924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor dziwna praca silnika po odpaleniu ...
parasol
Użytkownik

Miejscowość: Tychy
Data rejestracji: 27.01.09
Dodane dnia 03-08-2009 23:29
witam,
pomóżcie mi koledzy zdiagnozować mój silnik, otóż po odpaleniu, obroty strasznie falują, na ciepło wyregulowałem k-jeta tak że samochód nie dymił, natomiast na zimno przy tak wyregulowanym k-jecie nie odpala ... musze mu wzbogacić mieszanke żeby chwycił ... doradźcie mi ... albo może ktoś mógłby do mnie podjechać pomóc mi w wyregulowaniu? Jestem z Tychów ... Chciałem go mniej więcej wyregulować żeby na warsztat dojechać ale w tym układzie to tym autem nie zrobie nawet kilometra ...
będę wdzięczny za każdą pomoc
Dawid
1881662
Autor RE: dziwna praca silnika po odpaleniu ...
parasol
Użytkownik

Dodane dnia 04-08-2009 16:46
co może być problemem? może warm up? ciśnienia nie zmienia i szlag trafia regulacje? hmm doradźcie ... i te dziwne obroty ... ustawiony zapłon a z rury strzelić sobie lubi ...
1881662
parasol
Użytkownik

Dodane dnia 08-08-2009 15:04
naprawdę nic wam nie przychodzi do głowy? może ktoś miał podobny problem? wtryski sprawdzone leja dobrze, nie kapią, w samochodzie nie da się wolnych obrotów ustawić ... jak podciągnę przepustnice to tylko wtedy samochód chodzi "sam" bez gazu, chodzi bardzo nierównomiernie strzela, tak jakby zapłon gubił ... sprawdziłem warm up- bimetal dziala ale może ciśnienie daje złe? no ale co to ma wspólnego z nierównomierną pracą?
doradzcie coś proszę, chce go zawieźć do magika od K-jetów ale auto mi nie może gasnąć przy zmianie biegów żebym jakoś tam dojechał smiley
pozdrawiam
1881662
szeryf
Użytkownik

Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 20.08.07
Dodane dnia 08-08-2009 15:24
W moim jest podobnie, chociaż nie mam takich jaj z falowaniem. Jak odbiorę auto dam Ci znać co u mnie było powodem z odpalaniem na zimnym.

Don't Call Me Zombie!!!
Misiek
Użytkownik

Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07
Dodane dnia 09-08-2009 18:49
Też się troszkę pod temat podepnę. U mnie w zielonym też będę musiał wszystko przejrzeć bo ostatnio ciężko odpala - kręcę kręcę i czasem załapie na chwilkę i gaśnie... i tak po parę razy aż w końcu zapali - jak mu przy zapalaniu wcisnę gaz to jest troszkę lepiej. Na zilmym pali całkiem nieźle na ciepłym już ma humorki. Zastanawiam się czy to wina WUR czy coś innego smiley Jak już odpali to wolne obroty rzędu ~1000 i ładnie trzyma.

Za to w czerwonym nigdy nie miałem żadnego problemu z odpalaniem... na ciepłym czy zimnym zawsze 0 kłopotów. No może przy -25 tej zimy nie udało mi się nic zrobić :>

było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(

924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części

Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli
7884203 www.mauser98k.internetdsl.pl
Filip
Użytkownik

Miejscowość: Sosnowiec
Data rejestracji: 26.02.08
Dodane dnia 09-08-2009 22:34
Wrzucę 7 pomysłów:
1. regulacja samej przepustnicy - jest obok niej śrubka. Może otwarcie początkowe jest za małe? Ja tak raz miałem...

2. kable, kopułka i świece - może względnie ubogiej mieszanki nie daje rady odpalić zużyty układ zapłonowy? Też tak raz miałem w innym samochodzie.

3. filtr powietrza zapchany. Banalne ale...

4. Lewe powietrze. Sprawdź połączenia przewodów. Silnik pracujący na wolnych obrotach jest maksymalnie niesprawny z punktu widzenia energetycznego i wszelka nieszczelność powoduje brak możliwości ustawienia wolnych obrotów. A odmę sprawdziłeś? Słyszałem że część 924 ma odmę tak poprowadzoną że jak jest nieszczelna to bierze lewe powietrze. Słyszałem też taki motyw że jak się korek wlewu oleju zdejmie to też tam coś ciągnie ale to już trochę pływam w tym temacie.

5. ktoś już wspomniał o warmupie ale u mnie to też problem z "hot startem" i jeszcze sam się z tym nie uporałem.

6. A wyprzedzenie zapłonu jakie masz?

7. A wężyk podciśnienia w aparacie zapłonowym w jakim jest stanie?

Mam nadzieję, że to któryś z powyższych powodów bo to by oznaczało tanie rozwiązanie.

Edytowane przez Filip dnia 09-08-2009 22:37
1363292
parasol
Użytkownik

Dodane dnia 10-08-2009 15:50
powalczyłem dziś z samochodem i tak: układ dolotowy i odma 100% szczelne, układ zapłonowy jest nowy (świece, przewody, kopulka, palec, kondensator, przerywacz), nadal pali ale chodzi nierówno- po zdjęciu świec gar 1,2 i 3 świece okopcone, gar nr 4 świeca w miare czysta ale zalana benzyną ... nie wiem juz co robić ...
już powoli mi sie pomysły kończa ...
1881662
Filip
Użytkownik

Miejscowość: Sosnowiec
Data rejestracji: 26.02.08
Dodane dnia 10-08-2009 21:20
A co z tym wyprzedzeniem zapłonu?
1363292
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 10-08-2009 22:17
Szczały z wydechu to za bogata mieszanka albo za późny zdaje się zapłon. Jeśli ustawiłeś na stroboskopie na 10 stopni to ten problem odpada.

Kręciłeś imbusem do składu mieszanki ? Żeby chodził na biegu jałowym powinno dać się ustawić.

Co do warmupu to można ciśnienia pomierzyć a można też: zdjąć filtr powietrza i jego obudowę. Zapalasz silnik, gasisz a potem palcem podnosisz w górę talerzyk przepływomierza. Powinien stawiać opór. Puszczasz i ponownie powinien stawiać opór przy podnoszeniu go w górę. A jeśli tak nie jest to właśnie zdiagnozowałeś brak tzw ciśnienia sterującego smiley (warmup do naprawy).

2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600
parasol
Użytkownik

Dodane dnia 10-08-2009 23:20
wyprzedzenie książkowe +10, natomiast musze sprawdzić to ciśnienie sterujące tak jak podpowiadacie, martwi mnie fakt że autko nie ma mocy, słabo reaguje na gaz, w styczniu przed odbudową blach i wnętrza chodzilo normalnie- przyjechałem nim po zakupie do domu bez problemu, od tego czasu, po wyjęciu silnika wymieniłem tylko k-jeta bo tamten był z Golfa gti i miał obudowe filtra przeabianą ... nic więcej nie kombinowałem ... czyżby się obraził na mnie? heh ... mi nie jest do śmiechu, oglądam fotki ze zlotów i tez bym już się przejechał tam ... całe autko gotowe ale silnik focha stroi
1881662
parasol
Użytkownik

Dodane dnia 10-08-2009 23:22
aha , pytam z wyprzedzeniem jeśli mam padnięty warm up to czy jest szansa kupić taki sprawny? z tego co już słyszalem graniczy to cudem ...
1881662
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 11-08-2009 19:15
A jak byś tak z ciekawości przestawił zapłon na to drugie 10 st.?
Wiem, że to głupawe, ale ciekaw jestem jak zareaguje.

WUR - Sławek z Jeleniej Góry chwalił się, że u niego można dostać super ekstra sprawdzone i sprawne. Nie wiem, bo nie kupowałem, ale jeśli ma to być podobnie jak z pompą oleju jaką u niego kupowałem, to nie pokładał bym w nim zbyt dużej nadziei.
WUR możesz sobie przerobić na regulowalny i... wyregulować smiley.
MOżna go też rozebrać na czynniki pierwsze i wyczyścić. U mnie był dość mocno "przytkany" utlenionym aluminium. Niestety odkręcenie 4 małych, wrednych śrubek trzymających membranę może być niełatwe.
Jak się okaże, że musisz go rozebrać to podyskutujemy w osobnym wątku.

pzdr
jacek(pilatus)

Edytowane przez pilatus dnia 11-08-2009 19:23
parasol
Użytkownik

Dodane dnia 11-08-2009 23:26
Panowie sprawa wygląda tak: wtryski leją jak chcą ... jeden leje nawet po opuszczeniu talerza w przepływce na miejsce ... nie wiem jakieś cuda ... jak je sprawdzałem miesiąc temu były ok ... zbieram kase na nowe ... mam też zamiar kupić dobry włącznik termiczno-czasowy (thermo time switch) mój nie działa, warm up rozebrałem, bimetal się odgina i nagrzewa, natomiast ktoś przy nim grzebał dorobił jakąś blaszkę na sprężynkę więc w jego prawidłowe działanie raczej też wątpię, do kolegi jacka już spieszę pisać na PW jak się przerabia warm up smiley
pozdrawiam licząc że po wymianie wtryskiwaczy zacznie działać prawidłowo ;]
1881662
Qbak
Użytkownik

Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07
Dodane dnia 12-08-2009 00:35
To nie na PW piszcie tylko dla wszystkich, ja na razie obstawiam co innego
jeżeli chodzi o niskie obroty po odpaleniu (po rozgrzaniu jest ładnie trzyma),
ale jak każde 924, moje też ma problemy z odpaleniem po 15-90 minutach
od zgaszenia. Także możliwe że i ja będę musiał coś z tym zrobić smiley

924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli