Autor |
problem po odpaleniu silnika, dławi go, obrotu falują |
parasol
Użytkownik
Miejscowość: Tychy
Data rejestracji: 27.01.09 |
Dodane dnia 28-05-2009 23:29 |
|
|
witam, ostatnio odpaliłem silnik po 5 miesięcznej przerwie, i mam następujące problemy z nim:
zaznaczam że rozrząd mam dobrze ustawiony, zapłon również ( nowe świece, przewody itp itp itp )
problem wygląda tak:
odpala tylko jak wciśnie się mu lekko gaz, bez gazu łapie ale gaśnie, potrzymam go 2-3 minuty na obrotach ok. 2000-2500 obr/ min lekko puszcze gaz to pracuje i nie gaśnie, na zimno jak puszcze gaz to zaraz gaśnie. Po gwałtownym dodaniu gazu dławi go i gasnie- tak jakby go zalewało ...
Aha ma strasznie nierówne obroty .. nie wiem od czego zacząć zajmuje sie teraz jeszcze karoserią i wnętrzem i silnik zostawiam na koniec ...
co zauwazyłem to kondensator na aparacie zapłonowym był już przez kogoś "ruszany" nie wiem jaki ma to wpływ ale zamówilem nowy ...
Proszę was o pomoc.
pozdrawiam
Dawid (parasol) |
|
Autor |
RE: problem po odpaleniu silnika, dławi go, obrotu falują |
Mammoth
Użytkownik
Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08 |
Dodane dnia 28-05-2009 23:44 |
|
|
5 wtrysk działa (to ten od rozruchu - takie ssanie )? Wygląda na to, że jest odłączony albo poprostu wtyczka zaśniedziała i nie łączy. |
|
Autor |
parasol
Użytkownik
Miejscowość: Tychy
Data rejestracji: 27.01.09 |
Dodane dnia 29-05-2009 00:01 |
|
|
5 wtrysk podłączony, styki OK( instalacja była przeglądana) ale czy sprawny tego nie wiem ... |
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08 |
Dodane dnia 29-05-2009 00:35 |
|
|
Moim zdaniem winny jest właśnie ten wtrysk. Objawy na to wskazują. Może przy przeglądaniu instalacji coś się odłączyło Ja bym sprawdził czy wogóle prąd dostaje, jeśli jest prąd to wykręcamy szpryce i wtedy wiadomo na 100% czy wtrysk działa czy nie |
|
Autor |
miniver
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 07.04.07 |
Dodane dnia 29-05-2009 09:15 |
|
|
A nierówne obroty masz tylko na zimnym silniku czy po rozgrzaniu też? Bo jeżeli problemy pojawiają się tylko w fazie rozgrzewania silnika, to pewnie winny jest któryś element układanki k-jet'owej odpowiedzialny za tę fazę - np. zawór dodatkowego powietrza się zablokował w pozycji zamkniętej i gratisowego powietrza nie podaje albo WUR nie obniża ciśnienia sterującego.. Piąty wtryskiwacz to rzeczywiście ten od rozruchu = działa w trakcie rozruchu, więc raczej nie tu problem - chyba że Mammoth'owi chodziło o to, że wtryskiwacz leje czas cały...
Powodzenia!
P.S.
No i masz nauczkę, żeby prosiaka na dłużej nie odstawiać, bo się zemści.
Don't panic! |
|