Miejscowość: Toruń
Data rejestracji: 23.10.08 |
Dodane dnia 05-11-2008 20:06 |
|
|
ja to narazie chyba podjade na chamownie i zchamuje auto a jak sie pokuszę o wymiane kata , może coś jeszcze bym zrobił to znów bym pojechał i sprawdził o ile moc wzrosła madmat76 dobry pomysł tylko troche dłubaniny by było :/ ale co tam " polak potrafi"
924 '87 / W czasie remontu , polerka itp
aprilia AF1 125/160ccm dla wyrzycia sie / silnik wybuchł w czasie jazdy ... / na wiosne remont |
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Miejscowość: Freie Stadt Danzig
Data rejestracji: 02.01.08 |
Dodane dnia 05-11-2008 21:10 |
|
|
są strumienice wyglądem przypominające katalizator
co to wywalania środkowego tłumika to nie powinien przejść przeglądu bez ale który diagnosta wie czy one maja 2 czy 3 tłumiki
słyszałem że jest spora poprawa przy zamianie katalizatora na strumienice i przelotowe tłumiki, jeżeli zostawisz seryjny tłumik na końcu to strumienica ci aż tyle nie da ale nie jestem wstanie sprecyzować ile to jest
1978
1979
szukam rocznika '80
There is a fine line between hobby and mental illness
-Welcome to the Other Side |
|
Autor |
topcio1
Użytkownik
Miejscowość: Lublin
Data rejestracji: 23.01.08 |
Dodane dnia 05-11-2008 22:17 |
|
|
1 pytanie
- czy samochód ma sondę lambda? Jeśli tak- nie można zastąpić kata zwykłą rurką, ponieważ spaliny będą przelatywały zbyt szybko i sonda nie odczyta danych.
2 pytanie
- po co jest strumienica? Strumienica ma wewnątrz łuski, które spowalniają przepływ spalin umożliwiając właściwą prace sondy (pod warunkiem, że jest w odpowiednim kierunku wspawana) ale nie zamula silnika jak kat
Katalizator można wyczyścić i wstawić pusty- sonda działa, diagnosta się nie czepi, moc może wzrośnie ale dźwięk silnika staje się jakiś taki dzwoniący
Można też go zastąpić zwykłym tłumnikiem
PS. jeśli wyczyścisz kata to wkład do reklamówki i na allegro- zawsze kilka pln wpadnie |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 06-11-2008 09:26 |
|
|
A auta bez katalizatora nie mogą mieć sondy ? No nie przesadzajmy, że sonda działa poprawnie tylko jak katalizator przytyka spaliny.
2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600 |
|
Autor |
piterson
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 06-11-2008 11:59 |
|
|
Strumienice to mit.
Sonda może działać bez katalizatora.
To moje zdanie - ale ja się na tym nie znam
PS polecam zamiast katalizatora środkowy tłumik Dansk - niezniszczalny i tani (cena ok 350 zł z przesyłką)
|
|
Autor |
madmat76
Użytkownik
Miejscowość: gdansk
Data rejestracji: 15.04.08 |
Dodane dnia 06-11-2008 18:35 |
|
|
przelotowe tlumiki mozna zamontowac w ursusie masakra dzwiekowa i nic po za tym auto bez turbiny musi miec 1 tlumik wykonajcie proste doswiadczenie rozlaczcie wydech za kolektorem wydechowym i w droge po za halasem skutek jest taki ze auto jest po prostu slabe zasada jest prosta szczelny uklad wydechowy z conajmiej jednym tlumikiem a co do sond i katalizatorow wiele aut posiada wiecej niz 1 sade pierwsza za zwyczaj jest blisko silnika na zwezeniu kol wydechowego druga przed katalizatorem trzecia za katalizatorem kombinacji jest wiele ................................. |
|
Autor |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 07-11-2008 18:22 |
|
|
Sonda odczyta sklad spalin niezaleznie od tego czy kat jest czy go niema. Predkosc spalin sie nie zmienia - jak mi sie wydaje jest zblizona do predkosci dzwieku. W silnikach wolnossacych jak juz napisano najwieksze znaczenie dla osiagow ma pierwszy tlumik a dokladniej odcinek od zaworu do pierwszego tlumika ktory to uklad jest odpowiednio zestrojony dla zaistnienia zjawisk falowych i efektu wysysania spalin z komory spalania. Pierwszy tlumik spelnia zadanie swoistej puszki rezonansowej gdzie idaca fala spalin napotyka zwiekszona objetosc, odbija sie i wraca jako fala "ujemna". Parametry pierwszego tlumika czy tez wlasnie katalizatora sa krytyczne - tzn nie mozna wstawic zamiast niego rury czy strumiennicy bo popsujemy zjawiska zachodzace w wydechu. Za sensowny sposob uwazam wlasnie wypatroszenie katalizatora choc nie jest to najlepsze rozwiazanie bo zestrojenie sie z pewnoscia zmienia to w domowych warunkach chyba najlepsze... |
|
Autor |
pedro
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 07-11-2008 21:15 |
|
|
Z doświadczenia wiem ze jest różnica pomiędzy katalizatorem pełnym a wypatroszonym. Wypatroszony miał lepsze parametry tylko nie pamiętam czy była rurka- strumiennica czy całkiem pusty.
Zapomniałem dodać ze był to Lanos a tam to wszystko było możliwe
RAFAŁ
924/76 EU czerwony-sprzedany
944/83 EU srebrny był,został czerwony (sprzedany)
944/86 US czarny był (w częściach)
944/84 UK złoty był...
944/82 EU czerwony był się spalił ( 13.04.2011)
944/84 EU biały był przed czerwonym(sprzedany)
MB R107 450 sl jest... |
|
Autor |
troll oslo
Użytkownik
Miejscowość: Moss-Norwegia
Data rejestracji: 07.08.07 |
Dodane dnia 07-11-2008 21:24 |
|
|
wywalilem katy w audi coupe 2.3 silnik NG (k-jet) nie bylo zadnych pogorszen wrecz odwrotnie lepiej sie zbieral i byl glosniejszy, tzn wybilem sirodek w kacie obudowa zostala
wywalilem kata w passacie 2.0 bodajze A1 silnik wstawilem rurke z wspawana sruba na sonde , zadnych pogorszen CO podczas kontroli ok w normie
kumpel wywalil kata w nowym polo gti i tez nie zalowal...
zasada przed kontrola echniczna czy przegladem dolac do pol baku paliwa ze 400 ml. plynu do usuwania wilgoci z paliwa i mamy czyste spaliny... |
|