924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor Sprzęgło hydrauliczne w 924?
Misiek
Użytkownik

Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07
Dodane dnia 06-05-2009 14:14
Co jest potrzebne aby założyć do 924 sprzęgło dedykowane dla 924 turbo?

Zasadniczy problem to grubszy wał napędowy. W moim autku jednak siedzi skrzynia od 931 wał też na "oko" powinien być taki jak w 931 - jak znajdę troszkę czasu to postaram się wejść pod auto i jakoś zmierzyć jego grubość. Czytałem o możliwości użycia wału 25mm przy zwykłym sprzęgle z 924 co wymagało zasadniczo użycia innej tarczy sprzęgła, a reszta jakoś pasowała.
Czy wał z 931 da się zastąpić jakimś innym?? np czy od 944 jest taki sam? mówię o skrzyni dog leg także nie wiem czy jest możliwość założenia innego wału do tej skrzyni.

Tulejka po której poruszane jest łożysko powodujące odciągnięcie docisku sprzęgła jest taka sama dla 924 i 931 - jest montowana na te same 3 śruby. Oznacza to, że wał napędowy od 931 da się bezpośrednio założyć do 924 - jedyną częścią która się gryzie jest tarcza sprzęgła ze zbyt małym otworem. Reszta powinna wejść ok.

Jest jeszcze jedna rzecz pozwalająca łatwo odróżnić skrzynię turbo od doglega z 79r - obudowy wałów napędowych mają na końcu otwór pozwalający odkręcić taki łącznik między wałem a skrzynią. W tej z 79r jest jedna dziura - w obudowie wału 931 są 2 dziury - gdyby ktoś miał doglega z 79 w 924 i mógł zrobić fotkę końcówki obudowy wału - zaraz przed śrubami mocującymi go do skrzyni i mógłby zrobić fotkę tego miejsca byłoby extra smiley

było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(

924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części

Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli

Edytowane przez Misiek dnia 06-05-2009 14:56
7884203 www.mauser98k.internetdsl.pl