Autor |
Uszczelka pod kolektor ssący gdzie kupić |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 18-06-2006 19:44 |
|
|
Nie ma w intercars. Czy ktoś może kupował gdzieś (gdzie) albo od czego ? Chodzi o uszczelkę między kolektor ssący a głowicę. Porwała mi się przy moim remoncie.
Czy może można sobie taką uszczelkę wyciąć samemu z czegoś ???
Z tymi od strony wydechowego to kojarzę, że były jakieś kombinacje z usczelkami od cinquecento... |
|
Autor |
RE: Uszczelka pod kolektor ssący gdzie kupić |
Wojciek
Użytkownik
Miejscowość: Gliwice
Dodane dnia 18-06-2006 23:51 |
|
|
Juras, uszczelkę Ci dotną za 20zł, problem w tym, że potrzebny wzór. Jeśli nie porwała Ci się zbyt mocno, to spoko, niech idzie na wzór. Jeśli się porwała, to masz 2 wyjścia: idziesz z kolektorem, albo podajesz mi swój adres i wysyłam Ci moją starą uszczelkę albo nową dociętą (gość przysłał mi dwie, bo jedna przy wycinaniu trochę mu się naderwała). |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 19-06-2006 14:28 |
|
|
Ew. idziesz do swojego ulubionego sklepu z częściami do ciężarówek i tam pytasz o materiał na uszczelki "papierowe" (goście od ciężarówek chyba uwielbiają wycinać sobie sami uszczelki, bo mogłem przebierać nawet w grubościach). Albo tak jak napisał Wojciek - np. w Czewie zanosisz element, oni go skanują, i już po 10 min. masz wyciętą przy pomocy wody uszczelkę.
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
Damian
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 19-06-2006 17:24 |
|
|
Można wyciąć, jak coś to mam różne papiery do uszczelek, także mogie Ci Jurek udostępnić.
Ale jak ma to u profesjonalisty kosztować 20zeta, to się nie opłaca z tym pieprzyć. Jakąś prostą uszczelkę to tak, ale pod kolektor jest dużo różnych dziur i w ogóle szkoda prądu W Łodzi na bank dorabiają uszczelki tylko jakoś nie mogę wpaść na pomysł gdzie... Na Wróblewskiego obok JC Auto, jest sklep "diesel cośtam" (wysyłałem Cię tam po prowadnice zaworowe) i rozumisz tam mają części do ciężarówek i dorabiają uszczelki pod głowice, to i pod kolektor może by dali radę?
Goście od ciężarówek uwielbiają wycinać sobie uszczelki bo:
- nigdy nie ma odpowiednich "od ręki" (trzeba zamawiać)
- jak się zamówi to trzeba długo czekać
- uszczelki dość często się wysypują
- jak są od ręki to bardzo drogie (w stosunku do takich stosowanych w osobówkach)
- ewentualnie robią to z nudów i celem kształcenia własnych umiejętności manualnych i cierpliwości, na emeryturze często zostają modelarzami zainteresowanymi kartonem |
|
Autor |
Misza
Użytkownik
Miejscowość: Chorzow
Data rejestracji: 05.02.06 |
Dodane dnia 19-06-2006 18:09 |
|
|
HMMMMM uszczelki do ciezarowek :
-są zazwyczaj na miejscu
-nie trzeba dlugo czekac (w ciagu dnia albo na drugi dzien )
-uszczelki sa dobrej jakosci chyba ze ktos uwielbia oszczedzac
-zazwyczaj nie sa drogie a jesli sa to dlatego ze sa wieksze
- a dorabiaja bo szef jest sknera i zaoszczedzi w ten sposob 2,70 zl i straci godzine czasu
Michal/Misza |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 19-06-2006 18:27 |
|
|
Ze wszystkich wymienionych wyżej powodów (obydwa posty) wszystkie uszczelki papierowe wycinałem sobie sam, tymi "rencyma"
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
Ketchup
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Dodane dnia 20-06-2006 12:17 |
|
|
Najlatwiej dorobic samemu.
Ja kupilem papier, polozylem go na kolektorze i delikanie uderzalem malym mlotkiem w krawedzie bardzo ladnie sie wycinala, dziurki ssace nacilem troszke na srodku ich i potem znowu wycinanie mloteczkiem, a dziurki na srubki to juz wymierzylem.
Z tego co pamietam papier ma dwie strony jedna z nich sie smaruje olejem , zeby uszczelka lepiej trzymala
Maciek
Pozdrawiam 924 78rMaciek -Ketchup |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Dodane dnia 20-06-2006 16:38 |
|
|
Ok. Myślę, że poszukam zakładu wycinającego uszczelki.
A jak to jest z tymi od strony wydechowej ? W intercars są po 20pln x 4 to jest sporo. Pasują te od CC czy prawie pasują czy wcale ? Mechanik dziś rzucił okiem na to i powiedział "od jakiegoś vw będą pasować".
Co to za pomysły z tym smarowaniem uszczelek olejem ? A nie silikonem to potraktować ? Olejem to one same w końcu nasiąkają w trakcie eksploatacji...
|
|
Autor |
Wojciek
Użytkownik
Miejscowość: Gliwice
Dodane dnia 20-06-2006 18:12 |
|
|
Uszczelki pod kolektor, jak to niedawno pisałem, można kupić od 12zł za sztukę. To chyba nie jest zła cena, zważywszy, że są do naszego modelu i pasują idealnie. Te z CC raczej nie polecam: kupiłem je sobie, ale przy zakładaniu trzeba było tak rzeźbić (rozstaw otworów na szpilki nie pasuje, a do tego otwór w nich jest okrągły, u nas z jednej strony jest "płaski", że rozbolało mnie serce i zaniechałem. Kupiłem takie zwykłe, zwykłe do 924. Ono na to zasługuje, by czasem połechtać je jakąś częścią, która nie tylko "podejdzie" do 924, ale z niego jest |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 21-06-2006 13:03 |
|
|
Wojciek napisał/a:
Ono na to zasługuje, by czasem połechtać je jakąś częścią, która nie tylko "podejdzie" do 924, ale z niego jest
[OT]Nie zawsze, kurczeaczek, nie zawsze - moje 924 dostało w weekend 2 nowe przeguby (oba z jeden strony) i skubane, odrzuciło dar - stukają, jakby przejechały pół miliona kilometrów [koniec OT]
Ja uszczelek pod wydech nie zdobyłem gdy go zakładałem w związku z czym jeżdżę na tych od CC. Faktycznie trzeba rozpiłować/przesunąć jeden otwór pod szpilkę (upierdliwe) i faktycznie uszczelka jest okrągła - bez "spłaszczenia". Jedno jest pewne - wszelkie uskoki dla wygenerowania "max. power" nie są najszczęśliwsze. Jeśli Juras robiłeś coś z kanałami wydechowymi (powiększałeś) i chcesz mieć pewność, że wszystko jest super spasowane, bez uskoków, progów itp. to i tak będziesz pewnie musiał obrobić wejścia do kanałów w żeliwnym kolektorze (zakładam, że montujesz oryginalny, nie jakiś rurowy). Jeśli się na to zdecydujesz to fabryczne uszczelki, nawet te specjalnie tylko dla 924 2.0 będą gdzieś wystawać itp. W takim wypadku możesz uszczelki zrobić sam z miedzi (tzw. miękkiej). Jeśli nie masz miękkiej blachy miedzianej możesz "zmiękczyć" zwykłą poprzez "hartowanie". Rozgrzewasz, studzisz gwałtownie w wodzie i masz miękką miedź (odwrotnie do stali). Zdaję sobie oczywiścię sprawę, że to trochę zabawy jest i pewnie zostaniesz przy jakiejś fabrycznej uszczelce, ale warto wiedzieć, że jest jakaś alternatywa.
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Dodane dnia 21-06-2006 14:57 |
|
|
Te wydechowe będę miał po 15pln. Mało nie jest x4 ale nie chce mi się kombinować. Nie powiększałem kanałów. Tylko z deka je wypolerowałem bo długi weekend był. I będę chciał dopasować kanały do uszczelki. Wydechowe i ssące kanały się poleruje ?
Zdaję sobie sprawę, że to trochę sztuka dla sztuki ale miałem wyjęte wszystko włącznie z prowadnicami więc był niezły dostęp.
ps. To ta japońszczyzna tak się nie sprawdziła (przeguby) ?
Edytowane przez juras dnia 21-06-2006 15:00 |
|