Autor |
Macpherson? |
bombelli
Użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 28.12.06 |
Dodane dnia 29-12-2006 16:41 |
|
|
Witam! Mam do wymiany lozyska na Macphers.... Slysze dziwne dzwieki skrecajac kola i lekki opor. Kiedys czytalem o tym na forum ale chyba na "starym". Interesuje Mnie od czego podejda takie lozyska. Moze ktos juz to przerabial. Czekam na pomoc!Z gory Dzieki! |
|
Autor |
RE: Macpherson? |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 29-12-2006 16:53 |
|
|
Tak na szybko - cytat ze starego (924.oldtimer.pl) forum:
"Jeszcze jedna uwaga - po zdjęciu górnego mocowania kolumny warto obejrzeć stan łozyska oporowego (jest w gumowo-metalowej poduszce). Chodzi o to czy nie jest skorodowane albo nie ma połowy kulek itp. Luz promieniowy na tym łożysku to normalka (niestety) i mają go nawet nowe. Piszę niestety, bo do bardzo precyzyjnego kierowania autem tego luzu być nie powinno - wyczynowo stosuje się łożyska sferyczne. Podpowiem jeszcze, że ponieważ sama poduszka prakrycznie się nie zużywa, a nowa z łożyskiem jest potwornie droga (bo to jest robione dla Porsche - nie znalazłem zamiennika) to można wymienić samo łożysko oporowe. Niestety jest ono niedostępne "luzem" - pozostaje kupienie poduszki od innego auta i "pozyskanie" z niej łożyska. Mnie najtaniej udało się kupic poduszkę od jakiegoś VW Polo chyba lub Audi za 16 zł/szt. Ma zupełnie inny kształt, ale łożysko jest identyczne - pozostaje je wybić (lub rozciąć zakupioną poduszkę - bardziej humanitarne) i wbić w naszą starą.
Wiem, że opis precyzyjny nie jest, bo zawiera słowa "jakiś VW lub Audi" ale ja po prostu poszedłem do małego sklepiku z częściami do VW i obejrzałem ze 3 poduszki - każda wyglądała inaczej ale zawierała identyczne łożysko oporowe amortyzatora jak u nas - kupiłem najtańszą (chyba Polo) i ją rozciąłem."
To jest tekst z 2002 roku - może teraz już są dostępne luzem, nie wiem.
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
Damian
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 29-12-2006 18:19 |
|
|
Hmmmm to dziwne, bo u mnie te łożyska to tak bardziej... No... nie są wciśnięte, tylko bardziej włożone. Nie muszę używać prasy ani noża, żeby je wyjąć. Wystarczy palec
pilatus napisał/a:
To jest tekst z 2002 roku - może teraz już są dostępne luzem, nie wiem.
W 2006tym nadal nie ma ich luzem, ale warto zajść do sklepu w przyszłym tygodniu
|
|
Autor |
bombelli
Użytkownik
Dodane dnia 29-12-2006 19:25 |
|
|
Dzieki za pomoc! No to, jak to zwykle bywa z "tymi"autami:Trzeba wymontowac zeby kupic. Pozdro! |
|
Autor |
tkacki
Użytkownik
Miejscowość: Piaseczno
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 29-12-2006 21:03 |
|
|
Za dwie nowe, oryginalne poduszki gumowe PORSCHE wraz z łożyskami zapłaciłem 260 zł w USA. Podany koszt zawiera przesyłkę.
CP9A/4G63
We are not what we own. |
|
Autor |
bombelli
Użytkownik
Dodane dnia 30-12-2006 10:54 |
|
|
Witam! Tak czy inaczej zaczne od rozkrecenia i wydostania obu amorow na zewnatrz. Jak to zrobie to bede mial tez wiecej miejsca by przy okazji zakonserwowac nadkola. A cala reszta wyjdzie w praniu! Pozdrawiam! |
|