Dodane dnia 08-09-2006 00:26
Krutkie pytamie
od czego pasują bębny (mam do wymiany) i łożysko oporowe sprzęgła. Czy mam szukać od Porsche czy może pasują te części od innych marek ?
Postów: 1733 Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 08-09-2006 10:27
Bębny - Ze względu na rozstaw śrub pasują tylko od Porsche 924 i takie powinieneś szukać. Tak na prawdę jednak, takie same bębny stosowane były w VW Garbusie 1303 tylko, że miały inny rozstaw otworów na śruby - zgadzają się natomiast pozostałe wymiary. Ponieważ do Garbusa możesz dostać wszystko, więc można dostać też bębny bez otworów i dać komuś do wiercenia i gwintowania. Jest to niezły sposób przy zmianie felg na nieoryginalne, o innym rozstawie lub innej ilości śrub mocujących.
Z ekonomicznego punktu widzenia najtaniej będzie jednak poszukać oryginalnych do 924 bo te bez otworów są dwa razy droższe.
Pytaj w Focie o bębny ATE - oryginalne. Jak szukałem tego jakiś rok temu to był najtańsze.
Możesz też zapytać się o to w Carix'ie - tam na hasło "924.oldtimer.pl" masz od razu 10% upustu.
Łożysko wyciskowe - ja poszedłem do Inter-Cars'u i na podstwaie numeru z mojego łożyska znaleziono zamiennik - SKF kosztował mnie ok. 50 zł, a wybór w firmach był spory. To jest popularna część.