924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor odma
miniver
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 07.04.07
Dodane dnia 27-12-2008 01:48
Czy jesteście eco-friendly i macie odmę wpiętą w dolot? Szczerze mówiąc we wszystkich poprzednich autach wyprowadzałem odmę pod auto, żeby nie karmiła silnika olejem i spalinami smiley. Teraz zastanawiam się czy tego samego nie zrobić w 924...

Don't panic!
8388751
Autor RE: odma
madmat76
Użytkownik

Miejscowość: gdansk
Data rejestracji: 15.04.08
Dodane dnia 27-12-2008 09:32
wywalajac odme za burte robisz przysluge wilgoci ktora bedzie sie dostawac do silnika druga sprawa jest taka ze po tym zabiegu moga ale nie musza swirowac wolne obroty w niektorych starszych silnikach np. ford odma nie jest poprowadzona do kolektora a otwor w bloku zakonczony jest specjalnym filtro-zaworem ktory wypuszcza opary i ma przelot jednostronny................................................
Filip
Użytkownik

Miejscowość: Sosnowiec
Data rejestracji: 26.02.08
Dodane dnia 27-12-2008 09:50
Ja bym nie kombinowal. U mnie odma wchodzi przed filtr powietrza i moze tam sie najwyzej troche lepkiego osadu nazbierac ale nie sadze zeby gra byla warta swieczki. Jesli ze skrzyni korbowej wala potezne przedmuchy i olej to chyba raczej bym sie zajal tym problemem a nie zdejmowaniem odmy. Obserwuj filtr powietrza - jesli mu sie nic nie dzieje to daj spokoj odmie.
1363292
miniver
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 07.04.07
Dodane dnia 27-12-2008 16:32
Filip napisał/a:
Ja bym nie kombinowal. U mnie odma wchodzi przed filtr powietrza i moze tam sie najwyzej troche lepkiego osadu nazbierac ale nie sadze zeby gra byla warta swieczki. Jesli ze skrzyni korbowej wala potezne przedmuchy i olej to chyba raczej bym sie zajal tym problemem a nie zdejmowaniem odmy. Obserwuj filtr powietrza - jesli mu sie nic nie dzieje to daj spokoj odmie.

Nie wiem dlaczego tak jest, ale późniejsze modele miały odmę wpiętą nie w obudowę filtra powietrza, ale w plastikową rurę dolotu, tuż przed przepustnicą. Na moje laickie oko to wcześniejsze rozwiązanie jest bardziej fortunne...

Don't panic!
8388751
Wulkan
Użytkownik

Miejscowość: Rzeszów
Data rejestracji: 25.11.07
Dodane dnia 27-12-2008 21:14
Witam po długiej nieobecnosci!

Takze nie wiem, dlaczego (najprawdopodobniej po 82r.) zmieniono miejsce wpięcia odmy w kolektor ssacy. Gdy mamy odme wpieta w rure laczaca K-Jeta z gardziela, po odkreceniu wlewu oleju (przy pracujacym silniku) ten zaczyna swirowac - moze nawez zgasnac. Silnik dostaje lewe powietrze. Po wpieciu odmy z obudowe filtra ta przypadlosc zanika.

Co do wyzszosci jednego z tych rozwiazan to nie wiem, ktos to moze jakos sensownie, naukowo wyjasnic?

Pozdrawiam smiley

Junak OHRV M07 NA 520ccm
Junak OHV M10 NA 700ccm
Junak OHV M10 Turbo 600ccm

Porsche 924 1982r NA
3155366