Postów: 3476 Miejscowość: Jelenia Góra Data rejestracji: 16.05.07
Dodane dnia 06-05-2009 14:14
Co jest potrzebne aby założyć do 924 sprzęgło dedykowane dla 924 turbo?
Zasadniczy problem to grubszy wał napędowy. W moim autku jednak siedzi skrzynia od 931 wał też na "oko" powinien być taki jak w 931 - jak znajdę troszkę czasu to postaram się wejść pod auto i jakoś zmierzyć jego grubość. Czytałem o możliwości użycia wału 25mm przy zwykłym sprzęgle z 924 co wymagało zasadniczo użycia innej tarczy sprzęgła, a reszta jakoś pasowała.
Czy wał z 931 da się zastąpić jakimś innym?? np czy od 944 jest taki sam? mówię o skrzyni dog leg także nie wiem czy jest możliwość założenia innego wału do tej skrzyni.
Tulejka po której poruszane jest łożysko powodujące odciągnięcie docisku sprzęgła jest taka sama dla 924 i 931 - jest montowana na te same 3 śruby. Oznacza to, że wał napędowy od 931 da się bezpośrednio założyć do 924 - jedyną częścią która się gryzie jest tarcza sprzęgła ze zbyt małym otworem. Reszta powinna wejść ok.
Jest jeszcze jedna rzecz pozwalająca łatwo odróżnić skrzynię turbo od doglega z 79r - obudowy wałów napędowych mają na końcu otwór pozwalający odkręcić taki łącznik między wałem a skrzynią. W tej z 79r jest jedna dziura - w obudowie wału 931 są 2 dziury - gdyby ktoś miał doglega z 79 w 924 i mógł zrobić fotkę końcówki obudowy wału - zaraz przed śrubami mocującymi go do skrzyni i mógłby zrobić fotkę tego miejsca byłoby extra