Autor |
Uszczelka pod pokrywe zaworow - montarz |
Abelard
Użytkownik
Miejscowość: DK
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 24-10-2006 18:55 |
|
|
Hej
czy trudno jest samemu zamontowac ta uszczelke? Tzn widzialem tam tylko 8 srub jak mnie pamiec nie myli. Czy mozna cos przy tym popsuc? Zamowilem juz i mam miec ja w pt, chcialbym ja zalozyc sam ale jak to skomplikowane lub mozna sobie popsuc silnik to prosze o porady. Teraz mam silikon, ktory zauwazylem odpada i jest lekko wilgotny...
Pozdrawiam!
Już nie zbieram na 968 CS
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
"Standing in line is easy, finding your way isn't." |
|
Autor |
RE: Uszczelka pod pokrywe zaworow - montarz |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 24-10-2006 20:10 |
|
|
Zakladajac ta uszczelke tez proponowalbym delikatnie(!) pociagnac ja silikonem. One twardnieja i lubia ciec... Nawet lepiej jak jest lekko posmarowana bo nie trzeba dekla tak mocno dociagac bo te gwinty sa delikatne i sie lubia urywac. Co do wymiany to jest tak prosta jak.... nie powiem co. hehe. Posprawdzaj sobie od razu luzy na zaworach majac ja sciagnieta bo to jedna robota i zanim posmarujesz silikonem to przetrzyj powierzchnie nitrem bo silikon to do oleju sie nie chce przyklejac... |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 24-10-2006 20:20 |
|
|
Do nitro to też się nic nie przyklei bo rozpuszczalnik nitro jest tłusty. To trzeba benzyną ekstrakcyjną porządnie odtłuścić. Ewentualnie jak naprawdę nie masz benz. a masz pod ręką denaturat to dałby radę...
Polecam silikon victor reinz. Tubka kosztuje 20pln ale jest tego wart. Chyba, że chcesz jeszcze raz tą pokrywę zdejmować i założyć tą samą uszczelkę to jakiś gorszy silikon. Tym silikonem jak posmarujesz to na bank się porwie przy zdejmowaniu uszczelka (znaczy taki dobry silikon - tak dobrze się klei) ale nic nie cieknie.
|
|
Autor |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 24-10-2006 22:00 |
|
|
nitro tlusty???? Pierwsze slysze... przeciez nitrem przeciera sie powierzchnie przed malowaniem! To jak moze byc tlusty? Poza tym jak np przetrzesz szybe to widac jak paruje i zadna warstewka po nim na bank nie zostaje... |
|
Autor |
Abelard
Użytkownik
Dodane dnia 25-10-2006 10:24 |
|
|
Dzieki za podpowiedzi, zobacze ile bedzie chcial mechanik. A jak sam bede robil to jak sprawdzic luzy na zaworach, czym i jakie byc powinny, ze nie spytam sie co to sa zawory... a ten silikon daje sie po obu stronach uszczelki?
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 25-10-2006 10:53 |
|
|
nitro tlusty???? Pierwsze slysze... przeciez nitrem przeciera sie powierzchnie przed malowaniem! To jak moze byc tlusty?
Fakt coś mi się chyba porąbało.
Dzieki za podpowiedzi, zobacze ile bedzie chcial mechanik. A jak sam bede robil to jak sprawdzic luzy na zaworach, czym i jakie byc powinny, ze nie spytam sie co to sa zawory... a ten silikon daje sie po obu stronach uszczelki?
Silikon na całym obwodzie uszczelki cienka warstwa. Jeśli nigdy zaworów nie ustawiałeś to lepiej zaprosić jakiegoś doświadczonego kolegę i patrzeć mu na ręce. Albo mechanikowi patrzeć na ręce. |
|
Autor |
Abelard
Użytkownik
Dodane dnia 29-10-2006 12:05 |
|
|
Zakupilem uszczelke Victor Reinz 15-23902-02 AUDI
Jest korkowa jak się nie myle i poradzono mi bym nie smarował silikonem, tak też zrobiłem bo powierzchnie byly gładkie i dobrze je przeczyściłem. Skreciłem mam nadzieje nie za mocno i nie za lekko, po zapaleniu popracował 5min i oleju nie widać. Jak zacznie mi z pod niej lecieć to zrobie jak mówiliście z tym siliconem.
Poogladałem też wałek i zawory, są ładne, nie wykazują śladów zużycia, błyszczą się nawet. Nie są porysowane wiec chyba jest ok. Jakie ślady zurzycia powinien nosić wałek rozrządu? Oczywiście kilku letniego auta...
Pozdrawiam i dzięki za pomoc - dzięki Wam wykonałem kolejną naprawę sam
PS
nasz portal ma większą edukacyjną moc niż PŁ...
www.instagram.com/p968cs
968CS 92'
944 84'
924 80'
924 89' składak targa
|