Autor |
Stuku puku, dzyń dzyń dzyń w 924 |
mojojojo13
Użytkownik
Miejscowość: Lublin
Data rejestracji: 09.09.07 |
Dodane dnia 31-07-2013 11:18 |
|
|
Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów
W moim jakże, dużo dającym frajdy 924 coś się skiepściło ostatnio i mam nadzieję, że pomożecie mi rozwikłać zagadkę.
Z lewej strony podczas jazdy słychać rytmiczne stukanie (wraz z obrotem koła). Stukanie w odgłosie przypomina, niedokręconą szpilkę w kole. Co tu dużo mówić, jakby ktoś młotkiem walił ale bez drgań.
Sprawdziłem podstawę czyli poluzowane szpilki, sprawdziłem także czy aby któraś nie jest za długa. Potem szczęki - profilaktycznie wymieniłem i sprawdziłem cały mechanizm, czy aby on nie jest winny. Zostało łożysko, przegub lub krzywa półośka. Czy coś dla was brzmi znajomo?
Z łożyskiem poradzę sobie w jedno popołudnie, ale przeważnie dla mnie łożyska huczy a nie wali. Półośki szarpałem z jednej i z drugiej strony i różnic nie stwierdziłem.
Jakiś sposób który przybliży mnie do rozwiązania zagadki?
Aha...dzyń dzyń było dla zmyłki
Pzdr i dzięki
Edytowane przez mojojojo13 dnia 31-07-2013 11:19 |
|
Autor |
RE: Stuku puku, dzyń dzyń dzyń w 924 |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 31-07-2013 12:24 |
|
|
A dobrze masz dokręconą śrubę trzymającą bęben hamulcowy? Ta duża taka U mnie się sama luzowała i potem dziwnie stukało. Sprawdź też stan wieloklinu w bębnie, może już niewiele go zostało. Nie wiem jakim momentem dokręcać tą śrubę ale ja miałem do tego "DUŻY" klucz z przedłużką - rurką... i dopiero po porządnym dokręceniu nic nie pukało, stukało itp.
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
vip3r
Użytkownik
Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06 |
Dodane dnia 31-07-2013 12:31 |
|
|
obstawiam coś z ręcznym hamulcem, mi coś kontrolka ręcznego zastrajkowała ostatnio i ruszyłem dynamicznie na hamulcu - objawy mam podobne i czekam na termin u michała...
968 Cabrio http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=11503
911 i reszta http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=10460
FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/
Edytowane przez vip3r dnia 31-07-2013 12:42 |
|
Autor |
mojojojo13
Użytkownik
Dodane dnia 31-07-2013 13:02 |
|
|
to tak: bęben dociągnięty b.mocno - bo robiłem to wczoraj i jeszcze czuję odcisk po rurce, wieloklin ma minimalny luz, ale identyczny z tym po drugiej stronie i jest zużyty w podobny sposób. Że nie wpadłem na to, aby zdjąć cały bęben i odpalić auto...
Viper - coś konkretnie sugerujesz z ręcznym? |
|
Autor |
rolo
Użytkownik
Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 03.08.11 |
Dodane dnia 31-07-2013 13:06 |
|
|
U mnie podobnie. Efekt stukania młotkiem powodował odkręcający się bęben
924 '84 2.0 125 KM |
|
Autor |
mojojojo13
Użytkownik
Dodane dnia 31-07-2013 13:17 |
|
|
Okej, jedna duża śruba - jej jestem bardzo pewny, ale czy są jeszcze inne (np. 4 mocujące) -które mogą powodować taki odgłos, czy cały czas myślimy o dużej? |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 31-07-2013 15:01 |
|
|
Są ludzie którym notorycznie odkręcają się śruby przegubów. Ja nie miałem takiego przypadku więc nie wiem jak to słychać ale łatwo sprawdzić więc o tym piszę.
Może to sam przegub (jedna kulka) stuka? to może już nie być tak łatwo sprawdzić, bo jak podniesiesz auto to wahacz opadnie i się przeguby inaczej ułożą.
powodzenia |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 31-07-2013 15:14 |
|
|
Zawsze mozna odwrocic polos w druga strone z przegubami... przy okazji weryfikujac je "wzrokowo" i na wyczucie. Ale to jednak godzinka czy dwie zabawy pod autem.
U mnie notorycznie odkrecala sie duza nakretka od bebna... i przez to wieloklin znikal w oczach i cos stukalo. Moze faktycznie reczny cos sie zle rozpiera i ociera... ale wtedy by nie stukalo. Sprawdz jeszcze raz - moze tam cos wpadlo
Moze to byc tez cos w zawieszeniu... stabilizator albo amor sie uwalil? sam nie wiem...
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
mojojojo13
Użytkownik
Dodane dnia 21-02-2014 07:41 |
|
|
Podbijam - wczoraj przy okazji weryfikacji uszkodzeń po kradzieży próbowałem raz jeszcze sprawdzić o co w trawie stuka. Jest luz na pół osi, pomimo dokręconej śruby. Wieloklin ma zużycie w stopniu opisanym w postach wyżej, a mimo to mam wrażanie że to właśnie jakiś luz między nakrętką trzymającą bębęn a wieloklinem, a może za bębnem?
Po złapaniu ręką w kanale za bębęn luzy ustają. Dziś spróbuję (tylko w celu sprawdzenia) z dołożeniem jakiejść podkładki (dystansu) i zobaczymy co z tego wyjdzie. Łożyska nowe, trudno mi powiedzieć co z przegubem, ale nie strzela i podczas skręcania objawy ani nie ustają ani się nie intensyfikują. Co więcej na podnośników stukanie jest takie samo i raczej z przegubu nie dochodzi. Ręczny jest ok.
Jakies sugestie?
Ps. gdybym musiał zwalać półoś - da się bez odkręcania wahacza?
http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=2269
Ten wątek znam - ale poptrzebuję doprecyzowania |
|