924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor Stuku puku, dzyń dzyń dzyń w 924
mojojojo13
Użytkownik

Miejscowość: Lublin
Data rejestracji: 09.09.07
Dodane dnia 31-07-2013 11:18
Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów
W moim jakże, dużo dającym frajdy 924 coś się skiepściło ostatnio i mam nadzieję, że pomożecie mi rozwikłać zagadkę.

Z lewej strony podczas jazdy słychać rytmiczne stukanie (wraz z obrotem koła). Stukanie w odgłosie przypomina, niedokręconą szpilkę w kole. Co tu dużo mówić, jakby ktoś młotkiem walił ale bez drgań.
Sprawdziłem podstawę czyli poluzowane szpilki, sprawdziłem także czy aby któraś nie jest za długa. Potem szczęki - profilaktycznie wymieniłem i sprawdziłem cały mechanizm, czy aby on nie jest winny. Zostało łożysko, przegub lub krzywa półośka. Czy coś dla was brzmi znajomo?

Z łożyskiem poradzę sobie w jedno popołudnie, ale przeważnie dla mnie łożyska huczy a nie wali. Półośki szarpałem z jednej i z drugiej strony i różnic nie stwierdziłem.
Jakiś sposób który przybliży mnie do rozwiązania zagadki?
Aha...dzyń dzyń było dla zmyłki

Pzdr i dzięki

Edytowane przez mojojojo13 dnia 31-07-2013 11:19
occlassic.com
Autor RE: Stuku puku, dzyń dzyń dzyń w 924
Misiek
Użytkownik

Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07
Dodane dnia 31-07-2013 12:24
A dobrze masz dokręconą śrubę trzymającą bęben hamulcowy? Ta duża taka smiley U mnie się sama luzowała i potem dziwnie stukało. Sprawdź też stan wieloklinu w bębnie, może już niewiele go zostało. Nie wiem jakim momentem dokręcać tą śrubę ale ja miałem do tego "DUŻY" klucz z przedłużką - rurką... i dopiero po porządnym dokręceniu nic nie pukało, stukało itp.

było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(

924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części

Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli
7884203 www.mauser98k.internetdsl.pl
vip3r
Użytkownik

Miejscowość: Wolica (k.W-wy/Janek)
Data rejestracji: 23.10.06
Dodane dnia 31-07-2013 12:31
obstawiam coś z ręcznym hamulcem, mi coś kontrolka ręcznego zastrajkowała ostatnio i ruszyłem dynamicznie na hamulcu smiley - objawy mam podobne i czekam na termin u michała...

968 Cabrio http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=11503

911 i reszta http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=10460

FANTY do spylenia/zamiany : http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2whg/

Edytowane przez vip3r dnia 31-07-2013 12:42
mojojojo13
Użytkownik

Dodane dnia 31-07-2013 13:02
to tak: bęben dociągnięty b.mocno - bo robiłem to wczoraj i jeszcze czuję odcisk po rurcesmiley, wieloklin ma minimalny luz, ale identyczny z tym po drugiej stronie i jest zużyty w podobny sposób. Że nie wpadłem na to, aby zdjąć cały bęben i odpalić auto...
Viper - coś konkretnie sugerujesz z ręcznym?
occlassic.com
rolo
Użytkownik

Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 03.08.11
Dodane dnia 31-07-2013 13:06
U mnie podobnie. Efekt stukania młotkiem powodował odkręcający się bęben smiley

924 '84 2.0 125 KM
mojojojo13
Użytkownik

Dodane dnia 31-07-2013 13:17
Okej, jedna duża śruba - jej jestem bardzo pewny, ale czy są jeszcze inne (np. 4 mocujące) -które mogą powodować taki odgłos, czy cały czas myślimy o dużej?
occlassic.com
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 31-07-2013 15:01
Są ludzie którym notorycznie odkręcają się śruby przegubów. Ja nie miałem takiego przypadku więc nie wiem jak to słychać ale łatwo sprawdzić więc o tym piszę.
Może to sam przegub (jedna kulka) stuka? to może już nie być tak łatwo sprawdzić, bo jak podniesiesz auto to wahacz opadnie i się przeguby inaczej ułożą.

powodzenia
Misiek
Użytkownik

Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07
Dodane dnia 31-07-2013 15:14
Zawsze mozna odwrocic polos w druga strone z przegubami... przy okazji weryfikujac je "wzrokowo" i na wyczucie. Ale to jednak godzinka czy dwie zabawy pod autem.
U mnie notorycznie odkrecala sie duza nakretka od bebna... i przez to wieloklin znikal w oczach i cos stukalo. Moze faktycznie reczny cos sie zle rozpiera i ociera... ale wtedy by nie stukalo. Sprawdz jeszcze raz - moze tam cos wpadlo smiley
Moze to byc tez cos w zawieszeniu... stabilizator albo amor sie uwalil? sam nie wiem...

było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(

924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części

Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli
7884203 www.mauser98k.internetdsl.pl
mojojojo13
Użytkownik

Dodane dnia 21-02-2014 07:41
Podbijam - wczoraj przy okazji weryfikacji uszkodzeń po kradzieży próbowałem raz jeszcze sprawdzić o co w trawie stuka. Jest luz na pół osi, pomimo dokręconej śruby. Wieloklin ma zużycie w stopniu opisanym w postach wyżej, a mimo to mam wrażanie że to właśnie jakiś luz między nakrętką trzymającą bębęn a wieloklinem, a może za bębnem?

Po złapaniu ręką w kanale za bębęn luzy ustają. Dziś spróbuję (tylko w celu sprawdzenia) z dołożeniem jakiejść podkładki (dystansu) i zobaczymy co z tego wyjdzie. Łożyska nowe, trudno mi powiedzieć co z przegubem, ale nie strzela i podczas skręcania objawy ani nie ustają ani się nie intensyfikują. Co więcej na podnośników stukanie jest takie samo i raczej z przegubu nie dochodzi. Ręczny jest ok.
Jakies sugestie?

Ps. gdybym musiał zwalać półoś - da się bez odkręcania wahacza?
http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=2269
Ten wątek znam - ale poptrzebuję doprecyzowania
occlassic.com